Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 30 April 2013

Rezeki di petang hari #Nenas

 Salam (^-^)


Baru publish entry pizza tup tup dapat nenas sebiji... alhamdulillah rezeki hari ni... agaknya bos dengar kot aku merungut dah lama tak belanja pizza tu yang dia bagi nenas sebijik... hoho... nak suh wat pizza sendiri ler tu, taruk nenas bebanyak..

Agaknya ape aku nak buat ngan nenas ni... nak makan mentah nampak cam blom cukup masak... kang tak pepasal luka lak lidah aku... teringat plak pajeri nenas... since esok kan cuti, datang datang la semangat nak masak... esok plan nak berkelah kat hulu langat, boleh la jadi bekalan nanti... ngeh ngeh ;p

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Pizza Double Sensation di ngap jugak akhirnya

Masa amik along skul semalam hujan lebat la pulak... dah lenjun dah si along, dah la baru baik dari demam... kalo takat hujan ok lagi tapi kalo dah kilat berdentam-dentum tu aku seriau... banyak dah kes kena sambar petir ni... mintak la dijauhkan..

Dah hujan malas nak masak, eh boleh ke gitew?? aku boleh jer... ngeh ngeh :) dah memang malas ya amat nak masak skang ni... time rajin bukan main,semua benda aku nak buat... asal nampak resepi sedap jer aku cuba tapi tu berbulan-bulan dulu lerrr.. :)

Sebenarnya dah lama terliur ngan pizza yang baru ni and semalam dapatla merasa... bulan lepas pi lunch pon makan spageti jew... last membalun pizza pon CNY lepas, bos belanja domino pizza... selalu kalo mood bos bagus, dia belanja makan dan yang pasti mesti dapat domino punya pizza, dia punya feberet... untung gak, cakap je nak saiz ape, kompem dapat... siap tapau bawak balik lagi... hahaha

Double Sensation, not bad rasanya tapi mr.hubby kata kureng sodap... 
'huk aloh, tok sedak pon abih tigo kepink jugok'... kehkehkeh

 
Drummet New Orlean tu permintaan si angah... demand tau budak ni,nak yang sedap-sedap jew..

 
Ni pulak hantu mee, segala jenis mee dia suka termasukla spageti... ngan dia tak yah tanya nak makan ape, dah tahu dah jawapan standard dia... kekadang jew mintak nasi..

 
Si kecik ni datang untuk posing jew pastu usha awek kat sebelah, ayam seketul pon tak abis..

Semalam si kecik ni muntah kat umah pengasuh... pagi tadi mengadu sakit perot, tengahari tadi pon pengasuh kol bagitau yang dia dok cakap sakit perot... cirit-birit tak hilang lagi... hurmm apenak buat lagi ni ye??
pengasuh suggest suh bagi ubat cacing... kalo ikutkan umur dia dah 2 tahun setengah ni memang tak pernah bagi pon ubat cacing (along pernah sekali, yang angah aku lupa la pulak) ... last check up si kecik ni masa umur 1 tahun setengah , habis dos injection je aku stop... malas nak ulang klinik tiap 2 3 bulan..
korang rasa cacing ke??

p/s : sedang elok nak tekan publish jer hujan turun ngan lebat... huhuhu


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Kemalangan Maut di Puchong

Salam (^-^)

Kejadian petang semalam masa on the way balik keje, tak pernah-pernah 'jem' kat sini tetiba lak sangkut... biasalah KL ni kalau dah sangkut kompem ade eksiden... tak pon roadblock... kadang yang buat tensen tu dah sangkut bkn main panjang tetiba clear je jalan, takde apepon... hoho

Tapi kali ni eksiden motor, penunggang mati serta merta dan khabarnya budak-budak remaja... tak sure budak sekolah ke ape sebab mayat tu dah ditutup ngan plastik itam... eksiden ngan ape pon tak tau... tak nampak lak kenderaan lain selain dari motor, motor pon takde la remuk tapi mangsa pecah kepala... hurmmm mungkin dah sampai ajal...

 

Yang buat aku pilu, nampak wanita ni bersebelahan mayat... maybe ibu mangsa kot... tak bergerak pon, tak meraung, tak bercakap... aku syak mungkin dia terkejut dan blur apa yang berlaku kat anak dia..

          

Pestime tengok polis kutip cebisan daging dan otak mangsa kemalangan... sebelum ni tengok paper ngan tv jer... punca kejadian aku tak tahu la pulak... simpang tiga ni memang sentiasa sibuk dan takde lampu isyarat... lepas ngundi ni harap ade la lampu kat sini..

Salam takziah buat keluarga mangsa..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 29 April 2013

Ke Klinik juga akhirnya

Salam (^_^)

Mengalah jugak akhirnya semalam, terpaksa bawak si kecik gi klinik sebab cirit-birit yang berterusan, dah seminggu pon dan semalam yang paling teruk sampai montot dah tak leh nak gosok bila basuh... meraung-raung dia taknak kasi aku sentuh... then dia punya najis pun dah merah,aku syak berdarah and petang lepas asar we'olls gi checking... doc kata maybe pendarahan usus... just kasi ubat and suggest suh bagi makanan yang lembik-lembik skit cam bubur and sewaktu dengannya la..

 
kat klinik dok berkepit bawah ketiak ibu... takot kena inject ngan doktor... si ayah lak dok nyakat jew kejenya..

Abis part klinik masuk part susu lak... kena cari susu lain, maybe alergik lagi ke?? hurmm takat ni memang aku tak tukar pon susu sebab dah tau susah nak tukar... memang alergik ngan laktosa... nak cari yang takde laktosa tu memang payah skit ler... ade tu memang ade,kena periksa ngan teliti...

Dah lama tak survey susu tup tup nak kena survey lagik... terkezut jap tengok harga susu sekarang ni... walawei tersangat-sangat lah mahal... susu budak jerk pon... patutla yang susah brtambah susah, sampai ade parents yang hanya mampo bagi anak kecil minum air teh,susu tin dan lagi teruk air masak... maybe pihak berkenaan kena pantau dan pertimbangkan balik le harga susu di pasaran sekarang.. *peace no war*

Last aku amik DutchLady ActivGold... hope la sesuai, kalau yang biasa memang tak boleh... try tengok dulu 2 3 hari ni camaner... tak okey gak kena tukar lagik...

On the way balik menyinggah makan dulu spukol... lapar giler kot sampai kena gastrik, tengahari aku tak makan... hero's sume kuar main badminton,so dorang dah kenyang makan kat luar, aku jerk dok umah... mr.hubby de tanya tapi time tu takde la lapor sangat sebab dok kudap-kudap karipap,kopok lekor,eskrim... pagi dah keno nasik lemak... mana tau petang skit perot ni dah meroyan... dari niat asal nak masak trus kensel... hoho


 
dua hero's yang addicted ngan milo ais
si angah mintak nasi goreng,pastu nak pulak kopok keping... baru baik demam macam-macam dia punya selera... nasik goreng langsung tak berusik... terpaksa la mintak tapau, sampai umah masuk peti ais... huhu.. pagi tadi aku panaskan balik kot-kot la dia nak makan..

 
si kecik ni mr.hubby pesan nasi bubur and tau ape yang dia makan??? nasi 2 3 suap pastu dok kudap ikan bilis goreng... hishh susah betol nak bagi makan... laicikang kat atas tu dia yang minum..

Dah kenyang balik umah, mandi dan tido.. zzzzz... kepenatan dah hero's aku... seharian berjalan dari pagi sampai petang... pagi sempat gi berbasikal kat putrajaya sebelum main badminton.. ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 26 April 2013

#Along #KasutSekolah #Baru

 
Perasan tak apa yang beza??

Last saturday si along kena gi skool sebab ada kem solat untuk murid tahun satu... wajib untuk yang beagama islam, dari nak gi kenduri terus kensel... memang tak sempat sebab balik pon dah kol 2..

Sampai umah je muka kelat pastu ayahnya bagitau aku yang kasut dia dah tertukar ngan budak lain... aku bukak mulut je terus nangis, takut kot aku marah dia... hoho..

Dah nak wat camner?? redho je lah... dapat kasut kecik sebelah, memang tak muat ler dia nak sarung... teacher kata nak tolong cari balik isnin tu tapi takdenya dapat balik... bukan sorang dua budak kat skool tu... and last aku beli lagi sepasang... kasut memang kena stanby dua pasang, in case hujan lebat dah confirm kasut tu basah... dah berapa kali dah balik sekolah basah lenjun... at least ada lagi satu yang boleh dipakai.. ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Timbalan Ketua Pengarah Kastam ditembak mati

PUTRAJAYA: Timbalan Ketua Pengarah Kastam, Datuk Shaharuddin Ibrahim mati ditembak dipercayai oleh dua lelaki bermotosikal sewaktu beliau dalam perjalanan ke pejabatnya di Putrajaya, pagi tadi.

Pegawai ketiga tertinggi dalam Kastam yang mengetuai Bahagian Perkastaman/Cukai Dalam Negeri itu dipercayai diekori oleh dua suspek yang menaiki motosikal lebih kurang pukul 8 pagi di Lebuh Wawasan dari arah Dengkil.

Shaharuddin, 58, rebah di bahu pemandunya selepas suspek berkenaan dipercayai melepaskan tiga das tembakan ke arahnya di persimpangan lampu isyarat Lebuh Sentosa.

Allahyarham telah berkhidmat sebagai pegawai kastam selama 30 tahun.

Polis memeriksa rakaman kamera litar tertutup (CCTV) berhampiran Ibu Pejabat Polis Putrajaya untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Pemeriksaan forensik di lokasi menemui beberapa kelongsong peluru di tempat kejadian.

Kesan tembakan

Menurut polis, suspek dipercayai menggunakan pistol jenis automatik dan dua das tembakan mengenai leher mangsa.

Difahamkan Shaharudin disahkan meninggal dunia kira-kira satu jam selepas digegaskan ke Unit Kecemasan Hospital Putrajaya. Jenazah kemudian dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah yang mengesahkan kejadian berkata, polis sedang menyiasat motif serangan.

Sementara itu, pihak kastam menyerahkan siasatan kepada polis dan enggan mebuat sebarang spekulasi.

"Kita serahkan kepada polis untuk menyiasat dan kita tidak ada apa-apa prasangka atau buat apa-apa andaian pada masa ini. Allahyarham merupakan seorang yang berintegriti, tegas," kata Penolong Kanan Pengarah Kastam I Cawangan Perhubungan Awam Aidid Tajuddin.

Sumber : Astro Awani

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Gardenia Pizza simple dikala takde selero

Salam Jumaat (^-^)

Hip hip hoore dah jumaat pon... alhamdulillah hero's dah gi skool today,kalo ikut si along tu dapat MC lagik arini, aku tengok dah sihat, dia sendiri pon kata nak pi skool so pi je lah... dah 3 hari skip nanti banyak lak yang tercicir lagipon esok ade sekolah ganti, kang tak pi tak tau lak jadual untuk esok..

Just nak share menu dorang ni malam tadi... masih tak selera nak makan nasik... badan pon dah sekeping dah aku tengok si angah, dada dah jadi gitar... dalam dok pk nak paksa dorang makan, tingggg teringat pizza yang Nory share kat blog dia... hurmmm bahan sume ade, sooo go on ler..

 
simple dan sodap... kena la ngan tekak aku... aku tambah mayonise, tang cheese tu tak meleleh sangat sebab aku bakar kejap je, hero's dah tak sabar menunggu nak ngap...

 
tak semangat jer makan, masih tak berapa nak selero lagik... si adik nengok je, yang along tu dalam tak selero pon abis gak dua keping... tang angah lak tinggal balen skit, demand nak nasi goreng pulak... tekak melayu la katakan... hahaha

Nak cuba??? tengok cara buat kat SINI ye... aku malas nak snap gambor step by step ni, so leceh... nanti lambat lak hero's ni nak ngap... cara buat pon senang... nak lagi sedap pakai le roti pizza ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 24 April 2013

Sepagi di KLIA, selengan sakit mengendong 'baby besar'

Salam (^-^)

Doakan yang terbaik buat nenek aku yang berangkat ke tanah suci semalam untuk mengerjakan umrah... moga sihat tubuh badan dan dapat menjalani ibadah disana dengan sempurna..Amin amin ya rabbal alamin..

 
 Nenek saudara yang banyak berjasa membesarkan aku, lebih dari nenek sendiri... walaupon macam-macam hal aku buat dolu-dolu, dia tetap bersabar... tak pernah mengeluh, merungut atau menyesal menumpangkan aku dirumahnya... huhu terharu tetiba..

Hero's aku tak ke sekolah sebab demam... si angah tu dah 4 hari pon still demam, yang heran badan takde la panas sangat but still tak larat... masih muntah-muntah, masuk je terus kuar balik... sebab kena gendong je semalam, lengan aku sakit...hoho... punya la seksa tido semalam, tak lena sebab rasa berdenyut yang teramat... si along plak demam ngan sakit kepala... tadi pon rasa panas lagi badan tapi tak muntah cam si angah... maybe antibodi kuat sikit kot..

 
Takat ni si kecik masih ok... harap sangat jangan join skali demam... asyik menjeles je bila ayah dukung si angah... banyak akai sungguh... semalam dok jalan kat KLIA tetiba tengok takde kat belakang aku... cuak giler tau, tengok-tengok dok menyelit tengah-tengah kelompok orang ramai... fuhh semangat, nasib cepat perasan... mau nangis aku kalo tak jumpa... dia jalan takdenya nak kita pimpim, lagak cam orang besor..


 
 Teruja tengok kapal terbang dari dekat,belom lagi naik tu... tak dapat naik bergambor pon jadik la... kenkonon nak tunggu sampai fligt berlepas... huhh tak dapat nak nengok pon sebab jauh dari pemandangan..

Apepon, doakan yang terbaik untuk nenek aku... balik malaysia pada 5 Mei ni, memang tak sempat nak ngundi pon... hoho ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Kuih Mueh Kelate yang mabeles

Salam (^_^)

Meh kenali kuih mueh kelate...


 
Apam Bakar
cicah ngan nyior (kelapa) muda yang diparut

 
Kuih Butir Nako (Nangka)
kuih yang syanie buat kat masterchef semalam, sape yang tengok mesti tau camner buat ni
sangat menggoda di bulan puasa

 
Cek Mek Molek
one of my feberet jugak ni... dibuat dari ubi keledek

 
tak tahu ape nama kuih ni.. ada yang paggil kuih topi
tak gemar sangat sebab berminyak..

 
Lopat Tikam
memang syok kalu makan sejuk-sejuk..

 
Nekbat
tersangatlah manis bagi aku... dibuat dari kuning telur dan disira ngan air gula
sangat sohor di bulan puasa

 
Pulut Ikan Kering
my feberet jugak... bukan takat bekpes, minum petang pon syok
pekena pulak ngan kopi o panas time hujan...fuhh terangkat beb

 
Pulut Pagi
digaul ngan kelapa parut... ada yang letak kacang hitam

 
Pulut Manis Bakar
lebih kurang cam pulut panggang... bezanya pulut panggang ade inti serunding di dalam tapi yang ni tak berinti

 
Tepung Boko
nyum nyum... aku tengok pon tak tahan

 
Tepung Gomok
cara wat aku tak tahu, reti makan sajo... yang pasti menggunakan tepung beras

 
Tepung Suna (hentam je nama)
ada yang panggil tepung pelita... bezanya yang ni keras skit, rasa lebih kurang jew
 
 
Tupat Dakap
macam ketupat pulut gak cuma yang ni diletak pisang ditengahnya dan diikat sepasang sebelum dikukus..
aku lebih gemar yang takde pisang dan yang tawar, dicicah ngan nise tebu (manisan tebu)

 
Tepung Bungkus
ouchhh... sedap sangat ni..

Antara kuih muih yang pemes di kelate,ada banyak lagi sebenarnya... walaupon ada yang boleh didapati di KL ni tapi rasa cam tak sama jew... hoho tak tahu lah nape... asal balik kampung, ada je permintaan nak makan kuih-mueh ni...

Ada yang ikut musim, maksudnya time bulan poso(puasa) je ade... memang bazar ramadhan meriah sangat, aku ni boleh jadi rambang mata, dah semua makanan aku nak bedal... tetiba teringin nak dok kampung je time puasa (hakikatnya hanya boleh berangan)... puasa pun dah nak sampai dah ni, lebih kurang 78 hari jew lagi...

Apa yang korang teingin sangat di bulan puasa??


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 22 April 2013

Sepetang di Dataran Gemilang Putrajaya @ Presint 4

Salam (^_^)

Aktiviti weekand semalam, gigih jugak bawak hero's aku jenjalan... mati kutu dok kat umah, sesekali amik angin syok jugak walaupon si angah tak berapa sihat... aku agak food poison kot sebab abang ngan adik dia dok cirit, tang dia je teruk sikit sebab cirit ngan muntah, badan pon dah lembik..

Jumpa lagi port santai yang baru walaupon agak terlewat skit... ngeh ngeh... ni pon tau melalui rakan blog,ni la untung berblog kan?? korunk share, aku baca... kalo rasa cam best, aku akan follow... kali ni ke putrajaya je @ dataran gemilang... jumpa sini dari blog Nik dan Mrs.K ..

Sepetang jugak la kat sini... lepas zohor lagi dah kuar sebab nak isi perot dulu... port aku kalo datang putrajaya ni masih lagi kat Taman Warisan Pertanian... so far sini je lah kot yang best..

 
pekena nasik ayam... pedas meletop dia punya sambal... si angah time ni mmg tak larat,2 3 kali masuk tandas..

Lucky time ni cuaca tak panas terik sangat... dah kenyang terus ke dataran gemilang, konon nak main basikal kat botani tapi terpaksa kensel... 

 
 Lepaking jap... alang-alang dah angkut basikal dari rumah ingat dapat la berbasikal kat sini... si along dah bebel nak main basikal... maklumla baru dapat bawak basikal tayar dua... hoho... excited terlebih woo

Sekali pi jalan kat pool, haa amik... lupa terus basikal... si angah dari lembik semacam terus segar bugar dapat berendam... aku memang dah stanby swimming suit dorang awal-awal lagi... memang pantang budak berdua ni kalo jumpa air..


 

 si adik je taknak mandi... betul-betul fobia ni lepas 2 kali lemas kat pool... bukan dia tak terliur nak mandi tapi dia takut... nasib ler dik... dapat tengok pon jadi la..

 
sempat lagi usha aweks..

Okey jugak la dia punya pool, ada 2 pool, satu bawah dan satu kat atas... we'olls dok tingkat atas jer dan yang penting free okey... lepas berendam sure lapor kan??? jangan risau, situ banyak gerai yang jual makanan... kalo nak berbasikal tapi takde basikal pon boleh... ada booth yang sediakan khidmat sewa basikal... sume yang berniaga kat sini staff gomen, orang luar aku tak sure boleh niaga kat sini ke tak..

We'olls datang ari ahad sebab nak tengok persembahan sekali... persembahan start pukul 4.30pm to 7.00pm setiap ahad... kena lak semalam tema animasi... macam-macam watak kartun jumpa... hoho



Not bad la kalo nak bersantai waktu petang, dapat gak hiburan... tengok 'kartun-kartun' menari oppa gangnam style..hoho... ada pertunjukan silap mata lagi tapi sempat tengok satu tu je... then ada la persembahan artis... semalam ada zatul@mentor, aku tak tengok pon... malas la nak tunggu... dalam kol 6.00pm je aku blah... kesian hero's aku dah ngantuk sangat dah.. ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Sabtu, 20 April 2013

BEN ASHAARI dan WEECLICKS


Salam Sabtu (^-^)

Lemau je arini masuk ofis, on pc bukak blog, fb... haa tu je lah keje tiap-tiap pagi pon... tup tup nampak segmen dari Abg Ben, terus excited nak join... sebenarnya dah sign up pon weeclicks last week, tu pon dapat tahu dari blog Ben Ashari juga... kena pula hari ni keje, moga ada rezeki kat sini... Aminnnn... selalu kalau sabtu tak keje, dok rumah memang takde on laptop... betul-betul mencutikan diri dari segala hal...

KENAPA NAK MENJANA PENDAPATAN MELALUI INTERNET ?

Jujurnya, aku rasa kita kena manfaatkan segala teknologi yang ada pada masa sekarang ni... tak cuba kita yang ketinggalan jauh... ramai yang berjaya memperoleh pendapatan hanya dengan internet, for example Abg Ben sendiri... sedikit sebanyak dapat meyakinkan aku yang dunia internet memang menguntungkan kalo kita yakin dan berusaha..

Segmen ni ditutup jam 5 petang 20/4/2013 tapi contest di bawah ni berterusan hingga 18/6/2013 !!

Note : Aku sendiri tengah mencuba dan mencari peluang untuk jana pendapatan dalam dunia IT ni... tak salah berangan kan??  asal ada usaha.. ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 19 April 2013

Magnum yang yummehh

Salam (^-^)

Nyum nyum nyum... bermagnum jap tengahari ni... kalau part eskrim memang suka giler... teringin nak sundae yogurt eskrim yang kat foodcourt tesco tapi cam jauh plak nak kesana semata-mata tuk eskrim...

 

 

Siyesli sedap tapi manis... tang coklat tu makan separuh je sebab tak tahan manis, eskrim yang kat dalam memang habis licin...

Burppp alhamdulillah... sambung keje balik.. :p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Adik + Angah = Burger

Salam Jumaat (^-^)

Peaceee yooo... pejam celik pejam celik dah jumaat pon, tapi takleh nak happy sangat sebab esok kena keje... huwaaaa, ingatkan this week dapat la rest on saturday... huwaaa lagi sekali :(

Hari sabtu memang mood nak kerja tu takde, boring giler kat ofis ni... kesunyian yang teramat sampai bunyi tikus kat atas siling pon boleh dengar... sume pon dok layan u tube (boring tahap gaban)... hope la boss ubah fikiran petang nanti and bagi we'olls rest..

Pagi ni si kecik bangun awal dari ibu hokeyyyy, dengar pintu bilik bukak je berdezup ibu bangun... dah tau dah peel dia... nak kena bukak lampu ngan kipas kat luar tuk dia menyusu... aku tinggal je dia kat situ, terus masuk bilik air... tengah menyental uniform sekolah along si kecik ni ketuk pintu bagitau aku yang dia muntah susu... kuar je tengok dia dah amik tisu nak lap... tisu sehelai je nak lap muntah yang banyak... mana maunya hilang nak ooiii...

Huhhh bangun amatlah masyammm... muntah sebab berkahak... bebudak ni kalau batuk berkahak mana reti nak buang, tu yang bila menyusu boleh mutah..

Last-last dia pun ikut sama basuh baju ngan ibu... wuhuuu kol 6 dah mandi, awai sunggoh... lagipon sekarang ni memang bahang sangat... tido pon kadang tak pakai baju si kecik ni... 

 
 lepas mandi pon pakai singlet berlubang jew, panas... dah segar skit badan terus mamam burger yang ayah bawak balik malam tadi... sebijik terus dia ngap... taknaknyer kasi ibu potong..

 
angah pon menjoin sekaki, dengan muka yang blom basuh lagi dah mamam tapi yang bagusnya setiap kali bangun pagi mesti dia minum air kosong dulu... 
aku pernah baca, tak tau la boleh pakai ke tak
' antara petua awet muda, bangun pagi terus minum air kosong tanpa berkumur/gosok gigi '

Dah tu je nak update... along time ni masih lena diulik mimpi... kol 6.45 baru aku kejut mandi... dia memang kalo time nak kena kejut bagai tapi kalo time cuti pandai lak bangun sendiri... kadang tu kol 6.30 dah bangun dah pon...hurmmm teringat lak time sekolah dulu... :p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 17 April 2013

Makanan paling femes di Langkawi, BRONOK

Salam (^-^)

Cuba teka ape ke benda ni???

 
masih mentah (gambor from FB)

Pestime aku tahu pasal ni and aku sure ramai gak yang tak tahu cam aku kan?? namanya adalah BRONOK, paling femes dan terdapat di Langkawi... sape yang pernah gi Langkawi tahu kot makanan ni... kalo korunk tengok yang masih hidup cam ni , rasa nak makan tak??

Lepas godek-godek makcik ngan pakcik google, dapatlah sikit info pasal bronok ni... selalunya bronok ni dibuat kerabu mentah-mentah... korunk basuh bersih-bersih,hiris besar mana yang korunk nak dan campur la apa yang patut nak buat kerabu... bronok ni memang tak perlu dimasak sebab ianya akan cair sekiranya terkena panas okey... jangan ngada-ngada nak buat sup la, paprik la, sweet n sour ke hape k... memang takkan menjadi tapi kalo berjaya jangan lupa anto kat aku skit... ngeh ngeh

Bronok ni after dicuci, akan nampak seakan-akan gamat tapi bukan gamat okey (eee gamat pon aku geli nak telan)... dari review beberapa blog lain, ada yang kata kerabu bronok ni paling sedap diantara semua kerabu... betul ke?? rasanya kenyal-kenyal skit, isinya lembut dan ada rasa masin..

 

Dah tengok siap jadi kerabu ni, cam tak berapa geli la pulak... kalo tak tahu cara, harus aku makan ni... apepon, nak tahu betul ke sedap, kena la cuba...


Kalu kat ganu, Bronok ni sejenis kuih ye... haa jangan korang silap lak... kang gi ganu mintak kerabu bronok dapat kuih sagu, terkebil-kebil lak bijik mata tu... heran gak aku kenapa kat ganu panggil kuih sagu ni bronok erkk?? setahu aku, kat mana-mana pon panggil kuih sagu je, dah sah-sah buat ngan biji sagu... ke ada yang panggil ngan nama lain selain ni??

Kepada kawan-kawan yang ade planning nak bercuti kat langkawi tu, jangan lupa ye cuba kerabu bronok ni... balik nanti up entry... kalo leh buat air liyorr aku ni kecur, kompem sedap la tu... hehe... kata sharing is caringgg... :p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))