Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 27 Jun 2013

Berhati-hati bila bersedekah...

Salam (^_^)

Pengat durian vs pulut... suka tak??

 

Lama giler tak pekena pulut durian... sekarang ni ada jer durian kan walau bukan musim pon, cumanya harga mahal la sikit... ni aku beli durian paket jer... sepeket RM20 Musang King... 
ekceli nak citer kisah di sebalik durian ni sebenarnya...
 
Kejadian sabtu lepas kat parking AeonBig... aku dah masuk dalam kete tapi lupa nak tutup pintu, slow2 aku mengecek segala resit... masuk duit sumer dalam purse sebab ada baki aku beli durian masa kat parking tu... sedang dok syok2 masuk duit tetiba datang orang kat sebelah... 

Kalo korang apa yang korang akan buat????

Terkejut, terkedu, gelabah sumer ada kan???nak pulak parking tu jauh sikit ke belakang... takde pon orang lalu lalang..

Cepat2 aku tarik pintu kete and lock... toleh cermin, tengok ada pakcik (bangsa asing, aku agak bangladesh) tadah tangan mintak sedekah,mulut kumat kamit, ape yang dia cakap pon aku tak faham... ngan selekeh serabainya... aku geleng2 jer tanda taknak kasi tapi tak berganjak-ganjak tau pakcik tu... then aku blah jer camtu... bukan tak kesian, takat singgit dua tu boleh jer nak kasi tapi sekarang ni banyak sangat sindiket... banyak gak penipuan... lagipun rakyat malaysia ni ramai yang baik hati, tu yang buatkan makin lama makin ramai yang guna jalan pintas untuk senang... kalo sekali imbas memang nampak aku sangat kejam kan tak nak tolong..

Lepas tu baru aku teringat yang seminggu sebelum tu ari sabtu jugak, orang yang sama mintak sedekah kat trafik light... tu yang aku nak share jugak ngan korang kat sini, sebagai pengajaran kan... buat baik pon kena berpada-pada... dah beberapa kali dah baca kat paper pasal ni..

Bayangkan tengahari dalam kol 12.30pm, panas membahang kan... simpang empat trafik light tu dia boleh jalan dari satu kete ke satu kete yang benti (lampu merah) tuk mintak sedekah...bila kete benti jer dia pi tingkap tadah tangan... sure la hati kita sebak sayu kannn??? petang tu dalam kol 3.40pm gitu masa nak keluar jenjalan, aku tengok pakcik tu still ada lagi kat situ... masih lagi dok ulang alik dari kete ke kete, almost 4 jam jugak lamanya tu... so, cuba bayangkan berapa banyak yang dia dapat???

Pada pandangan aku la yer, dari dok bagi camtu, aku rasa lebih baik masuk tabung masjid or sedekah jer kat anak2 yatim... belom tentu dorang ni betul2 susah... lagipon dorang ni bangsa asing... selagi mana tubuh badan tu sihat, cukup sempurna sifatnya, eloklah bekerja untuk cari rezeki... ramai lagi yang lebih susah..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 26 Jun 2013

WW # Model tudung terhangat di pasaran

Salam (^-^)

Cam biasa, ni lah model kesayangan ibu... suka benar bergambar...


asal boleh je sarung tudung..

ehhh ehhh comey tak saya ;p ???


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 25 Jun 2013

Angry Bird Yong Tau Fu


Salam (^_^)

Pepagi lagi dapat penat, huhuhu... cam biasa la rutin, antar hero's gi sekolah setiap pagi, sekali tutup pulok sekolahnya akibat jerebu... petang jer si along kena ke sekolah kebangsaan :( .. alahai bila la nak hilang jerebu ni... semalam pon melemau jer rasa, pedih2 dah mata walaupon dok dalam ofis..

Kepala otak dok ting tong sebenarnya pagi ni, khayal jer rasa... tadi tengah drive pon boleh mengelamun... nasib takde ape-ape..

Lebih kurang 2 minggu jer lagi nak sambut ramadhan... kalo bebudak seronok la sebab nak raya... mak pak budak pon seronok jugak... alangkah bagusnya kalo dapat sambut puasa ngan family kat kampung kan... seriuss memang tak pernah sekali pon aku rasa sejak dah tamat sekolah menengah dulu we'olls dapat sambut puasa sama2... raya jer la yang memang tak pernah miss... tiap kali raya mesti balik kampung... cuma tahun lepas ade pengalaman baru... pagi lepas solat raya baru chow balik kampung... kengkonon nak raya kat puchong dulu ler, sekali hamik kawww... dah tu pergi sembahyang raya penuh ngan indon jer kat masjid... persekitaran umah pon sunyi sepi cam darurat jer kekdahnya... tu yang terus packing segala benda baju dalam beg dan cabut.... ohhhh serik wooo, hari raya pertama we'olls beraya kat atas jalan raya... ahaha... dah nak isyak baru sampai kampung... ingatkan lancar jer perjalanan we'olls tapi nasib tak baik, sangkut jugak..

Meleret-leret dah citer ni, belum nak raya okeyyy... tak payah nak eksited saangattt... hehehe... sapa posa hari ni ???? mesti ramai yang dok pulun ganti posa skang kan???? aku pon sama gak, ganti yang tahun lepas lepas lepas punya posa... memang tak sempat pon nak habis... ganti jer la setakat mana yang mampu... ada masalah kesihatan ni sukar skit... kadang dah puasa separuh hari dah tapi terpaksa gak buka... kalo tak lain pulak jadinya nanti... redho... sob sob ;p

Aku kalo cerita takde gambar ni macam tak syiokk pulok... rasa cam tak cukup perisa jer... hikhik, so moh ler layan gambor dinner we'olls jumaat lepas... made in pasar malam namanya... muahaha... kat sini, 4 hari dalam seminggu ader pasar malam... so,kalo time malas tu memang on ajer... sedap tak sedap belakang kira, janji perot kenyang..

dah kenyang baru nak snap Yong Tau Fu... sebab si along dok mintak nak angry bird tu yang aku beli... nampak cam menarik kan?? tamak punya pasal and takut hero's aku berebut tak cukup, so aku amik la 2 cucuk... secucuk ada 4 ketoi kepala angry bird... sekali bila ngap, tasteless... tak sedap langsung... memang indah rupa dari rasa... rasa cam gigit pemadam jer... ngan kentalnya, ngan tawarnya... pas ni kalo nampak yang cantik2 lagi cam gini memang tak beli dah, memang angryyy abis..

 
yang ni kawan kepada upin ipin sebab habis sepaha ayam goreng tu dia mammm... gigit ngan penuh penghayatan tu, cam sedap la sangatttt ... tak berbaju tu sebab baru lepas mandi... tak menyabor nak makan..

 
kalo dah snap gambor dia, memang tak cukup sekeping... mesti nak lebih dari orang lain... kadang tu rasa cam grrrrrrrr pun ader...

 
lama tak beli kerangka ayam, maklum jer la skang ni dok pemes ayam gunting tu kan... ada uncle bob, ada jai FC... sedap harusla kan tapi jemu gak kalo dok makan selalu... sesekali gigit tulang kerangka pon syiok jugak..
si angah yang demam lagi jumaat lepas, hari ni baru baik skit... asyik la dok demam budak ni... kadang rasa risau gak, kot ade yang tak kena ajer tapi mintak la djauhkan dari perkara yang buruk...

 
penat baru balik sekolah... asal balik jer mesti kebulur... hahaha... dah bagi duit poket pon kadang dia wat balik semula... ntah makanan kat kantin tak sedap or memang dia dah kenyang time rehat tu..

okayyy la... tu jer yang nak tayang... moga sempurna puasa semua-semua hari ni ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Sabtu, 22 Jun 2013

Welcome To Our Family

Salam (^-^)

Alhamdulillah, semalam dapat lagi ahli baru dalam family we'olls... kali ni pangkat aku ngan mr.hubby dah di 'upgrade' kan... ari khamis dapat anak buah then semalam dapat cucu buah pulak, ahahaha... oooo mai gad cam tak percaya pulok dalam umur 28thn ni dah dapat cucu... hohoho... dah tu anak buah pon dah sama baya ngan my bro, dapat anak pon selang sehari jer korang..

Firstly nak wish congratulations pada u'olls yang dah selamat dan dengan rasminya bergelar parents... pic yang ader hanya pic anak buah jer... yang cucu buah blom ada lagi pic..

Moh layan pic my new nephew... kalo ikut belah aku jer ni yang ke-3... kalo combine together ngan mr.hubby punya family, kira ni anak buah we'olls yang ke-26... nampak tak betapa besarnya family mr.hubby?? jenuh nak mengisi angpow tau... hihihi

 
baby boy yang dilahirkan 20/06/13...

Papanya tak nak kasi 'cikngah' pose gambar baby but i don't care... haha... nak jugak tayang kat sini untuk kenangan esok lusa kan... comey tak abang ton??? lagipon blog ni tersembunyi kewujudannya dari my family and friends, tak macam kat fesbuk (sesetengah family dah tau pon)... member2 and reader2 kat sini, memang sumernya yang baru jer aku kenal di alam maya selama aku jadi blogger tak sampai setahun... jadi tak rasa ralat sangat la..

Bukan taknak bagitau tapi tau je la manusia ni, kepala sama hitam tapi hati lain2... ada yang suka kutuk, kondem... tu yang aku tak gemar sangat nak share... dari dok tambah dosa baik tak payah kan..

 
heyyy tak sabar nak balik kampung gomol budak ni... tembam

Danish Arfa yang dilahirkan secara pembedahan sebab besor kat dalam perot mamanya... takleh nak keluar normal dah doc kata... 'hurmmmm sedap yer makan kat dalam tu cayunk??' 4kg minus plus jugak ler beratnya... setepatnya aku tak sure berapa... papanya sibuk sangat sampai lupa berat anak... hehehe

 
ni la papa and mama Danish Arfa... 

Kalo ikut satu mak satu bapak, ni adik bongsu aku ler... hero's aku paggil poksu ngan moksu dah kat dorang ni tapiiiii kalo ikut bapak jer lain mak, aku ada lagi tiga adik yang mana dua lelaki dan satu pompuan andddd bakal lahir seorang lagi adik aku, skrg ni rasanya ma kedua aku tengah sarat jugak dah... hanya menanti saat dan ketika jer... doakan semoga sumernya selamat hingga bersalin nanti yer... Amin

Rasanya takat tu jer aku nak citer... family belah aku kecil jer... family belah mr.hubby yang besar, kiranya kalo raya memang meriah sangat... hero's pon kalo time raya nak pi dok belah mr.hubby jer sebab ramai sepupu sepapak dia boleh ajak main... aku oke jer, tak kisah... bukan jauh sangat pon nak ulang alik... ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 20 Jun 2013

Minggu yang rajin sangattttt pada aku

Salam (^-^)

Semalam, tengah lena dibuai mimpi tetiba phone bunyi... adehhh kacau, baru je kot terlelap dalam sejam cam gitu... tengok mama yang kol... biasanya kalo takde menda yang mustahak memang takkan dia tepon, melainkan aku yang kol dia tapi takpe... semestinya anak yang kena cari mak ayah kannnn so tak payah nak kecik hati sangatlah... hehehe... pastu kemain payah nak pejam balik mata ni... runsing pon ada gak benarnya sebab my SIL nak kena operate pagi ni... dah sampai masa baby nak kuar tapi baby besar so tak boleh nak deliver secara normal... moga segalanya dipermudahkan olehNYA yang maha mengetahui... Amin

Sehari dua ni terrr rajin pulok nak masak... jemu dah kot dok tapau jer memanjang, asyik ulang tayang menu yang sama jer sampai anak2 pon tak berapa selera sangat nak makan... yang buat aku kembang semangkuk bila masa, time anak2 puji... 'ibu, sedap la ibu masak ni... nanti esok buat lagi yer'... ahaha... mau tak kembang , pujiannnn tu... kalo anak2 tak puji sape lagi kannnn?? berani kate tak sedap, lenkali ibu tak masak dah... pepandai la korang... hoho

Antara juadah makan malam we'olls selasa lepas dan bersambung lagi semalam... rajin benor nak masak banyak gini kan, haruslah tak habis dalam satu malam... tu yang ada part sambungan tu..

 
kari ayam ekpress... nape ekspress??? 
sebabnya aku main campak2 jer sumer dalam periuk then tunggu la sampai masak... punya nak cepat kot terlepas slot akasia 'teduhan kasih'... yang penting ada rasa kari, dah masak kari kan takkan nak ade rasa masak kurma pulok... sedap dan habis licin..

 
sambal sotong
tak pedas, manis2 jer aku buat... dah tau dah hero's aku ni jenis tak reti nak makan pedas sangat..

 
sayur petola bersotong
 sajer nak perabihkan stok sotong... lelama simpan pon tak sedap jugok... entah esok lusa mood masak dah merundum camner pulok kan??
malam sebelum dah buat sayur petola masak lemak ngan su'un... tak cukup pulok pakat dok kutip makan su'un jer tu yang masak lagi letak su'un... sayangnya tak berusik pon... dorang lebih suka masak lemak..
 
Selalu kalo hari minggu mr.hubby suka sangat gi mancing... kadang ada hasil, kadang takde... kalo gi tengah malam buta tu memang tak ler nak bawak hero's... pagi ahad nampak ade ikan dalam peti ais aku hasil mancing malam tadi... hurmmm nampak gaya kena masak ler sumer tu... ada baung ngan haruan tak silap aku... yang haruan aku dah goreng, tinggal si baung jer blom berusik... kalo ikan pancing ni aku susah skit nak makan... rasa cam ermmmmm

Balik keje isnin tu, mr.hubby soh masak tempoyak ikan baung... barang sumer dah prepare, tunggu aku campak jer sumer dalam periuk... takat nak masak tu aku boleh jer tapi makan memang tak... rasa2 kuah tu okey lagi... jom tengok masak tempoyak versi aku... cam biasa, sangat simple dimple gitu...

 
antara bahan-bahannya ialah daun kesom, cili padi pada yang suka pedas, serai yang dititik, bunga kantan dan jugak asam keping (lupa nak letak sekali kat pinggan)... yang pastinya aku tak pakai bawang pon... terpulang pada memasing ler kan... ada yang letak bawang ada yang tak letak... jangan lupa garam jugak..

 
ikan yang dah digaul dengan tempoyak... hehe senang kerja, gaul jer siap2, biar sebati tempoyak dalam isi ikan... biarkan seketika baru mula masak..

dan hasilnya....

 
ikan baung masak tempoyak siap... 
kalo nak lagi cantik warnanya letakkan kunyit... takde la nampak pucat sangat cam aku punya ni... yang penting tetap sedap secukup rasa.. 

 
nak jugak tayang kek sempena hari bapa kami... beli yang slice ajer

 
nasi goreng kampung hasil 'ketapauan' aku untuk lunch tengahari semalam... no sayur mayur 

Tu jer nak tayang... simple dimple jer, sumernya pon masakan kampung.. ;p

note : tengah menunggu berita gembira dari kampung... aku pulak yang terlebih nervous ni... and paling tak sabar nak tatap wajah ahli baru dalm keluarga we'olls..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 19 Jun 2013

WW # Rahsia Keputihan Gigi Terbongkar

Salam (^-^)

Nak gigi putih berseri macam saya??? 





Nak tahu apakah rahsianya???

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Jom kita saksikan rahsia disebalik gigi saya yang putih berkilat
.
.
.
.
.
.
jeng jeng jeng

 
yeayyyy

Colgate Optic White ade, tak payah runsing lagi.. :)


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 18 Jun 2013

Ahad yang sempoi | Selamat Hari Bapa

Salam (^_^)

Last sunday hari bapa kan?? saje nak wish jugak kat sini walaupon dah lepas... Selamat Hari Bapa to my father, my father in-law and for my hero's father , Mr.Hubby... takde celebrate beria sangat pon... malam sabtu tu mintak si along tulis and lukis2 skit dekat kad... pagi ahad dia bangun, terus gi amik hadiah yang aku sorok kat dalam stor nak bagi kat ayah... aku tau dah tak surprise pon sebab dah ade yang jumpa hadiah yang aku sorok... huhuhu... berebut 3 hero tu nak bagi... yang si ayah pulok sedap jerk dok membuta balik lepas subuh..

 
sebagai ingatan dari aku and hero's..

 
kandungan dalam kad yang along buat... rambut tu yang tak tahan, terpacak..

Macam yang aku bagitau entri sebelum ni, ari minggu we'olls abis dok tawaf mydin mall jerk... tghari dalam kol doblas lebih camtu baru kuar rumah... kesian lak tengok hero's yang dah naik borink... asyik dok ulang makan nasik lemak yang aku buat... dah tu ape je yang dorang leh buat kannn... mmg makan jer la pastu main pastu gaduh..

Kali ni shopping songkok sampin and baju melayu... memilih pon dah amik masa lama... punya la ramai orang... nasib baik tergerak hati nak repeat hari ahad tu, sebabnya stok yang we'olls berkenan dah tak berapa nak ade... sabtu tu tak membeli sebab mahal... pas balik pikir 2, 3 kali sanggup je la... nak survey tempat lain kot tak berkenan kang susah pulok... settle sumer tengok2 dah kol 3 lebih... perot pon dah bergendang gendut tali kecapi dah... sesambil tunggu mr.hubby pi surau, we'olls 4 branak makan dulu kat foodcourt..

 
si angah ngan pulut kuningnya vs ayam rendang... pulut memang lembut dan sedap cuma rendang tu jer terlalu pedas... RM 2.99 sajo ni, beli kat dalam mydin..

 
ni yang along punya... sama gak beli kat dalam mydin... chicken chop with blackpepper sauce... RM 4.89 sajo... isi ayam tu memang puas makan, besor... aku suka coleslaw tu.. 

Aku ngan hubby beli nasi ayam jerk kat kiosk foodcourt... niat nak belanja makan sempena hari bapa mulanya, sekali tak jadik sebab sumer dah lapor, grab jer ape yang ade depan mata... makanya selamat duit ibu... kekeke

Balik umah tinggal la aku sorang... dah sume hero takleh dok umah, panas bontot gamaknya terkurung, lagi sekali kuar pi mancing... hurmmm memang tak reti penat langsung... si kecik pon tahan bijik mata tu nak kuar jugak... walhal dah ngantuk yang amat dah dalam kete.. :(

 
kepenatan dah si kecik ni... dia punya style tido memang camgini... aku ni haa yang sakit badan sebab takleh nak memusing... sesuka hati jerk nak letak kepala atas perot tau... kadang tu rasa cam nak terburai jerk isi perot ibu..

Yang dua lagi hero pon aku paksa tido awal malam tu sebab isnin nak sekolah dah kan... hishhh kalo tak buat gitu memang liat ler nak bangun pagi... ikutkan dorang memang nak jer layan masterchef sama ngan ibu ayah... kena pulok malam ahad tu marathon 2 jam masterchef... ibu nak benarkan???
No No No la jawapnya ;p

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Pengalaman Renew Roadtax ngan MYEG

Salam (^-^)

Just nak share pengalaman pestime berurusan ngan gomen, MYEG... ala korang sure dah berkali-kali kan, aku jek yang baru try... before this, myeg aku selalu ngecek and bayar saman jer... tak pernah pon wat urusan renew roadtax kete... dok pulun la pi bank... redho jer... ada kemudahan pon tak terpikir nak guna... kihkihkih

Kesahnya roadtax kete expired 16hb Jun, jatuh pulok hari minggu (ahad)... memula aku ingat expired on julai, sib baik mr.hubby pi cek tengok... last minit, hari jumaat tu baru nak buat tau... dah kelam kelibut dibuatnya... yang mr.hubby pulok, memula tu dia nak uruskan sendiri... dalam kol 3ptg lebih camtu kol aku suh buat kat opis... internet kat rumah lembap katanya... kena pulak buat before kol 4ptg... adussss

Kat ofis ni memang ler laju internet tapi kalo dorang punya server tu lembap sama gak kan??? tak tahu sempat ke tak nak buatnya... sebolehnya tak nak dah kena saman free cam aritu... tak semena-mena tau naik turun court nak settle sebab lupa renew roadtax... melayang duit cam tu jer... hahaha padan muka sendiri..

So, petang jumaat tu dalam kol 3.30ptg tak silap, aku dah settle payment... deduct direct jer dari akaun.. settle satu step tapi yang buat aku stress bab proses payment kat myeg... fuhhh punya la lama... aku nak settle before kol 4.00ptg kan, tunggu je la sampai ke sudah tak habis2 dok proses... stress memuncak dah... sib baik boss belanja domino's pizza aritu... hehehe sambil layan stress aku ngap sekeping dua pizza... mau tak stress kan dah esok lusa nak expired ni... dok la kol ofis myeg... tau je la officer gomen ni asal kol 4.00ptg jer sumer taknak jawab kol dah... stanby dah nak balik (tak sumer pon camtu, sesetengah ajer)... kena pulok hari jumaat kan, mood weekend dah datang woo... dekat 15minit jugak tak berjawab kol aku... huhh camner ni aku nak buat... bank akaun dah deduct dah duit, kalo blom deduct boleh lagi try cara lain kan..

And finally dalam kol 4.30ptg berjawap gak kol aku... tension kot dorang tepon asyik bunyi je kan... fuhh lega yang amat bila dia kata dah nampak payment tapi still in process... aku rasa dorang punya web dah terpeleot kot... aku cuba jer tunggu dan tunggu lagi tengok sampai bila dia nak proses payment tu kan... mmg sampai aku abis keje kol 5.30ptg pon still la dok camtu..

Alhamdulillah, petang semalam dah dapat pon roadtax seperti yang dijanjikan... sehari jer masa yang diperlukan... kalo area klang valley memang dorang akan hantar by hand... tempat lain aku tak tau... punya la aku makan megi jer tengahari semalam sebab takut nak lunch kat luar... huhu... manala tau ade road block tengah jalan ke hape kannnn...
Pengajaranya kat sini, silalah jangan wat kerja yang penting camni last minit... kalo rasa duit berkepuk-kepuk nak wat sedekah amal jariah tu boleh la try... aku dah tak berani dah... kena hari tu pon terbang pat ratus tuk duit kopi jer... pastu saman lagi kena tiga ratus, tu pon after mintak diskaun..

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 17 Jun 2013

Segmen : Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com

Tetiba kan? Angin kus2 melanda dan terajin pulak nak buat segmen... wakakakaka...rasanya dah lama dah x organize segmen simple kat Bubblynotes... So, here I come...

This segmen dibuat bagi memudahkan saya a.k.a. Cik Puan Bubbly untuk follow dan bloghopping semua blog peserta segmen ini. Dalam masa yang sama, nak bagi ruang dan peluang pada semua blogger untuk turut follow, bloghopping dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra giteww...he he he...

Segmen: Follow & Bloghopping Bubblnotes.Com bermula dari hari ini, 15/6/2013, jam 11.30 pagi SEHINGGA 22/6/2013, jam 11.30 pagi... Aci tak? *_^... Hopefully segmen ni dapat sambutan dari uols macam segmen2 yang lepas dan semua blogger dijemput join...Pada yang rajin datang, rajin komen, silent reader, stalkers...ahaks... stalkers pun boleh... x ada masalah...masa untuk anda menonjolkan diri... ekekekekeke....

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. Follow blog bubblynotes.com.
2. Buat entri bertajuk Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com.
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah ni, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL+C secara serentak.

Kemudian, pastekan ker ruangan HTML uols seperti di bawah ni...

4. Tinggalkan URL entry uols ke dalam ruangan komen entri ini.

Pemilihan Pemenang:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org)
2. URL Blog pemenang akan diletakkan di sidebar bubblynotes untuk tempoh sebulan bermula dari 23/6/2013 sehingga 23/7/2013.

So, kalau2 sudi tu, silalah support dan juga join... *_^... Selamat Bersegmen & Ber-Bloghopping!

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Weekend yang sempoi, Mydin Mall jer...

Salam (^-^)

Ada yang in blues mood ke pagi ni?? cam biasa la kan, asal lepas weekend je mood dah melemau, hilang ke laut mana pon tak tahu ler... weekend la masa yang semua dok tunggu, nak santai ngan family, nak pulun jalan, nak shopping, so camner?? sama la cam we'olls pon... 

Cuti kali ni, 2 hari berturut-turut dok pulun tawaf Mydin Mall USJ... kekeke... bunyi cam menarik sangat jer kan sampai gitu sekali tapi hakikatnya tak la menarik sangat pon... ada misi yang tersembunyi sebenarnya but it's okay... hero's lagi la suka, asal dapat berjalan laju jerk dorang... dan yang penting misi pon dah completed sepenuhnya... yahuuuuu... kalo dah 2 kali pergi tak selesai jugak tu memang saje la kan...

Sabtu tu misi nak cari barang dapor jer pon... bukan la kerap sangat pon gi mydin ni, ikut mood jugak... bila rasa nak jimat duit yang tak berapa nak ade jer baru pergi... hihi... sebab harganya murah sikit la kan dari tempat lain... bukan semua pon murah... sesambil tukar angin orang kata...

 
ada aktiviti pulak petang tu tapi sayangnya we'olls lambat sampai, kalo tak mesti boleh hero's aku join sekali... siap boleh dapat goodies bag geng bas sekolah..

 
sebelom start menyopping moh kita bergambar dulu sekeping dua... si kecik tu kan, hisshhh aku punya la tak kasi dia pi pakai baju belang tu tapi nakkk jugakkk dia pakai... memang ibu takkan menang kalo dok 'argue' ngan dia... ikutkan aje la..

 
dah penat cari barang, sume pon dah haus lapar... oh ye, baru ku tahu dah ada 'port makanan' kat sini... before ni ada tapi takde la sebesar ni... pon ada banyak variety makanan... harga boleh tahan murah kalo nak compare ngan kiosk makanan yang kat bawah nun..

 
ohhh saya sangatttt dahaga... slurpppp

 
antara yang sebab aku grab, durian crepe... pestime beli, not bad  rasanya... sedap la dari yang aku buat sendiri and tak berapa nak jadi tu... before ni aku rasa cam 'eh tak sedap la benda ni, nape la leh jadi fenomena ni', rupanya aku yang buat tak sedap... kahkahkah... 4 ketoi ni tak cukup la pulok..

 
siyesss karipap giant ni memang superb... dalam nya inti kari ngan telur rebus separuh... memula tu aku tak amik pon, mr.hubby yang perasan masa dorang serve panas2... harga asal RM2 seketoi tapi we'olls dapat RM1 jer... terkena waktu promosi... sayangnya mr.hubby amik 2 ketoi jer... konon nak rasa jer kennn takut tak sedap kang rugi... sekali haaaa amek kawww... tak cukuppppp

 
si along boleh abis seketoi karipap ni, siap request nak lagi... kat dalam mall tu jugak habis licin karipap... nak naik beli lagi memang aku dah malas... dalam kete dok la teringat-ingat kesedapan karipap... dah semalam nak beli takde daaa... hari sabtu jer dorang jual... hukhuk... kiranya setiap hari dia punya menu berubah-ubah... len kali nak pi cari plak karipap lori kat cyberjaya nun... tengok kat JJCM cam sedap jugak..

 
tengok budak kecik ni, berjoget-joget dengar lagu... pening jap tengok aksi dia... memula malu ler kononnya, sekali dapat langsung tak ingat nak balik.. ;p

Tu je la aktiviti sabtu we'olls... sampai umah pon dah maghrib... dah cakap ngan mr.hubby, before puasa ni boleh lagi nak berjalan dan shopping siap2 apa yang perlu... tambah apa yang kurang... start puasa jerk nak kena kuarantin dok umah jer weekend... konon nak pulun buat 'cookies' la pulok... ingat tahun ni nak buat jer sendiri... ahaha... menjadi ke tidak sama-sama la kita tungguuuu... :)


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Sabtu, 15 Jun 2013

Festival Floria Putrajaya 2013... apa yang menarik??

Salam (^-^)

Sapa pernah gi Festival Floria Putrajaya??
 best?? seronok?? gempak??
ekceli, aku sendiri pon belum pernah pergi sana... teringin jer nak pergi tapi asyik tak sempat memanjang... and last masa berlalu cam tu jer... ahhh rugi sangat rasanya...


So pada tahun ini, buat kali yang ke-6 nya , Festival Floria Putrajaya 2013 akan kembali dengan tema 'Bunga Orkid - Khazanah Tropika' dan akan berlangsung selama 9 hari bermula 22Jun - 30 Jun... bertempat di Persiaran Tasik Presint 2 , para pengunjung pasti terpesona dengan keunikan dan perbagai jenis bunga dan spesis tumbuhan..

Dianggarkan sebanyak 400,000 pokok bunga dan tumbuhan pelbagai spesis akan dipamerkan sempena festival ini termasuk 5000 spesis Orkid... juga 200 spesies, kultivar dan hybrid pokok bunga orkid, sebahagiannya yang jarang dapat dilihat..


Pastinya ramai peminat bunga diluar sana yang tidak akan melepaskan peluang ini kerana terdapat aktiviti jualan bunga segar, jualan pokok bunga, laman seni, perkhidmatan urutan, jualan cenderamata dan kraftangan... terdapat 50 ruang niaga yang disediakan kepada pengusaha dalam industri berkaitan untuk mempamerkan produk dan perkhidmatan mereka..

Bukan takat tu jer tau, terdapat lebih 200 aktiviti akan diadakan sepanjang festival berlangsung... yang pastinya ramai pengunjung yang tak sabar termasuk aku ni haa... antara aktiviti tersebut ialah ceremah dan bengkel berkebun, demontrasi gubahan bunga, pertandingan fotografi, lukisan cat air, penghasilan kraftangan dan banyak lagi... nak tahu, kena la datang nanti yer... sambil bawak keluarga bersantai, dapat jugak pengalaman baru kan??

Pada malam kemuncak iaitu 30 Jun, terdapat perarakan bot berhias di sekitar Tasik Putrajaya... ini yang lebih membuatkan pengunjung teruja..

Pada kali ini, terdapat 23 peserta dari 18 buah negara seperti China, Filipina, Hong Kong, Chile, Afrika Selatan, Australia, Itali, Jepun, Myanmar, Korea, Kanada, Thailand, New Zealand, United Kingdom, Singapura, Taiwan, Vietnam dan juga tuan rumah Malaysia.

Oh ya, festival ini terbuka kepada orang awam di pelbagai peringkat umur dan masuk adalah PERCUMA... dibuka dari jam 9.00pagi hingga 10.00 malam (Isnin - Khamis) dan 9.00pagi hingga 12.00tgh malam (Jumaat - Ahad)... pada yang nak datang tapi malas nak bersesak kat jalan raya, susah nak cari parking, malas nak drive... boleh jer gunakan perkhidmatan awam yang disediakan seperti Bas dan Transit Train KLIA... so tak payah nak pening2 fikir lagi..

Dah jalan2 pusing2 kat festival ni sure perot pun akan lapar kan?? don't worry okey, terdapat bazar jualan makanan dan minuman juga..

Festival Floria Putrajaya 2013
Tempat : Persiaran Tasik, Presint 2
Tarikh : 22 Jun -  30 Jun 2013
Masa : 9.00pagi - 10.00 malam (Isnin - Khamis)
            9.00pagi - 12.00malam (Jumaat - Ahad)
Bayaran Masuk : Percuma


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 12 Jun 2013

WW # Misi mencari Kasut

Salam (^-^)

Alhamdulillah, dah chat dah hero kecik... aku dok rasa alergik sebab malam sebelum tu ada pi makan kerang bakar... padahal sebelom ni selalu jugak makan, takde pulak kena... hurmm so next time dah tak dibenarkan lagi dah makan, kena pantang... tengok jer la abang2 makan yer sayang... ahaha

Ni aktiviti last 2 weeks, pagi tu keluar lagi pi GM mencari kasut hero's... before tu dah pergi dah survey2 harga, tengok kualiti sumer... yang sadisnya sampai 2 jam berpusing nak carik kedai kasut tu, camaner boleh tak jumpa ni??? haiyaaa

Tajuk jer carik kasut yer tapi takde gambor kasutnya... basi la kalu tunjuk kasut raya awal2... hihi 


 
yeayyyy dah pandai dah lipat jari nak buat peace... asal buat jer soh ibu dier tangkap gambor... satu lagi peel dia, kalo naik keter jer mesti nak tilik cermin... cek gigi mata hidung bagai... hoho budget hensem sangat ler tu.. ;p

 
masa ni singgah aeon big dari GM sebab nak beli barang dapur... plan asal sebenarnya nak masak, my SIL dari nak datang umah... tup tup dorang dah lunch siap2... so senang keje aku, makan jer terus, dah memang malas pon :( .. balik masak bubur jagung sajo untuk hidangan petang tu..

 
macam biasa feveret si along adalah mee, so order kan mee sizzling ni untuk dia... mee je yang habis, segala sampah sarap yang lain aku ngan mr.hubby yang telan... susah benor nak makan sayur budak ni..

 
dah kenyang dah dua beradik ni... time baik elok ler camni, kalo time gaduh tu memang haru kejap... yang kerap kena buli ngan adik si angah ler...

note : akhirnya dapat jugak kasut tapi bukan dari kedai yang we'olls dah survey sebelom ni... lucky jugak lambat jumpa kedai tu sebab harga dah naik sampai RM5 sepasang... we'olls dapat kasut yang lagi murah dan comey...heyyy jimatttt


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 10 Jun 2013

RV Kek vs Nasi Kerabu Wan Atiq, ganggu kerja aku dipetang hari... ngeh ngeh

Salam (^-^)

Ketagih ker teringin ker ngada-ngada ker, ntah dah tak tahu mana satu... terasa-rasa kat tekak ni nak makan RV kek pulok... aku ni betol2 la ketinggalan, dah lama pon timbul RV kek ni... orang lain dah sampai puncak dah, aku jer yang baru terhegeh-hegeh nak memanjat... hoho

Sebelom ni member2 dok 'sohor' sangat, aku boleh wat derkk ajer... pandang sebelah mata pon tak... kahkah, dasar berlagak kannn?? dah sekarang baru nak cari... sekali kena memang nak lagi lagi lagi dan lagi..

Pestime cuba masa pi makan2 kat The Grato... time tu beli yang kecik ala muffin tu jer... tu pon share ngan hero's sebab nak cuba jerk... second time pulok last week, jumpa kat kedai makan... satu bekas plastik patsegi tu RM 5.50... perghh memang licin aku makan sensorang... takde nak simpan skit bawak balik der, tak cukop ade la... kahkahkah

 
lupa pulok nak tengok kat label nama kedai yang buat kek... lagi murah kot rasanya dari harga kat kedai makan tuh... aku kecewa sebenarnya ngan kedai makan tuh sebab charge aku air kosong 50sen, tu yang aku boikot tak nak pi dah walaupon teringin nak kek itew... :(

Semalam nampak ade jer kat PKNS, ntah nape takde rasa nak beli pon... 2 3 kali dok pandang sambil lalu jer... sudahnya hari ni rasa menyesal nape la aku tak beli semalam *sebenarnya perot dah lapor petang2 gini, tu yang macam2 skit*..

 
pekena nasi kerabu malam tadi... si angah makan nasi jer lebih separuh... memang super duper sedap..

Nasi kerabu WanAtiq... ni antara nasi kerabu yang sedap dan femes la sekitar bangi, kajang aku rasa... nak nak kalo bulan puasa... fuhh memang panjang giler Q nak beli nasi ni... die punya daging bakar memang sangat lembut dan juicy... tak caya?? sila la terjah pasar ramadhan... haha dah tak lama lagi nak puasa kan??

 note : nampak pulok ade Roti John Unan kat pasar malam depan umah aku semalam... punya la jauh aku pi putrajaya nak makan, rupanya kat sini pon dah ade... adehh camner aku terlambat info ni?? pasni senang ler.... asal tingin jer pi pasar malam... haha

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Doc kata bukan Chicken Pop, habis tu???

Salam (^-^)

Nasib arini senang jerk nak kejut hero2 aku bangun... mau tak bangun, cair gak taik telinga tu dengar sore halilintar aku... liat skit2 tu biasa la... bukan tido pon dok memeram jer lebih... semalam kol 8.30pm tu dah paksa masok tido dah yang kena gi sekolah... adik takyah cakap, kol 6.45pm tak silap aku dah terbongkang dah atas sofa... penat sangat gamaknya... tup tup kol 3am dah bangun... aku risau kot payah pulok nak tido balik, rupanya membuang, suh aku basuh... nasib baik lepas tu sambung balik mentido... fuhhh lega..

Sabtu takde gi mana2 pon... nak gi kenduri pon kensel tengok keadaan si kecik... aku rasa chicken pop tapi doc kata bukan sebab bijinya kecik2... doc suspect gatal, soh tunggu lagi 2 3 hari bawak pi check semula... tanya jiran pulok katanya chicken pop... konpius dah ni... kalo korang kate ape lak kalo cam gini??


 
kat siku,bibir n vontot dah melepuh skit sebab ade gelembung air... tempat lain jadi bintik2 merah cam bintik nyamuk ... yang tak kena lagi kat belakang badan,peha,betis ngan perot... takkan alergik kot??

Arini paksa antar gak kat babysitter... tak tahu perlu kuarantin ke tak... ari sabtu jerk kuarantin, ayahnya bawak pi main basikal jap pagi tu then lepas tu dok la melepak kat umah..

Semalam dah rasa cam bosan giler terkurung dalam sarang burung, maklum la dok umah kotak kennn... hihi jadinya nak kena melepas angin jugak kat luar... alah takat gi PKNS Shah Alam jerk pon... lama giler dah tak sampai situ... okay jugak la sebab tak crowded sangat, kat SACC yang ramai plus pagi semalam pon hujan kan kejap... kalo panas tak kuasa gak aku nak keluar..


Suasana nak raya dah kat PKNS, penuh dah warna warni baju raya like kurung, tudung, baju melayu, keronsang siap biskut raya pon dah ada yang mula jual... si angah siap mintak beli lagi biskut raya... ishhh sabor sabor... kerepek kat umah pon belom licin lagi dah nak tambah stok baru... habiskan dulu baru boleh beli lain okeyy..

 
suka suki jer pi masuk bakul... tengok2 dah tertiarap kat atas lantai... elok jer bakul ke atas..

Now lega sangat2, semalam dah settle sume baju raya... 4 pasang sorang untuk hero's... tak payah nak pening2 pikir baju raya lagi dah... tinggal nak cari baju melayu jer hujung bulan ni... ade jer kat situ tapi harga masih mahal kot pada aku... tak berbaloi takat nak pakai kejap jer kennn..

 

Yang buat aku tension, nak melayan kerenah si tengah tu haa... dia kan tak reti langsung nak dok diam... ade jer benda yang dia buat aku ni marah tau... dok mintak soh aku amik gambor tapi kan sume gambor dia kabur... dah tu camner nak elok kalo tak reti nak dok diam..

 

Dah abis bab baju, perot pon dah lapar... singgah la pekena laksa ngan bihun sup kat satu gerai ni... punya la kuat si tengah ni order milo ais... hahaha... terpinga-pinga tukang bancuh air..

Habis makan terus choww... takde nak menyingah mana2 dah kalo tak penting sangat... pening weyy nak handle hero's ni... kalo tak alert mau hilang jugak jawabnya.. ;p

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))