Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 31 Julai 2013

WW# Biskut Raya oh Biskut Raya

Salam (^-^)

Biskut Raya ke-4 aku... elok lepas sahur terus gulung kulit popia then goreng... buat skit jer sebab nak habiskan balance kulit popia yang ado..

 
suci dalam debu la aku panggil... nak kate popia nestum tak boleh sebab aku guna oat... pakai apa yang ada kat dapur jer sudah... tak yah nak bazir2 duit..

 
biskut raya yang ke-5, cornflakes lagi tapi versi madu la pulak... siap before sahur tadi... beli cornflakes tak hingat sampai 3 kilo, dah biskut raya sumer pon berasaskan cornflakes... kehkehkeh... ada sekilo lagi kat umah nun, malam kang baru start projek lagi..

 
get ready dah sumer nak balik kampung... yahuuuuu

Arghhhh lagi 3 hari nak cutiiiiiii... skang ni tiap kali kejut hero2 bangun jer mesti kira hari nak balik kampung... hahaha... saje nak soh laju bangun.. ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 30 Julai 2013

Biskut Raya | Cornflakes Coklat Dap Dap & Resepi

Salam 21 Ramadhan (^-^)

Rasanya ramai yang dok menghitung hari nak balik kampung kan??? hehe biasa la tu... hero2 sumer dah eksited... hari2 dok tanya bila nak balik... ibunya pon sama ni haaa... tak sabarrrrr nak tempuh jem, mau 10 ke 12 jam jugak kremmm vontot..

Sabtu, ahad lepas kiranya weekend terakhir dok puchong... dari pagi sabtu tu memang dok pulun buat biskut raya, Cornflakes Coklat... memang wajib buat tiap kali raya biskut ni... budak2 suka la coklat kannn pastu rasanya ala-ala wafer gitu... yummy


Setiap kali buat bancuhan mesti ada jer pegawai kastam yang mintak cukai... ahahaha... bankrup ibu nak bayor tau... bukan satu tapi dua... nasib sorang lagi pegawai puasa..

pegawai kastam yang hensemmmm sangatttt

Wokeh, jom cekidaut resipi... aku namakan Cornflakes Coklat Dap Dap... belajar buat ni dari baby sitter along tak lama dulu.. 

Cornflakes Coklat Dap Dap

Step 1
Masukkan cornflakes ke dalam mangkuk dan ramas-ramaskan sikit... takmo besar2 sangat okey

Step 2
Cairkan coklat secara double boil... bila dah cair sikit, masukkan sesudu minyak (tak kisah minyak masak or minyak jagung or minyak zaitun)... tujuannya nak bagi nampak berkilat... shining2 gitu biskut titew... opss jangan masukkan air pulok... kalo terrrmasuk sendiri tanggung... kekeke


Oh ya, coklat ni aku guna dark coklat... cari jer kat kedai bakeri memang ader... kalo tak dapat, boleh jer guna coklat masakan yang kat supermarket... selalunya cap NONA yang aku jumpa... make sure, coklat tadi betul2 cair... pernah aku salah step, coklat tu jadi likat... memang tak bersalut la ngan cornflakes..

Step 3
Bila coklat dah cair elok, terus curahkan ke dalam cornflakes... tak payah nak tunggu coklat sejuk... kalo tunggu sure coklat korang pon dah keras... hihi

Dah curah terus jer gaul hingga sebati... biar semua cornflakes bersalut ngan coklat... buat ni kena cepat2 skit... cuba elakkan dari dok bawah kipas..

cantik dah bersalut... senang kan??

Step 4
Sudukan ke dalam paper cup pastu taburkan coklat rice yang warna warni tu dan simpan seketika ke dalam peti sejuk... kejap jerk tak payah lama2 sangat... agak2 coklat dah mengeras boleh keluarkan dah... terus simpan dalam balang... 

Yeayyyy siap...

Tengs yer along jadi assistant ibu... muncung mulut nak leraikan paper cup... kahkah

Buat ni kan terus teringat ma ngan opah kat kampung... selalu kan, dorang mesti sorok dulu biskut ni dalam lemari... hari raya kuarkan biskut yang beli yang tak seberapa sedap dulu bagi habis... yang ni hidang tuk kami anak beranak sajo... hehehe... bila teringat rasa cam kelakar pon ado... perangai cam budak2... rasa macam dihargai sangat bila dorang suka makan apa yang aku buat... touchinggg ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 29 Julai 2013

Rezeki Ramadhan 17 @ Nuzul Al-Quran

Salam (^-^)

Ari jumaat tu kan cuti nuzul al-quran tapi aku kerja... arggghhhh stress sangat tau... terbantut hasrat aku nak pelok bantal, baring atas tilam empuk tapiiii apakan daya... sob sob sob :(.. pastu boss bagitau, biler settle keje yang urrrgentttt sangat tu dah boleh balik... dan dan semangat terus sebab boleh balik awal tapi terpikir lagi sekali... hari jumaat tu... mesti tak dapatnya nak balik awal sebab mr.hubby gi solat jumaat... dah camner ni?? nak tunggu kat ofis pon seriau gak sebab sini kawasan pendalaman skit... silap hari bulan lain plak jadinya... hoho

Dalam kol doblas camtu dapat kol... bos suruh tunggu dulu sebab nak belanja pizza... yahuuuu, tepuk tangan wey sebab tak payah masak... hakhakhak... okeyla kan kena kerja... balik awal walaupon dah kol 4ptg still awal la dari biasa pastu dapat plak juadah berbuka free... memang syiok la... ingatkan dapat pizza jer tapi kemain banyak lagi di belinya..

 
sorang satu beg...
bos ni kalo belanja mesti pizza dan pizza dan pizza... dah tau sangat dah peel dia yang suka sangat ngan pizza... kadang dia tanya kita nak makan ape tapi sudahnya pizza gak yang dibeli... 

 
Seafood Delight... rasanya sekeping jer aku jamah sebab dah kenyang

 
Onion Ring.. hero2 tak suka... kuat sangat rasa bawang

 
BreadStik... sekejap jer licin

 
CinnaStik... yang ni we'olls tak layan sangat sebab bau manis2 kulit kayu manis... i hate benda manis2

Tapiii aku ni tekak melayu kennn nak tak nak kena gak masak... western ni memang layan tapi tak mampu nak buat perot aku kenyang... ahaha... nak masak nasi cam tak larat jer nak telan banyak sangat... pikir2 masak jer la mee goreng... asal sebut mee jer along mesti suke... hihi

 
mee goreng yang tak berapa nak basah... selalo pon aku failed nak buat mee goreng basah... kehkeh... memang tak proooo langsung..

 
buat cili jeruk sekali... cili hijau yilekkk so merah pon jadi la... rasa sama jer kot..

Dah hari jumaat tu kan si along demam, memang tak puasa pon dier... pasrahhhh jer dah skip sehari... mee goreng ibu pon dah tak laku... takde selera katanya... kalo tak memang sekejapan jer licin..


Tengs yer boss... lenkali belanja lagi... kahkah


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selamat Hari Lahir Angahhh..a.k.a Adib Raiyan

Salam (^-^)

Hoyehhh hari ni genap si angah 5 tahun... wahhh dah besar dah anak ibu... tak terasa pon yang dia dah membesar dengan sihat cam gini... cuma bila dah besar ni makin mencabar... ada jer yang perangai dia yang menguji kesabaran ibu...



 Ni kira 'advance celebration' masa buka puasa kat umah BIL last week... ramai sangat yang besday bulan julai so boleh la join sekali... itupon kek tak habis sebab sumer dah kenyang makan nasik... akhirnya masuk bekas bawak balik umah... time ni si angah cam blur2... booo layan jer nak potong kek... ibu ni yang lebih2 sebab nak amik gambar... ahaha

Dalam tiga hero aku, si angah la yang memang anak jati selangor... yang lagi 2 aku bersalin kat kelate tapi dia kat hospital kajang... sebolehnya aku takkkknakkk bersalin kat sini sebab doktor campor laki pompuan kan... terkena gak kat serdang masa checking... sebab katil dah penoh so transfer ke kajang... nasib baik bersalin ngan bidan perempuan... 

Masa terasa sakit nak bersalin tu aku masih lagi kat ofis tengah keje... dahh nangis2 dah aku tahan contraction... huwaaa,kalo di ingat balik cam malu pon ader... menangis bagai kat ofis ape kes?? so mengantor la ofismate aku sampai ke umah... nasib dorang tolong drive kan sekali keter aku... pastu pi check klinik dah bukak 2cm... walawei tak menyempat-nyempat nak kuar... ahahaha

Dah 5 tahun ni, dia la yang paling banyak ragam... manja tak yah cakap la... nakal pon dia... pendek kate sumer dia 'konker'... kalo ibu marah ni, selamba jer dia menjawap... pastu siap jeling2 lagi... bijik mata berputar-putar atas bawah atas bawah tau... kehkehkeh... asyik meyakat abang ngan adik jerk kerjanya... pastu bila kena balik wahhh kemain lagi dia terpekik terlolong..

Percakapan masih pelat lagi... aku suka sangat dok ajuk dia... kelakar okey kalo dengar dia bercakap, kalau menyanyi lagi la... kadang2 dia dok baca doa yang teacher ajar kat tadika... fuhhhhh laju jer kuar, satu ape pon aku tak dapat tangkap... ahaha

Ni bulan2 puasa ni kannn dia tak puasa... bila aku suh puasa, selamba jer dia jawap yang dia tak tahan lapar... pastu kan time petang, kalo aku gi menyinggah bazar cari kuih, dia yang paling sibuk nak itu ini... dah dapat terus ngapppp jerk dalam mulut... non stop okey... tunggu la kang dah nak azan maghrib baru dia slow2 skit... aku tau dah pesen dia... sajer jer nak mengugat ketahanan si along... mencabar betol along kalo bulan puasa ni... siap cakap 'mmm dapnya mir... dappppnya'... tak boleh blah :)

Dah jadi kebiasaan aku kalo besday mesti nak ada kek... slice kek pon takpe, takat nak buat syarat ajer... bukan nak beria sangat pon... nak kasi ceria skit kannn... kira kenangan manis buat hero2 aku bila dorang dah besar panjang nanti... so semalam kebetulan plak cuti weekend, terus berdesup masuk dapur buat kek... pestime ni nak buat kek karamel coklat moist... selalo beli jer kek dekat king's tapi memandangkan bahan2 sumer ade kat umah ni, jommm la kita buat sendiri... hihi

 

HAPPY BIRTHDAY ANGAH
MOGA MEMBESAR DENGAN SIHAT DAN MENJADI KEBANGGAAN IBU, AYAH, ALONG DAN ADIK ANIQ...
SAYANG ANGAH SANGAT-SANGAT TAU...MUAHHH :)



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 26 Julai 2013

Salam Nuzul Quran | Cuti tapi tak cuti

Salam (^-^)

Sob sob sob sedihhh dok selangor tapi kena kerja hari ni... huwaaaa... geram tau ngan bos ni... pasrah jer lah kann sebab kita ni kuli... datang opis pon boring giler ni sebab takde keje... lenguih dah kaki aku ni nak bergoyang..

Semalam dah berangan-angan dah kalo cuti nak pulun wat biskut raya tapi hampehhh... takpe2 ada masa lagi... slow2 baking yer... next week ahad atau isnin dah nak berangkat balik kelate... hoooreeee dah tak sabar ni... last balik kelate pon raya haji tahun lepas... hurmmm gini lah kalo dah merantau cari rezeki kan... tambah pulak anak dah sekolah ni susah la sikit nak gerak sana sini... time cuti sekolah, keje plak berlambak... kena set timing leklok baru boleh balik..

Konon tengahari ni nak gi cuci mata jap kat mall nak hilangkan tahap boring aku ni haa tapi baru tingat yang aku dah tak drive... 2 hari dah kena berantar berambik... trauma tu ada lagi... lepas raya kang baru aku start balik drive kotttt... huhu... terpaksa beringat-ingat skarang ni... kat taman perumahan aku tu banyak sangat kes seminggu dua ni... nak tinggalkan rumah balik kampong pon dah rasa risau ni... lagi nak tinggal kereta... camner tu?? letak kat balai polis kang tak boleh la pulak..


Semalam balik sekolah si along demam tapi sempurna jugak puasa dia... masih bertahan sampai ke azan walaupon dah lembik semacam aku tengok... dia dok ngadu sakit kepala... hari ni tak tahu la puasa ke tidak... sahur tadi dia bangun la minum ngan makan ubat tapi aku tak paksa... dah pesan pon suh makan nasi... harap takde la dia dok tahan nak puasa jugak... memang tak diwajibkan pon lagi keatas dia... tapi kalo dia sendiri yang nak dah tak boleh nak cakap ape la kann... 

Lagi satu ni khusus untuk hubby aku, hahaha... ape kes nak tinggal anak sensorang dalam rumah??? hishhh memang aku tak kasi kalo aku tahu... dah along ni tak larat tadi... hubby plak nak kena hantar aku gi kerja... yang lagi 2 hero tu dah siap mandi sumer, stanby dah nak ikot ni tapi along plak taknak ikut... hubby soh dok umah jer tido... huhhh memang tak la aku nak kasi... malang ni kan tak berbau... kalo nak jadi tu sekelip mata jer jadi... dah tinggal kat umah, pintu mesti la kunci kan... pastu budak ni bukan reti sangat pon nak carik kunci bukak pintu... kot2 la *mintak simpang jauh2* ada kebakaran, dah ape jadi ngan budak tu??? aku kalo hilang harta benda takpe tapi jangan hilang anak2... nyawa aku tu... lepas ni my hubby, pleeaseeeee la jangan fikir remeh cam tu lagi okey... walau dekat sejengkal pon, 5 minit ke 5 saat ke kalo dah benda nak jadi memang tak boleh elak tapiiiiii kita boleh cuba beringat... jangan menyesal di kemudian hari ;p 


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 25 Julai 2013

Biskut Raya | Cornflakes Ranggup

Salam (^-^)

Alhamdulillah dah 16 Ramadhan pon hari ni... pagi tadi pestime dengar lagu raya kat hot.fm... siap kuatkan lagi volume... ahaha over okey, mengalahkan budak kecik... pastu yang si kecik dah terloncat-loncat menyanyi sekali... ececeh cam paham sangat la tu...

Dah pertengahan ni kan, mesti ramai dok kalut buat persiapan raya kannn... dari nak menyoping baju bajan, biskut, kerepek, langsir, perabot... ehhh banyak la list barang yang nak beli... selai paper pon tak cukup kalo ikut perasaan kan... nak nak kalo dapat bonus... oh terus keluar mentol kat kepala nak itulah inilah... hehehe

Okey.. harini nak share biskut raya kedua yang aku buat... takat nak kunyah di pagi raya ni better buat sendiri... kalo beli kang tak sedap la, tawar la, keras la... sumer tak kena, tak puas hati... 

Biskut ni simple sangat tapi sedap... aku cilok dari blog KakYatie Memories... kiranya ni tahun ke-2 aku buat... tahun lepas baru belajar buat dan anak2 pon suka... crunchy gitew... jom intai2 resipi..

Biskut Cornflakes Raggup
 
Step 1
Pukul 250gram Mentega dan 3/4 cawan gula aising hingga sebati yer (aku guna gula halus jer)..
Dah sebati masukkan 1biji kuning telur dan pukul lagi..
Lepas tu, masukkan 1sudu kecil Esen Vanilla... pukul lagi sampai jadi macam gambar kat atas..

 
 Step 2
Masukkan 2 cawan tepung naik sendiri dan 250gram cornflakes... cornflakes tu hendaklah diramas sikit yer... kang besar2 kot tercekik pulak... hehe
Part ni dah tak payah pakai mixer... gaul jer guna spatula yang ado..

 
Gaul sampai sekata, rupa doh korang mesti macam ni... ala2 sama pon okey dah tu..

Okey, dah boleh mulakan step yang seterusnya... sediakan paper cup yang secukupnya terlebih dahulu... sebelum tu jangan lupa jugak untuk panaskan oven..

 
Step 3
 Sudukan doh yang siap tadi kedalam paper cup dan hiaslah dengan ceri merah/hijau..
aku guna buah pala sebabnya tertukar ngan ceri... konon nak senang malas nak lengas2 tangan potong ceri kan, terus grab yang dah siap potong... alih2 buah pala rupanya tapi taste okey... not bad..

Okey, dah siap... bakar pada suhu 170deg dalam masa 15 minit..

 
Tadaaaa... dah siap... biar sejuk sikit baru simpan dalam balang kedap udara...

Jommmm balik kampungggg... biskut dah siap... kahkahkah... kembang kuncup kembang kuncup jer aku rasa.. ;p


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 24 Julai 2013

Citer Ramadhan lagi...

Salam (^-^)

Mood dah okey skit cuma masih dok teringat-tingat lagi kes pagi tadi... masih fresh lagik kan... bukan niat aku tak nak tolong, bila dah berlaku depan mata kan terus sentap... terkejut terkujat sumer pon ade... bila dipikir semula hurmmm kesian pulak... kalo aku hon kuat2 tadi pon okey walaupon tak membantu sangat... pastu aku nak flashback balik nombor kete dah tak boleh... blank terus otak ni pikir walhal before tu aku dah hafal dah... tinggal lagi nombor yang dia tutup tu jer aku tak tau... peringatan jugak untuk kawan2 alam maya aku ni, please be careful okey... walau dok di public yang ramai pon orang jahat ni sentiasa ader... sementara nak raya ni, aku taknak drive sorang lagi dah... mintak mr.hubby tolong antor amik la start esok..

Takmo la panjang citer tu... wat aku seriau jerk... jom citer pasal semalam... korang menu ape??masak ke beli?? wahaaa sibuk jerk kannn... semalam jugal la pecah tradisi makan hasil bazar... kesnya aku malas nak masak... ehhhh takde la sampai malas giler... aku sakit perot benornya... dah kol 5ptg dah baru rasa kesan ubat cirbir yang aku makan... tu yang ada part sambungan sampai pagi tadi benti petronas..

Semalam sampai nak angkut anak balik umah pon malas... kesian si along semalam bukak kat gerai jerk... pas buka baru balik umah... sebabkan dok ulang alik toilet maka aku decide takyah masak... ahahaha senang citer nak cari alasan... pastu kol mr.hubby,request nak makan soto ayam ngan popia goreng..

 
(cilok gambar gugel dari blog Zai)

Tapi kan kecewa tahap gaban pastu... buka2 plastik jer mulut aku dah merungut... mau tak merungut kan, plastik kemain penuh tapi kat dalam ada nasi impit 5 ketoi jer, soohoon goreng kemain lagi berlambak-lambak... pastu ayam pon tulang2 ajo yang ado... perghhhh kuciwa okey... ni yang wat aku menyesal pi tapaw kat bazar ni tapi takpe... mungkin rezeki makcik yang menjual semalam...

Hari ahad tu aku masak yang simple2 ajer... wat ikan kembung masam manis, sayur sawi ngan omelet *yang tak brape jadik*... ahahaha... jarang kat umah ni kalo nak masak ikan sebab hero2 tak berapa suka... kena gaya baru nak makan tapi kalo dah selalu ayam ayam ayam naik loya tekak aku nak telan... sampai tak tau nak masak style ape dah ayam tu... kekeke

 
alhamdulillah... menepati piawaian tekak hero2 aku... licin
skang ni kalo masak ape-ape mesti nak kena taruk bunga kobis... pentinggg sebab ni peberet si angah... kalo dia tau ada sayur ni kan mesti tanya masak ke tak sayur dia... lauk2 dia tak pandang dah.. boleh ratah sayur cam gitu jer... kalo pi pasar beli sayur, mesti dia terkam bunga kobis ni suh belikan sekali..

 
ni tuk ibu ngan ayah

 
omelet aku yang tak jadik... ni sumer sebab nak tiru lieya punya omelet... cepat benar aku terpengaruh biler tengok lieya update makanan... ahaha, lieya tu masak jer apepon sumer nampak sedap... meletop top top gitu... nape putih?? sebab aku pakai 3 biji telur putih ajer... yang kuning dah yilekkk dalam adunan kuih tart aku... hihi

nampak tak mengacam kan biler putih kosong jerk cam gitu... sayur mayur pon tak dok... kalu letak jenuh la pulok hero2 ni nak kutip buang, so baik takyah letak... oppsss lagi satu lupa nak letak cheese... da selamat dalam perot baru tingat... huhu... tapi kannnn

jeng jeng jeng


 
suka benor budak ni makan... belom bukak puasa lagi dia dah rasmikan dulu... hehe

 Arini tak tau lagi nak masak ape ;p





Tetiba kan, dah boleh terbayang-bayang bazar kat putrajaya... yooo cam ada harapan nak gi terjah la lepas ni... teringin plak nak kambing kat situ... mbekkk mbekkk tungguuuuu... i'm coming :))


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Hampir menjadi mangsa ragut

Salam (^-^)

Syukur ya Allah syukur syukur syukur sangat... subhanallah mengucap aku panjang tadi dalam kete... nak bawak kete pon mengigil-gigil dah rasa... kaki cam tak pijak pedal jer..

Dalam kol 8pagi tadi on the way nak gi keje aku singgah jap kat petronas... bukan nak isi minyak tapi sebab sakit perot... masa antar anak2 gi sekolah dah rasa tapi dok tahan2 nak jugak benti petronas...

Nak jadi citer, aku sorang jer kat toilet... pastu terdengar ada orang masuk... normal la kan public punya toilet orang dok kuar masuk... aku kuar dia blom kuar pon... tengok ada sorang laki dok tunggu kat pintu toilet... dalam hati dok curiga gak nape nak tunggu depan toilet kan... kot ye pon sayang tunggu la kat kete ke ape... nasib la depan tu ada orang dok isi minyak NGV... so dalam dok konpius tu lega jugak...

Sebab aku 'cuti' puasa... masuk dalam jap beli roti... nak gi kat kete dah nampak pompuan ngan laki tadi jalan tuju kete and dalam kete tu ada lagi 2 laki dok tunggu... yang peliknya dia boleh reverse kete tu 360 darjah betul2 sebelah kete aku... dalam dok cuak2 pon aku relak jer la jalan masuk kete terus lock... pastu aku nak kuar dah tak boleh so terpaksa la tunggu kete tu jalan dulu... ada la 2,3 minit jugak baru nak jalan tu pon sebab dah ada kete lain Q nak kuar... tapi kan sebelum tu laki yang tunggu depan toilet tu boleh plak kuar kete balik pastu gi tampal tape hitam kat satu nombor plat... aku perasan la... pastu dalam hati dok tanya gak nape nak sorok satu nombor kan?? kete curi ke ape ni??

Lepas kete tu jalan aku pon jalan la belakang dia... boleh plak dia benti kat depan simpang jalan... dalam hati allah je yang tahu betapa aku ni cuak, gelabah semua... nampak sorang laki badan gempal kuar... pastu kuarkan pisau pemotong daging kat belakang seluar dia... ya allah, dalam hati dok mengucap panjang... masa tu ada sorang amoi dok tunggu bas kat simpang... sambil lalu aku nampak amoi tu kena ragut, menjerit-jerit dia tapi aku tak berani nak tengok ke benti ke ape... ramai pon yang dok lalu lalang kat situ tapi kemain berani kan peragut ni, langsung tak pandang kiri kanan dah... yang sedihnya sumer tu bangsa melayu... buat pulak kerja tak elok di bulam ramadhan... allahuakbar

Apa jadi ngan amoi tu aku pon tak tahu tapi yang pastinya target sebenar dorang adalah aku masa kat toilet tadi... nasib baik rezeki aku masih ada... syukur ya Allah..

Baru jer semalam mr.hubby citer yang bekas pengasuh si along kena samun kat depan pasaraya area umah aku... kena tengahari semalam masa orang lain tenagh keje... bawak lari dia punya alza ngan duit RM100... bangsa melayu gak yang buat kerja tu... siap acu pistol lagi tau... nasib la akak tu berdua ngan dia punya SIL... pun nasib jugak dia lompat kuar kete... kalo ikutkan penyamun tu nak dua2 masok kete sekali...


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 23 Julai 2013

Biskut Raya | Tart Nenas Meletop dan Resepi

Salam (^-^)

Sape dah start buat biskut raya?? owhhh aku dah start dah sikit2... ni pon dok menghitung ni, kalo nak harap buat time weekend jer rasa cam tak sempat... ye la, skarang pon dah 15 Ramadhan kan... tinggal 2 kali weekend jer lagi dah raya... bahan2 untuk buat biskut pon aku beli seminggu sebelum puasa lagi... tak kuasa la bulan posa nak gi bersesak beli bahan... tau jer la, aku ni lembik melampau... haha

Belum buat pon hero2 bujang dok tanya bila nak buat... si along siap kata biskut yang ibu buat tersedap di dunia lagi... ngeh ngeh *raya nanti ibu bagi angpow lebih yer*... takde la, setiap anak pon mesti cakap masakan ibu yang paling sedap kannnn... harus bangga tau... rasa cam nak terbang melayang-layang pon ado... pastu dorang dok kutip makan, yang ibu ni pulok kedekut pi la simpan sorok2 skit... cam kesian la pulok... bagi jer la makan... time awal2 ni la tingin nak jamah... dah raya nanti takde lakunya dah biskut ni... kerepek jugak yang laju nak kudap2... tunggu la dah penghujung syawal nanti, baru terhegeh-hegeh carik balik... habuk pon dok kutip jilat... kahkah... pastu si along suh aku simpan bawak balik kampung... memang buat tuk bawak balik kampung la nak oiii... kalo nak jual sorry ler... tak terkejar kot tangan nak membuatnya... 2 tahun lepas ade la aku jual... pastu tahun lepas amik orang punya tolong jual... tahun ni yilekkk... tu pon ada gak yang tanya tapi i dah penat, sowiii... datang ofis pon bersengkang bijik mata, ni pulak nak OT wat biskut... takde kederat wei..

Dah kemain aku punya intro biskut raya kan... moh ler nengok resepi biskut raya pertama aku tahun ni... Tart Nenas Meletop... wahh gitu namanya... cam la letop sangat... aku beli sampai 3kg jem nenas... senang beli yang dah siap... jimat skit masa ngan tenaga nak buat inti... tinggal nak berpeluh tenyeh doh jerk lagi..

 

(mintak izin nak share resepi dari yang empunya resepi yer... aku lupa la sapa punya sebab dah lama sangat aku cilok resepi ni... dulu2 takde blog, so ingat tak penting nak ingat nama2 ni) bab2 resepi ni sensitip... kena hargai jugak penyumbang, jangan dok ikut sedap jer nak ngaku sendiri punya :) haha *pesanan tuk diri sendiri*

Tart Nenas Meletop

Bahan-bahan :- 
60gram Butter, 190gram Majerin, 70gram Gula Halus
1biji Kuning Telur, 1sk Esen Vanilla
350gram Tepung Gandum, 50gram Tepung Jagung (diayak bersama)
Jem Nenas secukupnya

Bahan Glaze (Kilat) :-
1biji Kuning Telur
Sedikit Air

Cara Membuatnya :-
1) Masukkan butter, majerin dan gula halus ke dalam mixer dan gaul hingga sebati 
2) Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul lagi hingga sekata
3) Masukkan tepung yang telah diayak (kalo suka boleh tambahkan susu tepung)
4) Buatkan adunan, letak inti dan gulung... buangkan lebihan yang ada
5) Sapukan bahan glaze diatas biskut 
6) Bakar pada suhu 180deg dalam masa 20minit 

Okey... senang kan?? ohh sebelum buat doh, sila panaskan over terlebih dahulu yer... suhu ngan masa tu sebenarnya bergantung pada oven masing2... aku pakai suhu 165-170deg jer... kalo lebih dari tu rentung la biskut aku... tu pon terpaksa letak dalam paper cup, baru comel molek bawahnya... tak hangus... entah camner jenis oven aku tu pon aku tak tau... kalo tak pakai paper cup memang bawah rentung pastu yang atas tak masak... so korang pandai2 la nak ejas camner yer... ikut kretiviti masing2..

 sekali buat doh boleh dapat 2 1/2 balang... bergantung la saiz besar mana kan... sebalang dalam 51-53 biji..

Kalo malas nak gulung tart, cam lecehhh jer, korang boleh jugak buat yang jenis bunga... just beli jer acuan kelopak bunga tu... asal aku pon nak bentuk bunga tapi tak jumpa2 menda alah tu... gulung pon gulung la...


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Ramadhan 11 | Berbuka ngan family hubby

Salam (^-^)

Tarik nafas jap... hembusss...haha amik mood jap nak update pagi2 ni... lemau lagi ehhh..
cam biasa la, asal isnin jer nak citer pasal weekend kannn tapi semalam lupa nak bawak cable, so terpaksa delay ke arini... citer biasa jer pon tapi bajet cam citer hot sesangat... kahkah... nak bergambar bagai kan..

Sabtu lepas dapur umah tak berasap... dah memang aku pon malas dah nak masak... buntu nak pikir menu ape... kang tak kena selera hero2 kat umah tu susah pulak... makanya hari tu dapat la aku lompat bintang jap... heee... balik keje buat la puding jagung, takkan nak gi tangan kosong kan... siap masak, membuta jap... dalam kol 6ptg baru gerak pi KL... melenggang kankung gi tadah perot... fuhhh bahagia sangatttt... ahaha... dorang pon bukan masak berjemaah, mengorder gak..

Telinga aku ngan hubby ni dok azab dari jumaat lagi ngan 3 hero bujang tu ha... asyik la dok ulang tanya bila nak pegi umah ayah su... rasanya cair dah kot taik telinga... yang kecik tu pon punya la tahan bijik mata hari sabtu tu tak tidor... pastu kan kat dalam kete dok tersengguk-sengguk... aku nak riba takmo... takut dah sampai kang aku tinggal la tu... yang lain2 dok la ketawa nengok gelagat dia, ngan mata lalok... hishhh lupa pulak aku nak amik video..

 

We'olls sampai jer makanan sumer dah terhidang... nampak tak berapa kali aku boleh lompat bintang??? haha... kalo nak kira, adik badik mr.hubby yang dok kat KL ni 5 orang termasuk hubby... campur anak2 sumer memang gamat satu rumah, nasib tak bergegar... aku jer yang dok sebatang kara kat sini :(

Okey, jom intai juadah berbuka we'olls hari sabtu tu... dah gaya cam open house pulak aku rasa... hoiii raya blom lagi la... hihi


 
Acar Timun

 
Ayam Masak Merah

 
ni yang paling menambat selera aku... Ikan Pekasam... si kecik boleh ratah jer... 

 
Pajeri Nenas

Daging Masak Hitam kot...adehh aku lupaaa
 
  
 Roti Jala cicah ngan kuah kari ayam

 
Popia 

 
Samosa

Banyak lagi yang ado tapi tu jer la nak tayang... yang tak sempat nak makan pon ado sebab terlampau sangat... kalo semua nak bergabung tak pasal2 meletop kang... hehe, korang jangan marah erkk dok tayang2 makanan ni... saje aku nak abadikan kat blog ni... 

 berbuka makan yang simple2... solat maghrib dulu baru boleh jamah nasik... tu pon wat bufet senang... kusi semua tolak ke tepi... dah amik pegi dok jauh2... kalo berbuka jer terus gi serbu nasik memang haru la nak nunggu sorang2 siap makan...maghrib pon singkat kan..

 
aku punya plate biasa2 jer... takde nak gunung ganang ehh... hahaha tolong la korang jangan percaya... ni baru first round... blom tengok aku punya second round lagi..

Tapi kannn yang sodihhh sekali puding jagung aku tak menjadikkk... huwaaa malu okeyyy... pestime aku buat puding jagung dah failedddd... rupa dah cantik, rasa dah tip top tapi kan bila aku nak potong jer lembikkkkk cam aiskrim yang dah nak cair... nape erk?? 

 ni la dua orang budak yang claim dia puasa... kahkah... puasa la kann sebab makan sesama time berbuka, the whole day memang dorang tak jamah nasik kat umah..

Kiranya ni kali ke-2 la aku buka puasa ramai2 pada tahun ni... pastu cam biasa la, buka berdua jer ngan along... huhu... ni baru 4,5 kerat berkumpul... kalo balik kampung mau gamat satu rumah... tu yang hero-hero ni dah tak sabar nak balik kampung... rambut memasing pon dah panjang tapi we'olls taknak potong... tunggu balik kampung potong ngan tok abah... baru ada feel skit nak raya... kehkeh ;p

Hari sabtu tu baru tergerak hati nak cuba baju melayu kat si kecik... alamakkkk senteng la pulak kat depan... masa beli tu ukur badan cam okey dah... adehhhh camner ni... nak tukar dah tak boleh... tangan labuh skit tapi takpe la boleh jahit... try jer la cover ngan sampin... harap nampak comel la bila dia pakai pagi raya nanti... huhu... pengajarannya, lain kali ukur tu terus sarung kat badan, jangan main agak2..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 22 Julai 2013

Adik nak balik kampung... yeehaa

Salam (^-^)

Alahaiiii mengantuk giler pagi ni... rasa nak tongkat jer bijik mata ngan batang lidi... ahaha... cuti weekend rasa cam pendek sangat... dah sabtu tu kena kerja tu yang tak puasss cuti... semalam non stop buat keje umah dari bangun sahur sampai lepas buka... sakit belakang2... takpe sabor2... nak raya punya pasal... sempat la buat tart nenas ngan cornflakes cookies... tu pon se-round satu... azab rasanya nak perabih gulung doh tart..

Banyak sangat nak citer sebenarnya tapi kannnn kiter lupa plak nak bawak cable kamera... kalo nak citer tanpa gambar ni rasa cam tak beshhh... 

Pejam celik pejam celik dah 13 Ramadhan pon... haihhh sekejapan jer kan?? mesti sumer eksited ni nak raya ;p.. lagu raya tak kedengaran lagi ni... kalo dengar sure nangis2 nak balik kampung... hahaha

 

Pagi tadi masa nak antar gi umah pengasuh, si kecik cinonet ni tanya ,

Adik : Bu, la nak lik pong ??... hahaha korang faham tak?? (Ibu, bila nak balik kampung)

Ibu : Hmmm nanti la, lagi 2 minggu... kita balik nak raya... adik nak raya, adik puasa tak??

Adik : Cerr (puasa)... , oh tetiba ngaku wei dia puasa

Ibu : Biler nya adik puasa ??

Adik : Der... ai tu... gi mah yah cu tu (ada hari tu,masa gi rumah ayah su tu)

Ohh rupanya dia ingat dia puasa la sebab ari sabtu lepas ada majlis buka puasa kat rumah adik ipar.... kemain kan ngaku dia posa sebab nak balik kampung... dah petang baru pi, tadah perot jerk pon dah boleh claim dia puasa...

Ni baru adik yang tanya... belum lagi si angah tanya... yang tu kalo dah start tanya, haaa tadah la telinga tu hari2... kejap2 kang dia tanya... sampai2 balik kampong la baru stop...


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Sabtu, 20 Julai 2013

Ashraff Muslim kawin lagi vs Puisi Dayana vs Abby Abadi kawin semula

Salam (^-^)

Ohhh dah ada mood skit dah lepas dua hari dok lemau jer ngadap blog sampai nak type komen pon malas... mihmihmih... arini kena kerja so terpaksa ceria2 skit... jeles ngan kengkawan yang syok cuti... huhu

Tak tau ape pon nak citer benarnya tapi gatai gak nak up entri kennnn nak wat camner... minggu ni dok trending kisah Ashraff Muslim yang kawin lagi kat thailand kan??? pastu tetiba hangat plak isu puisi Dayana walhal tuan punya badan tak tau ape pon... wahhh kalo dah jadi public figure memang cam gitu la yang kena hadap... semalam trending lagi kisah akak comey Abby Abadi yang katanya dah pon selamat kahwin 12 hari lepas, kiranya 2 hari before ramadhan la... tahniahhhh kak Abby :)

 

Memula nak ucap tahniah dulu kat Ashraff sebab dah selamat mendirikan rumah tangga buat kali ke-2 ;p... ya tak dinafikan sebagai perempuan memang perit nak terima yang kita dimadukan... lain la kalo jadi yang ke-2, dah kompem dia rela sikit sebanyak sebab tu berani nak kawin ngan laki orang kannn... kalo aku ditempat Dayana rasanya aku tak sanggup dan tak setabah dia... memang ada yang sanggup dan rela 'berkongsi' tapi tak ramai... sebagai manusia memang takde pon yang sempurna..

Kalo nak cakap pasal anak rasanya tu perkara ke-2... rasanya ramai pasangan yang bermadu bukan disebabkan anak pon... sesetengah tu berderet-deret anak, pendapatan pon tak seberapa tapi kahwin sampai 2,3... fuhhh dasyattt, pastu anak2 terabai... tak cukup makan pakai segala... kesian

Pasangan yang berkahwin tanpa anak pon ramai yang bahagia wei kat luar sana... dalam family aku pon ada yang dah lebih dari 10tahun kawin tapi belum dikurniakan zuriat tapiiiii walawei pasangan pasing loving and romantik gitu kata orang... ada kesannnn??? takde pon cuma orang sekeliling la yang dok menokok tambah... kalo tak kuat memang akan goyang... tawakkal jer pada Allah..

Sorry la erkkk dah terlebih lak aku membebel... geram plus kesian sebenarnya kat Dayana... tapi the true story kita tak tahu pon... just baca secara kasar dan nampak yang mana salah jer... mungkin cerita disebaliknya tak sama... apepon moga Dr.Dayana tabah dan cekal... kepada Ashraff, silalah berlaku adil..

 

Tahniah buat kak Abby jugak sebab dah selamat bergelar isteri semula... sekali tengok memang sweettttt lor... moga berkekalan jodoh ini hingga ke syurga... jarak usia bukan masalah besar pon, ramai jer yang kawin lelaki muda skang ni... bak kata pepatah, kalo dah jodoh tidak ke mana... semuanya dah diatur oleh yang maha kuasa... ;p

Ada tak member2 maya aku ni yang bercinta selepas kawin???

HAPPY WEEKEND U'OLLS


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))