Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 30 September 2013

Tempat Percutian Best di Malaysia

As-Salam (^-^)

Korang ada suggestion tak mana tempat bercuti yang paling best?? kat malaysia jer pon bukan obersi erkkk... kisahnya boss i'olls ler, nak bagi trip percutian 3 hari 2 malam bulan 12 nanti tapi tempat mana tu terpulang... decide sendiri mana nak pergi then company akan book and bayarkan hotel... 

Dalam kepala otak ni banyak nak pegi tapi tak tau la mana yang the bestttt... cadang nak ke pantai timur @ ganu tapikan kompem banjir kotttt time tu... biasa la bulan nov-dec tu dah start musim tengkujuh... kalo tak mesti best gi pulau... teringin giler nak gi perhentian ngan redang... 

Then boss i'olls ajak naik star cruise ke phuket pon macam taknak ikut ler... satu sebab gi ngan boss2 ni tak selesa skit... dua sebab nak kena buat passport... adehhh satu hal jugak tu... malas pon yer jugak..

Sekarang ni ada 2,3 tempat jer yang dok dalam kepala tapikan cammm biasa2 jer... dah alang2 company bayar pegi la yang luar biasa skit... kalo korang ada pengalaman kat mana2, meh la share together-gether ;p


 

 


 So far, PD ngan Melaka takde dalam list sebab dah biasa sangat pegi... heheeee tapi kalo ada tempat best okey jer... Johor pon tak pernah sampai lagi ni... best ke kat sana??


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 27 September 2013

Buah Buahan yang kian pupus

As-Salam (^-^)

Tetiba teringat plak zaman kecik2 dulu... dulu bebas jer nak gi mana2... masuk hutan, terjun parit, mandi sungai... selamba jer... takde macam sekarang... sekarang nak wat gini kena jaga2 sebab orang jahat dok merata-rata... hatta kat kampung pon dah tak selamat... nak buka pintu umah luas2 pon dah takut skrang ni..

Tengah musim buah skrang ni, moh ler nak share skit buah2 yang dah makin pupus... ada tu still ada tapi susah skit dah nak dapat... kalo tanya anak2 zaman 'loni', memang ramai yang tak tahu... yer lah, zaman dah berlalu kennnn..

 
- Buah Serai Kayu -
sape pernah makan nasi kerabu??? selalu daun serai kayu ni jadi ulam nasi kerabu... memang sedap, de wangi2... dulu aku suka gak panjat pokok amik buah ni... rasanya manis2 kelat... tapi selalunya memang tak sempat nak ngap dah kena sambar ngan burung..

 
- Buah Kemuting -
kalo nak cari buah ni, mesti kena masuk 'rok'(hutan) dulu sebabnya memang banyak tumbuh liar dalam hutan... sedap ni... rasa cam beri skit, jambu pon yer jugak... sama gak ngan buah serai kayu, manis2 kelat..

 
- Buah Kerkuk -
 rupa lebih kurang cam serai kayu jugak tapi rasa masam manis gitu..

 
- Buah Nona -
ohhh teringat masa dok kat perak dulu ngan opah... nak cari duit poket, amik upah gentel kuih siput... kat umah makcik tu la ada banyak pokok nona ni... rasa dah lupa camaner... lepas pada tu, memang tak ingat lagi dah ada makan ke tidak... memori sungguh ni..

 
- Buah Kiat -
uhhhhhh ni pon sedap... rasa masam2 manis jugak... tapi nak makan ni kena sabor sebab isi secoet jer... kadang time malas, aku ngapppp jer ngan biji2 sekali... pastu terkial-kial sembelit... ahahaaa

 
- Buah 'Tere' aka Ketereh aka Gajus -
ramai yang tahu kot camner rasa dier..
 
 
- Buah Binjai -
adussss ni kalo musim, berderet orang jual tepi jalan... kat kelate la, bukan kat sini... hehee... kalo tokdo aku, dier suka jeruk... letak cili tumbuk skit perghhh siyesssly sedap... nak tumbuk ngan sambal belacan pon boleh... ala macam kita wat sambal mempelam tu... selera wooo makan ngan nasi..
Nak makan wat 'colek' pon okey, taruk garam gula kicap belacan pastu penyetkan cili api... adusss kecur liur aku ni haaaa... rasanya masam2 kelat..

 
- Buah Cermai -
selalu memang wat jeruk ler..

 
- Buah Cupu -
adehhh ni pon sodap... rasa masam2 manis jugak... nak makan ni kena hati2 skit sebab ada getah, kena cari yang bebetul masak baru kurenggg skit getah... dulu kan, masa memula datang KL aku pernah nampak la kat mart... banyak giler kot pastu besar2 tapi nama persimmon... pastu pikir 'ohhh nama lain kot orang KL panggil, komersil kennn' mati2 la aku ingat betul rupanya tu buah pisang kaki derrr... adoiiii la, tipah tertipu rupanya..

 
- Buah Setol aka Sentul -
ni kalo dapat yang dah siap jeruk, taruk belacan cili padi tu memang boommm ler... nak makan gitu pon boleh tapi kelat ler skit isi antara kulit ngan biji tu... takat nak pulun biji takde hal..

 
- Buah Setar -
sama jugak ngan yang lain... kalo blom masak, memang wat jeruk atau 'colek' jer la... kalo dah masak leh makan gitu... tak sesuai nak jeruk dah... ni pon aku tertukar gak ngan kundang... adik badik jer kot ngan kundang... ke bukan???

 
- Buah Kundang -
dulu dan kini sama jer... kalo tiba musim buah, memang bersepah orang jual... kat mall, pasar malam, tepi jalan... memang ader jer buah ni... aku suka tapi hero2 kat umah nun tak reti makan... kalo dapat, sampai luka lidah pon sanggup lagi nak ngappp..

dan terakhir sekali, my peberet nih..


 
- Buah Katok Puru -
nama lain aku tak tau pulak... heheheee... kalo balik kampung, merayap la belakang umah sebab ada la tokdo tanam pokok ni... buah memang lebat giler... ni time balik raya aritu aku pungut freshhh dari ladang... ahahaha... adusss sedap ni... rasa manis masam kadang kelat skit... aku makan camgitu jer... takde nak 'colek'2..
 

Tu jer kot boleh share takat ni... kecur liur dah ni haaaa... nasib la tak ngidam ke ape, tak pepasal nak carik plak susah kan... kalo ikut banyak lagi buah2 yang makin lama makin hilang, makin susah nak dapat... tu sumer kenangan ;p

Kredit Pic : Google ngan FB I luv Kelate


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 26 September 2013

Rutin lepas kerja setiap petang

As-Salam (^-^)

Aktiviti tetiap hari lepas balik keje, pick up si along balik sekolah... kadang ayahnya yang amik, kadang aku la yang kena amik... so far okey... lebih selesa amik sendiri dari guna khidmat transport/bas sekolah sebabnya pernah jadi kes dulu masa dia sekolah tadika... pastu rasa cam fobia tu yang decide hantar amik sendiri selagi termampu... huhuu..

Kalo hari senin hingga rabu, balik kol 6.40pm... so masa panjang... gi pickup hero yang lagi 2 tu dari babysitter... ada geng nak nyembang skit..

 
wajibbbb mengepow ibu tau dorang ni..

 
penuh mulut dok kunyah jambu... pandai dah request nak jambu semenjak duamenjak ni... selalo poww kopok lekor ngan air jer..

 
sesambil dok mengunyah, layan la tengok gelagat bebudak kat nurseri depan sekolah... nampak cam best jugak antar anak kat nurseri tu... dik niq pon dok kata yang dier nak sekolah kat situ... tapiii memandangkan banyak sangat kes kematian kanak2 skrg ni yang dijaga pihak nurseri, memang tak la nak antar... takat nak sekolah tu ok la kot..

Cadangnya tahun depan nak antar tadika skali ngan angah... kalo ikut umur sebenar baru 3 taun si kecik tu tapi kalo ikut tahun dah 4 la... beberapa hari je lagi nak cukup 3 taun ni... nasib tak pandai lagi request hadiah besday... kalo tak mau dah mintak... si along lagi la, selalu dok tanya biler besday dier... ada la tu yang dier nak mintak... adoiiiiii anak2 jaman sekarang..

 
nampak jer cool dok suap adik tapikan walawei memasing punya peel taknak kalah... dok suap pon sambil menyakat... yang adik plak suka memekik.... hurmm berdesing telinga ni haaa... nasib tak jatuh tegolek taik telinga..

Kalo ari khamis ngan jumaat, memang tak sempat nak amik dorang ni... nunggu la sensorang sebab kol 6.10 si along balik... lambat kang tau jer la, nak dapat parking kemain lagi susah... aku memang rimas skit nak bersesak..

Bab tengahari memang ayahnya yang handle... amik dari sekolah sesi pagi, balik mandi makan sumer then antar plak sekolah sesi petang... tak kuasa la pulak ibu nak berlari sana sini... ibu just antar pagi, amik petang... kira adil la kan?? heheee :)
 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 25 September 2013

WW # Coconut Shake

As-Salam (^-^)

Sementara tunggu along ngan angah balik dari berkelah, ibu ngan dik niq merayau la kejap petang tu... nak pi cari stok susu dik niq yang dah kontang pon yer jugak... sekali nampak banner coconut shake... wawawa, cuaca panas2 ni kalo masuk tekak syok jugak..

 
amacam??? terliur tak???

Tak dapat yang klebang punya, dapat yang ni pon cukop... gerai ni baru je bukak pon..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 24 September 2013

# Berkelah Ulu Yam # Along # Angah

As-Salam (^-^)

Semalam malas harini pon sama... masih malasssssss... ntah nape ntah takde mood nak taip panjang2 tapi gambor tetap nak tepek... ni aktiviti si along ngan angah hari ahad... memang patut pon ibu malas sebab dorang berdua jer yang pegi... sakan berkelah kat Ulu Yam... 'AyahMat' la yang ngajak pastu rajin plak melayan... dorang ni memang suka la... pantang dengar nak gi mana2, laju jer nak ikut... ibu ayah takde pon takpe... takde nak kesah..

Nak merapu lebih2 pon tak boleh sebab takde kat tempat kejadian... dik niq kat umah pon sengsara sebab kena tinggal :( biler tanya mana along ngan angah pegi ??? gi tengok antu... eeee akuttt... ahahaaa bulat2 kena tipu dik... takper, next kita plan baekkkkk punyer..





Dorang ni kalo dapat main air, memang mandi betol2 sampai lebam... tak reti sejuk dah... tu pon balik ngadu AyahMat soh mandi sampai puas... sampai ketar2 katanya... gasak la, bukan selalo pon... skang ni lagi susah nak plan gi jenjalan weekend sebab ayah dah keje..



Dulu si angah ni pernah claim nak jadi anak AyahMat ngan CikNik... ahahaha... suka benor dier... kalo gi mana2, asal ada AyahMat and CikNik memang dier membontoti dorang jer... naik kete pon taknak dah ikut naik ngan ibu ayah... 

Kalo time raya kan, biler keluarga nak gi jenjalan raya, memang masing2 bertukar anak... hehehe... anak sendiri taknak naik kete ibu ayah sendiri wooo... nak naik yang pak mak sedara punya... tu yang kekadang lambat skit boleh gerak... memasing nak kena roger confirmkan bebetul dulu anak cukup ke tak... nanti yang A ingat naik yang B... yang B ingat naik yang C... bayangkan sekali bergerak 6 ke 8 family, mau 6 ke 8 kete... hadoiii... kang tak pepasal tertinggal anak... kes naya namanya tu..












 
kalo nakal camgini mesti kes nak rembat owang punya phone... memang pantang betoi nampak phone..

 
Pegi kol 8 pagi, kol 5 petang baru muncul depan gate... hamboiiiiii... malam terus terbongkang kepenatan... dik niq jugak yang steady kat umah :)


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 23 September 2013

Dua Generasi

As-Salam (^-^)

Takde entri meleret-leret hari... mood blues katanya... hahaha... tepek sekeping gambor jer..

 

muka hampir sama... nama pon ada pertalian darah kan...
yang first generasi pertama vs yang second generasi kedua...


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Sabtu, 21 September 2013

Ber'Canai' di petang hari

As-Salam (^_^)

Semalam pas balik keje terus pi pick-up angah ngan diq niq... selalu aku amik si along balik sekolah dulu baru amik hero berdua tu tapi ermmmm cam bosan plak menunggu dalam kete sensorang tu yang terbalik skit... tu la rutin aku pon... kalo laki takde memang tunggang terbalik la skit..

Lagipon cadang nak gi cuci kete yang dah takde rupa kete... aduhhhh malu wei kalo orang tengok... rupa dah macam keje kat site padahalllllll... hehehe... kesian plak kang tak pepasal sapa yang mengomel pasal kecomotan kete aku dapat dosa...kah kah... 'ape arrr kete pompuan kotor camtu... reti pakai je ke??tak reti basuh?? ' haaa biasa la kan ayat gitu..


Bukan taknak cuci tapi kan arini aku cuci, esok kompem comot balik... terbakarrrr jer rasa hati ni haaa... dah opis tu laluan utama... lori plak banyak dok kuar masuk, mana tak comot... habuk takyah cakap arrr... tebal seinci kadang tuh... kalo hujan lagi parah.. hohoho tu yang cam malas skit... cewahhh alasan ;p

Sementara nunggu kete siap, jom pi pekena roti canai duluuuu... cam malas plak aku masak plus stok lauk pauk pon nan hado... perot dok beronar dari lepas lunch lagi... nak kata sebu pon tak, lebih kepada loya kottt... tengahari tu tapau nasi ngan telor masak kicap ngan gulai lemak siput sedut... adeh tak sedapppppppppp :( so kita bilas balik ngan roti canai... sesambil tu tapau sekali nasi kandar... ahahaha, bernapsu betol kalo bab makan..

Layan la gambar bebudak ni yang kelaparan jugak... yang along memang lapar la sebab kat sekolah tak belajar 2,3 hari tu... ada latihan sukan... yang 2 lagi ni pon sama naik jugak... biasa arr dok ngan pengasuh kan... selalu pon asal balik umah jer mesti menyelongkar carik makan..

 
bengkak plak mata si angah ni... agaknya kena gigit semut kot masa tidur... hahaha... dah macam ketumbit..

 
memula pakai sudu pastu ibu soh pakai tangan... tu yang semacam jer... roti panassss oittt..





 
habis haaa sebijik budak ni makan..

  

 
si angah ni owang dah siap makan baru mintak... order la lagi sebiji sekaliiiiii tak makan... adehhhh geram betol ngan dier... last2 ibu ngan dik niq jugak yang kena perabih..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))