Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 31 Oktober 2013

@ Gaya Si Comel Berhari Raya 2013 #2

As-Salam (^-^)

Masih lagi ngan contest, ni uppp sampai dua kali bukan nak propa... tamak sesikit adalah... ekekeekeee.. dah mention tadi kan nak bagi adil dan saksama tuk hero2 aku tu... seberapa banyak u'olls nak join pon boleh okey asalkan tak lebih dari syarat penyertaan..

http://babyibu.blogspot.com/2013/09/gaya-si-comel-berhari-raya-2013.html
Tempoh penyertaan :-
12 September 2013 hingga31 Oktober 2013

GA ni dianjurkan oleh BabyIbu... ditaja oleh YourBabyWardrobe, BabyIbu Shoppe, Untuk C Comel dan jugak The Aura Handmade Little Trinket..

Syarat-syarat penyertaan , boleh rujuk kat BabyIbu punyer blog... hadiah pon gojes u'olls... nak tengok hadiah sila tengok SINI

Penyertaan kedua dari i'olls adalah.......

v
v
v
v
v
v




tadaaaa... (gambar ulang tayang jugak)


dik niq and ibu (nak jugak enterprem...heheheee)

Nama Si Cilik : Muhammad Aniq Mikail
Umur : 3 tahun


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

@ Gaya Si Comel Berhari Raya 2013 #1

As-Salam (^-^)

Opppsss nak join contest la pulok... ternampak masa bw tadi kat blog sue apelagi, moh ler kita cuba nasib... raya dah lepas pon kannn tapi dah ada peluang ni try jer... ada luck kang ada la rezeki... today is the last day... yeahhhh sempat lagi :)

http://babyibu.blogspot.com/2013/09/gaya-si-comel-berhari-raya-2013.html
Tempoh penyertaan :-
12 September 2013 hingga31 Oktober 2013

Ohhh, penyertaan terbuka yer pada parents yang ada anak dari lahir hingga 6 tahun... aku ada 2 orang, so dedua pon nak kena join... ahhaaaa baru adil kan tuk dorang... along takleh arrr sebab dah lebih umur..

GA ni dianjurkan oleh BabyIbu... ditaja oleh YourBabyWardrobe, BabyIbu Shoppe, Untuk C Comel dan jugak The Aura Handmade Little Trinket..

Syarat-syarat penyertaan , boleh rujuk kat BabyIbu punyer blog... hadiah pon gojes u'olls... nak tengok hadiah sila tengok SINI

Penyertaan pertama dari i'olls adalah.......

v
v
v
v
v
v




tadaaaa... (gambar ulang tayang nehhh)

 
angah and his cousin, almira..

Nama Si Cilik : Muhammad Adib Raiyan
Umur : 5 tahun


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Hero-heroku Meloncat Gumbira

As-Salam (^-^)

Entahla nak cakap camner, minggu ni lemau semacam jer rasa... nak ngadap blog ni pon cam malas... paksakan jugak hapdet walaupon takde la citer best mana... nak jugak keep memory ngan family... lagi dok tangguh lagi malas..

Cuaca aritu sangat sangat la baik... redup jer... tak panas dan tak la mendung nak ujan... angin pon lembut jer lalu kot muka... takde la sampai senget benget tudung aku kena hembus.. petang skit baru syok wooo tapi tu la takkan nak nunggu sampai petang... penat ler... esok ada program lagi..

 
 bebudak ni dah tak sabar nak mandi sebenarnya tapi sebab baru2 lagi sampai soh enjoy dulu kat darat... main bola la dulu yer... bagi peloh2 jantan tu kuar skit... sementara tu, we'olls yang dewasa ni dok layan nasi kerabu..




 

 
entah ape yang budak ni dok geli sampai camtu sekali mencebik..

 
budak berdua ni sambil masuk mulut sambil dok bagi kucing makan... mewah giler ngan kopok sampai 3 tong besar dorang bawak... kopok sotong ada, kopok ikan ada... sib baik la aku ni malas nak goreng kopok malam tu... kalu ikutkan MyLaki dah sound soh goreng tapi 'M' aku mengatasi segalanya... wakakaka, bakar kek oren aku rajin plak... dik niq tu propa jer lebih tapi takut nak sentuh kucing... takat dok sipi2 tu boleh la..

Time ni la dok planning nak wat family day... insya'allah kalo jadi bulan 12 ni... takde la jauh mana pon nak pegi... PD jer kot... tu jer yang paling dekat ngan we'olls yang dok luar kelate ni... yang turun dari kelate jauh la sikit perjalanan dorang... minggu depan tu pulak, aku nak gi bukit gambang... adoyaiiii dok pening kepala nak set bajet... ahahhaaa... walaupon dekat kan tapi still kena wat belanjawan kannn... sumer benda naik harga skang ni... hope kencang la skit rezeki we'olls nanti... skang ni, masuk toilet nak tencing pon dah 30posen... ohohoohoho.. 

okey sambung lagi..

 
dik niq ni sibokkk jer nak tium baby... geram sungguh dier..

 
walaupon tak panas, tetap jugak berkerut muka budak ni... parut di muka still tak hilang... asyik lupe jer aku nak sapu ubat... haippppp nak kena set alarm ni..

 
baru nak warm-up main air..

 
menyelit lagi sorang..

 
haaa kemain lagi pose..


 
four of us..





 
memula main dekat2 jer... sekejapan lagi nengok air dah surut... terus hilang hero2 aku tu haa nunnnn jauh di tengah lautan... ibu ni dok cuak jer kat darat kot la berlaku sesuatu... sampai ke tengah tu dorang pi berendam... sejam jugak wei dok tengah2 tu... naik darat sume dah 'hite kelik' ore kelate kato... maksudnya dah legam la... syok kan cuaca panas dok berendam dalam air... yang pompuan sume tak mandi... datang begitu balik pon begitu la... tambah skit bau masyam... ahahhaaa

 
sementara dorang dok berendam, main wau dulu... jual wau pun boleh untung ape... kalo dekat ngan umah ni, mau gak aku wat part-time jual wau... ekekekee..

 
alololololo... lama sangat berendam kan, tengok la tahap kebulur memasing... walaupon gitu, takde la licin nasik 3 periuk tu... yang dalam tupperware tu bukan eskrim tapi durian... pon import gak tu dari kelate.. 


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 29 Oktober 2013

Picnic time, sekali lagi ke Bagan Lalang

As-Salam (^-^)

Semalam tanpa entri, jadi arini try ler up entri... nak taip ape pon tak tau dah... ahahaa... kepala otak dah blur... as usual la, kite citer pasal weekend jer erkkk..

Last week gi terjah bagan lalang lagi and kali ni meriah skit... we'olls gi picnic sebabkan myMIL and FIL ada turun kl last thursday... so amik kesempatan berjimba ler ape lagi... kol 5pagi aku dah jaga okey!!! wah cam eksited sangat kannnn tapi takde la eksited cuma peel aku memang cam gitu... sebabnya dah set nak masak nasi pagi tu... tu yang tido pon tak berapa nak lena sebab takut terbabas... kang nganga plak takde nasi... ekekekeee padahal tak sabar... mengalahkan budak2 tau mak budak ni..

 
3 ketol burger abang burn... ingatkan nak wat alas perot la kan a.k.a bekpes tapi seketol jer sempat ngap... hero2 dah eksited nak kuar jalan, mana nak layan dah makan2 ni..

 
lupa plak kol brape we'olls sampai... takde la pagi sangat pon... and lucky jugak ler sebab tak brape nak pack lagi time ni... ada 2,3 port jugak yang dok buat family day..

 
ni nak picnic ke nak dok bermalam terus... tak hagak2 sampai 3 periuk nasi uuu... seperiuk nasi kerabu.... yang dua lagi nasi putih... naik risau plak aku tengok banyak nasi2 tu... MyLaki punya arrangment la ni..

 
pakngah ni biasa arrr... melawa saje... tengok la tu dengan beg sangkutnya... and dah sah2 ada jer henpon yang dirembat... kalo ibu ngan ayah punya dier takde la brani sangat nak mintak... ni mesti owang lain punya..

 


 
memasing turun rumah tak bekpes, so time ni memang bergelodak dah lapor... ahahaa... ulam tuk nasi kerabu pon baru nak hiris... oppssss ni my biras yang buat... aku just masak nasik putih jer seperiuk... takde la rajin nak wat bagai2 camni... nama pon picnic kan... memasing bawak lain2 jenis..


sesambil santap tuh moh ler bakar daging... memula ingat nak wat lauk nasi kerabu tapi sebab dah lapor sesangat tak dan nak tunggu daging masak dah ngap dulu... daging ni pon lambat sampai kottt... pembawa daging dah termakan langsat banyak sangat kat jalanan... so daging ni ratah cam gitu jer la... ohh import from kelate ni, daging korban oittt... MIL ni tiap korban mesti ingat kat anak menantu cucu yang jauh dimata... camner pon selalu mesti tak miss nak bagi daging korban tuk we'olls kat sini..

 
tak cukop korum lagi ni... ada family yang tak dapat menjoin..

Fenat gak ler... dah kumpul ramai2 gini tak sedar cepat jer masa berlalu... tengok2 dah kol 3petang... mula la nak kemas2 tuk berangkat balik... dalam kol 4 gak baru tinggalkan sini... memang takde nak tunggu makan seafood pon... sumer dah kenyang... makanan berlambak-lambak... plan asal nak membakor seafood pon terbantut dek makanan yang tak bleh nak prabih tapi alhamdulillah takde la sampai membazir... datang bawak makanan, balik pon penuh gak tapau makanan... muahhaahaa untung tak yah masak :)

Nak tempek bebanyak gambar kot bosan plak baca kan... kalo mood rajin datang kang, aku update aktiviti we'olls kat situ plak... buu byeee
 


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 25 Oktober 2013

Jom Breakfeast @ Gado-gado @ Popia Basah

As-Salam (^-^)

Salam jumaat sumer... arini terrrrsampai awal plak ofis... tercepat sebab gi antar along jer... angah kena amik report card arini kat tadika so suh ayahnya jer pi antar and jumpa teacher... dik niq pon kalo dah angah tak ikut dier pon tak nak ikut la... tak nak gi umah 'mak' katenya... nak ikut ayah... okay jer ibu... lagi suker sebab senang skit keje... tak yah nak berpusing sana sini... ahahaaahaa... dah la tetiba hujan... nasib tak berapa nak lebat sangat lagi so along takde la basah sangat..

Takde ape yang besh pon nak citer... sesambil bekpes ni, aku share sekali ngan u'olls tuk jamu mata... sapa yang posa mintak ampun yer..

 
dua ari berturut-turut beli ni... kata yang jual tu, ni pecal @ gado-gado... tapikan aku rasa lain skit... kalo pecal just sayur2 ngan kuah kacang jer kan??? ni siap ada nasi impit seketul kecik, telur rebus separuh, sayur celur@rebus, tahu goreng and kopok... siram plak ngan kuah kacang... ummmpphhh sedap... RM2.50 ajo sepolistren ni... licin aku ngap sensorang... rasa nak repeat lagi esok tapikan tak leh ler amalkan selalu... risau gak kot bam bam sat gi camner..

 
doublekan plak ngan popia basah ni 5 ketoi... adoiiii tak leh tahan sebab sedap sangat sambal popia ni... tu yang tak hagak2 sampai 5 ketoi bedal... serius tak pernah jumpa lagi sambal sesedap ni..

Lunch nanti kang aku beli lagi nasi... kalu agak terlampau kenyang beli yang ringan2 jer la kot... tapi aku ada masalah gak kalu makan ringan2 time lunch... sebab belom sampai waktu balik, perut dah tak menahan lapar... mesti nak kena cari makan masa tu jugak... kalo tak harus gastrik..

Alhamdulillah, masa bulan posa takde plak kena gastrik... maybe sebab niat kot kan... dan niat nak puasa, jadi hilang rasa lapar..
 


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 22 Oktober 2013

Yang Jarang-jarang Di Temui

As-Salam (^-^)

Edisi tayang makan lagi... tapi versi lain skit ekkk... biasa arr orang kampung cam aku ni, asal nampak segala mala jenis makanan kampung rasa teruja tu lebih skit... tapi takde la sumer pon teruja... yang aku besa makan jer la and yang paling susah nak jumpa kat sini..

Susur masuk nak ke sungai congkak tu, nampak owang dok jual kat pondok tepi jalan... ngan serai yang demukss... bungan kantan kuncup, bunga kantan kembang, paku pakis ngan pucuk ubi yang sedar... mana tak geram wei... nampak plak 'kulat sisir' lagi la mengigil aku nak beli... ahahaaa

 
susah nak jumpa ni... dedulu masa kecik memang pi mengutip kat batang pokok getah yang dah mereput... time2 musim hujan cam sekarang ni memang banyak la... syiok wooo kalo ingat balik... ni aku beli 2 piring kecik tu... sepiring 2 hengget... banyak gak dapat sebab kalo dah rendam air dier kembang... time kering ni nampak skit... dun tamak2 nak amik banyak..

 
yang kat belakang nun yer pucuk paku... yang kat depan ni spesis paku pakis gak, lebih kurang jer ngan pucuk paku tapi yang ni lagi sedap... kata yang jual tu la.. aku pon beli la seikat, RM2... seyes memang lain skit dari pucuk paku yang biasa tu... batangnya besar2 tapi boleh makan okey... lembut jer batangnya walaupon besar... rapuh... kalo pucuk paku yang biasa tu, batang keras skit kan..

 
balik tu terus pi carik udang besar kat pasar wat masak lemak kuning... campurkan sekali ngan 'kulat sisir'..

 
on the way nak balik, nampak plak gerai jual akok panas... bernapsu lagi... dah laki plak pelawa nak terai ke tidak, harus la aku nak... panas katenya tapi takde panas mana pon... takde rasa akok pure dah... rasa lebih tepung jerk dari telur... harga kemahin mahal... sekeping 70sen okey... yang paling mahal kot aku rasa aku jumpa takat ni... pasar ramadhan pon 4 keping 2 hengget lagi... tu masa minyak belum naik arrr... skunk tak tau arr kot harga memang gitu... kalu sedap okey la... kalu lebih tepung cam ni memang kena ngomel..
 
yang ni tak tau kuih ape... pon jenis yang tradisional gak ni... tak salah isi tu ade letak kelapa parut kan?? yang ni aku tak beli... takot tak terhabis nak makan... pon sama gak harganya... hurmmm mahalnya harga makan sekarang kan??


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 21 Oktober 2013

Ke Sungai Congkak Tanpa Dirancang

As-Salam (^-^)

Penat makan tak ilang lagi tapi nak gak kuar... senin tu kan aku amik cuti... pagi tu rasa nak bawak bebudak ni pi main air... kesian plak kat bagan lalang semalam dorang dok tengok aje... ajak MyLaki gi taman rekreasi air yang kat belakang pullman tu... ngan perot lapar nya pegi konon2 nak bekpes terus kat situ, tup tup tutup la... hari senin memang tutup..

Adehhh parah jap...aku dah la kuar ngan tak mandi... yang lenlain sumer dah mandi... acaner ni??? kepala dah mula pusing sebab dah biasa mandi pagi kan... plan plak nak dok kat tasik situ jer senang... pon tak boleh gak sebab under progress... kalo tak progress pon cam segan gak... we'olls jer kot kat situ... sah2 hari keje plak kan... ramai plak mata2 nanti... yang dok photoshoot ada la..

Takleh jadi ni... pusing plak ke Kompleks Kejiranan Presint 11, pon tutup gak... kalo bukak pon takat anak2 jer bleh kasi mandi... aku camner nak mandi... segan weiii orang dok lalu lalang... luar kompleks kot... kang tak pepasal ada gak gambar terpampang kat FB kena kutuk... hukhukhuk

Arhhhh sudah... aku stress dah... ponin pon ya jugak... pikir nak balik mandi jer kat umah... pastu MyLaki ajak terus pi Hulu Langat... balik umah kang kesian plak kat hero2 yang dah mula bising... pusing sana pusing sini, mandinya tak dapat2 gak lagi... dapat gak dik niq balas dendam sekali sebab kena tinggal kan aritu..

 
Akhirnya sampai ke Sungai Congkak... dah tu je yang paling dekat walaupon takde la dekat sangattt... memasing dah tak sabar nak terjun... entah bape kali dok merungut dalam kete lambatnyaaa nak sampai... tang dik niq plak, aku ni lupa nak pakaikan pampers sebab tak pikir nak pegi sejauh ni... plan lain, yang jadi lain plak... sib baik dier bleh tahan... ahahahaaa... tu pon dok kepit2 dalam kete kate nak tencing..

 
Sosej roll ni aku goreng 7 ketoi... sampai sini dah tinggal 2 ketoi... sorang seketoi dah balun dalam kete... lapar weiii turun umah ngan tak bekpes... jadi plak camni mana leh tahan..

 
Memula wat mee goreng basah... dah lama sangat berpusing terus jadi kering... hihihiii... udang tu belen lebih makan semalam..

 
Dua orang ni tak leh nak tahan2 lagi dah... menggelupur nak masuk dalam air..

 
We'olls sewa skali pondok kat situ, RM30 tuk 12 jam tapi takde la sampai 12 jam dok situ... mahal ehhh??? tu arr sebab memula tu tandas dorang tak bukak... nak tak nak kena gak pikir nak salin baju kan... tu yang sewa... lepas pada tu, datang sefamily tanya ngan owner tu tuk sewa tapak jer ngan guna bilik air... tau bape?? RM5 jer beb tuk tapak... bilik air tuk mandi RM1... adoiii la dah rugi kat situ... kalo tau pon sewa tapak jer jimat, tikar sumer dah angkut dari umah.. :( .. pastu cakap ngan MyLaki, takpe arrr, kira duit raya dier... padahal dalam hati dah sentap... ahahaaa

 

Dik Niq yang fobia... tak bleh nak lepas jalan sendiri... masuk air tak sampai 15minit dah gigil2..



 

  
Cuaca redup plak hari tu, cam nak hujan tapi tak jadi... air memang sejuk tapi hero berdua tu tak reti sejuk sungguh... berendam jer kejenya..

 
Dik Niq memang melekat jer..


 
Tu dah mengigil-gigil skit tapi masih mampu bertahan lagi... beberapa saat pastu dah tak boleh dah... naik biru dah bibir..


 
Eksyen sangat nak menyelam tapi pandainya idak..

 



Ehhhh dah sejuk2 pon ada hati gak lagi nak makan eskrim... dah tu dok kring kring kring loceng motor eskrem tu mana bleh tahan... sesambil masuk mulut tu kita tabur2 skit kasi ikan makan..

 
Bersih jugak kawasan dier... memula pi atas skit sebab free, ada toilet sekali tapi tak memuaskan situ... udara tak bape nak fresh... bau busuk menusuk ke hidung... dah la we'olls ni tak makan lagi, nak pi makan... congak2, ajak laki turun bawah skit... yang penting aku nak toilet bersih... bayar takpe janji puas hati... kalo yang kat atas tu bau pon dah busuk, agak2 toilet camaner??? huhuhuuuu seram... sini memang puashati... toilet clean and clear... dun worry :)


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))