Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 31 Disember 2013

Bukit Gambang Resort City | Hari Ke-2 ~ Part 1

As-Salam

Masih lagi ngan entri BGRC aku yang dah berlabuh tirai... hari ke-2 ni memang full activity... sedari pagi turun bekpes, naik balik amik segala mak nenek barang then meronda la ke kawasan2 berhampiran... banyak aktiviti yang boleh buat kat sini selain dari water park yer tapi yer la, kalo dah namanya gi gambang memang la sinonim ngan water park... tak masuk memang tak sah... adalah satu kerugian yer sebab nanti bila dah abis cuti mesti teringat-ingat... nak gi balik mungkin makan masa... hekhekhekhek..


 
heroes2 ni memang dah eksited... pepagi bangun terus mandi... dah sumer siap jom kita turun bekpes dulu... yang bagusnya kan, asal bekpes free tuk 2 orang jek sebilik but we'olls dapat 4 kupon... ohhh my... tak yah nak kuar duit tuk bebudak ni... alah, dorang pon bukan makan sangat... main jerk lebih... lagi satu, kat sini takde nak kisah sangat pon korang masuk bape orang... tengok cam gitu jer... kupon aku pon dorang tak belek bape keping..

 
sekali amik terus berketul... rasa skit dah cebik muka memasing... makanan memang la banyak yer tapi takde satu pon yang aku nak bagi star... so so pon tak leh bagi..

 
along balun licin 3 keping waffle ni..

 
abis jerk tambah lagi 2 keping... tu je la yang dier makan... yang angah plak sekeping pon tak abis..

 
dik niq bekpes ngan ni jer..

 
ni aku punya... memang ni jer yang aku makan yer and sangatla mengkuciwakan... memang failed giler ngan nasik jagung yang lembik camtu pastu masinnn... ni memang sah lori garam tumpah ni... tak pon ala citer bujang lapok tu kan, tak perasan garam tumpah ke dalam... pon aku tak rasa apa yang istimewa sangat ngan nasi jagung... takde plak aku rasa jagung melainkan yang sebiji2 jagung tu... ayam kari just okay... aku rasa yang dok masak kat umah lagi sedap... tempat gempak dah tapiiiiii entahla... ni kalo chef wan yang komen mau menagis chef ni aku rasa... ekekkekeee

 
konon amik tuk along tapi dier dah kenyang pi balun waffle... yang laki den memang sumer benda nak terai... dier memang sedap ke tak sedap ke melayan jer tekak... tak banyak memilih... aku jer la komplen berlebih... eeehhh harus komplen la kan... bayar ape... hope la kalo satu hari nanti ke sini lagi, makanan sumer dah bertambah cedap, ada improvement k :)

Tuk hari tu memang aku rasa takde benda yang wowww... even kat sebelah meja aku pon ada la group VIP dari perbadanan putrajaya... dorang kan VIP so makanan dorang memang siap berhidang atas meja... nampak la ketidak usikan kat makanan tu... at last, dorang minum makan skit terus blah... ada la staf yang mengangkut sumer tu masuk troli tuk buang... uihhh tengok selambak makanan camtu memang rasa sayang kan??

Settle makan, naik bilik kemas barang sumer then jom kita jenjalan..


 
photoshoot jap kat depan ni... payah nak dapat gambar semua sekali... tripod takde camaner??


 
ni pon trademark jugak ni... kalo ke sini harus bergambar dulu yer... itupon bebudak tu dah menggelupur nak main air..

      
vontot jer yang dik niq bagi... haihhhh ape ke payah bebenor korang ni?? dah macam ulat beluncas memasing..

 
menyirap jer bebudak ni... belom boleh masuk water park lagi... moh kita pusing2 jap... safari ni aku tak masuk pon... tiket boleh tahan mahal jugak... nak tengok binatang kang kita ke zoo jer la..


 
auwwww... gigit kang..

 
oh ye, nak masuk safari pon sama jugak ngan water park... kanak2 bawah 90cm free... lain2 kena bayor la yer..

 decide balik nak ke water park ke nak buat aktiviti lain... dok pikir nak naik kuda pastu nak naik boat... bebudak ni plak dok cakap nak naik bas nak naik bas (ala tram jerk pon) sebab dorang tak biasa naik lagi kan... hurmmmm takpe la, pikir dulu camaner..

   
 sempat lagi menyoping... dapat la dorang sorang selai baju... rembat gak pelampung tangan tu tuk dik niq... ni pon sibok dok menerai spek itam... asal pakai jer soh ibu amik gambar dier... pastu senyum2 tengok gambar sendiri... aduhaiiii perasan comel la tu... skrang dah pandai dah cakap 'macam comel jer' kang aku cakap ibu la tu comel... pastu dier jawab, ehhh bukan, niq la omey... ahahhahaaa perasan sungguh..

 
ni pon sama... nak soh pilih baju, yang lain dipilihnya... dah tak yah nak bertopi-topi sangat la yer... tangkap gambar boleh, beli takkkk payah... mau kayap kang laki aku... baju t-shirt biasa tu jer pon dah 70hengget 3 helai.... waduhhhh tuk anak2 redho jer la... sesekali kan bang??

Elok lepas soping decide taknak masuk water park... kesian plak nengok bebudak ni... so cadang nak gi naik boat jerk ngan naik kuda sekali..

 
tengok kuda tu, ada berani nak naik??ni jenis kuda lumba... huwaaa aku tak sanggup kot... blom lagi heroes aku tu haa... bau tak yah cakap la... manyak musyuk lorrr... ingatkan naik kuda leh gi jenjalan sekitar tu kan tapi adalah tidak yer... just round kandang jerk... alohhh baik tak payah..

 
ada gak kete kuda tapi bukan tuk pengunjung..

 
yang ni eksyen skit... dari aku sampai situ hingga nak balik, camtu jer dier duduk... langsung taknak pandang we'olls pon... eksyen la wey mentang2 dier sekor jer yang lain kat situ... makan pon rumput import... ni jenis yang tinggi maintenance... wakakakaka

 
dah korang cuci mata udah la yer... takde keberanian wey nak naik... at last, kita ke water park jugak... balik parking kete dulu..

 
dah bising nak merasa naik tram ni jom la kita rasa... ala sianya kan tak pernah rasa... ekceli kalo ada semangat lebih nak jalan kaki pon boleh jer... takde la jauh mana tapi aku memang takde la sanggup... mau semput jugak tu sebab jalan mendaki skit... biasa la orang jarang eksesais cam aku ni cepat benar pancit...tambang tram ni singgit sehala tuk seorang... dik niq free..

Jauh perjalanan luas pemandangan... ahahhaaa ye ye ah jer kan... pusing sana sini last2 ke situ jua... dah dekat nak tengahari baru boleh masuk waterpark tapi untung banyak wooo... next aku citer erk..

- SELAMAT TAHUN BARU PADA SEMUA TEMAN BLOGGER -


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 30 Disember 2013

Persiapan kembali ke sekolah Along

As-Salam (^-^)

Tinggal beberapa hari jer lagi kan dah nak masuk sekolah balik dah... of course la bukan aku yang masuk tapi si along tu haa... alhamdulillah, persiapan sumer dah get ready awal bulan aritu... tinggal nak semak balik lagi apa yang tertinggal... takde la aku kelam kabut nak prepare last minit..

Yuran sekolah agama, sekolah rendah... buku2 sumer ayahnya dah settlekan pon... ngan yuran tadika angah pon dah settle... tinggal aku jer la nak check balik, wrapping elok2, tulis nama siap2 segala tu... before krismas aku dah settlekan wrapping buku... mana buku teks yang elok lagi takde la aku nak wrap semula... pakai jer la yer... pencil pon tolong sharp siap2..




 

selambak buku nak di wrap... ni blom lagi masuk yang sekolah agama punyer... yang tu dah bukak sekolah baru dapat... nasib baek la sekarang ada wrapping yang dah ready made... masuk jer tak payah dah nak gunting2 plastik tu sumer... leceh kan nak gunting?? kadang herot berot jadinya dah la banyak benar buku latihan bebudak skrang ni... tu yang buku nilam tu aku geram jugak... nak kena beli tapi yang last year takde guna pon lagik this year beli lagi... nak buat ape ntah..

 
pencil pon dah penuh bakul... yang last year ada lagi belen tambah plak yang lain... ada yang along dapat hadiah kat sekolah... tambah plak ngan hadiah masa family day aritu... mau jugak bertahan ke taun depan ni..

 
ni hadiah family day ada 3... aku pon ada jugak beli sebelum tu 2... kalau ku tahu ada hadiah ni memang tak la nak membeli awal... tu pon sebab berkenan ngan beg duit tu haa... senang dorang nak isi duit belanja..


 
beli pencil case pon dah ada completed kat dalam tu... tinggal lagi letak gam ngan gunting jerk..

 
kali ni carik kasut cam gini senang nak basuh... jarang kot aku membasuh kasut... yang lebih ayahnya dok basuh... hihihiiii, takde kudrat aku nak menyetal... last year sampai 5 pasang kasut tuk along sorang... cepat benar koyaknya... beli 2 dulu tengok camaner... yang si angah pon taknak kalah... since taun lepas lagi dok mintak kasut sekolah so beli jugak la tuk dier sepasang... yang murah2 pon jadik la... eksited bebenor dier nak pakai... dik niq pon sebenarnya nak jugak tapi saiz takde maka tak dapek la jawabnya dik... takleh nak tolong dah..

 
lama dah dorang dok usha menda alah ni... kalo tunggu aku memang takde la nak mendapat... jarang benar pi soping tesco skrang ni... nak collect voucher banyak2 memang tak dapat la yer anak2... akhirnya pak sedara dorang bagi... alhamdulillah... 3 ketoi maknanya sorang dapat seketoi :)


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 27 Disember 2013

Ana Ikan Bakar Petai, Tanjung Lumpur

As-Salam (^-^)

Sambungan dari entri lepas... dah heroes2 dok memekak jer nak mandi kolam so nak tak nak kena gak layan... dah nama pon bercuti kan, harus la bagi dorang enjoy... elok dalam kol 5 camtu ajak laki turun... tengok2 gazebo dah full book... heheeheehee..

 
cantik gak pool kat sini... decorate ala2 beach gitu... ngan pasir putih tu kan... bebudak suka la main pasir..

 
sebelah tu pool tuk dewasa tapi takde la dalam mana pon... kat sebelah lagi ada jacuzi pool..

 
we'olls dok statik jer la kat sini... malas nak tukar2 port plus mak bapak pon tak mandi..


 
budak ni kejap2 kang melekat... sejuk mengigil-gigil..

 
along baru belajar2 nak menyelam berenang segala..

 
budak ni tak tahan sudah... dah camaner kita nak gi main water park esok ni dik?? baru berendam skit dah biru..

Dapat la bagi dorang berendam sejam... cuaca pon dah mula nak ujan masa tu... habis sini dorang sambung plak main game... elok jer game dok depan pool, mau tak memaksa memasing... 

 
sejuk2 pon ada hati nak makan eskrim... elok jugak aku pakai balik baju lama... memang ingat naik atas jerk baru tukar... elok nak berjalan ke bilik, dik niq boleh tencing dalam suar... ahahhaaa, sib baik orang tak perasan tau... tu la, dah mengigil sejuk ayahnya gatai nak beli eskrim..

Malam tu aku dah decide nak gi jenjalan cari makan kat tanjung lumpur... ramai dok cerita situ best kan?? tengok plak kat JJCM dah wat aku kecur liur... ada la lebih kurang 20km++ dari gambang ke situ... memang akan melalui bandar kuantan dulu... memula aku pon conpius jugak kot sesat barat... kang tak pepasal kempunan plak anak tekak... at last, jumpa... yeahaaa..

 
yang aku tahu Ana Ikan Bakar Petai ni pemes... kat bangi pon ada cawangan dier... tidak pernah ku terai sebab tak sanggup nak bersesak... muahahahaa... memula tu, aku ingat nak makan seafood yang masuk JJCM tu tapi ada ke aku ni lupa nama kedai tu... halamakkkkk dah camaner nak makan?? takpe la, ada second choice... seafood pon ada gak kat sini cuma takde la banyak choice..

 
sementara menunggu tu pekena dulu sata... memang sedap nyam nyam... pestime jumpa yang sedap cam gini memang berketol-ketol aku ngap... selalu aku takde feel pon nak makan... seketol pon kadang payah nak abis..

 
along pon kemain eksyen tak nak makan... sekali ngap terus suka... tak cukup ngan ni tapau lagi wat balik... elok pagi esoknya before turun bekpes aku ratah lagi sekali... tak kecukupan kot sebab si angah pon terjebak gak..

 
tu la, orang dok sedap makan dier pi membuta ngan dik niq... masuk kete bape minit jer terus flat... penat gamaknya main air... memang sampai ke pagi tak makan..

 
tensi giler ngan pepahat ni... saiz besar cam gitu dah sah2 la liat... ni laki yang pilih, kalo aku yang pilih memang tak kot aku nak ambik... tanya staff kat situ dier rekomen masak style cam gini, entah apa nama masakan tu aku lupa lagi... aku pon tak tau nak explain camaner rasa tu... memang tak shedappppp langsung... ngan masinnya pastu ada rasa cam hapak2 skit... gggrrrramm..

 
sotong celop tepung... just okay jer la... sotong tu tak garing sangat dier goreng..

 
ni pengubat segala kuciwa aku malam tu... rasa memang terbaik... aku yang tak suka petai pon suka jerk makan ikan pari bakar petai ni... takde la kuat benar rasa petai tu... uitttt kecur liur sat... cam nak kena gi repeat jerk yang kat bangi nun..

 
amik jugak la tomyam seafood sebab takde kuah...takut ada pulak yang tercekik kang..

 
dah tak payah nak mengomen sangat... sedap ke tak sedap ke dah lapar telan jer la... masuk perot rasa kenyang jugak... huhuhuuu... pepahat tu along yang bedal... aku amik 3,4 ekor jer kot... tang sotong tu kami laki bini makan... tu pon tak abis... tapau balik, esoknya ngap..

 
ikan tetap licin..

Around kol 11 camtu tengok pengunjung dah kureng... takde ramai cam waktu memula sampai tadi... mungkin gak sebab hari keje kot... kat sini memang berlambak kedai makan... pilih jer nak yang mana satu..

 
kedai boleh tahan besar jugak... ada 2 tingkat... yang kelakarnya aku la, nak masuk tandas pi masuk yang lelaki... sib baik la time masuk takde yang dok tencing... hahahah bangang sungguh aihhhh... signboard pon tak baca... elok nak kuar baru nampak sorang mamat tu cam blur... dier ingat dier salah tandas padahal aku yang salah... huhuuuhuuuu malu taw..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))