Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 28 Februari 2014

I need your Help

As-Salam (^-^)


Pening arrr... nak mintak tolong skit... ada yang boleh tolong tak?? camaner nak dapatkan rekod 2 bulan lepas 'unique visitors web traffic ehhh pakai google analytics?? ada yang boleh tolong tak?? serius bengong ni... dah banyak kali try tak boleh2 pon lagi..

Pleaseeee... sapa yang tau tolong la ajarkan aku yang blurrrr ni... Mummy Ash tau tak??



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Si ayah jugak guru yang terrrbaek

As-Salam (^-^)

Akhir tahun aritu dok mencari guru mengaji tuk hero2 ni haa memandangkan sebelum ni along sorang je yang mengaji... tu pon kat sekolah agama... kena antar awal 30minit dari waktu sekolah biasa... pastu terpikir nak antar yang tengah sekali tu yang cadang cari kat luar la senang... kat tadika pon ada jer tapi lambat benor dorang start... bayaran takde hal cuma sayang la kalo musim cuti sekolah memang dorang bercuti terus..

Kat area umah aku tu ada... sekawasan jerk pon cumanya blok lain... memang ramai yang dok ngaji situ... ni dier tak ajar iqra' tapi qira'ti (lebih kurang jer ngan iqra tapi lebih cepat blajar orang kata)... soh ayah gi tanya and confirm terus nak antar situ... seminggu 4 hari mengaji... start kol 8mlm, abis kol 9.30mlm...

Sampai masa nak pegi aku plak yang berbelah bagi... ye la, seram kot nak melalui lorong2 gelap... beza selorong tapi semput gak kalo tak pernah eksesais ni... pastu nak mengheret lagi dua hero ni cam susah jer... dah tu nak dok situ menunggu sampai dier abis pon bermasalah jugak tu... lama woo sejam setengah... kompem la kena balik dulu, pastu pegi jemput balik... ahhh tak kuasa... nak plak tak tau kol brape dier abis... tu sumer depends... kalo tak ramai cepat, kalo ramai lambat la jawabnya... buatnya aku terlambat then dier try balik sendiri camaner??? risau jugak... kalo sampai umah ngan selamat takpe... kalo tak?? no no no taknak aku amik risiko... bertindak sebelum kena, so amik keputusan carik lain... ayahnya keje malam tu yang leceh... kalo tak senang skit keje aku... mana nak masak lagi... nak mengemas...

Seminggu lepas tu jumpa la lagi satu guru mengaji... ni memang cikgu, mengajar kat putrajaya tapinya umah jauh skit la... nak kena drive... aku okey jer la... jangan nak soh jalan kaki plak, memang tak sanggup... kat situ budak tak ramai pon lagi... ada la 2,3 orang so takyah aku nak balik... dok situ jer terus, dalam 30minit camtu dah boleh balik... masalahnya area umah aku tu parking memang full... kalo dah keluar, jangan harap la balik nak dapat parking... hadoiiii dugaan lagi tapi takpe... small matter (cehh, ari pertama aku semangat lagi)

Baru gi sehari keesokannya si along demam pulak... tak dapat pegi and situ 3 hari seminggu... sampai minggu seterusnya dah eksited bebudak ni nak pegi, guru mengajar plak kena denggi... bercuti lagi... adoiiii kesian... minggu tu memang tak dapat la nak pegi... aku plak yang down time ni padahal anak yang nak mengaji... cukup bulan memang sehari tu jer mengajinya... terus mood aku takde...  aku tawar hati dah nak ngantor... dah kenapa pulak aku yang feeling lebih ni??

Fikir punya fikir terus jer cakap ngan laki... 'susah susah sangat abe je la ajar... kesian plak bebudak ni... seminggu 2 kali pon okey asalkan ada'... dier on jer kalo aku cakap tapinya nak kena panjang lebar skit explain sebab musabab... ahahaha... ntah kenapa la sebelum ni aku tak terpikir... nak kata bizi bebenor takde kot... sayangnya masa terbuang gitu jer kan..

Bermula la episod dorang mengaji kat umah..

    
dah alang2 selit sekali dik niq... angah dier pandai... kena time dier malas, nak masuk maghrib jee terus cakap dier penatttt sangat... 'mata dib ayyan tak leh nak bukak dah ni buu... ngannntukkkk'... ehhh ehh ehhh elok abis orang mengaji segar bugar plak matanya dok tengok tv... hilang terus ngantuk tadi  yer tapi kena angin dier elok, tak payah suruh.. .dier sendiri yang mintak nak soh ajar... ayah tengah tido pon dier tak kisah..

      
dik niq pon sepesen la ngan angah... dier memang suka ngikut ape yang orang buat... ni baru baca muka surat satu... okey dah teror baca sendiri... bangga giler la dier pandai... ahahhaha... siap megah lagi tu kat orang... aritu dier pi cakap kat angah 'ape arrr dib ayyan nih, niq pandai yeh bace thiyi... dib ayyan tak pandai yagi...ahhaahhaaa' (siap gelak jahat)... makanya bertekak la ape lagi..

 
kalo dah malas camni pon boleh... takde dier nak heran rotan kat depan ke, tengah ke, tepi ke... kehkehkeh... takpe la, janji nak blaja..

     
 yang tengah ni bukannya tak pandai tapi dier manja lebih... biler ajar dier kan tak boleh nak tegas sangat... suara nak kena lembut jer... puji2 skit baru cepat dier ingat and kenal huruf... sekali ajar dah bleh baca sendiri... kadang tu dier main2, sampai 10kali ulang baca yang sama pon tak boleh2 jugak... lagi ayahnya push, tinggi suara lagi teruk bacaan... sampai tahap huruf alif pon tak boleh nak sebut... kang nanti berjurai la air mata... kat sekolah pon camtu la dier... kalo cikgu garang ngan dier, esoknya kompem taknak gi sekolah... takpon melalak masa aku antar... memang dier sorang lain skit..

 
along alhamdulillah, fast learner... skali ajar dah boleh baca sendiri... lagi hebat dari ibu ni tau.. hehehee... baca buku english pon dah okey... melayu tak yah cakap la... boleh diharap la kalo suruh tolong angah buat homework... ibu ni tak leh nak mengajar sangat... 2,3 kali ajar tak paham2 jugak haaa mula la naik angin... langsung takleh nak bersabar :(

      
oittt along blom abis lagi dorang dah menyantap dulu..

 
ni lupa bila... ada sehari tu mak pengasuh wat lempeng... belom kenyang dorang makan aku dah amik tu yang balik umah dorang request soh buat lempeng... rushing2 buat jadik la lempeng bodo... angah memang boleh harap dah kalo soh jaga adik... time baik berpeluk saja... sebabkan panas lagi, dier tolong la potong kecik2 susun kat pinggan... senang adik amik makan..

 
yang adik sonok la...tak yah dier nak susah2 dah potong... amik jerk terus cicah susu then ngappp... ni bukan time ngaji rasanya tapi bersongkok kopiah bagai..

 
ari sabtu aritu kan dorang membuta dari petang sampai ke malam... dah kul 10lebih kot baru bangun... ni tak larat dah aku nak melayan... terlelap dah kat sofa... sedar2 tengok elok jerk berdua ni dok main tab... angah siap mandi sendiri lagi..

 
pandai plak tu gi angkut makanan... lapar gamaknya... nak kejut ibu tak sampai hati tu yang longgok sumer kat situ..
 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 26 Februari 2014

WW # Kereta pon boleh

As-Salam (^-^)

Dah rabu pon arini... senang skit keje, tak yah nak taip panjang-panjang... hehehehee plus bizi arini nak prepare payment... yang dah dapat gaji syiok lerrr..


takde tempat lain gamaknya nak tampal sampai kat situ pon boleh... haihhh menyirap jer rasa... nasib tak melekat kuat sangat gam tu..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 25 Februari 2014

Jenjalan Tanpa Tujuan ke Street Mall

As-Salam (^-^)

Jenjalan takde arah tujuan ni memang blurrrr skit... dok meround sesaja pon bosan gaks... lepas dok tenyeh mata tengok kete2 ferrari tu gerak la pi carik makan... tapi sememangnya aku takde la gemor sangat kete kedekut cam gitu... rege mahal tapi dua orang jerk boleh masuk ape kelas... hahahaa, cer kalo bagi free takde plak aku nak tolak..

Memang lagi prefer MPV pon... lagi besar lagi best... selesa kan boleh baring2 lentok dalam tu sambil layan movie... huwaaa best..

 

 
bergediks anak beranak... angah dahi merah sebab dier gi main cop paid ayah punya... dah kena jual budak ni..

 
street mall again... bebudak ni memang cepat benor ingat... elok ayahnya park kete terus berebut kuar nak tengok turtle... sama gak kalo nak gi jalan mana2... even sekali jer pon kalo jalan tu dah pernah lalu, otomatik dorang tahu nak ke mana... cuba kalo aku, dah 8 taon pandu kete jangan harap nak ingat jalan melainkan area puchong dan yang sewaktu dengannya... nak soh pi kl sensorang memang say sorry jerk la..

       
pak ngah yang kuat benor melaram... ngan cap, ngan kasut siap berstokin, ngan jam... suar jeans pendek taknak pakai melainkan ibu ni paksa pakai sampai nanges siap ugut tu baru la amik pakai... pagi tu pon dah berdrama gak nak pakai baju jersey yang lusuh boleh wat lap kaki...benang dah tertarik-tarik dah kuar... tiap kali pon aku cakap nak wat lap kaki tapi tak sampai hati la pulak... lantak la, dah koyak rabak nanti baru buang... memang peberet dier baju tu ngan suar trek... pantang kering kat ampaian terus amik pakai... time tu cakap la ape pon takkk guna... nak jugak tukar... siap cakap suar yang dier pakai tu bau bontot la, bau kentut la, kotor la, bla bla bla manyak alasan lorr..


 
dik niq pon 'nurun' jugok perangai angah skit2... ikut mood dier... kena nak melawa memang cakap ape pon tak boleh... yang along kena pasrah ikut apa yang ibu cakap... dier ngan slipar jepun pon on jer... soh berkasut nak berslipar plak..

 
eeee berlumut badan turtle... ntah berapa lama la dok bertapa tak pernah cuci... hehehhee licin bila pegang... ada sekor tu garang giler... bengis jerk muka..

    
along yang tak berapa nak berani pon sebenarnya... action tu kena kasi lebih..

      
ni budak semalam dah totally free diaper... weee suka suka... lama dah sebenarnya dok cakap2 ngan dier tapi tu la ibu ni pemalas nak sental tilam... risau kot dier terrrrrkencing malam, last2 aku sarung gak la pampers... semalam percubaan pertama dah lulus... elok kol 5 dier sedar terus soh masuk kencing dalam bilik air... lepas tu kemain lagi ber'oppa gangnam style' la pulok... ntah kol brape dier sambung tido balik pon aku tak sedar..

 
sian turtle ni cacat...

      
agak2 dah puas nengok turtle moh ler carik makan... aku tingin jerk nak try kat cibo rest tapi laki plak was2... memula tu tak nampak signboard halal... dok intai kot luar tu nampak chinese yang ramai... dah masuk kyros kebab ni baru nampak muslim food kat signboard atas... adehhh melepas... kebab pon kebab la... next time kena gak try situ..

 
dah ada nasik ni mesti la aku yang punya... abis separuh kena ngap... lagi separuh tak leh nak telan dah..

 
wrap ni laki punya... ohh dier tengah diet skang nih jangan main2... ahahhahaa, bengang kot asyik kena kutuk ngan bini ngan anak tu yang start mendiet... moga2 lepas ni turun la skit keboyotan perut tu ehhh abe... baru comey nok sarung baju melayu rayo nih..

 
along as usual la makan tak hengat punya... set ciken chop ni siap ada spageti.... ohhh heaven dier boleh makan... yang berdua tu jerk takde order ape2... makan fries jer la korang..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Order Ferrari sebijik boleh??

As-Salam (^-^)

Kalo hari cuti dok memerap jer kat umah terasa boring giler... ari ahad tu memang takde plan langsung nak kemana but bebudak dah macam beluncas nak keluar... yang mak budak ni pon sama jugak... ahahahaaa... nak pegi carik barang dapor pon dah settle dah hari sabtu tu... takkan sesaja nak merembat tak tentu hala plak... parah parah..

Elok laki bangun terus ajak kuar... takpe la, meronda abiskan minyak kete pon boleh as long as dapat keluar... tau la, dok umah tu kadang berhaba gak... almaklum umah takde econ jadik kita rasa econ kat dalam kete..

 
meronda ke cyberjaya lagi... sekali nampak kumpulan ferrari ni... elok jerk beratur... sepanjang jalan dorang konker..

 
mampu telan ailio la takat ni... nak berangan lebih2 tak boleh... kang tak pepasal bergaduh plak laki bini sebab angan2 yang ntah bila akan tercapai... ekkeekeeke... rasanya kalo kumpul 10taun punya gaji pon belum tentu lepas duit muka :(

 
dalam kete dok cakap la ngan hero2 tu... sekali cakap ngan dik niq 'nanti dik niq belajar pandai2 tau, pastu dah besar nanti keje best2 dapat la beli satu'... 'otey, boyeh jer, nanti niq beyi manyak2 yang menan tu... ibu satu, ayah satu, amir satu, dib ayyan satu' ... gulppp, menan?? adoi la dik... beria cakap boleh rupanya menan... kalo camtu skarang pon ibu boleh beli... pastu mengekek-ngekek la gelak memasing... dier kalo nampak motor besar skit pon eksited doh... 'waaaa hebatnya moto tuuuuu (sambil mulut muncung2)' pastu suruh ayahnya beli... hohoho

 
pusing lagi seround kat sini... adoiii tak muat pon nak tembus... memasing parking ikut suka..

 
tak lepas so kena la reverse balik... aku berkenan jer ngan yang putih... nampak smart abis..

smart kan??



Dapat cuci2 mata pon jadi la... hero2 ni seronok la tengok... dah kol doblas baru gerak pi cari makan... yang angah dok nak pegi taman... dah camaner plak matahari tegak atas kepala nak gi berjemur kat taman... takde maknanya nak ikut..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 24 Februari 2014

Bersantai mandi manda @ Putrajaya

As-Salam (^-^)

Lama tak bawak bebudak ni gi main air... nak plak skang ni lain macam skit panasnya tu yang rasa nak berendam jerk kejenya... takde nak gi jauh2 sangat, putrajaya tu berlambak public pool... pilih jer nak yang mana..

As usual, konon sangat bawak basikal nak bagi bebudak ni main... nak soh kuar peluh2 dulu baru bleh terjun dalam air sekalinya dah nampak air langsung takde perasaan nak 'ggatih' basikal... tersadai ler kat situ... buat penat jerk mengangkut masuk kete... huhhh

 

turun ngan perut kosong sumernya... nak kata awal sangat pon tak jugak.. dah kol 10lebih gitu baru sampai... sementara hero2 dok berlari sana sini, ibu ayah ngap dulu... dorang boo layan dah makan ni... eksited nampak air..

 okey jugak ler kat sini... tenang, nyaman and dapat relak2 skit... sementara bebudak dok main, mak pak bleh la nak jogging..

 
suka la bila dapat masuk air... bebudak ngan air memang pantang sungguh..

       
dik niq nak berlagak... nak ikut gak abang2 mandi kat tempat dalam skit tapi diernya penakut... ala, dalam pon takat pinggang dier jer... muka cuak tak bleh blah tu... memang trauma lagi budak ni ngan air sebab pernah lemas..  

 
dok situ main sorang2 la dik... tu pon kejap2 dok terjerit panggil along soh amik dier... nak ketengah skit sendirian tak berani tapi nak main... along la jadik mangsa kena layan..

 
yang berdua ni dok sonok2 kat sini maunya tak menjeles si kenit..

 
pasrah jerk la dorang... dah bape kali panggil baru dik niq dapat pegi main bawak air tu... yang along plak nak bebas berenang-renang..

 
ada la dalam 15minit dalam tu dah tak tahan sejuk... mengigil budak berdua ni... tapi memang sejuk pon... ni kalo dapat berendam di tengahari buta memang syiok habes..

      
time ni baru reti lapar... sejuknya sampai hingus pon terkeluar... ahahahahaa, ape je la korang ni..

Sebelum balik sempat gak menyinggah ke mydin bazaar carik stok bekalan dorang... petang tu dik niq ngan pak ngah tidor ari petang bawak ke malam... wahhhhh, penat sangat la tu..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))