Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Ahad, 30 Mac 2014

Shopping Baju Kurung Peplum @ Zalora.com

As-Salam (^-^)

Beberapa hari je lagi nak masuk jamadilakhir... pastu syaaban then ramadhan... pastu yeayyy raya la kan... selalunya time2 cam gini dah mula planning dah nak tema color ape... nak baju style camaner... tuk aku jer la... yang hero2 tak yah pening... dah sah2 baju melayu..

Pikir kemain tapi tetiap kali pon baju kurung jer la yang aku pilih... paling senang and selesa nak pakai... sesekali pakai jubah pon syok juga.. sekarang banyak dah pilihan baju kurung pon... ada baju kurung pahang, baju kurung pesak, baju kurung moden, ehhh baju kurung kedah pon ada tau tapi dah dimodenkan la..

Duk kat malaysia ni tak yah risau... macam2 fesyen boleh pilih, sari ngan cheongsam pon ada je yang pakai... takde nak kira bangsa ngan kaum lagi dah... tu pakaian tradisional kot... belom masuk pakaian tradisional suku kaum yang kat sabah ngan sarawak lagi... hehehehehe.. sanggup ngan tak sanggup jer la nak wat fesyen tuk raya... ekekkekee... kot2 ada yang beralih angin..

Tapi camaner canggih sekali pon, aku rasa baju kurung jugak la yang paling 'win' di hati sumer orang... ramai dah kaum bukan melayu yang pakai baju kurung sekarang ni... nak nak kalo hari jumaat yang keje kat jabatan kerajaan tu kan... phewww meriah giler... suwit jer nampak memasing..


 Rasanya last 2years kot style kurung peplum ni pemes... sape yang kaki fesyen suka la... aku suka jugak kalo kena ngan selera kehendak naluri aku sebabnya aku nak yang jenis kain tak melekat kat badan tu... kebanyakan jenis kain melekat-lekat tu aku tak suka... ni baju zaman2 saloma dulu kot... bila dah timbul balik ni makin lama makin popular la pulak..

Rasanya sekarang ni masa genting sikit kalo nak gi menempah kat tailor... mungkin sesetengah dah reject tempahan pon kan... tak payah risau... macam aku selalu beli baju yang dah siap... dah beberapa tahun tak gi menempah jahit baju... give-up sebab pernah kena dah dekat2 nak raya baju tak siap2 jugak... padahal masa nak tempah janji beria boleh siap... lagipon skarang zaman sumer kat ujung jari... takde masa nak gi mall menyopping takpe, pilih jer mana2 online shop yang berkenan... paling femes, paling besar kat malaysia ni, paling popular tak lain tak bukan, Zalora

Cer tengok kat website Zalora... waduhhh rambang mata dibuatnya... design lawa2... dapat plak sentuhan moden dari pereka2 yang genius otak terus terpukau mata menengok... tang tu la napsu menggila... sumer rasa nak grab, tu yang bahaya sikit bila online shopping tapi sesekali berbelanja untuk diri sendiri takde salahnya... suka la kan biler banyak pilihan... cam kat zalora ni ada banyak koleksi pakaian muslimah antaranya kaftan, jubah, ehhh banyak lagi la... bukan calang2 jenama pulak tu... banyak jenama yang terkemuka cam Rizalman, Hatta, Jovian... sumer terpulang pada memasing punya taste... tepuk poket sendiri la yang tu... hehehe


Aku rasa ramai yang kaki shopping kat Zalora ni kan... teringat plak aku iklan zalora kat tv nun... lawak giler... ni kalo dekat2 nak raya baru nak meng'usha' takot sold out plak sebab permintaan tetiap tahun untuk baju kurung peplum ni memang tinggi... baju sumer lawa-lawa... juling air mata aku dibuatnya..


Lagi satu kalo baju kurung ni senang sikit nak digayakan... tu yang aku suka... tak kira la nak gi kenduri kahwin, makan malam, nak wat gi opis... amik jer terus sarung, dapat lak kain yang tak yah gosok lagi senang idup aku... ahahahaha... selalu gi keje memang baju kurung jer aku pakai unless hari sabtu baru santai2 skit... nak buat keje pon senang..

 
Iklan sikit tuk baju kurung peplum nih..

" Baju kurung peplum mempunyai ciri-ciri klasik yang digabungkan dengan elemen yang lebih segar... dengan adanya pelbagai jenis rekaan dalam pasaran memberikan peluang yang lebih banyak untuk pembeli pilih malah dengan seleksi warna yang pelbagai memang boleh rambang mata! "

Kalo ada yang berkenan dihati, dipersilakan menerjah website Zalora... elok sangat untuk orang yang berkerjaya, yang giler ngan keje sampaikan nak membelek baju bajan kat mall pon takde masa... yup! betul ni... memang ada yang tergolong dalam golongan itu tau... ngeee :)


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 27 Mac 2014

Monsters Dinosaurs @ Marina Putrajaya

As-Salam (^-^)

Memang pening skit nak bawak bebudak ni jenjalan... sekolah cuti tapi aku plak tak amik cuti tu yang susah... konon simpan tuk raya nanti la... lama sikit dapat dok kampung, hehehhee... aku pikir nak meround lembah klang sudah... tup tup gi terjah putrajaya lagi... kebetulan nampak ada pameran dinosour kat Marina Putrajaya jadi marilah kita pegi... at least hero2 ni takde rasa kebosanan... terisi gak waktu cuti dorang... lagi dekat lagi senang keje aku..

    
 dengar nak berjalan jer dari demam terus sihat walafiat... kena jjcm dulu sebab ibunya dah kebuluran... pegi kat taman pertanian warisan tu tutup takde air... pikir2 terus lencong ke food court presint 8... nak masuk alamanda tak kuasa tau..

      
belom masuk memasing memang eksited... haa tunggu la jap lagi..

      
bayaran masuk RM10 dewasa dan RM6 tuk kanak2... below 5 years free..

 
masuk2 jer terus menjerit nampak menatang ni... adoiii bergerak kot sambut orang datang... sib baek takde lemah jantung aku haa... heheheheee... menatang tiruan jerk pon... kalo yang idup maunya aku cabut lari terus... hero2 sumer dok tolak2 takmo masuk..

 
wat lek wat peace yoo... jangan nak takut sangat cuma seram skit sebab dalam tu gelap... tambah plak bunyi ngeri dinosour... hehhehee... ingatkan pamerannya besar tapi takde la besar mana pon..

 
menatang ni aku panggil 'kabong'... nama saintifik tak tau plak... selalu dok jumpa dalam batang sagu ni..

 
muka cuak dik niq ajak aku keluar... ala dik, dinosour tiruan la ni... bebudak ni takot sebab menatang tu dok bergerak-gerak... hahahaha..

 

 
tengok ayahnya tu dok paksa anak kemain lagi... nasib tak terkencing budak tu takot..


 
akhirnya mengalah pergi jugak la dekat nak amik gambar... hehehehe... kata anak jantan, nak takut buat ape??

 
intai gigi dinasour dah ilang dua batang... rakus weyh menatang nih..

 
yang ni spesis cam ular..

 
spider pon ada..

 
along dok tanya mentadak mentadu ni camaner dier tido... kalo yang idup boleh la tanya long, ni yang buatan tak yah nak kepoh sangat la ye... selama-lamanya takde jawapan... harap badan jer besar..

 
kasut saper ntah melekat kat sini... tak pepasal jadik bahan pameran..

 
semut kat belakang tu dok bergaduh... sekor dah tinggal kepala jer... badan tenggelam masuk dalam..


 
kalo ada kala jengking besar ni aku rasa sekali ssengat jer dah tamat riwayat... si angah takut mengalahkan adik..

 
dapat yang kecik ni baru berani nak sentuh... aptb

 
spesis yang ni paling geli... muka penuh jerawat batu ke ape tu..

 
nak snap gambar ni kemain payah sebab ada sekor lagi menatang kat depan tu dok bergerak..

 
tengok tu, leher dah la panjang... sekali dier sondol terpelanting aku ke belakang... bebudak ni lagi la dok menjerit..

Overall just okey la kalo nak bawak bebudak jenjalan sini... sikit sebanyak dorang hepi... lagipon hero2 aku tu kan suka tengok ultraman... datang nengok ni terus dorang ingat raksasa... heheheheee... ibu plak dok psiko soh jangan takot... nanti ultraman datang selamatkan... tapi jangan korang expect lelebih sangat... kang datang tak sama ngan ape yang di'imagine'kan jadik menyesal plak... harga masok tak murah sangat pon..

Settle sini terus bawak dorang pi main air lagi sekali... dah berjanji nak gi kolam yang kat belakang pullman tu... aritu datang isnin dorang tutup..
 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 26 Mac 2014

Mydin Sale | Kegilaan aku minggu ni

As-Salam (^-^)

Ahad dah pegi mydin... isnin malam pas balik keje pegi lagi sekali... aahahaha, biasa la kemaruk... rambang mata aku nengok sale sampai 50% tu yang nak menyebuk celah2 orang ramai... ingatkan hari keje, malam2 plak tu takde la ramai orang tapi tau je la... ingat aku sorang jer boleh pikir camtu... yang lain2 pon sama la jugak ingat takde orang... bila sampai tengok mak aihhh ramai... belom lagi pegi ari minggu... mau bertapa aku dalam tu pilih barang..

Pegi ni pon sebenarnya nak carik carta pembelajaran tuk bebudak ni... dah banyak hari dok cari tak jumpa tu yang beralasan sangat nak gi terjah mydin USJ... nasib baik la yang aku nak tu ada... dah sampai situ takkan nak nengok jer orang menyoping sakan... rugi arr..

kalo ada yang nak menerjah jugak, sila2 pegi... sale sampai akhir bulan ni jer tau... sumer less 30% and 50% sahaja... all item kecuali makanan... electrical punya barang aku tak sure sebab tak gi skodeng sampai situ... takde ape nak beli tak yah suka2 pegi... kang tak pepasal sangkut lagi..

menonong carik seluar tuk along... kejap benar tinggi... seluar sumer dah senteng... yang tu adik la untung dok mengaut baju bajan yang abang tak muat... tapi kalo dah beli takleh nak beli kat abang jer... cuba la kalo berani... mau mengamuk sakan kat situ tak beli tuk dier sekali... harus la merembat selai wat 'ubat' hahahaa... belonggok dier punya jeans kat umah..

      
pak ngah ni dah mengantuk... sempat membuta lagi dalam troli... nak heret dua troli memang tak sanggup aku... mana nak mencelah orang ramai lagi kan... amik bakul la senang skit heret... kot2 nak penuh bakul dah boleh stop... kalo troli sekali terbabas lagi parah poket aku..

 
hasil rembatan dapat la sebakul... banyak barang anak2 la... sempat gak sambar baju kurung pahang manik2... hihihii boleh la aku wat pakai gi keje... menyoping raya blom boleh menyetat lagi ni... slow2 la yang tu..

 
total saving aritu... bab2 nak murah nak jimat ni aku la orangnya tapi kekadang kena tipu gak... ehhh untung banyak tu 1++..

      
antara jeans yang dirembat kat mydin... konon nak ala2 k-pop la tu yang amik color cam gitu... sekali nengok along dah macam ke'bangla'an... hahaha... nasib color tak berapa nak bright sangat..

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Dalam Persimpangan Dilema | 'Pork Free' means Halal??

As-Salam (^-^)

Now aku dalam dilema sebenarnya... just nak tanya pendapat, in case ada pelawaan gi makan2 kat restoran tak kesah la kat mana2 pon apa yang korang periksa dulu?? as muslim of course status halal kan?? Itu la dilema aku skarang ni..

Last week, boss bagitau next selasa nak pi makan2 bufet lunch kat Marriot Hotel... wooowoooo dengar Marriot of course kecur liur aku... berbunga-bunga hati sambil buat keje... hahahaha dasar sangat... tup tup perasaan was2 aku datang... godek2 gugel nak check status halal... yesss takde mention... yang di mention hanyalah 'pork free' restaurant..

Setahu aku la kan, walaupon restoran tu 'pork free' but dorang still served alcohol... betul kan?? tu yang aku takut... kot2 masakan pon ada dicampurkan alcohol... parahhh..

Bila bagitau ngan boss yang we'olls malay yang dua kerat jer kat opis ni tak leh nak join muka boss dah lain... cam tak berapa hepi sangat dengar jawapan camtu... pastu compare ngan last year.... yaaa memang last year pon we'olls tak join dorang gi makan2... reason tak join tu ada banyak faktor la... selain status halal sebab dok makan ngan boss2 ni rasa tak selesa skit... hehehehee sedar diri yang kita ni kuli jer pon... nak rancak borak pon cam segan walaupon dorang very open sebenarnya... boss aku ni sebenarnya takde la bossy sangat... tak macam sesetengah boss yang berlagak hebat pandang kuli sebelah mata... memang tak and kiranya we'olls ni bertuah jugak la... lagi satu yang aku suka dier tak kedekut :)

Kali ni sekali lagi tak dapat nak menjoin dorang... kang aku cakap pasal status dorang tak bape nak paham... 'pegi hotel maaa... banyak jugak melayu makan'... tu yang dorang jawab... memang ramai jer yang makan asal ada display 'pork free' kat pintu masuk restoran tapi aku cam tak boleh ler..

Minggu ni lega sebab boss takde... dah pi bercuti ke Beijing... hope takde perkara yang tak diingini berlaku... selamat pergi dan selamat kembali to my boss..

So, still ada masa lagi ni camaner aku nak menjawap ngan boss... pening gak dok memikir... bak kata pepatah' tarik rambut dalam tepung, rambut tak putus dan tepung tak berterabur' ehhh betul ke?? hahaha lantak... dah lama tinggal zaman sekolah sumer pon lupa..

Layan jap menu simple aku ni haa... sonang koje ibu bila anak2 request yang very the simple like kacang pistachio... hehehe
 
lempeng request from dik niq... dier punya peberet skang nih... dapat ni cicah ngan susu pekat perghhh layan..

 
sempat buat bekpes semalam sebelom gi keje... wrap ngan telur hancur ngan slice cheese jer ni pastu siramkan ngan sos cili,tomato,mayo and thousand island... salad, tomato sumer tu takde stok..

 
terliur tengok KakRoha punya egg benedict so mau dibuat jugak... letak cheese slice sekali tapi takde la sampai sekeping aku taruk... separuh dah cukup... nyamsss memang layan..


 jumaat lepas masa amik along balik sekolah, masuk2 kete jer terus dier mintak wat cupcake... ayat power tau membodek ibu soh buat..'ibu dah start cuti sekolah ni boleh la buat cup cake... dah lama amir tak makan... mmm rasa teringin la'... hahahaaa dah dengar rasa kesian la pulak... tu yang buat... banyak cup plastik ni kat umah so masuk jer dalam ni terus... lagi senang keje ibu... beli cream yang dalam tin tu terus spary jer atas kek then curah syrup stoberi... hehehehe... sap sap soi licin..

kalo nak ibu ni deco betul2 cam cupcake tu tak dapek la nak oiiii... tangan aku ni keras kejung..

~ Takziah buat sumer keluarga dan rakan taulan crew2 dan penumpang MH370 ~



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 24 Mac 2014

Jenjalan ke pameran buku @ PICC, Putrajaya

As-Salam (^-^)

Dah start cuti sekolah ni sure ramai mak pak yang menjoin cuti sekali kan... aku takde cuti pon... dok memikir ni nak amik EL esok... semalam dik niq la demam... panas badan dier... tido pon kejap2 mengigil... taruk selimut takmo plak... letak jer dier selak balik, nasib dier mau pakai baju... kalo tak jangan harap tido nak berbaju..

Abis zaman2 sekolah dulu memang tak jejak kaki lagi ke pesta buku... bukan hantu buku tu yang payah... nak baca novel pon aku malas... semalam dari takde ape plan nak dibuat terus ajak kuar ke PICC... last day pameran sudah... ada yang berkenan boleh terus sambar tuk along ngan angah... duk umah pon asyik gaduh jer keje dorang nih... tension btul..

 
ada dua dewan pameran... yang kat sini sumer buku omputih... yakin sangat masuk sini pastu termenung... ehhh dah kenapa takde buku malay nih??? hahahhahaa, pasrah jer la..

 
bebudak tu nak belon tapi takut giler ngan badut... last2 amik yang kat depan dewan masuk..

 
dapat newpaper NST free..


 
ada jugak yang dirembat tuk bebudak ni... tak minat camaner pon kalo dah masuk geram jugak aku dibuatnya... banyak gak menyambar tapi last2 letak balik... cek poket dulu... hahhahahaa sebab memang tak bawak fulus banyak... ingat nak usha sambil jenjalan jer memula tu... nak menyoping kat mydin plak lagi pasni..

 
relaks jap bebudak ni geram nak main pasir..

 
dah la jom balik... kesuntukan masa ni... angah tu memang, asal keluar jer lapar... bingit dah telinga aku dengar dier merungut padahal kat umah dah balun bihun goreng 2 mangkuk... pekena dulu nasi kandar kat area mydin... ingat nak try nasi ayam gemas tapi tutup ler... pegi mydin kat presint diplomatik jer pon... crowded giler sebab skang tengah ada sale 30-50% woo... dalam nak cepat tu pon sangkut gak sejam kat situ... jom jom jom balik... jangan lengah sebab ayah nak pi keje puloks..

 
hasil rembatan tak banyak tapi yang penting yang kat atas tu... hahahahaa tu ibu yang punya bukan ahmad albab yang punya... juling jap mata aku tengok buku2 masakan padahal tahap nak masuk dapur tu sangat la 'low'... niat tu kena ada :) peaceeeee..

 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))