Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 30 April 2014

Tadika Islam NurHaziq | Angah's Sport Day

As-Salam (^-^)

Ahad lepas ada sukaneka tuk tadika si angah... risau gak kot2 dier buat hal cam tahun lepas tapi alhamdulillah takde langsung... hehehe... dah matang pon anak ibu kan walaupon dier la yang paling banyak buat hal kat umah... takpe, tu lain citer... janji gud gud kat sekolah dah cukup puas hati..

Sepatutnya start kol 2.45ptg tapi we'olls gerak dari umah pon dah 2.45ptg... nasib dekat jer tempatnya... elok sampai hujan turun... tapi dorang ni main kat dewan futsal so takde la sangkut ngan hujan... kalo kat padang buatnya memang kansel dah sukan aritu..

Gambar ni sumer kredit kat tuan empunya gambar... aku bawak jer kamera... snap sana snap sini kemahin banyak lagi tapi satu pon tak cantik... nape ntah kamera tu... tetiba sumer gambar blur... nasib la ada yang baik hati share kat FB tadika... so boleh la aku tepek sini..

 
tahun ni cam teratur skit... lagi fun dari tahun lepas..

anak2 sila beratur dulu yer..

 
siap ada perbarisan... yang kelakar part memula nak jalan tu... ketua kontinjen dah jauh ke depan, dorang ni tak bergerak-gerak jugak lagi..

 

 
ape-apepon, sebelom bermula kita baca doa dulu... part doa ibu bapa, kemain semangat lagi dorang baca... siap adik niq pon boleh menjoin sekali.. .dah biasa sangat dengar angah baca kat umah kan..

 
sukan pertama tuk bebudak umur 6 tahun, tarik bola dalam gelung..

 
pencabar dari caw.putra perdana nih..

halamakkkk angah, sangkut kat kusi la pulak... that's y la kalah... kahkahkah... dapat no.3 pon boleh la... dah 3 pasukan jer ada pon..

 acara ke-2 pusing dalam gelung... ni angah tak main... terlebih pemain kan so bagi chance orang lain plak..
 
 
dah menang cikgu yang eksited terlebih nih... hihihi

 
yang ni acara last, bawak bola ping pong dalam sudu..

 
yeayyy menang jugak... kemain kembang dier dapat adiah juara..

 
posing ala2 juara... hahahaha... sporting bebudak ni..

 
dalam banyak2 sukan rasanya rebut gula2 ni la paling best... syiok ni isi masuk plastik... yang ni tuk bebudak umur 4tahun jer la... tu pon rasanya banyak cikgu yang tolong isikan... pemenang ni tak silap dapat kutip 100++ gula2... waaaa hebat..

Settle acara budak2, mak pak budak punya acara pulak... untuk suka2 jer pon... yang bapak main pecah belon... mak main gelung berirama... pastu ada gak la acara pasangan, musang berjanggut..

 
sok laki i masuk tapi kan belon dier la yang pertama sekali kena pijak... hahahaha... kena kelentong ngan brader baju putih tu... syok sangat borak sampai wisel start pon tak dengar.. tau2 jer belon pecah... kahkah kena kencing namanya tu..
 
 
tapi serius cakap penat giler main ni... memasing nampak semput gak ler... bila makin sikit pemain makin sukar nak pijak belon tuh... sukan ni dah masuk dalam list sukan tuk family day nanti... hehehe... jaga kaum kerabat yew... sila-silakan practise dengan pasangan anda dirumah :)

 
yang mak main gelung nih... ala2 rebut kerusi la gayanya... kemain lagi lagunya gangnam style..

 
part pasangag ni, aihhhh ada ke patut laki i pi taruk nama kat situ... hadoiii segan ler... nasib tak susah mana... nak kena pejam mata dengar muzik... pastu biler muzik stop terus cari laki masing2 berlari pi kat pengadil... hua hua hua... i'olls rasa ada yang tak tutup mata ni... kan kan?? akak yang baru merah tu kesian ler... dier peknan... camaner nak berlarinya tu..

 
nombor last pon boleh la janji menang... keh keh keh... ni pon masuk dalam list sukan we'olls jugak... waaa cam tak sabar plak nunggu bulan disember... hope FIL cepat sembuh... moga dapat both (FIL and MIL) buat umrah bulan ramadhan nanti dan dapat jugak la buat family day lagi tuk tahun ni dan tahun2 seterusnya... insya'allah..

And lasttttttt sekali, acara paling dok tunggu2... cabutan bertuah yooo... last year langsung tak dapat ape kan... this year cam teratur skit... hadiah cam biasa, banyak..

 
dari awal lagi dik niq dok usha basikal... jangan mimpi ler dik... tunggu next year turn awak plak yer... mana tau kot2 sangkut..

 
mak pon tak nak kalah jugak dok mengusha oven... dah nak raya ni... kalo dapat mau bertungkus lumus aku raya tahun ni buat kueh... hurmmm dapat BBQ grill tu pon best jugak... kahkahkah... ek eleh, angah rileks jer kot... yang mak berlebih ni apehal??

      
alhamdulillah (angah kata)... dua2 tak dapat... yang angah nak dapat... hehehe... beria dier pikul dier punya hamper tuh... takmo orang pegang... ye la, last year tak dapat kot... tu masuk kete siap cakap ngan si along... hamper ni dier punya sorang jer... orang lain tak leh makan..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 28 April 2014

First Trial | Roti Sarang Lebah Arab ngan Sos Butterscoth

As-Salam (^_^)

Sepanjang keje ni la pestime kena outstation... arini ikut big boss buat 'spot cek' kat JB stor... 5.30pagi kena gerak dari puchong... phewww ngantuksss... lagi plak berdua jer dalam kete rasanya baik aku membuta... hehehe... so, sebelum peperangan kat sana bermula meh ler isi perot dulu... pasal ape aku kat perang, sebabnya banyak masalah... hurmmm tiga taon aku keje, masalah tak pernah settle... makin parah ada ler tu yang terpaksa gak naik JB..

Ni gara2 terpengaruh ngan KakIna la ni... asyik dok pomot Roti Sarang Lebah Arab ngan Sos Butterscoth yang dier buat... telan2 ailio aku dok tengok nyer pon... cadang dari last week lagi nak buat... tup tup balik kampung so this week mesti mesti mestiiiii buat jugak..

Bahan2 simple jerk... memang senang nak dapat tapi part paling aku malas masa nak uli doh... huhhhh lenguh jari jemariku yang mulus tau... kalo ikut KakIna, kena uli lebih kurang sejam gitu... aku 20minit pon dah give-up... lagi plak kejarkan masa nak siap2 gi keje... kang dok ralit sangat menguli terbabas pulak... isk isk isk isk, aura tengah rajin, ari keje pon sanggup buat... ekekeke..

 
ni doh yang dah siap susun dalam loyang... tengok ler, tak pandai langsung nak susun atur tu yang berlubang skit kat tengah... tapi dun worry... bagi doh2 ni rest puas2... abis rest dorang memang kembang penuh loyang okey... takde dah nampak lubang2 cacat tu..

Nak resepi sila gi terjah KakIna punya blog yer... dier tulis very details... tak mungkin tak paham... aku cuma keliru tang masa jer... yang lain perfecto... kredit jugak pada pemilik asal KakLydia Honey

 
see dah takde lubang kan??? get ready tuk dibakar dah ni..

nak bagitau jugak la bahan2 yang diguna yer... senang aku sendiri nak refer nanti..

1.. 1sb gula pasir, 1/2sk yis dan 1/2cawan air suam (larutkan sekali hingga keluarkan buih)
2.. 2cawan tepung gandum, 1/2sk baking powder (diayak bersama) dan 1/4sk garam halus
3.. 1/4cawan plain yogurt or bancuhan susu tepung
4.. 1/4cawan minyak bunga matahari (boleh guna jugak minyak jagung/minyak masak)

cara nak buat..

..  masuk item no.2 tuh dalam bekas pastu curahkan item no.1 dan no.3... pastu uli la doh korang
.. masukkan minyak, item no.4 tu sedikit demi sedikit
.. uli setakat mana korang rasa nak... lagi lama lagi bagus
.. dah abis menguli, sila rehatkan doh korang... (biar doh kembang sehingga 2 kali ganda)
.. bila doh dah kembang, tumbuk2 skit bagi keluar angin..
.. boleh mula bentukkan doh dan susun dalam loyang yang dah digris ngan minyak
.. restkan doh korang lagi sekali (sehingga kembang 2kali ganda jugak) sebelum dibakar
.. Aku bakar pada suhu 160-180c dalam masa 15minit 
(10minit pertama api bawah sahaja, 5 minit terakhir api atas bawah)

** pssttt : jangan lupa panaskan over terlebih dahulu sebelum start membakar **


 
tadaaaaa... da siap... ngam2 jerk siapnya sebelum aku melangkah keluar gi keje... hahaha... sempat la sumbat dalam tipuware makan kat opis..

bahan2 untuk Sos Butterscoth tu pon senang jugak..

.. 25gm butter , 1/2cawan gula perang, 1/2cawan susu cair dannnn 1/2sk esen vanilla..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Sabtu, 26 April 2014

1st Giveaway By DianaRashid.Com

As-Salam (^-^)

Arini senang sikit bolehla join GA ni... sape2 yang nak join jommm..ada masa lagi ni..

http://www.dianarashid.com/2014/04/1st-giveaway-by-dianarashidcom.html

Tarik tutup 1 Mei 2013..

-- tak payah nak karang ayat panjang2 pon :) --

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 25 April 2014

Pisang Goreng , Tapai Goreng

As-Salam (^-^)

Kalo balik kampung kan, perkara pertama yang dok ligat dalam kepala otak ni nak makan tapai ubi kayu goreng... walawei sedap sungguh... dah sampai tempat goreng2 tu bukan takat tapai jer la yang nak... kalo boleh sumer nak beli... dasar tamak gitu la... dah aritu singkat sangat balik kampung jadiknya tak semua la dapat aku bedal..

 
pisang goreng yang lembik yang masak lebu... uittttt manis giler okey... layan abis makan time panas2... ni pon kena buka plastik sebab berasap-asap baru angkat dari kuali... dapat kudap serdak2 rangup tu pon dah cukup tangkap leleh pada aku... kat puchong ni bukannya takde pisang goreng tapi tak jumpa yang style gini... asyik tepung keras jerk... kadang pisang pon keras lagi belom masak dah goreng... tawar jer rasa... ni aku tak tau pisang ape tapi dorang jual banyak jenis pisang ler... ada pisang nangka, pisang abu, 'kelak keling', pendek kata banyak la... tu yang menggila kalo membeli... sumer rasa nak..

 
cendawan tiram goreng pon sedap... wajib gak beli... ishhh kat gerai tu memang hancusss napsu aku kot... ngan keledek goreng, cempedak goreng pastu ada sosej pendek2 warna merah... yang tu tak sempat nak snap andd sosej jenis tu memang takde lagi aku jumpa kat kl... huhuhuhu... pastu ada lagik tau abc ngan coconut shake... adoiiiii pandai sungguh meniaga akak oiiii... dapat customer yang jenis cam aku ni tak ke berbaloi-baloi tu..

 
tapai ubi kayu yang mantop... sedapnya kalo dapat sekarang nih jugak... ehehehe... tapi pon dah agak mahal skit aku rasa... ni dua ketoi seringgit but sedap to the max okeyy... telan berketoi-ketoi pon aku takde hal..

Dah la, tu jer nak tunjuk... hehehehe... tu belom lagi masuk pasar... masuk pasar kalu abis sumernya nak dibeli... aritu sempat makan nasik kerabu biru ngan nasi impit cicah sambal kelapa... arghhh memang lama okey tak dapat nasi impit sambal kelapa... tu pon cilok makanan orang sakit... hahaha..

Tapi yang paling aku respect ngan MIL la... dier sebolehnya nak masak sendiri bagi anak cucu makan... ari ahad tu kitaorang bertolak petang dalam kol 5 gitu... pagi tu dorang pi hospital dulu check-up FIL kat kb... balik dah lepas zohor dalam kol 2 gitu... masuk umah jer terus MIL masuk dapur siang ikan yang baru beli masa on the way nak balik tu... ngan stokin pon tak sempat nak bukak tau sebab kejarkan masa kot lambat nak masak bekalkan tuk we'olls bekalan dalam perjalanan nanti... risau dier kot anak cucu kelaparan tu yang sedia makan malam, padahal bersepah kedai makan tepi jalan.... huhuhu terharu... tu yang kalo balik kampong bergondol-gondol makanan... siap dapat sekampit beras siam you... muehehehe


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 24 April 2014

Mainan peberet Hero di kampung

As-Salam (^-^)

Bebudak ni kan kalo balik kampung memang ni la yang dorang dok sibuk nak main... sampai waktu siang hari harus dah gi terkam yang ni dulu... aritu sampai awal pagi tak dapat la nak terus main... tu pon masa kat puchong lagi dok berebut chop2 sapa yang dapat main dulu... siap ozoomm tau... huhhh

      
ni la peberet dorang... basikal uzur giler... tayar langsung takleh berpusing dah tu... main seret keliling umah pon jadik... masuk 2,3 round keliling, aku tengok pon semput tapi dorang steady jerk... basikal dorang yang kat umah tu takleh nak main2 selalo... ikut mood ibu ayah jugak... ada rasa kesian kang mengangkut la bawak pi main taman ke mana2... nak main dalam umah jangan harap la... sempit kot... kadang sian jugak tengok dik nik dok kayuh2 tapi basikalnya tak bergerak..

      
kang dah cakap dari puchong lagi ada yang dah chop... so angah dah konker sengsorang basikal tu... dik niq sampai merajuk-rajuk nak main tak dibaginya... kalo bagi pon dia hempas basikal tu jauh2 pastu pegi la kutip sendiri... adoiii kedekut giler kalo barang dier... yang ni pon tak padan ngan kecik... nak seret basikal pon tak larat ada hati nak berebut..

 
dah la dik pi main mainan lain... pinjam gitar almira sat..


nak tengok ke kondisi basikalnya camaner???

meh ibu abadikan mainan peberet korang kat sini... esok2 tengok sendiri rasa malu... kekkekke

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 
hahahahaha... tiap kali balik kampung ini la yang korang paling sukeeeee... nak wat pameran kat muzium pon tak de yang sanggup tengok..




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 23 April 2014

WW # Hari ni memang Busyyyy

As-Salam (^-^)


takde buat2 ye, memang bizi pon arini... nak kena adjust balik audit punya report... ada yang nak tolong ke??



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

WW # Seriau

As-Salam (^-^)

Malang memang tidak berbau..



 

Seriussss tak dapat bayangkan camaner budak tu bertahan... nampak steady jerk tak nangis... rasanya memang tak boleh nangis kot sebab dah tertusuk camtu sekali..




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 22 April 2014

Citer balik kampung @ Kelate

As-Salam (^-^)

Weekend 2,3 ari lepas dapat gak balik kampung... kalo ikutkan laki jerk balik ngan along angah and ada lagi dua orang anak buah ngan BIL lagi sorang, tinggal i ngan dik niq kat umah tapi dah last minit nak balik jugak la... bosan kot kena tinggal berdua jer ngan dik niq... dah alang2 muat keter sebab BIL tak jadik balik, ikut ajer la... balik pon sebab nak nengok FIL yang tak berapa sihat... ikutkan aku memang malas... penat nak balik kelate ni kalo cuti pendek... tak puas rasa... paling tak suka dok dalam kete tuh... waduhh tak 8 jam perjalanan tak sah... kematu vontot takyah cakap la... tu blom lagi jantung dok dup dap dup dap takut... risau jerk nak membuta kot laki wat aksi drift... lori lagi la, kemain banyak kalo waktu malam tau... tiap kali nak potong lori tiap kali tu la berderau darah dibuatnya..

 
bertolak dari rumah lebih kurang kol 8.30mlm...sampai kampung kol 4.30pagi... pftttt semput... singgah sini sat tuk solat isyak..

      
mau tak kematu vontot kalo dah kena hempap dua2 hero sekaligus...peha sebelah kiri si angah dok parking... sebelah kanan plak dik niq.. nak kalih2 sikit pon payah..

 
kat kampung ada kucing la pulak... suka sungguh hero2 tu haa... asik dok kendong kucing... kucing tu lari kang dorang pi kejar... ibu ni risau kot jadi cam anak ayam aritu jer... tau2 dah kojol kena hempuk ngan tempurung kelapa dek si angah..

 
ni along siap bagi nama ristina... hahahaha... ada lagi dua ekor... sekor nama ajiboy... lagi sekor fatah amin.... kahkahkahkah... kot ye pon agak2 la long... minat sungguh aihhh dier ngan citer PISA..
 
 
dik niq tu penakut tapi nak gak bergambar ngan meow tu yang muka semacam... paksa gak soh dier pegang... okey kaki pon boleh la..

 
lepas bekpes terus kuar gi jumpa myAbah and myMa... jumpa sekejap pon jadi la wat pelepas rindu... huhuhu... kalo ikutkan memang tak puas langsung... sampai pagi sabtu, petang ahad dah nak balik puchong tapi ape boleh buat... kalo takde aral melintang, tunggu raya la baru jumpa lagi..

 
sambil tunggu myAbah dok gunting rambut customer tu moh ler menyoping jajan dulu... memang kalo balik kampung sini la port aku menyoping kudapan bebudak ni... selang 2 kedai dari kedai myAbah... yang lebih2 rambang mata opkos la aku... hahahaha..

 
ntah ape la tu dik niq tak puas hati..

 
mana yang nostalgia zaman budak2 dulu, yang payah nak jumpa kat kl ni aku grab... tak dapek la sumer nak cekau... kang sendat plak nak sumbat dalam kete... mameee tu pon payah tau nak jumpa kat sini... kadang2 kalo nasib baik ada la jumpa kat mydin..

 
tewas gak la dalam tiga plastik... syok hero2 tu haaa stok kudapan dorang banyak..

 
belom ape2 dah rasmikan kat situ jugak haaa... lama benor dok tunggu tokbah 'bojeng' orang... sebelum we'olls sampai, 5 orang dok Q tu yang buat lambat... takpe la, tu rezeki tokbah... kami tunggu jer la... pastu ajak kuar lunch skali... abis makan terus bye bye... nak gi tengok adik baby pon tak sompek..

 
budak yang dok buat perangai kat kampung... nak berkepit ngan ibu, tak nak pulak dengan ayahnya tu... ibu nak masuk toilet melabur pon susah... terbantut terus kalo dah dengar dok meraung-raung panggil ibu...hadoiiii... semalam saje aku amik cuti... dok umah jer pon sebab dah tau mesti penatnya aku nak masuk keje... sampai dari kampung dah awal pagi kol 2 lebih... masa ayah ngan angah nak kuar antar along gi skool petang tu dier tak nak ikut... nak dok umah ngan ibu katenya... ntah ape la mimpi dier erkkkk... selalu kalo ayah nak kuar kemain laju lagi ngikut..

** Doakan myFIL cepat sembuh yer**



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))