Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Sabtu, 31 Mei 2014

House Of Mini | Donut besh selain Big Apple

As-Salam (^-^)

Lemau sungguh lahai minggu ni... tengok balik seketoi jer entri yang ado... huhuhu... bosan kat opis ni takde nak buat ape so kena merajin la skit... mood tengah baik ni :)

Terasa kat tekak ni nak pekena donut big apple... sejak2 ada tesco baru kat area umah ni malas semedang nak gi tesco puchong yang lama... situ jer donut big apple paling dekat yang ado... semalam gi mydin pon terbantut nak membeli... last2 masa turun eskalator ternampak gerai comelsss warna pink..

 
House Of Mini... memang kiut miut jer saiz donut... cup cake lagi la cinonet giler..

 
rambang jap mata mak enon... nak pilih 12ketoi masuk box pon payah... last2 cakap ngan akak kedai tu suruh tolong pilihkan... yang pasti i'olls nak donut orea lebih... hahaha... rasa not bad... much better dari DD tapi takleh lawan Big Apple yang masih peberet di hati... muehehehe... sipi2 dah rasa donutnya..

 
ni la cupcake comelss yang cinonet giler tu... ngap semulut rasa cam takde pape kot sebab kecik sangat... tak sempat nak jadi taik gigi pon... hahhaha... harga sama jer ngan donut... 6pcs 7 hengget... kalo 12pcs 12 hengget..

 
alhamdulillah, puas hati dapat makan banyak donut semalam... hehehehe... ni si ibu ngan si along jer yang beria makan pon... dik niq ngan angah boo layan... ayah takleh makan yer, masih dalam mood diet... kahkahkah... yang pasti rasa nak merepeat lagi..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 26 Mei 2014

Bersesak kat Presint 3 | Jom Heboh

As-Salam (^-^)

Dah tahu cuaca sekarang ni panas, sengaja pi carik pasal... bosan sangat dok terperuk kat umah... bebudak nak pi main basikal jer sebenarnya tapi mak budak ni lebih2 plak nak bersesak kat celah orang ramai... yang tragis nengok baby la... kesian... ada gak yang bawak parents yang uzur... huhuhu..

      
takde beza pon berpayung ngan tak berpayung... menitik-nitik peluh dalam baju... hhahaha... jauh ni we'olls menapak... nak carik parking dekat2 jangan harap la nak dapat..

      
kereta banyak tapi orang takde la crowded sangat... masih boleh berjalan ngan tenang... mungkin pagi lagi kan... we'olls sampai dalam kol 10 camtu... oh monopod tu murah giler... tiga ploh hengget jerk... tak terliur ahh nak beli... powerbank pon melambak dorang jual murah2..

 
last datang jom heboh ni masa zaman bercintan cintun dulu... kat bukit jalil time tu... biasa la pestime ada kan, tu yang beria pegi... skang anak dah tiga datang lagi... hehehehe... lepas2 ni rasanya tak sanggup dah kot..

 
rasa cam tak best sangat pon sebab tak banyak booth makanan yang hado... we'olls beli kopok kentang tasto ni jerk dua beg... memula beli ada 5 bungkus... kali kedua beli dapat extra lagi sebungkus... puas hati bebudak tu makan kopok..

 
antara booth yang ada... ni kat booth selera.. ada demo masak kot...

 
booth bananana ntv7..

 
lupa arr ni booth ape..

 
booth hot fm... time ni ada ikhwan yeba yeba jerk..


 
takde ape sangat yang menarik... nak join ape2 sumer pon kena bayar..

 
kat booth julie's..

 
along jer la yang berani... lagi dua hero tu penakut pahit..

 
sebelum balik sempat lagi makan megi... hehehehee... panas giler time ni... tengok dik niq tu, sambil makan sambil lap peluh... opsss, mencekik halkum harga coconut shake 3 cup tu tau... 5hengget se'cup' pastu takde eskrim :(.. haishhh tak sabar nak pekena coconut shake klebang..
 
 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 22 Mei 2014

Hari 'Report Card' si Angah

As-Salam (^-^)

Minggu ni tak tau la kenapa lemau sangat... tiap pagi pon rasa cam malas jer nak pi keje... maybe sebab minggu depan dah start cuti sekolah kot... mood holiday datang padahal takde sangkut pon cuti sekolah ngan keje... hehehehe melebih sudu dari kuah... anak2 lek lek jer tak cakap ape pon lagi..

Arini lambat skit masuk keje... saje je nak 'nyibok' gi amik report kad pak ngah... selalu ayahnya pegi sorang jer, ibu takmo pi... sesekali kena gak arr pegi... tengok perkembangan anak camaner... pak ngah ni ibu risau skit sebab dier tak sama cam along... skang ni baru nampak skit perubahan... dah boleh baca, kenal huruf sumer tapi masalahnya buku yang dier boleh baca tu yang cikgu ajar kat tadika jer la... beli buku lain soh baca dah tak boleh... camaner tu nak buat..

      
ape apepon kita gi soru dulu... isi perot bagi ketat..

      
si kenit ikut sekaki... takpe, tahun depan turn awak plak dik niq... sekejap kata nak gi sekolah, sekejap kata tak nak.. tak tau la camaner pesen plak yang ni... lagi manja 'kededek'... dier nak pi sekolah umah mak jer takat ni..( mak a.k.a pengasuh)

 
licin sepinggan haa... dok request nak bungkus mee goreng lagi..

      
tunggu turn sat... muka dah start nak cuak budak ni... kemahin baik depan cikgu2... kepala tunduk bawah suara langsung tak bunyi... cuba kalo kat umah... takde der camtu... dier la champion... bab ngusik, bergaduh, berebut, nangis dannnn paling penting smart... pegi umah mak pon siap berstokin, berkasut... skang ni dah start pakai seluar kecik tiap masa... malam nak tidoq pon dier tibai... selalunyer pakai nak gi sekolah or jenjalan jer... hangin gak kekadang sebab dier pi sorok suar kepam tu takot aku kutip... hahahaha... ibu jenis pakai sekali terus amik basuh tu yang dier sorok... dier rasa sekali pakai tu elok lagi boleh ulang2 cam suar jeans... haishhh

      
adoiii tengok tulisan pak ngah ni dah pening... selalu ajer tulis terbalik tau... kadang  'a' jadi '9'... 'u' dengan 'y' dah takde beza... hehehe... dapat nombor 17 dari 26 orang murid kira okey la tu janji bukan nombor paling last..

Kena asah sekali ganda lagi ni kat umah... risau ujian penilaian kelas darjah satu nanti jer... at least boleh baca ngan lancar dah cukup bersyukur sangat dah... so far, memang tak leh compare la dier ngan along... takpe la, setiap orang ada kelebihan and kekurangan tersendiri..

Peace angah ^-*... nanti kita study hard yer..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 20 Mei 2014

Part 1 | Shopping Raya secara bersederhana @ jimat cermat

As-Salam (^-^)

Selalunya belanja untuk raya ni aku ikut bajet semasa jugak... kalo bajet semput (below 1k) memang carik yang murah jer... kalo bajet kencang, cari la yang sedang2 skit... so far takde la yang melampau-lampau sangat... memang ler raya setahun sekali.. tak kisah berhabis banyak tapi rasanya 2,3 bulan sekali mesti soping ye dok?? pantang nampak sale laju jer nak membeli... tipu la kalo tak sangkut... moto setahun sekali tu tak leh pakai sebenarnya -_______-

Masa anak sorang dedulu memang time raya beli baju yang branded... konon berhabis pon tuk sorang jer... masuk anak kedua slow down skit... anak ketiga pon sama... tuk tahun ni memang 'unbranded' la jawabnya... tak kesah la janji baju baru... muahahaha... sila cek poket sendiri katenya..

Aritu pi terjah PKNS Bangi... dalam tu ada Billion kan?? ohh pestime masuk sini tahun lepas... sebelum ni dok terjah PKNS Shah Alam jer tapi situ takde la best sangat pon... yang aku tahu pasaraya billion ni memang 'affordable' skit... kat kelate memang selalu gak soping billion... nak dikatakan rezeki, tengah ada sale giler-giler sekarang ni u'olls... tak dapat harga baju bajan semurah tu kat tempat lain... tak percaya sila gi terjah... sale sampai ujung bulan ni... tips nak jimat kena la tunggu SALE... hehee

Ehhh nanti !!! aku terjah bahagian kanak2 ajer that day... KID'S FIRST... part remaja, dewasa tak tau la pulak murah tahap ape... yang pasti aku meroyan tengok harga... hahahaha... bayangkan kid's punya jeans dapat 20hengget plus jerk... baju-T paling murah 5hengget... takat nak wat basahan tu boleh sangat... we'olls cari tuk raya punya, price up skit ler... tu baru soping baju boboi... ni kalo ada gegurl rasanya bijik mata macam roller coaster, non stop pusing sebab geram terlampau..

 before tuh aku dah meyoping skit kat tempat lain... rasa menyesal giler... kalo tak lagi banyak penjimatan boleh dibuat... takpe, anggap takde rezeki... nasib rembat beberapa helai jer dulu..

 
so far, sorang dapat pat helai baju-T... boboi ape pilihan jer ada pon... tak kemeja gak mesti baju-T... tahun ni beraya dengan tahap el-nino rasanya tak sesuai ler berkemeja... kalo boleh singlet jerk aku nak kasik dorang tapi cam kejam sangat pulak..

 
suar jeans ni kalo ikut hati nak rembat lagi 2,3 helai tapi sayang... yang rembat kat mydin aritu pon baru lagi... along la yang kena beli lebih skit sebab cepat benar besar... yang adik warisi jer peninggalan si abang... tak elok membazir... kehkehkeh (muhasabah diri jap)

 
ayah punya baju melayu awal2 dah jumpa so kita dah ada warna tema, yeayyyy... tinggal nak cari baju melayu tuk hero aku yang lagi tiga tu jer... hope senang jumpa size and matching color... laki i memang suka leher baju camni... jimat takyah beli butang baju melayu... kat umah banyak sangat dah butang baju melayu tak terusik... sayang... tak kira, kat anak2 nanti i'olls nak cari cekak musang..

Abis part baju, kita masuk part kasut plak..

 
orang sibok dok pilih kasut, dier sibok menerai... belagak tak ingat tu nak kasut orang besar... ajak pi tempat budak2 takmo... cukup berkenan dier ngan kaler oren... ape2 pon mesti nak oren..

 
tiba2 ada kasut kecik buruk kat situ... hahaha... suka ati kamu la dik... janji bahagia..

 nak soh dier datang sini kena umpan ngan kasut kaler oren tapi kat kaki tu still lagi dok pakai kasut tadi... nasib ler takde jurujual yang dok mengekor we'olls... kadang rimas kan kita dok pilih barang tapi ada jurujual ikut... nak soping pon tak senang..

 
akhirnya dapat jugak ler 3 ketol kasut ala2 converse... nak beli original converse memang semput so ala2 pon jadik la... dorang berkenan sebab ada tali... so far takde lagi kasut bertali... kalo boleh aku pon malas nak bertali bagai ni... leceh... nak plak budak2 bukan reti pakai sendiri... paling pasti kaler kasut dik niq of course ler orennnnn... hahaha

Perjalanan pembelian masih jauh ni... hahahaha... selagi tak raya memang akan ade jer kehendak yang menghantui... penambahan bakal berlaku biler2 masa... ehhh ibu punya blom ado... jangan nak buat2 lupa... bajet paling mahal opkos sebab pompuan ni banyak accesories... muahahaha... total sumer2 yang kat atas tu 400++... memang ciput kan??? haaa belanja secara berhemah :)

So, pada sape2 yang dok tercari-cari kat mana nak shopping secara bersederhana or murah or bajet semput or jimat cermat or poket kempis, sila-sila la terjah Billion kat PKNS Bangi... tak tau kat mana kat Seksyen 9, B.B Bangi.. tak tau jugak aku kasi landmark skit, berhadapan dengan Affin Bank... nak senang lagi sebelah jer ngan Mc'D... tak tau jugak, aku pon tak tau nak cakap daaaa..


Selamat Bershopink U'olls... (ceh macam ada share ngan billion)


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 16 Mei 2014

Tayangan Minggu Ini

As-Salam (^-^)

Lama tak upload gambar main masak-masak... upload selalu kang kot ada yang muntah... sekali sekala nak kena selang selikan jugak... bagi mata korang tak berpinar ngan gambar we'olls anak beranak... hehehe... kat umah pon memang dok ngulang menu yang sama... kadang naik buntu dok pikir nak masak ape... hari2 mulut nak kena suap..

Tayangan masakan minggu ini... kahkahkah... kot2 la boleh bagi idea kat korang yang nak masak :)

 
ikan merah masak kari by en.laki... kalo i'olls yang mengari memang takde biji sawi tuh... cukup ler tumis bawang, rempah kari, santan ngan sayur... daun kari pon belum tentu nak ada dalam periuk... pemalas punya style memang gitu... janji rasa kari cukup..

 
udang goreng kunyit ni kalo tapau kat kedai memang tak cukup... ciput sangat... semacam jerk sedapnya padahal sama jugak gaul garam kunyit... goreng sendiri lagi banyak boleh bedal tapi bebudak tu tak terliur pulak... tak sedap ehhh?? ibu ler gongong sorang2..

 
kailan ikan masin... tak berapa nak sedap sebab ikan masin dan hapak... padahal baru jer beli... sayang tu beli mahal2 pastu plak tak check dulu... main sauk masuk bakul jer... rasanya dah lama sangat kot dok tergantung kat kedai..

 
ikan goreng garing... nak kena share resepi jugak ker?? 

 
dah blur tak tau nak masak ape ngan sotong nih... alih2 wat sambal pastu ketuk serai... tetiba terpikir nak masak kicap... layan gak selera bebudak tu... sekali hadap licin... kalo sotong ni ada telor gemok lagi sedap..

 
nampak ikan parang murah kat pasaraya, sekilo 12hengget... saiz besar tapak tangan aku jer...memula amik sekor pi timbang... mak aihhh baru 1.80sen... terus pi rembat lagi sekor... rencah asam pedas yang ready made dah ade... balik terus lebur dalam periuk... jadila asam pedas tumis ikan parang... layan abis..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 15 Mei 2014

Santai Petang di Putrajaya

As-Salam (^-^)

Cuti wesak memang takde plan nak gi memana pon... dah set dalam minda konon nak kemas umah, basuh baju bajan bebudak, nak menguli doh and memacam lagi la... kol 9pagi hero2 dah kuar pi bakar lemak kat court bekbiten so senang skit keje ibu... ada dorang susah skit... sambil keje sambil mengomel tu yang keje lambat siap..

Siap uli doh donut, kemas skit terus kuar pi tesco... heaven soping sorang nih... belek la lama mana pon takde yang bising... carik hadiah tuk hari guru sekali walaupon hero2 tu tak mintak... balik umah gentel donut terus goreng... elok tengah goreng dorang dah balik pastu cuci segala lauk pauk basah, masak, balut hadiah dorang baru dapat rest... fuhhhh peluh ketiak... penat wey jadi surirumah..

Lepas zohor dapat la rest sejam... tu pon tido2 ayam jerk sebabnya si dik niq dok panjat tido kat betis... hahahha... pastu dok terjerit-jerit bergaduh ngan si angah... adoiii lagi senang bawak dorang keluar dari dok terperuk kat umah kalo cam gitu la gayanya... tu yang lepas asar terus ajak laki kuar jenjalan... lepak putrajaya pon boley la..

 
bergaduh boleh tahan jugak dah ni... yang tension sebab datang lompat2 atas ibu... dah la ibu ni kering, lompat lagi kalu patah riuk la dik..

 
yang ni plak ikut mood dier... kadang dier mengalah... kadang tu mengalahkan budak kecik jugak perangai..

 
yang ni paling win buat ibu stress... takde pasal memang dier sengaja pi cari pasal... nak marah pon tak daya dah.... elok adik dok diam dier pi kacau... biler adik melawan, dier yang paling kuat bunyik... geram sungguh... semalam komplot ngan adik pi gigit bontot si along... tak ke stress tahap kemuncak tu??

lepak petang kat presint 2... slalu dok atas jer tak pernah turun... biler makin petang makin ramai orang... best jugak layan angin petang..

 
ehhh kita turun bawah pon best jugak... banyak rupanya kedai2 kat bawah ni... sebelom ni memang tak pernah rasa nak turun... takat tengok dari atas jer... syiok tapi kena stanby poket..

 
sape nak merasa naik bot ni pusing2 tasik boley... satu bot dorang caj 50hengget tuk yang ada MyKad... takde MyKad double jadik 100hengget... pusing berapa lama aku tak sure plak... lupa nak tanya... ada jer dorang bagi flyers tapi paham la bebudak ni... main campak jer..

 
dah la jom... tak boleh lepak lama2 sangat... bahaya... hahahaha... risau kot napsu rapuh mau kena cukai gak ngan bebudak ni..

 
elok nak balik nampak playground... apelagi menyinggah la kiter..

 
suka hati korang la nak berlari ke, panjat ke bertumbuk ke... takde saper nak kisah... ibu kisahkan jugak sebab panas nunggu korang..

 
ayah cakap macam popeye dik..

 
menarik gak ler playground ni dalam kapal... boleh fefiling cam titanic..



 
sempat lagi menyinggah naik kete kuda... depan skit dataran putra... tak kuasa nak tempuh haihh... lagi berpinar bijik mata hero2 ni kang... banyak betol mainan... jem giler situ... ramai yang berpusu nak pi melepak kan?? best tu sambil layan angin petang... rasanya dah lama tak gi lepak malam kat situ..


Masuk kete bising2 lagi dorang ajak pi mandi kolam... ye la, dah mandi peloh gitu pi berendam dalam air memang heaven giler... nak tak nak kena layan... kena warning awal2... jangan nak berendam lama2 sangat... hari dah lewat petang..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))