Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 30 Jun 2014

Idea Masak | Menu dan Resepi Iftar Hari Pertama

As-Salam (^-^)

Ingatnya bulan puasa ni nak share menu iftar sekali ngan resepi jer la kat blog... bukan nak menunjuk pandai masak ke nak riak ke ape... just sharing... heheee... kot2 la ada yang takde perancangan atau tak tahu nak masak ape so boleh dapat skit idea... aritu ada terbaca kat blog mana ntah, 30 menu tuk sebulan ramadhan... siap bagi resepi lagi... wahhh kemain gigih... i'olls tak gigih... masak pon yang simple2 ajer la... kekangan masa kan ape boleh buat..

Puasa pertama semalam alhamdulillah... 100 percent homemade... kehkeh... bangga jap blom menyinggah param... tunggu la esok lusa... tak sempat memang param maram jugak kot..

Meh tengok Menu dan Resepi Iftar Pertama yang soooo simple..

 
Sambal ape ni?? Tutok ehh?? tengok kat fb, buku resepi... senang dan sedap... lalu jer makan nasik waktu sahur..

Yang diperlukan ikan bilis (goreng kasi garing), 1 biji tomato, 2 ulas bawang merah, 2 biji cili merah + 5-6 biji cili padi (bergantung pada tahap kepedasan yang diingini)... okey cukup dah tu... potong kasar sumer bahan (kecuali ikan bilis) dan goreng dengan sedikit minyak... agak2 dah layu sikit terus angkat... biar sejuk seketika... masuk sumer bahan dalam lesung pastu tumbuk la keletang keletung... heheee... simple kan??

 
Lala masak Sambal khas tuk anak bujang... tak pedas sangat pon sebabnya bebudak nak makan..

Tumis bawang merah + bawang putih yang dikisar... dah garing baru masukkan cili kisar... tumis lagi bagi pecah minyak then masukkan serai yang dititik... masuk skit air asam jawa... masuk lalallalaaalaa... masuk garam secukup rasa... siappp..

 
Siakap Stim Limau... siyes kagum sebab menjadi and sedap secukup rasa... hehee

Ikan dicuci bersih pastu aku lumurkan serbuk megi cukup rasa... biar sebati buat seketika... sementara tu boleh la didihkan air dalam kukusan dan buat keje2 lain... ala bahan pon simple ya amat... just potong2 jer sumer..

Antara bahannya 2 biji tomato belah empat, 1 labu bawang besar dihiris bulat, 2 biji cili merah dipotong halus, 7-8 biji cili padi dihiris, 3cm halia diris kasar, 3biji limau nipis (amik jus jer ye) and last sekali garam secukup rasa..

Susun la sumer bahan tu dalam loyang or ape2 yang korang ada... kalo nak berkuah boleh tambahkan air... suka ati la nak banyak mana kuah yer... mendidih jer air kukusan terus boleh stim... heheee... agak2 dalam 20-30minit siap dah boleh hidang... kalo nak makan panas2 elok la lewat skit masak... bukan payah benar pon kan..

 
Telur dadar... nak resepi jugak ke?? kehkehkeh... selalu telur dadar aku mesti kempis... nak tiru cam kedai siam punya memang tak pernah jadik..

Last sekali dessert..

 
Puding Jagung..
 
Tu jer la menu we'olls semalam... cukup tuk lima beranak makan... tu pon berbaki gak lagi boleh buat sahur... angah semalam aku ajar puasa... kol 9pagi dah menangis laparrr... hahahaa aptb betul la... nak tak nak kena la kasi dier buka... selagi tak bagi makan memang menagis tak berenti... risau plak kot banjir umah.... heheheee dah la semalam ujan gak skit2 kat puchong ni..

Take time la nak mengajor dier... memang payah... dier dok cakap yang dier kecik lagi... siap cakap nak kuar umah tu sebab takmo puasa... hadoi la... camaner ehhh?? dugaan sungguh... memang dier ni serba serbi lain dari si along..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 27 Jun 2014

Along dapat MC sebab pakai 'RIBEN'

As-Salam (^-^)

Kejap jer dah jumaat... ahad kita bakal puasa la yer... pepon nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak buat semua..

Plan tiba2 nak mengecat umah plak... camaner jemu nengok langsir, gitu la jugak jemu nengok warna cat... hahaahaaa... sebenarnya geram tengok hasil seni hero2 aku tu haa... kemain sakan dorang lukis dinding... memacan bentuk ada... aku nak mendeco lawa2 pon terbantut... saje le ngada2 cakap ngan laki nak cat... sekalinya dier offer semalam... uihhh memang suka la kawe... balik nengok umah dah almost siap... heheehee

Tapi nak citer bukan pasal cat umah ni... petang semalam dapat wasap... nengok kepala salah sorang hero tu cam ada kaler... ingatkan si angah... maklum la dier kan terlebih aktif skit... dalam pikiran maybe cat tumpah kat kepala..

Pastu nengok tang rambut cam lain... cam si along... yeee memang sah la si along... kemain kepala siap beriben kuning lagi... wakakakaa..

 
tak pepasal arini dapat mc... hepi ler tak yah gi sekolah ehhh??

Dapat la satu jahitan kat kepala tu haa... kisahnya main ngan kengkawan pastu kena batu... tak sure la kena baling batu ke, terlanggar batu ke, terhantuk ke... malas nak tanya... ibunya ni kalo tanya bukan sekadar tanya tapi membebel lebih... hahahaaaa... kang dier jugak yang tension..

Selalunya kalo gini aku jadi cam mak bapak zaman dulu... marahkan dier balik sebab tak hati2... takde la nak meroyan tak tentu pasal pi sekolah marah cikgu or nak dakwa pihak sekolah... takde nak manjakan sangat anak2... at least dorang dapat pengajaran... next time dorang akan ingat dan lebih hati2 kan..

Ye la bebudak... kita tak tahu ape yang dorang buat... ape yang sebenarnya berlaku... tak leh nak terus salahkan orang lain... kat umah pon, ape benda yang kita larang yang tu la dorang nak main... cuba kalo suruh main?? tak nak plak... dah jadi 'sesuatu' baru reti dok dendiam... tu yang mulut ibu ni asyik membebel... sebabnya nak elak benda buruk dari berlaku..

Patutnya arini ada sukaneka kat sekolah rendah tapi tak boleh pegi lorrrr... elok jugak sebab pagi tadi hujan kemain lebat... abis kain jemuran aku... ni kalo nak bersukan dah tentu2 padang lecak... lagipon along takde masuk ape2 sukan... takat gi tengok, gi sorak tak yah la... heheee petang ni rileks skit la aku... kalo tak asyik kejar masa nak ngambik dorang..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 26 Jun 2014

Terapi Kemalasan Selasa Lepas

As-Salam (^-^)

Halloooo... fuh lega dashboard okey dah start petang semalam... kalo idok mati kutu gak... heheee... bukan ler 24jam ngadap tapi sesekali sesekala nak gak jenguk blog2 lain... bagi ilang skit tension..

Dah ari selasa aritu mood lemau semacam, memang halfday jerk terus... plan nak gi terapi soping jap... nak cari langsir raya... ala cari yang ready made murah2 jerk pon... dah dekat 5taon kot pakai yang skang nih... jemu dah mata memandang... before tuh isi perot dulu kasik ketat... larat skit nak berjalan... stress skit sebab mengangkut 2hero yang melasak... kehulu kehilir payah benar nak kontrol dorang... nasib along sekolah..

Dua tiga kali pikir terus lajak ke bangi... situ kan syurga makanan tapi bila dah sampai blurr tak tau nak makan mana... laki suggest wadihana aku plak taknak... konon nak makan masakan cina muslim... pi la terjah mohd chan abdullah... ade jer lagi satu kedai haslinda sim ke ape tu kat area situ tapi nengok cam lengang jerk so masuk mohd chan... pernah try sekali branch yang kat bandar puteri... ni kira kali ke-2 la makan chinese food... order set biasa jer... nak amik ala carte kot tak terrabis... 2 mulut jerk makan... dik niq ngan angah bukan pemakan... lainla kalo angkut si along sekali... berbaloi-baloi jadiknya..

 
pinjam gambar gugel (kredit SINI)

Kat bangi ni kalo takde list awal2 ape nak makan memang blurr aku nak decide... kiri kanan depan belakang penuh kedai makan... mana yang sedap pon tak tau... kalo restoran tu dah familiar or femes pada aku memang yang tu ler pi terjah... senang takyah nak pening2... sama ler butik baju ke butik tudung ke... memang setiap ceruk ada... nak soping sini kena decide awal mana kedai mau terjah... tu yang untung bila ada blog... asal ada yang apdet kat mana okey terus pi tuju jer... nak pi satu2 kedai pilih memang tak la... aku bukan kaki window soping... semalam aku tak decide pape... konon nak survey 2,3 kedai... tapi yang jadik lain... lepas makan terus balik puchong... hahahaaa... pening + malas nak milih... nak plak yang murah kenss... lagi la berdabel-dabel pening..

      
kalo bebudak ni order, dah sah2 ler pilihannya milo ais tabur... yang kat sebelah tu ibunya punya... limau asam boi... sedap bangat nih..

 
BBQ Pau yang biasa2 jer... tak tau nak cakap rasa camaner..

 
Wantan Goreng... ponn biasa2 jer pada aku..

Nasi Masak Kong Boh Ayam..

 
Nasi Goreng Seafood... biasa jugak...takde ape yang luar biasa... cam sotong tu,  kalo dicelup tepung dulu baru goreng lagi sedap kot..

 
budak tu bukan nak makan pon... main jer lebih pastu berebut air ngan adik... 

Food pada aku okey la tapi ngan tekak melayu we'olls ni tak berapa nak ngam... sebabnya takde rasa pedas langsung... heheeheee... aku ni bukan penggemar pedas sangat pon... tapi nak gak rasa lite2 spicy tu... biler takde rasa ni tak feel tau... cam tak puas jer makan... walaupon perot dah muncit... kehkeh

But kena paham gak la... chinese food memang jarang kot pedas... bukan takde cili tapi tu la cili tak pedas... cam cili jeruk tu... aku kunyah gitu jer takde perasaan wey... kalo tak jangan harap ler boleh berlagak kunyah cili... hahaahaaa... suasana kat sini memang best... kedai bersih, kemas... staff pon okey la takde 'kerek' ke ape... ataupon menu yang we'olls pilih semalam salah?? maybe kalo nak try lagi next time kena amik menu lain plak kot... nengok butter prawn cam sedap... siakap stim pon cam sedap :)

My laki, bila nak belanja lagi?? hahahahaaaa



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 24 Jun 2014

Blogspot yang problem atau blog aku jer gitu.. :( Any Idea??

As-Salam (^-^)

Aura malas hadpet dah mula menyerap nih... nak bw pon tak boleh... sumer nak salahkan blogspot... nape ntah, dari semalam lagi problem... kesimpulannya mana yang ada dalam bloglist jer lah boleh aku visit baca..

 

ada tak yang tahu camaner nak settle masalah ni?? 

bila klik view more tu pon memang takde efek pape... aku suka jer baca blog orang walaupon malas nak tinggal jejak... bukan kepochi yer... saje suka2 baca cerita orang lain... dapat gak ilham kekadang tuh... dah jadi gini memang tension lorrrr... ape pon tak boleh..

 
pengubat duka lara..

terapi jap ngan buah peberet... dah takde mood gini so harini amik halfday... hahahaaaa takde kena mengena pon... tapi memang siyes malas giler arini... badan lemau + lemah + ngantuk + kepala dok ting tong..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 20 Jun 2014

Jenjalan Makan Angin | Euro Rich Hotel

As-Salam (^-^)

Salam jumaat... sebabkan cik puan zura tanya we'olls stay kat mana masa gi melaka aritu, so senang citer wat entri jer terus... heheee... cadang malas buat pon tapi takde menda baru nak citer so jadi la kan... sementara tengah free kat opis ni..

We'olls stay kat hotel ala2 bajet la jugak... booking online kat booking.com... memula tak cadang pon nak cuti pastu tengok email yang booking.com send... godek2 tengok rate price terus terasa nak gi melaka... aku pilih Euro Rich Hotel kat Plaza Mahkota... tapi kalo kat melaka ni nak walk in hotel memang takde masalah kot... berlambak hotel bajet... pendek kata melaka ni paling winnnnn perniagaannya adalah perniagaan hotel... haahaahaa... tapi biler book online ni selamat la skit... harga pon lebih murah dari walk in..

 

Amik Deluxe Twin Room jer... ada dua katil single... standard price RM135 semalam tapi we'olls dapat RM99 termasuk ngan gov tax and service charge... dapat free bekpes tuk dua orang... pastu dapat gak lagi tiket parking tuk sehari kat melaka... biasa la melaka kan, pi mana2 pon kena bayar parking... takde yang free okay..

      
walaupon dua katil tu single tapi muat la tuk we'olls 5 beranak... nak tido just rapatkan jer katil tapi we'olls angkut tilam tu kat lantai... heheee... lagi syok bebetul ngadap econ..

 

bilik air pon sangat2 selesa... suka ler ada cermin gabak dalam tu... toiletries pon not bad cuma sabun jer tak puas hati... huhuuu seketoi jer dorang letak... sekali sental badan dah yilek... nasib baik dah bawak siap2 dari umah..

 
sikat pon dapat haaa..

 
standard la ni... iron kalo nak boleh request tapi biasa ler i, memang bawak siap dari umah... dah selesa ngan iron sendiri... kalo balik kampung pon gitu jugak angkut sekali... heheee... sebab kadang iron ni ada yang jenis tak panas... dah no.6 pon still tak ilang kedut... ada yang jenis cepat benar panasnya... tak biasa kalo terjadila adegan baju terbakar... tu yang lebih suka angkut sendiri punya.. 

 
lantai dier pon okay sebab kayu kan... tak panas dan tak sejuk... selesa jer biler pijak and pada yang suka ngan cermin besar gabak memang akan puas hati ler... besar pintu cermin diletaknya... hahahaa

Apa yang aku kata bajet sebab bilik ni takde almari yer... tapi takpe... takde ku kesah pasal almari... sedih skit sebab peti ais pon takde... huhuhu... tu la namanya bajet... datang time panas ni tentu la rasa peti ais tu sangat diperlukan..

 

 paling best dier punya lobby... perghhhh nampak mewah sesangat... masuk jer trus rasa teruja..


 

kalo waktu malam lagi la cantik... aku kan teruja berlebih-lebih... biler lift pon main touch jer takde button terus jakun jap... hahahaaa... dah tu dok melilau cari button tak jumpa... last2 worker kat situ tegur... uihhh malu akak ;p

 

Okey, tu part yang best kan... part yang tak berapa nak best skit jer... pasal bekpes... heheee... nasib we'olls tak add-on bekpes... kalo nak add-on pon takde masalah... tuk bebudak umur 5-12tahun kena charge seploh hengget sorang... memandangkan stok kudapan banyak pastu dorang pon bukan nak makan sangat pepagi ni so suh laki jer turun ngan along... aku ngan angah makan jer roti dalam bilik... heheee

And nasib we'olls baik gak sebab bekpes so-so jer... ada la dalam 3 menu... nasi lemak, roti bakar ngan bubur.. pastu air teh ke kopi ntah... gituuu... kalo bayar kan tak berbaloi camtu..


 
ini jer la yang dua beranak tu makan... bubur tak sentuh pon sebab dorang kata bubur kosong semata... tuk free okay jer tapi kalo kena add-on seploh hengget tuk makan yang camni memang tak la..

Overall aku puas hati la jugak... berbaloi la harga gitu tuk bilik ngan suasana yang cam gitu... paling penting startegik sebab bebetul dalam bandar melaka... nak ke mahkota parade, dataran pahlawan, menara taming sari memang takde hal... kalo rajin boleh jer jalan kaki sambil eksesais... heheheeee :)



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 18 Jun 2014

VMY 2014 | Magic Of The Night, Colours Of Harmony

As-Salam (^-^)

Tahun Melawat Malaysia 2014

Malas tak malas, gigih tak gigih la kan bawak hero bertiga tu kuar malam senin... dah tu pegi ahad pagi takde pape sebab malam punya aktiviti so pegi la malam... dah la firstday bukak sekolah... aku pon heran nape dorang tak anjurkan masa cuti sekolah aritu erk?? padahal time tu la umat manusia ramai... nak bawak anak jenjalan pon time tu la..

Bukan nak beria sangat pon, saje nak tengok bot berhias waktu malam... sebelom2 ni dok tengok kat tv jer... takde plak nak tengok live... skang rasa nak tengok... buang tabiat sekali sekala... nak datang weekend memang tak dapat sebab laki plak takde... aku sorang nak angkut hero ber-3 tu jawabnya bye bye okay..

 
memula sampai rasa cam suram jer... tak ramai orang... tengok stall makanan pon sedehhh... hahahahaaa pastu mula la pikir bukan2... kesian dorang tak balik modal :( pepandai jer kan cakap gitu... mana tau tak balik modal??

 
sempena tahun melawat malaysia 2014... kalo nak datang dipersilakan... sampai ujung minggu ni, 22hb tak silap aku... kat presint 5, bebetul depan hotel pullman atau lebih tepat lagi kat marina putrajaya..

 
bebudak ni kalo dapat berjalan memang camni la gaya... takde dorang nak kisah esok kena bangun pagi gi sekolah ke ape... yang tu pagi esok punya cerita... berani dorang tak bangun -___-

 
memasing berangan nak jumpa upin ipin tapi takde... upin ipin hari minggu petang baru ada..
 
 
tema Magic Of The Night... Colours Of Harmony... ramai giler media time we'olls sampai..

 
intai tempat duduk... satu stage side area VIP...satu side lagi area para media... ruang untuk pengunjung ada kat sebelah stage media ni... tempat takde bumbung tapi dorang taruk kerusi ler... pastu wat selamba gi tanya pakcik rela tu mana nak duduk sekalinya pakcik tu cakap duduk jer kat media tu pon... ramai jer orang duduk... ehhh blogger as media what?? wakakakaa tetiba perasan... dah media dok sibuk kehulu kehilir ngan kamera gabak mana ada masanya nak duduk kat stage..

 
untungnya dok sini sebab setiap kerusi dapat satu tangan ngan lampu ngan buku tu... mueheheheee sukeeee..

 
terpaling suka opkos la hero2 aku ni haaa..

 
ketibaan VIP... lupa arr datuk mana... pastu ada perasmian sekali... sumer kena tepuk ngan tangan plastik yang disponsor... wohoooo tu guna dier..



 
mula dah... dimulakan dengan pertunjukan pancuran warna warni air... heheeeee serius cantik... malas aihh nak amik video... nasib ler time tuh we'olls tak dok depan2... serius terkejut biler dorang letup bunga api bebetul dari stage tu... bukan sekali tapi tiga kali... pekak telinga jap..

 
persembahan dari artis dan penari istana budaya... ingatkan tok ti tadi..

 
bot pertama dipersembahkan dari perbadanan putrajaya... oh ya, tiap bot yang diwakili ni ada lagu dorang masing2 tau..

 
win sungguh team johor nih... dah trademark dorang harimau selatan kan... sebesar-besar rimau dorang letak atas bot... tapi tang gajah tu laki i tak berapa paham ape kaitan ngan johor..

 
team kedah..

 
team negeri ambo nih, kelate... sinonim la ngan alatan tradisional..

 
tema melaka bandaraya bersejarah..

 
team nogori ni best... rancak lagu dorang siap hero2 aku ikut sama bergolek... heheee ilang jap ngatukss..

 
team pahang..

 
team perlis..

 
team pulau pinang..

 
team sabah..

 
team sarawak ni pon cantik gak..

 
team selangor... memula tengok masa siang hari aku rasa team ni la paling malas sebab simple giler... dah tengok malam, bukak sumer lampu tu ok la...not bad... ada gak usaha...hahaaa lenkali jangan kondem dulu..

 
team ganu kiter..

 
last sekali team DBKL... time ni snap jer terus cabut... bebudak ngatuk dah... yang takde team perak... maybe dorang masih lagi berkabung..

We'olls gerak balik dah nak pukol sepuloh... takleh bertahan dah bebudak ni mula bising... sian plak dorang nak sekolah lagi kan esok tapinya masa tu la ramai yang datang... terkejut gak sebab parking sepanjang jalan full... siap ada yang bawak anak kecik plak lagi... memula we'olls sampai tu lengang jerk lagi but it's okay... dah lepas pon nengok bot berhias... lepas kempunan... yang datang lambat tu boleh jer lagi nengok... fun gak lagi... kol 11.30malam close..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))