Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 24 Julai 2014

Cerita Minggu Ini | Selamat Hari Raya Semuaaaa

As-Salam (^-^)

Mood balik kampung sangat dah ni... esok last keje... keje cam makin banyak plak... biaserrr dorang ni... dah last2 minit nak cuti la suka mengoder barang..

Meh layan entri random sepanjang minggu ni... pening tak tau nak citer ape pon yer jugak... hahhahaa... aku bab nak mengarang ayat memang 'fail' skit..

Ada ke yang tak soping lagi keperluan raya?? ehhh ramai jerk ni... ke tunggu malam raya baru nak cari?? heheee... kalo kampung kat kl ni best ler... malam raya turun jalan tar memang murah2 dorang lelong... cakap jer nak ape mesti dapat punyer... aku takde ape dah nak soping... sesajer lalu mall memang melayang gak fulus tu yang cuba avoid pegi mall sehari dua nih... ehhh semalam gaji lagi la kena beringat... esok pon time lunch takmo kuar... tafakur jer kat opis... hihiii


     
puasa kali ni memang tak keluar sangat ari minggu... ni la pertama dan terakhir kali bawak bebudak keluar... sian gak tengok dorang boring... ya ampun, berduyun manusia... ni yang malas kuar... pegi dengan tujuan nak cari karpet raya... hahahaa.. orang lain cari karpet kat jakel... aku kat mydin sudah... tu pon tak murah yer... hundred plus jugak yang bulus2... dah berkenan amik jerk jangan banyak bunyi... nak ke jakel lagi la bersumbat..

sabtu ada jemputan berbuka lagi sekali... umah BiL jugak... uhhh dua kali sabtu tak yah masak... hahaha... memang sukeee sangat..

kuih yang aku idamkan dalam beberapa tahun sudah... akhirnya dapat jugak... korang tau ke kuih ape??fisrt tahu kat majalah 3... katanya satu ni jer kat dalam malaysia... pakcik yang jual ni dah uzur, tu yang payah nak dapat... kalo pakcik ni takde makanya pupus la ini kuih... anak2 buat pon tak menjadi katanya... selalu aku pi carik, asyik terkena time kedai tutup... kuih 'gandus' namanya yer... nak kalu kena carik kat pasar keramat... orang keramat sure tahu kan?? rasa pada aku biasa2 jer tapi sebabkan teringin tu yang try gak pi cari sampai dapat... nak komen banyak tak pandai sebab tak tahu nak gambarkan dier punya rasa camaner... cam pelik skit**

     
sebelah opis aku kilang coklat... selasa aritu tokey kilang bagi coklat masakan free... huaaa ape nak buat ni?? banyak lak tu sampai sekilo... nak buat kukis memang tak la... malas dah aku... takpe, benda boleh simpan kita simpan... dah berapa hari tak masak waktu buka... kalo masak pon yang simple2 jer sebab nak clearkan stok dalam esbok sebelum cuti... tuk berbuka beli kat kedai... masak tuk sahur jer pong..

selasa jugak company sponser bukak puasa... minggu ni murah sungguh rezeki... syukur alhamdulillah... amik buffet combo skali ngan steamboat... banyak tu jer nasik boleh masuk tekak... lauk pon banyakyang aku tak try... repeat jangan diharap, sendat giler perot... nak plak bulan puasa takleh sumbat banyak sangat time berbuka... nanti susah woo mau tido... tengok balik pic cam menyesal giler... napela aku makan sikit sangat ni?? heheheee... rugi nooo bawak aku makan buffet... tak pandai selit makanan sungguh..

steamboat pon sama... ni jer yang aku amik pastu share makan ngan boss... dah mee ke kuey teow ke sayur ke sumer tarak amik... sampai umah, mandi terus kebommm lena... sahur esoknya pon kenyang lagi so masak megi... heheheee pestime sahur makan megi... along tak kata ape... nampak megi terus segar bijik mata... katanya kalo ada makanan sedap dier memang tak rasa ngantuk... kahkahkahh... sedap sangat ke megi??? bebudak memang kan... yang tak berkhasiat tu la yang dorang suka makan... takleh ajar selalu, kena kontrol bagi dorang makan... kang penyakit datang susah plak..

hilang dah pening aku pasal GST... semalam seharian berkampung kat dewan perdana golf and country club bukit jalil... aku paling tak suka nak attend seminar gini... boring... tersenguk-senguk aku tahan ngantuk... dah tu kol 4.30pagi bangun mana ada tido2 dah... presenter plak cakap kemain laju cam ketepi... pastu bahasanya omputih... satu ape pon tak masuk dalam kepala otak yang dok tengah weng ni haa... nasib disediakan nota skali... kalo tak sia2 jerk pegi..

jawabnya lepas ni aku kena rajin baca nota ni supaya lebih paham... take note yer sumer... GST start 1 april tahun depan... agak2 nak untung nak jimat, simpan la stok korang dari sekarang.. tak kisah perfume ke lipstik ke makeup ke milo ke susu ke... kehkehkeh... last2 sumer nak simpan terus umah jadik gudang... ehhh kalo nak beli emas pon better beli sekarang... dah ada GST emas korang pon jadik mahallll..


Daaaa takde citer dah... nak sambung buat keje... sebelum berundur nak bagi ucapan sikit boleyyy??


Selamat Hari Raya pada sumer kenalan2 di blog... tak kisah yang suka baca, suka komen, yang jadik kawan, yang silent reader, yang benci (kot2 la kalo ada)... Maaf Zahir yerk sumer... Batin takyah la... takde ape nak dimaafkan... heheee... pastu maaf jugak kalo ada terkasar bahasa, terguris perasaan, tersentap... Raya ni ceria2 walaupon ada yang sedang bersedih... Berhati-hati pandu kereta biler balik kampung... jangan nak pecut jerk kejenya... kat jalan kena banyak bersabar... biar lambat takpe janji selamat sampai dan dapat raya ngan family tersayang... jangan bagi dorang sedih okey!!! janji tau..

Salam Kosong-kosong :)



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 22 Julai 2014

Setel Projek Biskut Raya

As-Salam (^-^)

Ari minggu punya projek yang akhirnya menjadi jugak... kena plak sabtu dapat off terus hepi giler walaupon aura 'M' tu susah benar nak dikikis... hihihiii... dalam terpaksa ku buat jugak ler... nasib ada assistant tolong... licin sudah stok buttercup aku..

 
ari sabtu MiL ada kat umah... aku kan pemalu :(, takleh nak buat havoc2 sangat... dan sekali lagi terjadi butter cookies... kali ni letak coklat chip plak... yang memula tu rupa sarang semut sangattt... abis buat ni terus kemas2 tutup dapor sebabnya ada jemputan iftar kat umah BiL... lenlain sambung ari ahad plak..

 
tart gulung ni tak plan pon nak buat... sedih nengok jem nenas dah berkurun lama kat dalam esbok... seingat aku la yang raya last year punya... tak ingat plak raya puasa ke raya aji tapi takde nak kisah sebab expired date bulan doblas nanti... dari membazir terus dibuat tat aritu jugak... huahuahua..

 
yang ni dari doh tart jugak tapi sebabkan jem dah abis terus dibuat jadik semperit... a bit tawar... pon begitu dah licin dikerjakan along, angah ngan dik niq... heheee..

 
dapat la banyak ni untuk dibawak balik kampung... along tu dah tak sabar nak merasa... sibuk jer nak menolong... aku plak tak boleh sangat, cepat rimas... kang kalo sorang tolong, yang lagi dua tu pon datang jadik tukang sebok... haihhh susah nooo... tu dok tenung kuih sambil telan ailio... kehkehkehh..

 
petang skit sambil layan love u mr.arrogant, sambil tu aku dok menggulung tart... hamboiii beli sampai 2 pack besor... kalo sengsorang memang malas dah ni aku nak buat... sebab ada anak buah sebagai assistant, ku tahan juga... ni pon last minit paksa laki soh beli barang...ada lagi belen yang tak digaul... malas plak nak siapnya malam tu... mata bagai digam-gam... bebudak pon dok makan kosong gitu jer sambil layan tv... lagi sedap dorang kata..

Itu jer la projek kuih raya tuk tahun ni... kira balik ehhh terbanyak dah pulak... yang buat sendiri dari sejenis dah jadik tiga jenis... yang aku beli lagi... haaaa cukup-cukup la... kang bebanyak sangat tak muat plak nak menyumbat dalam kete... bab bazir biskut tak risau sebab umah MiL tetamu memang ramai... kejap jerk abis... kadang tak sampai seminggu dah tinggal serdak... umah aku kat sini jer takleh bebanyak... biasa lepas raya ni dah tak layan sangat dah biskut... naik muak :)
 
 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 21 Julai 2014

Raya dan Angpow memang sinonim kottt

As-Salam (^-^)

Lega biler sumer dah setel... sampai ke angpow raya pon aku dah setelkan... hehehe... duit sumer dah masuk sarung just tunggu nak agih jerk nanti... selalunya memang awal2 aku buat sumer ni... senang... ari raya baru duit nak masuk sampul kang haru pulak..

Takde koleksi angpow banyak taun ni... taun lepas punya ada belen lagi dalam 50keping... pakai jer la... pastu BIL ada kasik angpow public bank 100keping... cukup banyak dah tu... duit raya pon mintak tolong dier yang tukarkan... lunch time, rabu aritu aku pi lagi tukar skit kat hong leong... dapat lagi angpow... memang tetiap tahun pon collect angpow bank jer... takde nak membeli... in case, nak yang special edition kena la upah printing... lagi kebabom rayanya... heheheee..

design dari public bank tuk taun ni... cun jugak..

hong leong bank punyer..

siap dah isi... ni sumer tuk bebudak... mengah aku nak mengisi pon... nasib hero bertiga tu tak mengacau... aku dah warning dorang awal2... sape kaco ibu taun ni tak dapat duit raya... muahahahaaa... berani korang??

hok comey lote ni tuk hero aku 3 orang nu haaa... selalunya aku bagi dorang pegang sesaat jer angpow ni pastu amik balik masuk henbag... hahahhaaa buat syarat jer... takleh bagi lelama... kang hilang payah plak... memang beg ibu jadi bank korang kalo time raya kan??

yang ni special... khas tuk parents ngan tok... kena ingat ni mana satu... salah bagi kang naya..

Ehhh tetiba terselit angpow kuda ni... sape nak?? manyak onggg..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 17 Julai 2014

Iftar bersama Family

As-Salam (^-^)

Pestime tuk puasa tahun ni dapat berbuka kat luar... luar pon bukan la gi buffet hotel ke ape... ada jemputan dari BIL so dapat la aku rest jap dari memasak... nak ikutkan tetiap tahun pon dorang buat... kali ni meriah skit sebab parents in-law ada sekali... patutnya dorang buat umrah skarang ni tapi rezeki takde... FiL tak berapa sihat sangat... tak digalakkan pegi... sumer dah buat so dari 'burn' tiket flight ke KL camgitu jer adalah lebih baik dorang datang... yang flight ke sana terpaksa la 'burn'..

Wokeh, misi aritu ke sungai buloh... turun dari umah awal skit sebab nak menapak ke param... yer la, dah tak masak tu takkan nak gi melenggang kangkung plak... manyak cantik muka lu... memula singgah kat seksyen u5... hoooo tak menarik langsung... dah alang2 terus gi ke paya jaras... hahahaaa... kita carik murtabak pemes erkkk..

budak tak puasa ni baru bangun tido terus sebat donut coklat... meleleh ayaq liur dok menengoknya... kot yer pon nak makan, cover la sikit dik..

ikut jalan kampung boleh tahan jugak jem... payah nak dapat parking dekat2... sudahnya kena la menapak skit... aku ngan bebudak tak turun la dok dalam kete jer.. tak kuasa nak harung sesak kat situ..

antara yang terawal sampai... hehehee... takde ape lagi nak buat so dok melepak luar jer la kita... along time ni tak larat.. dah sampai sepupunya terus larat... ilang terus lapar ngan dahaga... pastu request lagi nak berbuka kat luar sebab katanya dok umah dier rasa lapar sangat sangat... kalo dok umah ayah ngah tak rasa lapar ngan dahaga pon... hahahaaa..

sebelum berbuka ada bacaan tahlil... biler kumpul ramai2 gini tak terasa sangat masa... cam cepat sangat berjalan..

karipap beli..

onde-onde tu buat... tak sempat pon aku nak gentel.. sampai sana sumer dah siap sedia... tembikai tu jer aku yang potong... heheee..

murtabak raja yang beli kat param paya jaras... serius sedap pada tekak aku... tebal, padat, isi pon penoh... takde la rasa bawang semata pastu juicy plak lagi... hoiii teringat-ingat nih... laki cakap nak beli ni kena beratur..

kalu ore kelate tok soh la takdok budu..

udang telur masin..

udang sambal petai..

ayam goreng..

Dah tu jer... laki i malas nak layan bini dier soh amik gambar... nak harapkan aku amik gambar sumer ni memang tak la... control wey sebab malu... hahahahaa... pastu paksa laki soh snap...nasib baik dilayan nya... skit2 udah yer jangan nak mengada sangat..

Insya'allah sabtu ni pon gantung kuali gak lagi kalo laki dapat cuti... kalo idok kita masak jer la... so far, takde la membeli lauk pauk siap kat param... kuih tu ada la 3 kali dah membeli... pon nyesal sebab ada sekali tu aku beli tepung pelita istimewa paya jaras namanya... giler mahal... 6ketol 3hengget... slalu orang dok jual 5ketul 2 hengget jer kot... pastu ada sekali tu beli popia sambal... pon tak sedap... dah la pedas, isi dalam ada carrot semata, tu pon parut halus giler... lelain yilek... beli 5ketol, seketol jer laku... belen 4ketol masuk tong sampah... haihhhh geram... baik aku buat agar2 kalo cam gitu :)



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 16 Julai 2014

Biskut Raya 2014 | Resepi Butter Cookies Mudah

As-Salam (^-^)

Last week dok mengomel pasal buttercup tak tau nak buat ape kan?? heheheee nak tak nak terpaksa dikerjakan jugak... membazir wooo kalo tak guna... kalo barang tu kering takpe la nak simpan lelama pon... yang ni ngak boleh yer... kang cair berkulat plak..

Alhamdulillah semalam dapat gak cuti Nuzul Quran... tahun lepas aku ingat lagi terrrpaksa keje pastu balik dapat tapau pizza tuk berbuka... hahahaa rezeki jugak tu... antara pizza ngan cuti of couse aku pilih cuti ler walaupon tak dapat rest skit pon kat umah... huhuhuhuuu..

Menjadi la kukis raya semalam... sejenis jer pon dan yang pasti simple dan senang tuk dibuat... resepi amik kat blog Chef Hanilieza... siyes senang and paling penting all hero's suka... heheheee... yang kenit siap ucap timo kasih lagi..

Jom intai resepi Butter Cookies super senang dan sedap..

Putar 60gm Gula Kastor (aku guna gula pasir halus) dan 135gm Butter hingga sebati..
Masukkan 150gm Tepung Gandum dan 30gm Tepung Jagung yang telah diayak sedikit demi sedikit..
Ok siap..

Dah tu jer resepinya... tuk hiasan pepandai sendiri la nak wat camaner... aku lupa plak nak beli ceri... pakai jer la ape yang ada kat umah tu..

Pamkan ke dalam paper cup... aku guna acuan semperit/dahlia... jenuh nak mencari acuan pon... pegi kedai bakeri nan hado acuannya... last2 tringat kat kedai hardware cam pernah aku nampak... alhamdulillah dapat seketol..

Stok Coklat Rice jer yang ada so meh kita main tabur2... dah rupa biskut sarang semut pon yer jugak..

Bakar pada suhu 170deg dalam masa 18minit... ni bergantung pada oven memasing yer... aku pon tengok2 jugak masa memula bakar tu kot hangus kang nangis woo... dah la malas giler nak buat..

Tadaaaaa... siap jugak sejenis kukis... ada banyak lagi belen buttercup tuh... ada masa kang nak buat yang coklat plak... resepi sama jer cuma kurangkan 10gm tepung gandum then gantikan ngan serbuk koko..

Selamat Mencuba U'olls..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 11 Julai 2014

Biskut Raya Murah dan Sedap

As-Salam (^-^)

Skang tengok berita pon sayu... hari2 angka korban meningkat... allahuakbar... sian anak2 kecil yang tak berdosa... moga cepat2 israel laknatullah lakukan gencatan senjata..

Tak tahu la kenapa mood tahun ni bebetul ke laut dalam... dah plan nak buat sejenis dua biskut tapi malas menguasai diri ni dah acaner?? nasib baik keperluan raya anak2 dah setel awal... bab tu memang lega selega leganya... ibu ayah punya pon just nice... beli skit2 sudah... kira bersyukur sangat dah kita ni kalo nak bandingkan ngan orang lain..

Last week tengok buttercup murah kat tesco... sabtu selalunya masok ofis lambat, so kol 8 dah turun dari umah gi menyoping dulu kat tesco... grab sekali buttercup kengkonon nak mengukis minggu ni tapi kalo dah malas gini tak menjadi dah tu aku rasa... ape crita buttercup aku tu nanti?? cuti raya dah konpem seminggu... harus esbok kena clear before tuh... memang kalo balik kampung selalunya suis utama kat umah tu off... takdenya nak biar peti ais beroperasi... plug2 sumer cabut... tu langkah keselamatan yang penting yer... jangan sambil lewa..

Waktu lunch kekadang aku ikut mood... kalo penat dok jer melepek kat opis... kalo giler boring and ada sikit kekuatan mula la langkah panjang nak meround... tak kisah la pegi mana pon janji dapat keluar... ada sekali tu pegi ke pasaraya OTK... sekalinya nampak cookies gebus murah giler... teruja plak nak cuba... selalunya aku tak beli cookies yang kat pasaraya ni sebab takde konfiden... ye la kebanyakan kilang yang buat kan... kalo ada yang homemade pon belom tentu sedap... so sebelom ni memang order dari orang orang jer takpon yang mana aku reti buat sendiri..

Okey, berbalik pada aku teruja tadi tu, pilih punya pilih amik jugak la dua bekas... konon nak terai... sedap kang boleh beli lagi... tak sedap dok dendiam jer tak yah nak gebang sangat... hahahhaa..

Seriussss, tak menyesal beli dua bekas ni... heheheehee... sedap secukup rasa... harga murah plak tu... sebekas baru RM12.99 tapi tak sampai ler 50biji... yer la, kalo compare kebanyakan yang jual RM25 sebekas ada 50biji... kira balik tolak bahagi yang ni lagi murah... sedap pon sedap..

Almond London... dalam ni aku kira balik ada 40biji..

Almond kat dalam tu sebiji yer bukan separuh... hohohohoo... jarang2 kot nak dapat yang murah pastu almond sebijik penuh..

Snow Almond ni bebetul sedap... laki wa pon kata sedap... kat kotak tulis ada 24biji +-... aku kira balik ada dalam 34biji... hurmmm banyak la tu..

Tu la penyebab mood malas mengukis aku bertambah tambah... hehehehee... pepon sebelom decide nak membeli ni kena soh laki merasa dulu... dier dah 'on' terus aku kuar lagi esoknya... kena pi cepat takut abis... hahahaaa tapi rasanya ramai lagi yang tak tahu... kalo ada yang tahu sedap sure kejap jer stok tu abis... takat aku dok pi borong ni still cukup lagi stok..

Ni hasil borongan tuk dibawa pulang ke kampung... ada pertambahan skit... sori la ma, abah, mek yer... tahun ni anak kamu malas giler nak buat... terima jer la seadanya..

Blueberi Tat tuk umah sendiri... heheheee geram sangat tengok comel... tak tau bebetul 25biji kat dalam tu or lebih lagi... rasanya koleksi kuih aku dah banyak ni... cukop la kot takat ni dah ada 4 jenis... takmo dah tambah takot tak abis kang membazir plak jadinya... kalo tambah pon kekacang ngan krepek jerk..

Snow Almond dah kompem ada sebab sedap harusla dibawa balik kampung bagi dorang merasa... cuma Almond London jer takde stok dah... huhuu

Italy Walnut... aku amik yang berasaskan coklat jer senang sebab dah tahu sedap... amik yang lain kang nak kena rasa plak lagi... tak sedap akuuuu jugak yang sentap..

ni pon nampak sedap so amik jugak... hihihi... bentuk donut comel2 kat dalam tu..

Tu jer la pon yang aku beli... setel 5 bijik umah... rasanya buttercup aku tu kena cuba clearkan jugak minggu ni... hope ada la 'benda' yang jadi..

So far, aku tak tahu kat mana lagi ada jual cookies brand yang kat atas ni... takat yang aku jumpa kat pasaraya OTK je la... ni pon tak rancang benornya... saje nak bagi bebudak makan before raya... yang dua bradik tak posa kat umah tu asyik nak makan jer kejenya... tu yang membeli... biasa la, dah raya kang biskut2 ni takde nak pandang dah... ehhh tup tup jadik biskut raya terus... senang keje aku... heheheeee..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 10 Julai 2014

Untuk Peniaga Online Sekitar Puchong | Poslaju Go2u

As-Salam (^-^)

Aku bukan peniaga online tapi disebabkan 'jakun' skit pastu terlebih eksited so nak la share ngan korang... yang mana meniaga kat area puchong ni harap dapat membantu yer..

kaunter poslaju kat parking aeon big puchong utama... hehehee... kalo malas nak bersesak kat pejabat pos bukit puchong tu bolehlah melencong ke sini... jimat masa korang sebab still tak ramai yang tahu... bebetul depan pintu masuk..


serius aku teruja... hahahaa... rasanya ni untuk perkhidmatan pos laju jer kot... bukak dari pukul berapa ke pukul berapa aku tak sure pulak... lupa nak menanya :(


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 9 Julai 2014

WW # Note baru RM

As-Salam (^-^)

Wahhh ramai penyokong Jerman senyum sampai telinga pagi ni kan... hehehee..

Sape yang dah tukar duit raya?? dah boleh start tukar ker?? smalam mintak laki tanya kat CIMB katanya next week, rabu baru ada... tapikan ada duit baru u'ollss, note 6hengget..










tadaaaaaa..

Kalo nak yang terbaru ni korang takyah susah2 pegi berbaris kat bank, buat jer sendiri kat umah... ni namanya keje cantum duit yer bukan cop duit... kehkehkeh..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 8 Julai 2014

Sepuluh Ramadhan Sudah | Pantas jer masa berlalu

As-Salam (^-^)

Salam sepuloh ramadhan... alahaiiii makin suram plak rasanya... blog pon nak ikut sama puasa ke hape ni?? sepanjang ramdhan ni memang takde kuar pi mana2 pon... dok terpekik kat umah lagi syiokkk dari dok terpekik kat mall... hahahaaa... tau la dorang tu kalo dah melepas keluar macam burung kuar sangkar gayanya... mana2 mall pon skang ni sesak memanjang kalo weekend, lagipon takde ape dah nak cari... sumer complete tapi kesian jugak ler tengok dorang boring terperap jerk dalam kandang..

Progress mengecat umah tinggal dua keping jerk lagi dinding bilik belom setel... yang lain okey... sayangnya bila pi cat putih kan, bebudak tu gatai pulak tangan... baru seminggu dah betompok itam... adehhh... ada ke pegi cop jari kat dinding... nak hangin pon tak boleh so redho jer la... kang nanti touch up jer skit2 tu..

Projek kuih raya rasanya nak kena start dah kot weekend ni... aritu ingat taknak buat ape2 pon tapi cam tak beshh jer sebab dah biasa buat kan... lagipon air tangan sendiri tu yang lebih afdal... heheheee... tak la, aku ada 4buah umah nak kena supply... termasuk umah sendiri jadik 5... kalo sebekas 20hengget, 5 bekas dah seratus jadiknya... dah tu takkan nak bagi sebekas jerk... harus la 2,3 jenis tuk sebuah umah... tu yang terrrpaksa merajinkan diri... lagi berbaloi buat dari beli... kalo sedap okay, kalo dapat yang tak sedap tak ke menangisi namanya..

Hajat nak buat yang paling senang and simple... dah ada list dalam kepala otak tapi tak sure lagi tu... jadi kang kita citer2 kat sini ehh..

Sepanjang puasa ni baru sekali melepas ke param... itupon beli kuih2 jer pastu along nak kambing panggang... beli la set sekali ngan nasik... tengok dier tak abis pon makan masa berbuka tu... takat ibunya dok pulun masak ni memang laju jer dier makan... siap bertambah-tambah lagi nasik... time sahur jer pon kalo slow skit... sekali cakap sekali masok mulut..

sambal belacan masak

sayur tauge simple

udang masak lemak petai

keli berlado petai

     
sagu gula melaka (santan tukar ngan susu cair)

Ringkas jer menunyer pon... walaupon gitu kan, berpeluh gak la ketiak... gopoh giler buat keje... dah tu sampai umah pon dah kol 6 lebih... kalo time laki cuti awal la sikit sampainya... set timing masak sampai kol 7... after that nak tengok indah... hahahaaa... hero2 aku minat giler ngan indah... asal ada yang tukar channel mesti salah sorang bising... dah tu mana boleh dorang jer tengok, mau ibunya ni menjoin sekali... alasannya dapat restkan badan skit sebelom berbuka -_____-


Tadi tengok ada serunding daging ni haa kat atas meja... alhamdulillah rezeki tuk sahur ni... senang skit koje den... takat ni sahur memang seringkas yang mungkin jer menu... meriah sangat makanan pon takde lalunya nak telan kalo pagi hari... alih2 letak budu, kicap, sambal..

Okeyla, tu jer nak bebel pagi ni... dah lama sangat terabai ni kesian jugak... sesapa dah buat kuih raya tu, sila-sila la hapdet yerk... kasik idea skit kat ambo... pening aihhh pikir..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))