Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 29 Ogos 2014

"GA Merdeka : Di sini lahirnya sebuah cinta dari Mama ka0ri "

As-Salam (^-^)

Merdeka!!! Merdeka!!! Merdeka!!!

Update : 05/09/14

Ternampak GA merdeka by Mama Kaori ni pastu tingat ehh ada entri merdeka dah publish... takpe, minta izin edit skit2 ngan penganjur and pollo sumer syarat-syarat... senang dah takyah nak wat lagi sekali entri baru... hehheheee..

banner wajib ditepek anak bujang penganjur... nak join click banner oke..

_____________________________________________________________


Tak sabar nak cuti panjang haihhhh... salam merdeka buat semua... takde ape nak cerita pon just tepek gambar hero3 pagi tadi... angah disarankan pakai pakaian beragam or tradisional arini... beria dia mintak baju askar tapinya takdo nak buat camaner... tak sempat aihh nak pegi cari... dapat surat pon dah last minit... dulu2 ada la baju ala2 askar tapi dah kecik so selamat jatuh ke tangan dik niq... yang along punya besar plak ngan dier... biler pakai nampak 'geloboh'... memang tak sesuai... end up pakai jerk baju melayu..

     
complete ngan bendera and topi "ye ke topi?? ke tengkolok??".. hahahaa... semangat membara gituu

     
*nyanyi sikit... tanggal tiga puloh satu, bulan lapan lima puluh tujuh ... merdeka merdeka lalalalalalaa dah sila sambung sendiri..


adik yang terlebih excited dari abang nih..

'Kami Anak Merdeka'

So selamat berhujung minggu and moga berjaya u'ollssssssssss... cepat2 join tau ada masa lagi ni..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 27 Ogos 2014

Citer Semalam

As-Salam(^-^)

Biasa jer pon takde yang luar biasa... pepagi bangun siap2 pegi ofis pastu kerja ler, cukup 8jam balik umah cumanya rilek skit sebab semalam tak payah nak bertapa depan sekolah si along... ayahnya ada so dier jer pi pikap... kalo tidok gak kol 7 baru sampai umah..

Alang2 pree skit petang semalam so singgah petrol pump jap pi isi tank skali redeem payung preee... hehehee..

malas nak bukak yang sendiri punyer so cilok jerk gambar ni..

takat semalam dah dapat collect dua ketoi... ikutkan boleh dapat tiga tapi ada ler sebab musabab tak dapat tu... kadang jenis pelupa ni kan, asal isi minyak jerk lupa nak bawak mesra kad so takde kad approve takleh nak collect cop... huhuhuuu... takpe, takmo tamak sangat boleh??? bagi can orang laen pon nak jugak... kehkeh..

siggah jap pasar malam... usha2 tak tahu ape plak nak dibeli... beli la tapai pulut ni haa dua ikat... susah ni nak carik yang balut pakai daun getah gini... slalu orang pakai daun pisang jer... lain la kalo kat kampung kan... just nice jerk tak manis sangat and tak berair pon... tapai baru lagik... pandai orang yang buat ni... i like... peberet ni..

sampai umah letak beg, cepat2 pi bancuh tepung nak goreng cempedak... dorang balik kang boleh mengunyap ni dulu sebelum makan malam... biasa la hero3 tu, asal sampai umah jerk kebulur memasing carik makan... beli cempedak ni sebiji kecik yang tak kecik sangat baru 3 hengget... puas makan haa... kalo beli yang dah siap goreng skang nih 4ketoi 2hengget kot... ape la mahal sangat jual ni??

tiap2 tahun dapat kuih bulan... kat umah tu takde sape yang minat nak makan... cam biasa kita sedekah kat orang yang makan..

     
skang malam memang dah tak keluar... nak keluar camaner nya dah ayah takde... time ayahnya cuti memang kena paksa la dorang ni baca iqra... seminggu 2 kali pon kira syukur la dari langsung takde... along dah hampir abis muqaddam..

Sape yang kenan ngan payung petronas tu sila2 kan gi redeem... ada masa lagi tuuuu before 15sept..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 26 Ogos 2014

Penghujung Syawal, semoga ketemu lagi di tahun depan..

As-Salam (^-^)

Arini genap sudah sebulan syawal... macam cepat pulak masa sekarang nih... kejap jer rasa... pon tak banyak open house yang dapat attend taon ni sebabnya biler ari minggu jer partner keje... huhuhuuuu... nak gi ngan hero2 jer memang tak laaaa... leceh kot nak handle dorang... pepon, moga dipanjangkan umur dan bertemu lagi dengan ramadhan dan syawal yang akan datang..

Since last year dok teringin nak makan nasi jagung... pengaruh blog jugak nih... meriah nampak memasing up menu kannn... before this memang tak pernah tahu, tak pernah tengok apatah lagi makannnn... this year pon sama masih tak merasa... even dok cakap ngan mak pon dier tak tau... huahuahuaaa... ketinggalan haih... nampaknya nak kena mengugel resepi la jap lagi... kot2 aura rajin diseru merasa la weekend ni... kalo tidok tunggu lagi la ape boleh buat..

Dalam pada tak pegi open house tu tekak ni memang teringin memacam... dah nama pon raya kan tekak jadi ngengada ngan sendirinya... nak tak nak kena la masak... tak pandai kang kita beli jerk senang... heheheee..

lemang beli yer bukan buat... hahahhaa... buat kalo ntah biler la gamaknya nak masak... celah mana pulak nak membakar kat umah tu... petang ni ingat nak beli lagi sekali la kalo ada lagi yang menjual... semalam nengok ada lagi 2,3 stall lemang... sedap ni cukup rasa pastu lembut plak lagi... even makan esoknya pon masih lagi lembut... takde kerak langsung..

sate pon beli jugak cuma nasi impit tu jer aku rebus sendiri..

rendang daging ni ponnn beli jugak... hahahhaaaa... amboiii malasnya nak masak..

laksa lemak kelate ni buat ler... tetiba tingin nak makan buatan sendiri... alaaa buat kuah jer pon... laksa beli yang dah siap yang khas tuk laksa penang tu tapi tak la sesedap laksa pure dari kelate... nak buat laksam malas plak nak mengukus..

aritu dapat sekilo coklat free dah taktau nak buat ape... memula nak buat brownies pastu lupa nak beli butter... takpe la, kita buat jer coklat cake... next time try wat brownies plak... banyak lagi tu coklat..

lontong sempoi... pesday raya aritu dah buat soto, kalini buat lontong plak... hero3 kat umah pon kemain lagi suka... sedap la tu kannnnn..

gaulkan ngan sambal udang nih perghhhh meleleh ailio..

Sabtu ni ada open house lagi umah BiL... kira jemputan yang penghabisan dah ni... ini kali la baru betul pegi open house sebabnya laki dah awal2 amik cuti... kalo tak jadik jugak memang kempunan lagi la jawabnya... uhuk uhuk..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 20 Ogos 2014

Gigitan Serangga rupenya... Adehhh

As-Salam (^-^)

Aihhh lemaunya minggu ni... mood ntah terbang gi mana2 dah... tak jumpa jalan balik kot tu yang malas semacam... alhamdulillah, lega sangat gatal2 kat badan dah ilang... pergghhhh 20hari okeh keje aku dok menggaru... memalam tido memang tak bape nak lena sangat... camaner pon mesti akan terjaga sebab gatal tu takleh nak cakap camaner rasa dier... nak buat bodoh memang tak boleh... tu yang ngantuk pon rela sengkang mata sebab nak garu... huwaaa huwaa huwaa..

Ari jumaat lepas bos belanja makan domino pizza... memacam perisa la ada... elok lepas makan miang gatal kemain lagi mengada... abis dua2 belah kaki bengkak, pedih, perit... ahhh takleh nak cakap camaner perasaan time tuh... last2 member soh pegi klinik check-up... dah kol 4ptg pon redah jugak la pegi... nasib dekat jer... dapat la inject sejarum... ingat malam dapat tido lena rupanya tak jugak... masih lagi kena garu... doc pon ada inform, in case dalam masa 5ari masih lagi gatal2 kena refer ke hospital..

Ari sabtu kebetulan terjumpa member masa pi soping barang dapor ngan dik niq... alang2 tu singgah sekali umah dier tuk beraya... dalam dok pot pet pot pet rancak beborak, terkeluar la pasal gatal aku tu haa... dier suggest jumpa pakar kulit sebab katanya before this pernah gak terkena kat dier... okeh, cekalkan hati la pegi dengan harapan after this no more gatal2... tawakal bebanyak... huhuhuuu

Dapat la inject sejarum lagi... and doc pon inform ada alergic sesikit tapi penyebab gatal ni adalah gigitan serangga... whatt??? serangga apakah??? hhahahaa... cuak giler aku rasa... berdendam sungguh wei serangga zaman skang nih... maybe la aku terpijak sarang ke anak ke bapak dier ke tu yang mengganas tak tentu pasal kot... memang aku ingat lagi aku kena masa pegi ziarah kubur... yang aku syak maybe 'hama'... oh nooo, pasni kena lebih berhati-hati..

Okey, berbalik pada citer pakar tadi kan... lepas dapat inject, sapu ubat esoknya terus takde dah gatal2... padahal sebelum ni dah 2 kali inject kot... kalo nak tunggu refer hospital jumpa pakar pon belom tentu dapat setel cepat... biasa la pakar hospital kan, nak jumpa tu mau 2,3 kali wat temujanji gak baru setel... yang private ni pantas tapi yang tak best fulus la, berkepak-kepak terbang gitu jer..

Ohhh kalo sesapa yang ada masalah kulit, ada eczema, ada kudis and teringin nak jumpa pakar tapi tak tau kat mana memang aku suggest kat situ, bandar puteri puchong berhampiran ngan giant... so far, berkesan la kat aku... yang member aku tu pon katanya dah banyak tempat pegi, hospital pon dok ulang alik 2,3 kali and last pegi situ baru okey... tapi biasa la pakar, charge dier agak mahal skit... aku yang golongan marhaen ni terasa la jugak tapi kalo berbaloi takpe kita pejam mata rapat2... hahahahaaa..

Dapat 5,6 jenis ubat aritu... total sumer 485hengget... tu pon yang telan aku tak makan... biasa la orang takut nak telan ubat kan... dapat ubat pi simpan... yang cream tu jer aku guna... kalo cream sapu pon malas guna memang tak dapek nak nolong arhhh... hentak kepala sendiri yer dah bayar memahal lagi takmo guna... seriusly, skang bintik2 sumer dah kering... kulit pon dah mengelupas pelan2 back to normal... hope parut kekal pon takde... hehehehee


kalo ada yang case cam aku boleh try cream ni... rasanya kat farmasi ada kot..

 yang ni sempat gak telan 4 biji..



yang 3 ni sumer hiasan kat dalam esbok... heheee... takut giler nak telan ubat :(

Ekceli, entri ni tuk aku sendiri... next time kalau la terkena lagi camni aku dah tahu camaner nak buat... nasib baik la aritu terkena kat aku... kalo kat anak2 camaner??? huhhh memang serik..

Cam aku skang nih perlindungan insurans pon takde lagi... bukan tak tahu kepentingan insurans tu camaner tapi tu la asyik dok menangguh... last2 sampai sudah tak buat2 lagi... lepas ni nak kena survey pasal insurans plak... kot korang ada suggestion boleh tinggal komen ehhh... bab2 ni kena teliti skit... yer la, sakit kita tak tau bila nak datang... better sediakan apa yang patut tuk orang2 tersayang... ye dok??

Hahaa... tak pepasal arini membebel pasal kesihatan plak... peace yoo!!



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 14 Ogos 2014

Besday Goodie Bag dan Jamuan Raya TINH

As-Salam (^-^)

Aritu ada kata nak buat goodie bag tuk besday angah... memang dok tunggu tadika buat jamuan raya nak bagi sekali sebabnya senang... tetiap tahun tak pernah miss pon, mesti ada jamuan kat tadika... tup tup petang tu jugak dapat surat... jamuannya hari ni so malam rabu tu jugak ngajak laki kuar carik barang... kebetulan aritu dier cuti... senang la skit kejenya kalo tidak renyah jugak aku sengsorang..

Semalam bermula la proses packing memaking... ramai buruh boleh tolong buat keje... takyah suruh pon memang dorang suka bab2 camgini... sorang dapat satu tugas... memula jer camtu pastu sumer pakat dok berebut sape dapat buat paling cepat dan paling banyak..

alah, simple2 jer dalam tu... nak beli air kotak kang takut ada parents yang tak suka... ye la air camtu kang ada yang cirit sakit perot ke hape kan... cam cekedis jajan ngan coklat pon ada parents yang tak bagi anak dorang makan... so dari situ amik jalan selamat bagi mineral water, cake london swiss roll and wafer... pastu letak la belon seketoi... yang mineral tu silap beli... benornya nak bagi yang cup siap ngan straw tu... biler bukak kotak ehh ehh botol rupanya yang ni... takpe la, rezeki dorang..

dik niq memang seksi... memalam gini la dier kat umah tak pakai baju... panas katanya... kadang ujan lebat aku berselimut litup tido dier selamba badak jer tido siap depa tangan lagi... kebal giler kulit... tugas dik niq masukkan wafer..

     
tugas along masukkan mineral water... yang angah plak masukkan cake... kejap jer ni ikut arahan pastu memasing gelojoh... bising satu umah cam pasar pon ada jugak dorang ni dok buat keje..

ni pakat dok berebut nak buat... takmo dah sumbat ikut arahan cam memula tadi... lantak la korang, janji keje siap!!

yang dah siap pas kat ibu haa ibu nak masukkan belon... bagi dorang masuk belon tak boleh... kang ada yang tak buat keje... hahahaaa... ibu dah cakap awal2... sape cepat siap dapat belon sebagai upah..

klipkan sekali ni haa... gigih la dok buat kat opis semalam... tak tau nak buat camaner... memang ngaku aku tak kreatip pon... asal boleh dah ler..

tak sampai sejam pon siap 70goodie bag... kalo buat sorang ni maunya aku amik masa 2 jam kot... dah nak klip bagai tu leceh tau..

pagi ni goreng nugget jerk sepeket bagi angah bawak pegi tadika... bebudak biasa suka makan... along pon aku bagi nugget gak last week... senin ni ada lagi sekali jamuan raya si along... nampak gayanya nugget lagi la... memang tahun ni tahun nugget... senang, sedap dan pasti licin!!! heheheee

cantik sumer berpakaian raya... sumer pon nampak hepi tadi... teringat plak zaman sekolah dulu... time ni la sonok... gi sekolah melenggang jerk..

sempat lagi... hhehehee.. dik niq menjeles benarnya tu... nak gak pakai baju raya gi umah mak pengasuh dier... katanya mak soh pakai... memang tak dapat la dik... lenkali ehhh..

Balik nanti mesti banyak citer ni... dapat jugak laksanakan niat nak buat goodie bag... ni kira pestime... time along dulu tak merasa pon..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 12 Ogos 2014

Genap sudah umurmu 6 tahun Angah

As-Salam (^-^)

Kesian pulak kat pak ngah a.k.a dib ayyan nih... dah 3 taon kot takleh nak celebrate sangat besday dier... last year terkena bulan puasa... this year plak terkena hari raya... jatuh pada raya ke-2 ritu... memang tengah dok bizi lagi beraya... sesekali balik kampung banyak la tempat kena tawaf tu yang terbantut pasal besday dier... malamnya tokma ajak pi tengok kedai cake ada bukak ke tidak... biasa raya2 ni jarang kedai bukak... kira rezeki si angah la kedai tu bukak pulak... hehehee... dapat la kek free dari tokma..

Nak potong malam tu elok plak dier pi bantai tido... penat sangat seharian dok ke hulu ke hilir tup tup pagi esoknya baru dapat potong... sebelum tu bekpes dulu ngan nasi berlauk bungkus..

ingat nak bagi dier potong kek kat tadika... selalu sangat citer pasal kawan tadika besday kadang naik kesian jugak aku... huhuhu... kalo tak pon bagi goodie bag jerk kat kengkawan nanti... lambat skit takpe janji dier hepi..

si booolat danish... umur dah setahun baru dapat jumpa..

memang potong kek semata jerk pagi tu... adiah pon ibu ayah takde kasi... heheehee nasib budak ni tak reti lagi menuntut... ehhh dalam tak reti tu pon kemain kedekut... duit raya dier langsung takleh usik tau... aritu dier nak beli air, saje la usik2 soh beli guna duit sendiri... kemain lagi melalak takmo guna... kahkah... mandi pon tak basah sebab risau kot pi usik beg duit dier... tetiba satu malam tu masa nak main bunga api dier boleh offer soh amik sumer duit dier... apelagi, cargas la ibu ni dok kutip... kang offer expired susah plak... kahkahkah...skang sumer dah selamat dalam tabung haji... dapat gak hadiah aritu dari poksu... seketol beg sekolah... next year dah masuk darjah 1 boleh la melaram... untung dah bajet ibu tuk beg sekolah nanti..

dah cukup 6taon dah angah oiii... paling dok risau skang nih camaner la nak masok sekolah taon depan... bulan 11 ni ada plak exam tuk tentu kelas darjah 1... dah tu membaca pon tak reti lagi ni camaner nak jawab?? huruf kenal la kalo seketol2 tuh tapi biler soh sambung baca dah tak boleh.. hadoiii... ibunya nak jadik cikgu tak boleh... kang tarzan lak yang kuar... hahahahaaa... lagipon dier kalo ngan ibu ayah ni manja skit... skit2 air mata yang kuar... apth sungguh... ingat cuti sekolah taon no takleh gi cuti2 mesia lagi... kena antar gi tuisyen kot... kalo orang lain ajar dier okey skit..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 8 Ogos 2014

Biler ada yang open table di Hari Raya

As-Salam (^-^)

Sambung lagi citer raya pertama... as usual, raya ke-2 baru belah aku... tiap2 tahun pon gitu... huhuuhuuu... time raya kedua tu la nak pi umah abah, pastu nenek belah abah, pastu nenek saudara aku and last sekali umah MyMa... yerrr tu planning aku tetiap tahun... tup tup petang raya tu adik kol bagitau nak kumpul complete satu family sebab dier nak belanja makan... okey la, okey la... tahun lepas dier takde... bukan senang ni nak berkumpul semua... janji jumpa lepas maghrib kat bandar tanah merah... tau ler jalan kelantan kalo time raya jem macam hape... bang polisi lak takde lagi berganda jem... azabnya time nak keluar simpang... huhuhuu..

Ape jer kedai yang bukak di hari raya?? takde pilihan... fast food pon fast food la... kalo MyMa wat masak2 kat umah lagi best kot... hahaahaaa..

     
ehhh kita plak yang sampai dulu... layan budak ni jer la... yang pak ngah tengah mengamuk sebab tak puas tido dalam kete tadi... along pon masih bad mood... yang kenit ni jerk aktif... apedehal kan??? raya ooo raya... mau nangis pi balik..

keluarga belah aku tak besar mana... adik beradik semak sebapak 3 orang jer... lain mak 4 orang... lain bapak takde... heeheehee... kalo combine besar gak tu..

     
budak tak cukop tido buat perangai... lama gak ni nak makan pujuk... last2 elok plak makan garlic bread cicah ngan mushroom soup..

sila sila makan jangan segan... hamboihhh raya raya makan western food... orang makan rendang ketupat, yang kita menyendeng kat sini... tapikan ramai jugak orang makan sini hari raya ekkk... table full... ni pon adik aku booking siap2... dedulu kalo tengok orang makan aku cam heran... ape kes kan time raya makan luar... kena batang idung sendiri baru diam... hahahaaa... ni kes2 terpencil ajer yer :(

nak mintak adik pizza hut tolong snap gambar we'oll ramai2 maluuuu... hahahaaa lagipon dorang bizi... giler ramai orang nak kena layan... family aku ngan family my adik sumer anak boboi..

famili my sis plak anak gegirl... lain kan muka kami?? MyMa and MyMek (opah) and bapak tiriku... chilled okay... sumer tersandar kekenyangan pizza..

balik umah layan bebudak ni main bunga api plak lagi..

malam esoknya bakar lagi bunga api... meriah raya korang kan?? tiga empat malam asyik bergumbira dok bakar bunga api..

     
yang tukang belinya bukan aku laki bini... tok sepupu demo beli... rajin melayan cucu2 main... heheheee... kalo aku just beli pop pop cukup... memang tak merasa korang nak main ni..

Raya tahun ni cam tak banyak sangat pon amik gambar... paling best pulun makan rambutan durian manggis... wahhh syok giler... eloknya raya tahun ni takyah buat biskut pon takpe... hidang jerk buah-buah... tu pon yang sumer tetamu dok pulun makan... perghhh 'biskut rambutan' kemain lagi lekang... besar plak tuh bijik 'almond' kat dalam... alhamdulillah, takde plak yang diserang batuk..

manggis, my peberet fruit forever... masa balik aritu singgah kat petro pump janda baik dah rembat 3kilo@10hengget... sekalinya pokok kat kampung pon lebat daaa... makan la sampai lebam... sampai orang jual sehinggit lima ploh sen jerk sekilo... menjadi sungguh..

mata kucing a.k.a longan... ohh i dun like..

rambutan... hehhehee... kalo angah sebut lambutan... kalo dik niq plak sebutnya yambutan... dedua pon pelat :)

binjal... tahun pertama berbuah kemain banyak sampai tak abis nak makan... ehh bukan tak abis makan tapi takde sape pandai makan... hahahaa... aku ingat nak jeruk pastu tak pandai... berangan nak buat sambal pon tak menjadik jugak... last2 tengok buah ni dok tergolek riang kat dapur tu haa tak berusik..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))