Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 29 September 2014

dapat jugak kete idaman kalbu

As-Salam (^-^)

mak aihhhh lemau sungguh ni lama tak berupdate... last week dik niq demam... dok berkepit ngan dier jer last2 tukang jaga ni plak ting tong... mood pon kelaut... esok kalo tak larat jugak nak amik mc... wuhuuuuuu... berpinar-pinar bijik mata nengok skrin..

okeh, takde pape nak citer selain kisah hero3... yang tengah cam biasa la memacam hal tau... naik pening ngan dier sorang... ada sebulan lebih kot dok mintak nak kete control... pengaruh kawan kat tadika punyer pasal la ni... kawan citer ada kete control dier pon nak... cair taik telinga kena menadah dengar hari2..

ibu kan, lama2 jadik naik kesian... kalo ayah dier buat bodo jer... ahahhaa, dah jom la ajak ayah pi beli... dapat yang murah pon takpe janji dapat tapiiiii korang guna duit sendiri... kahkahkah... berkira sangat nih... sajer nak mengajor dorang... kang asal mintak dapat, asal sebut dapat naik lemak tepu plak... susah hoiii terlebih manjakan anak pon takot jadi cam anakku sazali... tu yang kena ajar susah skit... kena belajar menunggu dan sabarrrr..

yang ni ler tukang mengajar si adik... biler dier dok menyebut jer adik pon ikut sekali... hadoiii pening... ini pon dier yang request nak makan nasik sup tulang sudahnya dah ader depan mata takmo plak makan... tak ke menyinga jadiknya??

sekali order 3 mangkuk hahhhh... sumer nak makan sup tulang... ayahnya cakap kat tesco ni sedap.... aku rasa cam biasa2 jer kot tapi ada rasa rempah ratus lebih skit..

setel makan jom masuk Mr.D.IY udah... takyah nak toy r us sangat la... kat situ berbaloi tuk korang tapi tak berbaloi tuk poket mak ayah... sini jer berbaloi-baloi..

suka lettew... dapat gak sorang seketoi... test terus kat situ kot terosak ke hape malas nak datang balik tup tup datang gak semula..

dah dapat nape orang lain plak yang terlebih excited nih?? angah cam biasa la pemalas... tahu mintak jer kang suruh bawak sendiri kete dier banyak benar alasan... tu yang senget2 badan jalan kat belakang ayah... hohohohoooo..

     
balik umah terus main... alamakkkk failed... dah remotenya boleh control sumer kete camaner nak lumba drift?? kalo dorang sekali harung main memang lintang pukang... tak tentu hala kete tu dibuatnya... patutnya kan, satu remote control satu kete dah ler... harga boleh tahan takde la murah sangat... nasib ada discount jimat banyak jugak... pegi balik lepas tu nak tukar pon tak boleh... sumer sama pesen... redho ajer ape boleh buat lagi..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 22 September 2014

makan besar yang ditaja #seafood #jeram #ikan bakar

As-Salam (^-^)

alamak, malasnya nak menulis petang2 ni tapi kena gagah jugak kalo tak kesian plak kat blog sendiri... cuti sekolah dah abis ni tunggu deepavali next month plak baru cuti sekolah lagi seminggu... aku takdenya cuti seminggu... excited jer lebih... terbalik yer raya haji sekolah takde cuti so taun ni beraya lagi kat puchong.. huhuhuuu..

oke la, last day cuti sekolah gi makan ramai2 kat pantai jeram... biasa yang pemes kat situ aroma ikan bakar... jom la gi cuba... kedai lain tak pandang dah... ntah2 yang kedai sebelah menyebelah tu lagi mabeles kan sape tau... makan2 ni ditaja oleh BiL sempena naik pangkat... alhamdulillah. moga makin murah rezeki..

kali ni takde gambar lauk pauk pon... just fun time picture with family (amboiii omputih tetiba, hahahah)... standard la seafood sumer pon tau menu dier lebih kurang jer kat mana-mana... antara sedap ngan tidak, mahal or murah jerk..

pose sebelum makan... time ni sumer lapar dah ni... we'olls yang paling last sampai... adoiiii jauh kot dari puchong mau sejam lebih gak perjalanan... dah kol8 baru gerak dari umah... sampai jer makanan sumer dah hidang... fuhh lega..

nampak benar laparnya tuh tak pandang dah kiri kanan... angah tu geram skit ngan dier... makan sotong tepung dua ketoi jer dah taknak makan... dik niq pon sempat ngap nasi dua suap pastu sibok main..

kenyang perot senang hati... ramai2 pon masih gak lagi tak abis makan... banyak gak yang di order malam tu... tengok nasik pon dah tau banyak mana... tu sumer sayang nak membazir mintak staff situ tolong bungkus... bawak balik wat nasik goreng pon yummehh..

sementara anak2 dok main kat pantai, mak2 leh borak panjang sesambil tu posing sekali... hehee

peminat tegar motor... pantang nampak motor hebat sikit mesti dok sebut "waa hebatnya motorrr tu... nanti besar nak beli lah"... takpon, "ayah beli la motor... best la naik motor"... huhuuhuu... dik niq dah buat watermark kat sluar dier... haihhh geram nih... nak tencing tak dicakapnya terus jer burai camtu... elok plak sluar spare tak bawak... sebelum ni takde plak buat perangai cam gini tu yang tak pernah stenbai sluar..

pose depan kedai nih bukti dah sampai sini... tak cukop korum pon dah ramai camni, kalo sumer berkumpul lagi riuh rendah... tak sabar tunggu famili day bulan doblas ni... kemanakah kita??? jeng jeng jeng..


oke, bye!!!

malas dah nak taip..

overall food kat sini so-so jer pada tekak aku... takde yang boleh nak sebut wooowww... harga pon boleh tahan gak mahal tapi dah orang bayar kita pejam sebelah mata jer la... kehkehkeh... paling best aku pernah makan takat ni kat wak lan bagan lalang... price pon murah.. (kan lia setuju ke tidok??? seppp sikit)... 


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 19 September 2014

cerita cuti dua hari @ cuti sekolah

As-Salam (^-^)

Ehh ehhh dah jumaat... kejap jer rasa dah tu sehari keje dua hari cuti pastu dua hari lagi keje tup tup esok cuti plak... heheheee... happening kalo tetiap minggu camni..

Cuti dua ari bolehla kuar gi jenjalan bawak bebudak... ilang skit boring... plan asal selasa ritu nak gi air terjun sambil bakar ayam... sekali dah masuk wasap family grup, bincang punya bincang tak jadik air terjun... buat kat umah BiL selesa pon selesa pastu nak buat keje pon sonang... lagipon dua family SiL dari kampung datang makanya memang riuh rendah penuh umah... plan bakar membakar on lepas zohor..

pagi tu kluar ke putrajaya konon nak lepaskan hajat dorang main air sekalinya hujan plak... tukar plan gi mydin carik barang nak buat roti daging lapis cheese ni... balik kelam kabut buat... sempat gak buat dadih skali..

sampai jer terus start acara bakar membakar... ayam ngan sate cukup... makan sampai buntang mata kenyang terrramat... hahahaa

posing by tukang bakar... sumer ni anak cucu en.abu bakar... heheee

orang sumer dah kenyang baru dier nak makan... haishhh bebudak memang gini la kan main main dah penat sangat lapar sangat baru nak carik makan..

Esoknya kena lunaskan gak kempunan dorang nak main air... tak gigih aihh nak gi air terjun... kita gi mandi kolam cukup... tu pon ada gak gerimis pagi tu... bising2 sumer dalam kete nak gak mandi biarpon ujan... elok sampai cyberjaya ujan takde... apelagi lompat ler memasing..

orang terawal yang konker pool... hahahahaa..

dalam setengah jam jugak baru ada orang datang but masih oke tak crowded cam tempat lain... mandi pool kat taman tasik cyber jer nih... since renovate aritu dah lama jugak tak datang..

angah dah start gigil and lapar... naik makan rambutan jap kang turun plak pastu naik lagi makan... dik niq pon sama... turun naik turun naik jerk kejenya..


see pool kanak2 ni dorang jerk dok konker... along ada mintak gak nak gi pool dewasa... memang tak la nak bagi... takde sape nak jaga kot... ayahnya pon tak mandi sebab plan lepas tu nak gi bank jap bukak akaun baru pastu nak gi soping barang dapur..

along melompat dier pon nak lompat jugak... dik niq jer blom ada keberanian nak buat aksi gini..

rasa2 dah sejuk tahap gigil tuh kuar kolam pi berjemur kat buaian... hhehehee... dah oke kang terjun balik dalam kolam..

ibunya dok perati dari jauh tapi mulut tetap bising... hahaha... risau ngan dik niq tu takot tertunggeng lemas cam sebelum ni kang naya... dekat sejam lebih gak dorang balun main air pastu jom gerak... nak tunggu dorang puas memang takkan puas jawabnya..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 15 September 2014

Sabtuday Outing ke Equine

As-Salam (^-^)
Alosss ramai plak kat opis yang cuti arini... ni yang tetiba rasa nak balik skarang jugak... tapi takpe, dah apply cuti tuk rabu ni... tengah mikir lagi mana nak bawak hero3 lasak aku tu... esok cadangnya nak gi picnic kat air terjun... bakar ayam dalam cuaca sejuk gini pon best gak... hurmm harapnya menjadi..

Sabtu lepas aku plak yang terasa boring... abis keje terus soh laki siapkan bebudak... moh kita gi outing memana... nak gi jejauh tak boleh so gi yang dekat... since lama tak gi equine jom kita terjah... nak jejalan sesaje takde agenda lain pon selain nak isi perot..

     
pusing2 jap window soping pastu gi food court jerk tuk lunch... tak ramai pon orang kat sini senang nak jenjalan... sementara tunggu ayah pi beli makanan layan bergambar jap... bedak tu dier pakai sendiri... tengok2 setepek penuh muka cam tepung gomak... dah sapu pon nampak lagi kesan tu malas dah nak buat... hentam jer la..

ni yang paling bising kalo tak dapat kuar rumah... cam semalam pon dok berzikir nak gi main basikal... cuaca semalam memang tak membantu korang pon bukan takmo bawak... hujan on off sepanjang hari... redho jer la..

dik niq yang request ni nak amik gambar sama2 ngan ibu... kejap2 kang soh amik gambar dier... layankan tapi takdenya ibu nak up banyak2... malas nak boh watermark..

oke makanan dah sampai jommm makan... si along selera besar makan pon besar... ciken cop cinonet banyak ni memang tak cukup makan jawabnya... request plak ABC tapi tak minum... yang dok perabih si angah ngan dik niq..

ayah kena menyuap lagi dua hero... dorang makan bersuap baru kenyang kalo tak nasi kemana dorang kemana... pastu masuk keta start la membebel lapar lapar..

nak jugak tu suap sendiri..

perot dah kenyang terus excercise bakar balik kalori... hahahhahaa... tak sempat nak hadam..

maunya badan memasing tak selim kalo dah cam gini... ayah jer kena workout lebih..

tak cukup lagi peluh kuar gi kayuh menda alah ni plak..

complete tiga set... yang kecik pon tak padan ngan ketot ada hati gak tu nak mengayuh..

hahhhh tau pon penat... melayan korang memang semput dibuatnya..

Pusing2 jap jer terus ler balik... takde ape sangat pon... sale pon yilek... tapi equine ni memang boring skit ler pada aku... sesekali nak berjalan boleh ajer dari takde... skarang yang dok ada dalam list nak gi paradigm ngan setia city mall... memang mundur sangat tak penah lagi jejak kaki ke sana... malu aiiiii..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 11 September 2014

Segmen Ben Ashaari : Impian Ku , Seorang Blogger !

As-Salam (^-^)

Mimpi ke hape hari ni sampai 2 entri aku up... takde la, ni nak join segmen abg ben kita... rasanya sebut jerk abg ben sumer orang kenal... yang aku plak dari pagi tadi dok bukak tutup bukak tutup tak tau nak tulis apa... dari 15orang join ni dah beratus still lagi aku tak jugak publish... simple punya segmen pon blur dah caner ni nak maju?? hahahhaa..

Oke, sebelum opis hour beredar, sebelum segmen close moh cecepat buat... kang terlepas nganga lagi..


LATAR BELAKANG TUAN BLOG
insan biasa2 jer takde yang luar biasa... ibu kepada tiga hero yang makin membesar... skang keje kira duit orang kat kampeni swasta di puchong... duit sendiri ntah biler dapat kira pon tak tau... asal macam yang kat sidebar tu ler kelate... husband pon kelate so time balik raya tadek bergaduh... comfirm!!!

KELEBIHAN BLOG INI
ntah... tak tau ape kelebihan... sekadar cerita pasal anak2, aktiviti masa lapang, jalan2 cari makan,cuti-cuti tu pon dalam mesia ni jer... itu ler dok ulang2 cerita pon... mula join dunia blog tahun 2012... sebelum ni dok intai resepi jer last2 teringin nak ada blog sendiri... lebih kepada nak simpan kenangan bersama famili tercinta... anak2 dah besar esok lusa dorang boleh baca dan tahu apa yang berlaku di zaman kanak2 dorang... cam aku di zaman kekanak dulu satu memori pon tadek... sadiss


IMPIAN BERBLOG
to be honest, memula dulu memang excited nak jadik macam orang lain yang dah pemes... hahahhaaa niat pon kemain kan padahal baru lagi... dah lelama niat pon berkubur begitu saja... setakat nak memeriahkan dunia blog, nak tambah kenalan memang dah tercapai 50 percent... kalo ada rezeki ngan dunia blogging ni syukur alhamdulillah... takde pon syukur jugak bukan rezeki disini... setakat ni ada jugak hasil yang dah dapat... sikit sikit lama lama jadi bukit kata orang kan dan yang paling penting enjoyyyy..

Oke la, setelllll... nasib tak banyak kena karang... selamat bersegmen sumer..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Asyik dok bising ajak main basikal

As-Salam (^-^)

Arghhhh stress plak keje skang nih... bukan stress ngan keje pon tapi ngan perangai manusia... adoiii la memacam ragam.. staff kat opis ni bukan ramai sangat pon tapi perangai masya'allah tak tau nak cakap... depan bos pon belagak kemain tak padan ngan umur... haihhh makin tua makin menjadi... oke, takmo stress bebanyak... kang aku plak kena sakit jantung darah tinggi..

Lama sungguh tak bawak hero3 gi taman exercise... dorang asyik dok request nak main basikal tapinya nan hado ibu ayah nak bawak... malas nak angkut basikal masuk kete satu hal... pastu nak angkat naik tangga plak satu hal... sampai tayar basikal si along tu bukan takat kempis jerk tapi merekah terus... memang tahap kena tukar tayar baru dah... punya la lama tak main..

nak sangat main tayar kempis pon kempis la... nak gi tukar ari ahad kedai basikal tak bukak... semalam baru ayahnya dapat pi antar kat kedai..

angah yang bising terlebihnya nak main basikal sebab baru jerk berjaya tunggang basikal tayar dua... ini pon bukan balance sangat lagi... kena banyak berlatih baru oke..

yeayyy saya budak baru belajar... jatuh bangun adalah perkara biasa bagi saya yerppp :)

tinggal la dik niq terkontang kanting ngan basikal pat tayar... inipon tak pandai sangat lagi kayuh 360 darjah... dok main 90darjah jerk selalu... orang dah satu kilometer awak baru 100meter..

dok terkedek-kedek sangat kena tinggal ngan abang2 apalagi nangisss..



     
buah hati pengarang jantung we'olls... bila takde depan mata rindu... ada depan mata kang asyik la membebel ngan perangai masing2... sorang mengusik sorang meraung yang sorang lagi tukang mengadu... mau tak stress gini... sementara anak2 nak membesar memang kena hadap memacam kerenah... ke aku jer yang gini??

dah puas hati berpeloh-peloh main basikal, gi exercise kat playground jap... bagi dorang peluang lenjan abis-abisan... anak2 sihat dah tapi mak pak tak sihat... kemain melekat jer kat bangku camner nak kuar peloh?? pasni kena amalkan gaya hidup sihat... at least sekali seminggu exercise baru pipi tak tembam perot tak boroi... hahahaaaa..

     
cukup sejam dua jommmm balik... ikut dorang setengah hari pon tak puas kalo dapat main..


Next week dah cuti sekolah... pe rancangan korang?? tengah dok blur jugak nih... ingatnya nak amik cuti sehari bawak hero3 gi jenjalan ke ape ke tengok keadaan dulu camaner... rasanya ramai yang amik cuti senin kan dapat direct pat ari sebabnya selasa cuti hari malaysia... waa syiokkk tapi aku amek rabu ler... takmo bersesak ngan orang... hahahaaa..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))