Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 31 Oktober 2014

Aktiviti biasa dan tart nenas cheese

As-Salam (^-^)

cerita minggu ni datang lagi... heheee... malas sungguh skarang ni nak hapdet... seminggu skali pon jadik la kasi humban sekali harung dalam satu entri... citer pon asyik ulang tayang buat aktiviti yang sama jerk :(

ahad lepas cuaca boleh tahan gak panas terik... kalo tidak asyik mendung takpon hujan... dah kalo elok meh la bawak bebudak ni gi mandi kolam... tak ke cyberjaya ke putrajaya lah jawabnya... hala ke sana tutup, hala ke sini sesat, last2 gi kat kompleks kejiranan presint 9... oke la janji dapat main air... hero3 dah bising nape lama sangat nak sampai kolam kali ni, slalu kejap jer atas kete... ehhh tak menyabar betol..

   






pestime sampai sini... oke2 jer la... hari tu crowded sangat... rasa cam kotor skit air... siap makanan  beterabur dalam air... bebudak ni janji dapat main air dorang peduli ape air kotor ke bersih..

kalaula dapat join sekali main air pancut ni pon best jugak... heheee... 

dok ralit tengok budak ni main, nyaris2 dah hilang henpon aritu... boleh plak tercicir celah tiang... dekat setengah jam jugak kot carik henpon dalam beg baru perasan dah takde... gelabah jap... nasib baik laki jumpa balik... kalo henpon jer ilang aku takde kesah sangat... bukan ipong pon tapi yang kesah sangat tu segala contact kat dalam... pening arrrr kalu betol2 ilang..

lepaking lebih kurang dua jam sini... dalam kol doblas terus gerak balik... ari minggu cenggini la rutin... nak keluar outing boleh tapi kena balik before zohor cemana pon... leceh skit dok kejar2 masa ni..

ni cerita ari rabu... abis sakit urat satu badan teros amik mc... alang2 cuti setel skali ape yang patut... angkut skali dik niq pastu teringin plak nak try tart nenas cheese mama... tengok kat fb kemain lagi gebu gebas... kebetulan baru jerk dorang supply kat bakeri shop dekat ngan umah... apelagi cuba ler... yer kalo tengok harga memang mahal ler bagi aku... 15hengget tak sure plak bape bijik... rasanya tak lebih 20 kot... bekas pon kecik comel sangattt ni... biasa la nak satu gi amik dua, bedal skali popia mini..

teruja jugak bile bukak bekas tu... memang gebu gebas, cantik jer... rasa opkos sedap... kalo ngidam sangat nak makan tapi malas nak buat boleh jer beli... kalo nak untung and pandai better la buat sendirik... hihiiihii... sekali hadap licin ok!!

paling suka makan budak ni haaa... dan dan tu jugak dier ngap... siap merajuk lagi biler tak kasi... memula kata nak try satu... pastu dua... kang abis kat mulut ehhh tiga la... tadi dik niq kata nak tiga jerrrr padahal dier kata nak dua... ape ingat ibu tak dengar??? tunggu angin rajin datang menyeru kita buat yer dik..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 23 Oktober 2014

Minggu ni sejuk, mood pon lemau

As-salam (^-^)

minggu ni minggu bizi... lemau pon yer sampai tak tau nak buat ape... last2 abis masa, keje tak jugak siap... hahahaa aku ler tu... kalo dah tahap M tu besor bagi la ape pon takkan jalan... sampai tahap nak campak jer sumer ketas yang kat atas meja..

dah la, meh layan citer minggu ini yer... ari senin aku halfday jerk sebab petang nak kena attend GST seminar kat kastam klang... selasa off plak ada urusan peribadi... rabu deepavali... hhahaa takde maknanya bizi aihh... pagi ni jer kelam kabut sikit... nasib ler balik keje minggu ni takyah bertapa depan pagar sekolah... amboiii cuti deepavali sampai seminggu jugok sekolah pong..


skarang ni petang2 hujan kemain lebat... tempat korang camaner?? ni ari ahad lepas bawak dorang melepak taman... sebelum tu pi umah member kat2 situ pastu sesama bawak anak main taman... nampak benor memasing hepi dapat lepas camni... ada plak geng lagi la berganda hepinya..

suka dik niq dapat sepak bola sesuka hati... slalu dier sepak dalam umah ibunya marah... hahahaa, mau tak marah... dah sumer benda tumbang skali mana boleh tahan... singa jadian muncul ler..

merajuk takmo amik gambar sebab tak dapat pegang bola... heheheee... bukan awak punyer tu dik... tengok ari minggu ni kalo tak ujan kita gi sepak bola puas2 yer... nak score berapa ratus kali pon ibu tak marah... ibu janji okeyyyyy..

seminar GST ni kali ke-2 attend... memula dulu kat bukit jalil... yang ni kat kompleks kastam klang... katanya tuk manufacturing sector so pegi jer la dengar... ada la sikit 'special' tuk sektor ni... yang lain sumer sama... ntah bape kali aku menguap pon tak pasti... aku kalo bab gini memang tak reti nak fokus... huhuhuuu boring... next month ada lagi tuk bahagian software pulak :(

minggu ni minggu dessert... walaupon malas kan, gigih jugak la buat... aritu tengok menu alam kat tv al-hijrah terus tingin nak try... ni namanya "panna cotta"... resepi senang giler... tak tau masak pon boleh buat... heheeee... laki i cakap sedap okehhh... siap soh buat lagi... lembut jer cam dadih... masuk mulut terus cair gitu..

pestime belajar buat coklat brownies... so far so good... sedap jugak walaupon tak moist... sikit kering and best part takde rasa muak... atas tu curah ngan coklat ganache... resepi senang sangat2... takyah pakai mixer pon boleh buat kek.. vavavaa

lebihan coklat ganache tu janganlah dibuang... sedap menjilat jari dapat main celop2 cam gini... siyes tak tipu okeh... takleh gi dip n dip, meh kita wat kat umah udah ler... penjimatan namanya ni :(

sape penah guna pes ni?? produk baru jugak ni kalo tak silap... boss kiter jual so dapat la merasa 'free'.. .heheee... not bad sedap jugak... tuk yang jenis terkejar-kejar balik keje lewat tak sempat nak masak, boleh la guna pes yang ready-made... tapi kalo teror masak lebih baik wat sendiri ler lagi sihat... makan tanpa was2, ye dok??

   
sebabkan ikan takde stok, udang pon udang la... letak jugak terung telunjuk ngan tomato... perghhh layan... gambar selepas takde la pulok..

tu jer la citer kiter... heheee... balik ni nak wat jerok epal hijau + asam boi... korang buat jerok mangga i pon tingin tapi sebabkan takde mangga, epal hijau pon boleh... tengok kat fb tadi ada orang jual... dan dan arini lunch pi tesco..




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 17 Oktober 2014

citer takde tajuk

As-Salam (^-^)

salam jumaat yeayyy esok cuti... orang gomen syok ler dah gaji leh soping deepavali... heheheee... 2,3 ari ni sakit badan sungguh... lemah jer rasa cam takde tenaga... urat2 sendi pon melenguh sekali... rasanya kan mesti sakit urat... hahahaa... tu la suka sangat minum ais kan... skarang dah tua haa rasakauuu..

sale sana sini skarang khas tuk deepavali tapi rasanya tak semeriah dah se'havoc' time raya puasa... heheheee... tengok ler tu tak crowded sangat..

   
si angah dan hartanya memang tak dapat dipisahkan lagi... kalo boleh kan 24jam nak bertopi pastu beg sendat tu pon dok tergantung jer takmo lepas... ape barang kat dalam orang lain tak tau... dilarang sentuh oke orang lain kecuali aku yang selalu wat 'spotcheck'... tapi nak gak bukak rahsia... hahahha... penuh ngan segala mak nenek kunci benornya... obses sesangat budak ni ngan kunci dari kecik sampai ke besar... aku pon heran... nak kata waktu mengandungkan dier ritu aku ngidam gigit kunci ke makan kunci ke takde plak... hohohoo... kat umah pon gini la dier... paling aku hangin sebab siap bersweater bagai walaupon cuaca panas... haihhh..


muka budak penat mengayuh basikal... ni main kat area umah sudah... ayah jer melayan, ibu malas aihh nak kuar selalu... kang haru biru umah takde masa mengemas..

tragedi raya aji... kalo raya puasa si putih kena rempuh dari belakang ngan budak motor, kali ni si kelabu plak kena rempuh ngan kelisa... hurmmm malang memang takde bau oke... nasib la tak payah bocorkan poket sendiri... esoknya terus antar bengkel kasi repair dan kos si 'pelanggar' yang tanggung... dua2 tragedi ni sumer en.laki yang alami..

lama dah tekak nak makan nasi ayam TCRS... akhirnya hajat dilaksanakan jugak kat giant bandar puteri... ada menu baru wehhh TCRS tapi aritu amik set biasa makan jer... semput nak perabih pon... bebudak ni takmo makan ayam... nasik ngan suppp dah cukup selera dorang..

nyum nyum raya aritu dapat stok mangga kemain banyak... 3 jenis plak tu... ni dik niq yang mintak... pepagi celik mata terus mintak mangga budak ni, entah mimpi ape malam tu pon tak tau... agaknya ngidam sangat sangat la kan sampai abis licin semangkuk ni dier bedal sorang..

pulut magga yang pergghhhhh sedap... rasanya kali ke2 kot try... sebelum ni pernah try tapi rasa pelik jer apehal lak makan pulut ngan mangga... ye la, biasa dok makan pulut durian jer... tetiba aritu tapau lauk kat kedai siam pi gatai tapau sekali pulut makan... yesss dah jatuh cinta beb... menjejes air liur ingat balik..

sebabkan stok mangga banyak meh try buat sendiri... gigih tak gigih la bekpes makan gini... kahkahkah... tapikannnn awat rasa tak sama... ohhh pulut mangga pon failed ni ape citer oiii... malu nak cakap pon... rasa tak sesedap yang beli... huhuhuu... nampak gayanya kena menuntut ilmu pasal pulut mangga plak lepas ni..

dik niq jenis rambut tebal, takleh biar panjang skit mesti nak kena potong... kalo tidok rupa cam bangun tido dari pagi bawak ke malam camgitu jerrr..

oke la, byeeee :p

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 14 Oktober 2014

jom kita main bowling | ampang superbowl puchong

As-Salam (^-^)

skang belanja kena berhemah... wahhh gitu... ni gaya orang cam aku yang cakap... yang duit kepok2 memang takkan cakap camni... heheheee... tapi sebabkan lama sangat tak kuar berhibur ngan hero3 ni jom la sesekali kannnn... kalo selalu memang kopak..

lama dah janji ngan dorang nak gi main boling since cuti sekolah aritu... tup tup tak jadi... tunggu punya tunggu punya tunggu ahad lepas paksa diri pegi jugak ler... mati kutu dok dalam umah meh kuar amik udara segar skit sambil tu cuci poket yang dah kempis..

takyah gi jejauh... kat ioi mall pon boley tuk orang yang baru nak baling bola boling cam aku ni... seriussss ni,aku memang tak pernah main boling... hohohooo... hero3 dah biase..

elok sampai ngam ngam baru bukak... orang pon belum ada so, kalo main masuk longkang pon tak malu oke :p

tak menyabar sumer nak baling... macamkan hebat sangat tuh main..

amik 2game tuk 2orang... maknanya ayah lawan ibu... anak2 tumpang menyelit jer cukup..

     

gelagat memasing boleh tahan... si angah ngan dik niq main tolak jer tak kuat nak baling... hhehee... eksyen jer lebih tapiiiiii

aiyoooo sumer ke longkang ni ape citer?? hahahahaaa sadisss

winner goes to ayahhhhhh... heheheheee... takpe, next time kena bangkit... alahhhh 10mata jer pon... ni sebab hero3 ni la baling tak kena..

dorang ni tak puas main... sebab dah kata nak bagi dorang enjoy meh la gi carik mainan lain... boleh tahan gak ioi ni banyak menan... aku ni dok tunggu jugak voucher groupon ke mydeal ke tuk kids nak rembat... tak lama lagi cuti sekolah kan, puas hati skit main sampai lebam... jimat pon jimat... aritu nampak yang kidzania tapikan masa plak tak mengizinkan..






oke, byeee


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 10 Oktober 2014

JJCM kat gerai pon best aper

As-Salam (^-^)

ramai dok tunggu bajet petang ni yer?? hurmmm rasa cam takmo dengar pon ye jugak ni... ye la, skang sumer pon dah mahal... kot nanti ada yang naik rege lagi camaner?? last2 balik kampung toreh getah la jawabnya... tapi nak toreh pon kuciwa gak getah skang murah bebenor... aku dengar singgit lapan ploh sen jerk sekilo..

lupakan jap pasal menoreh yang tak mungkin berlaku tu... arini cam geram skit... angin kus kus dah datang... ohh no no no kena cool down... asyik geram kang tinggi plak darah aku..

lama tak ber'jjcm'... aritu teringin nak makan bihun sup kat gerai depan uniten tu... asal aku pegi jer mesti takde... entah ler bukak kol bape sebab slalunya aku gi dalam kol 11 lebih gitu... dah dua kali pegi tak dapat... sampai ler skang frust menunggeng... ehhh tapi tak frust sangat pon... banyak sungguh gerai depan tu yang memang boleh buat aku rambang mata... napsu makan tetiba jadik dua kali ganda... hahahaaa... kalo ikut hati sumer nak bungkus bawak balik..

korang sumer tunggu dalam kete jerk biar ibu pegi beli... nak parking pon satu hal jugak, situ memang padat sungguh... walaupon gerai biasa2 jerk tapi pfftttt meriahhh..

turun kete nampak satay ikan, apelagi beli ler... nyesal amik skit... sap sap soi dikerjakan si along yang sememangnya kuat makan... hahahhaaa..

karipap besar gemok ni seketoi 50sen.. sedap gak... skang tak tau ler kot naik lagi regenya..

murtabak yang boleh tahan sedap... kira murah jugak sebab besar, tebal, isi pon penuh takde ler rasa bawang jer tiap kali gigit... aku amik daging ada juicy2 skit memang terbaik... sekeping ni makan sampai malam... pergghhhh kenyang sangat ni..

hahhh goreng pisang pon beli..

last sekali beli buah orang kaya... hahhahaaa.. nape buah orang kaya?? sebab mahal boleh tahan... 100gm dah 7hengget kalo tak salah... yang ni beli kat depan medan selera dato abu bakar baginda... uitt sedap lemak2 rasa tu perghhh layan... aku ngan yang tengah jer suka makan..

beli jugak coconut shake tapi takleh lawan yang klebang punya rasa lagi... sampai skarang dok teringat-ingat... nak gi melaka beli coconut shake semata memang tak berbaloi... huhuhuuu

balik makan zzzzzzzzz tido... heheeheee



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))