Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 30 Disember 2014

TIPS/NASIHAT BUAT MANGSA BANJIR

As-salam (^-^)

Masih takde kekuatan lagi nak menulis sebenarnya... alhamdulillah kluarga sumer selamat dari musibah banjir walaupon kitorang kehilangan harta benda... hampir sumer family aku terlibat... kakak kat tanah merah, nenek kat kuala krai dan machang, mertua kat pulai chondong... yang penting nyawa dorang... tadi baru jer dapat contact kakak yang dah seminggu lost contact... tu pon ayah pegi cari... jumpa dok menumpang lagi kat sekolah... totally all damaged takde apepon yang selamat... menitik gak airmata dengar suara dier sebak... ya allah, kami redho... kami hanya insan kerdil..

pikirkan diri kita ni susah, malang tapi kat luar sana ada yang lagi susah... ada yang lagi malang... ada yang rumah pon hanyut,hilang bersama arus banjir... yang tinggal hanya tapak... ada yang kehilangan insan tersayang... ya allah, besar sungguh ujian-MU... alhamdulillah, kami insan yang terpilih..

yang buatkan aku menitik airmata biler teringatkan anak2 kecil... terpaksa menahan lapar dan dahaga... tadi pon kakak bagitau, selama 7hari dok kat tempat pemindahan, semalam baru bantuan tiba... bayangkan tahap kelaparan dorang camaner... siannya anak buahku 2bradik yang masih kecil..

aku tak salahkan sesiapa pon... ye la, bukan satu or dua tempat yang dilanda musibah banjir... hampir keseluruhan daerah... bukan satu negeri... mustahil takde yang terlepas pandang... mustahil takde yang terkecuali... jangan kita sesuka hati nak menuding jari... bukan dorang tak mencuba..

oke, stop sini jer... makin aku taip makin banyak airmata yang gugur... insya'allah, lusa nak bertolak balik kampong... bagi bantuan mana yang mampu... bawak balik segala bekalan makanan/alatan/pakaian yang diperlukan... kalo la aku kaya........

UPDATE 2.36pm

keadaan rumah nenek... tempat kami adik beradik membesar... tempat aku dilahirkan ditika musim tengkujuh melanda... tempat jatuh bangun suka duka kami..

roboh dalam sekelip mata... tiada lagi hotel persinggahanku tika balik kampung... tak dapat nak bayangkan kehidupan lepas ni... ya allah ya tuhanku..



----------------------------------------------------------------------------------------------------

Aku share tips/nasihat yang aku dapat melalui grup wasap... insya'allah moga dapat beri manfaat kepada semua..

" Pengalaman mangsa banjir besar di Jitra Kedah pada tahun 2005 "

Bila banjir surut, anda masuk rumah dan anda dapati TV, Peti Sejuk , Mesin Basuh , Table Fan, Peralatan Letrik Dapor dan lain2 perkakas letrik termasuk PC atau Laptop berselerak lintang pukang macam sampah.... jangan ingat itu semua dah jadi sampah yang perlu dikutip buang.

Ingatlah komponen barangan letrik bukanlah diperbuat daripada garam atau gula yang melarut bile terkena air... ia sebenarnya diperbuat dari plastik dan logam yang tidak terjejas sikit pon bila kena air jika tiada arus letrik mengalir pada saat ia tenggelam dalam air... so berkemungkinan besar tak ada apa yang rosak pada peralatan2 itu cuma ia nampak kotor kerana diselaputi lumpor.

APA YANG HARUS ANDA BUAT?

1- JANGAN sesekali cuba untuk menghidupkan@test ia masih ok ataupon tidak.

2- Kumpul semua peralatan letrik, kemudian tembak air untuk membersihkan lumpur disetiap bahagian.

3- Buka BACK COVER atau sebarang penutup yang boleh dibuka sehingga menampakkan komponen dalam peralatan, kemudian tembak air untuk membersihkan lumpur.

JANGAN MEMBERUS, JIKA PERLU GUNA BERUS CAT SAHAJA UNTUK MENYENTAL LUMPUR YANG DEGIL

4- Bila dah cukup bersih, jemur di tengah panas 2-3hari sehingga puas hati tiada air atau kelembapan pada komponen dalamnya.

5- Jika ada hair dryer tiupkan udara panas kebahagian yang sulit supaya ianya betul2 kering.

6- Pasangkan balik back cover atau penutup.

7- Hidupkan untuk test OK atau TIDAK.

" percaya atau tidak sehingga hari ini saya masih menggunakan TV,peti sejuk,mesin basuh,kipas meja dan beberapa peralatan letrik yang tenggelam masa banjir tahun 2005. Kira2 90% barangan letrik yang tenggelam banjir dapat digunakan semula oleh saya dan keluarga "

YANG PENTING SABAR & TABAH MENGENDALI KERJA BAIK PULIH PERALATAN LETRIK YANG SEBENARNYA TIDAK ROSAK PUN KERANA BANJIR.

Harap dapat membantu dan memberi manfaat kepada mangsa2 banjir... Insya'allah..

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 24 Disember 2014

Banjir di Pantai Timur | bertabahlah

As-salam (^-^)


hati rasa sayu sangat... sebak pon ada mengenangkan tempat berteduh aku zaman kecik dilanda banjir... yer umah nenek kat kampung... dah beberapa tahun tak banjir kali ni teruk kena... memang tahun ni hampir sumer tempat kat kelantan dilanda banjir besar..

ya allah, bertabahlah sumer mangsa..

kali ni gelombang yang kedua dah... yang pertama kena memang satu ape pon tak dapat diselamatkan... air naik ngan cepat... sekejap jer umah tenggelam... cam umah kitorang kalo dari dapur lantainya landai atas tanah memang tenggelam terus... kalo area ruang tamu tinggi skit ada tiang seri... situ pon dah cecah pinggang dewasa... huhuhuuu

skarang rasa cam berbelah bagi... nak balik kampung tak boleh... banyak jalan terputus hubungan... kalo dapat balik pon bulan 2 nanti time raya cina... dapat tolong mana yang mampu pon dah okey..

cam umah nenek tu umah kayu... dah lama pon berpuluh tahun umur rumah... memang nampak usang sangat... sekali dilanda banjir lagi bertambah usang... risau gak kot roboh... ya allah, selamatkanlah kami..

bernasib baik sebab kat belakang umah ada kebun getah so arus deras camaner pon umah mampu bertahan dari hanyut... pokok getah dah jadi penghalang... cuma bahaya skarang takut pokok tumbang hempap umah... tu memang masalah besar jugak... aku ingat lagi pernah sekali masa zaman sekolah menengah, pokok getah hempap ruang dapur... sekelip mata ranap... nasib takde yang cedera... musim tengkujuh gak time tu... angin kuat ape pon boleh jadi..

takpelah, kami redha dengan ujian-MU..

agak sedih jugak la tuk keluarga lain... yer la, sekolah tak lama lagi nak buka... camaner la nasib dorang... mesti ada family yang miskin yang susah yang anak ramai masih bersekolah yang tak mampu... biler diduga macam ni lagi bertambah susah kehidupan dorang... allahuakbar tak dapat nak bayangkan... berat mata kita yang memandang berat lagi bahu yang memikul..

tadi sebelum datang keje sempat tengok berita kat astro awani... angka mangsa banjir meningkat ke 21ribu plus tuk negeri kelantan jer... kawasan yang paling teruk terjejas skarang gua musang ngan kuala krai..

negeri lain yang turut sama dilanda banjir terengganu, perlis ngan pahang..


tak dapat tolong dengan wang ringgit takpe, cukuplah sekadar mendoakan yang terbaik buat sumer mangsa... moga mereka diberi kekuatan dan tabah menghadapi ujian... amiiin



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 23 Disember 2014

Cuti-cuti Cameron | Big Red Strawberry Farm

As-Salam (^-^)

sambungan lagi kisah kat cameron... last part dah ni pasni takde nak sambung dah... heheheee... abis jer jelajah ladang teh boh kat sungei palas kitorang gerak ke big red strawberry farm... ni bebetul terletak kat brinchang... jalan nak masuk ke farm ni sempit jer... memula laki refuse gak takmo gi tapikan biler dah masuk waaaa best jugak... luas tempatnya bukan takat stoberi jer yang ado... salad, bunga bungaan, cactus sumer ado... tapi aku tak membeli ape pon... bunga2 tak minat sangat nak nak cactus tu... aihh tak cantik pada pandangan mataku..

gambar family ni jer yang ado... bolehla orang baru nak up guna monopod..

bebudak lebih teruja tengok ikan sementara ibunya plak teruja tengok sayur... hahahhaaaa tengok jer tak beli pon :(

aku pasti peminat cactus geram tengok lambakan cactus kat sini... tak silap 4 for rm10..

hoooo yang besar2 ni aku serius... imagine ehhh kalo terjatuh atas tu camaner? ngilu 44ari aku rasa... sekali tengok yang besar ni cam lawa jugak..

posing adalah wajib!!

salad yang buatkan aku geram... segar bugar sumer ni yer fresh dari ladang... tak silap aku ada 3,4 jenis salad... cam aku ni geram jer lebih tapi tak beriya pon makan sayur..

sepanjang laluan yang kitorang berjalan berbumbungkan pokok anggur... wallahhh geram... anggur ijaw lagi blom masak... kalo masak pon tak boleh nak main petik gitu jer..

stoberi fresh from pokok... pandai dorang manfaatkan ruang... bawah pokok stoberi tu bukan rumput... haaa cer teka ape?

daun parsli (ye kan ni parsli? hahaaaahaa tak konpiden plak kot salah)

     
biler malas nak jalan sumer pon bergayut kat ayah.. kahakahakkhakk ibu bebas nak berlari pon boleh :)

     
singgah cafe layan tekak dulu sementara bebudak tu dok main menan... dah nama cameron apepon makanan sumer nak berasaskan stoberi... cheese cake stoberi ngan sudae ni memang wallahhh sedap tak tipu..

kenyang perot kitorang pon gerak balik apartment rehat dulu... petang plak baru kuar gi pasar malam brinchang lagi selagi... dah esoknya nak balik jadik kena la cari ape yang patut..

seronok yer dik niq buli ayah... asyik la takmo jalan... time ni yang tengah pon sama gak takmo jalan... buat perangai lebih nak beli menan ape ntah tapi aku boo layan jer dier... kang kita cari penawarnya..

jumpa dah... ni ubat dier, gula2 kapas... dapat ni berdezup dorang kerjakan... tak sampai 5minit licinnnn... hahahaa, nyesal beli satu... cian korang kan gula2 kapas pon menjakun..

terjumpa pepora la pulok takyah gi langkawi kat cameron pon hado... grab jugak ler sebab tak pernah makan... asyik dengar orang cakap jer sedap sedap apelagi dah ada depan mata harusla cuba... dulu kan ada isu pasal halal haram pepero ni..

stock untuk dibawa pulang ke puchong..

malam lepak dalam umah jerk layan tv... lagi sekali kitorang me'repeat' beli udang ngan sotong celop tepung... ralit pak ngah kopek kulit udang tuk dik niq... licin sepolistren dikerjakan..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 22 Disember 2014

penghujung cuti sekolah 2014

As-salam (^-^)

cuti sekolah dan nak sampai ke penghujung dah ni... pasni mula balik rutin cam biasa... pepagi antar anak3 pegi sekolah... petang kang amik dorang balik sekolah... bukan mengeluh ke ape cuma biler dah cuti rehat panjang ni rasa malas giler nak mula balik rutin ituw..

semalam mati kutu aku dok umah... bebudak ni plak cam biasa tak bergaduh setiap minit tak sah... camaner ni nak tambah baby kalo 3 pon ibunya dah pening? heheee... last2 ajak laki kuar jenjalan... takde arah tujuan jom kita pi ioi city mall... ramainya la orang maybe mall baru kot... cam ulat aku tengok... restoran takyah cakap full house sampai nak kena Q... masyuk2 tokei kalo camni tetiap ari..

kat tesco ada food fiesta youuu... time sampai program belom start so tak dapat dorang nak join..

penuh orang kat depan kedai kasut DC Tribe... cer tengok dalam kedai takde pon orang... sumer dok kerumun sebab nak amik gambar ngan king kong emas yang sebesar alam ni... aku agak mesti tokei kedai tension pasni takde ler king kong... hahahahaa... dah cam pameran lak jadinya... ehhh kitorang pon menjakun sekali..

tengok orang main ice skate jap sambil layan pretzel auntie anne... pastu makan kat ayam penyet dekat2 situ... tak kuasa dah nak carik restoran lain... tak sempat pon tawaf mall... hanya masuk index living jerk..

tengs my hubby for this carrot cake... officially dah masuk 3series... moga kehidupan lepas ni lebih diberkati, bahagia bersama insan2 tersayang dan lebih sabar dalam melayan kerenah anak2... yang lelain family dah aminkan..

chocolate moist cake ni buat ler tuk kudap2... anak ramai ni nak kena rajin skit, asyik nak makan jerk keje dorang..

ada lagi saki baki cuti sekolah tak tau la nak gi mana... dik niq request nak gi zoo... hahahaa tak hagak2 tu katanya nak tengok gajah... mementang ler gajah menang piala AFF... yang angah plak asyik ajak gi tengok wayang... hurmmm kitorang ni kekangan masa kalo weekend... kalo ari keje lak kena keje ler cuti dah abis... abis tu bilanya ada masa?

cam along takde cakap nak gi memana dah cumanya request adiah besday.... akan datang besday dier 5 januari tu yang awal2 dah demand... hadoiiii la bebudak skrang..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 18 Disember 2014

Cuti-cuti Cameron | Ladang Teh Boh Sungai Palas

As-salam (^-^)

kecoh kan pegi cameron jer pon tapi kemain update entri berpart-part... hahahaa... takpe lah, cam sayang plak gambar bebanyak tak simpan kat blog... folder pon dah menimbun ni ingat mana gambar lama nak delete jer... ni pon tengah pening siapkan photobook..

oh ada yang tanya ada kesan banjir tak kat cameron... yang aku pegi ritu takde nampak sebab area yang kena banjir tu kat lembah bertam... cam kitorang lalu kot tapah kan, sebelum pekan ringlet ada simpang kat kanan... haa jalan tu menurun ke lembah bertam... memang jauh lagi kebawah... so yang kat belah atas memang tak kena... kitorang pon takde gi jelajah kawasan peninggalan banjir... jadik kalo nak pegi cameron takde hal cumanya kena hati2... all the way ada tanah runtuh..

bab penginapan aku taknak review sebab tak best... hehehee... company sewa apartment kat tanah rata... not recommended so baik takyah citer..

okey, setel soping jagung kat kea farm kitorang gerak ke ladang teh boh sungai palas... pemes kan sini... sape yang gi CH memang akan ke sinun... dulu aku gi ladang boh lagi satu kat habu... jalan nak ke ladang bersimpang siur gak cam biasa cumanya lagi better dari habu..


kecik jer sekolah anak2 pekerja estet..

tapi aku tak suka sungai palas ni sebab kete takleh naik sampai ke puncak... nak kena park kat bawah pastu mendaki... huhuhuuu siksa kakiku... yang bawak anak kecik, warga mas kesian ler kan... siap stroller pon kena angkut naik..

jauhnyaaaaaaa... nasib dah pekena nasi kukus..

halfway pon dah semput, hahaahaa... dik niq tu naseb tak mintak didukung tau..

legaaaa akhirnya sampai gak kat puncak..

     
celah pokok pon boleh yer... ada jer idea dorang ni nak posing... tak payah aku suruh buat gaya ke hape dorang sendiri pepandai buat... jalan skit stop soh snap gambo..

naik atas ni cuci mata sesajer... takgi pon kat area cafe, tengok penuh ngan orang malas aihh... semua dok kerumun nak bergambar kat beranda cafe... view situ memang superb cantik..

gaya tido la pulok..

     


ape lagi nak cakap erkkk... ok ok jer kat sini... selain tengok ladang teh ape jer yang ada..

lepak jap ilangkan lenguh kaki pastu turun la takkan nak tunggu sini... time nak turun laju skit jalan compare ngan masa mendaki tadi... kalo ujan memang tak sanggup aku nak daki... silap aribulan gelincir lagi susah... on the way turun singgah kat ladang blueberi jap tapi tak bukak plak... katanya blueberi kecik2 lagi blom masak..

ni kat belakang cameron square... nampak cam tempat terbiar... tak tau la memang terbiar ke baru nak bangun... cam seram skit sunyi sepi tapi deco2 taman boleh tahan gak cantik..

besarnya periuk telinga kera..

takyah cium buah tu takde bau..

cantik bangunan Nova kat cameron square nih... tempat baru lagi... lebih kurang cam soping mall la... kitorang tak masuk dalam pon malas..

pasni ada lagi entri cameron... hahahhaaaa bagitau awal2 ;p



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 17 Disember 2014

Cuti-cuti Cameron | Abang Strawberry ~ Sambal Stoberi Ikan Masin

As-salam (^-^)

abis citer ari pertama kat CH masuk ke hari ke-2 plak... memang pack jadual sebab nak sekali harung berjalan mana yang tak pegi lagi... esoknya pagi2 nak kena check-out... dapat ler pegi 3,4 tempat gitu... before asar dah dapat balik apartment rileks jap betulkan urat... lepas tu kuar plak cari makan tuk dinner... heheee... malam rest jer kat umah tak kuar gi memana... kat CH kitorang tak berjalan malam... tak kuasa nak melawan udara sejuk... huhuuu plus takde ape yang menarik tuk dilawati... banyak tempat kol 4pm dah closed so nak gi mana?

ketar2 badan nak mandi pepagi hari... kitorang kuar seawal jam 8am... hahahaaa eksited sangat ke hape ni? first thing ingat nak makan... haaa lapar memanjang... dari semalam lagi terliur nengok banner nasi lemak sambal stoberi ikan masin.. meh kita cuba... nak cari senang jer kat kampung taman sedia..

abang stoberi nama tempatnya..

suasana kat sini pon best... cantik gak deco dorang pastu sebelah jer ada ladang stoberi... abis makan nak gi petik stoberi no hal but make sure kena inform dorang kat kaunter dulu... takleh nak main petik cam kebun sendiri yer..

baru kutahu cameron skarang dah ada epal sendiri yer... hanya jumpa kat cameron saja kot... takat ni aku tak jumpa lagi kat tempat lain... masa kat pasar malam brinchang ada tengok... sekilo rm10 hengget... apelah rasanya erk? kitorang tak beli pon... cam tak konpiden... yang nak purple tu mungkin dah masak kot... huhuuu tak tahu..

nah kasi zoommm skit bentuk buahnya... lain kan dari epal import yang kita dok kenal? pasni kalo ada sesapa yang torai boleh share tak camaner rasa dier? teringin arrr nak tau..

jangan terpedaya ngan bunga itu... memula aku ingatkan yang idup punyer rupanya pelasetik... hahahaa... kemain laki den pi cium..

sebabkan nasi lemak amik masa skit nak ngap tukar plan terus order nasi kukus ayam berempah... yang penting sambal stoberi ikan masin di provide sekali... lagipon misi pagi tu memang nak pekena sambal stoberi... perghhh memang sodap... manis2 jer rasa sambal... pedas light2 ujung lidah... yang dalam mangkuk tu gulai ikan masin pon sodap jugak..

yang ni plak nasi kukus daging rendang... oke jugak sedap... nasib baek kitorang tukar plan takmo tunggu nasik lemak sebabnya kitorang dah abis makan pon meja lain blom dapat makan... hahahaa... mesti sumer tu nak merasa sambal stoberi agaknya..

abis makan gerak ke kea farm dulu nak sopim skit... awal pagi ni tak jem sangat area situ... lewat kang azab ler nak parking... parking plak tepi jalan cenggitu memang leceh... risau bebudak jer melintas sesuka hati..

tak reti puas dorang ni nak pow lagi keychain... malas nak bertekak pilih jer la korang..

soping jagung kat kea farm tuh memang puas hati... tengok la tu haa... mantop kan? kitorang beli 3longgok dapat 20hengget jerk... selonggok ada 10ketol... memang puas makan..

setel soping jagung terus gerak ke sungai palas... yang tu nanti la update kat entri lain..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))