Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 21 Januari 2015

maulidur rasul, besday ngan khatam al-quran

As-salam (^-^)

bosan sebenarnya ni takde ape nak buat..

awal tahun baru aritu kan ada balik kampung untuk misi bantuan banjir... sampai pon dah lewat petang terus singgah kedai beli kek... nasib baik ada jugak kek itupon lepas dah berpusing 2,3 kedai takde... ye la, lepas banjir sumer bekalan terputus... kedai kek pon takleh nak buat kek sebab kekurangan telur... huhuhuuuu..

ekceli 1hb tu besday FiL yang ke-78... kitorang kira nak potong kek sekali harung ngan along... besday dier 5hb... dah beberapa hari dok bising jer cakap nanti harijadi dier belikan adiah... kitorang buat pekak ajer kalo dah setiap minit dok sebut... hahahaa... takmo bagi kuciwa tu yang potong kek skali ngan tok ayah... buat doa selamat jer bukan celebrate beria..

 
malam tu jugak buat majlis khatam al-quran anak buah... meriah ler kumpul reramai walaupon tak semua dapat balik kampong..

 
selesai majlis khatam al-quran terus selawat plak sempena maulidur rasul yang jatuh pada 3hb pastu baru la doa selamat... kiranya 3in1 terus..

 
kek biasa2 jer takde nyer SR..

 
yang ni homemade by SiL..

 
pulut kuning sempena ngan khatam al-quran... regukan ngan ayam percik kuah putih... perghhhh sedap!!

 
alhamdulillah... moga kedua-duanya (atok ngan cucu) diberi kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur..

 
to along, moga menjadi anak yang soleh dan berjaya dunia akhirat... bimbing adik2, jadikan diri sebagai contoh... belajar biar rajin..

 
si angah semenjak dua menjak ni memang rajin bebenar nak menolong... ni dier tengah served pinggan... 

skarang kat umah kain baju sumer dier kutip masuk mesin, mainan yang adik sepahkan amik tolong masuk bakul, bantal tersusun rapi jek... hahahaa... kekadang sibuk nak hidang makanan... alahaiii awak tu kecik... kang pinggan ke mana, makanan ke mana... tapi tu time angin rajin datang menyeru jer la... kalo malas suruh la pat ploh kali pon blom tentu nak tolong..

yang paling pemalas skarang ni ialah dik niq... even nak minum air masak pon boleh menangis malas nak gi amik kat dapur... slalu yang jadi mangsa si along la... adoiiii geram... marah pon bukan dier heran... pepon syabas dik dah boleh tidor tanpa cium ketiak ibu... heheheheeee senang jer nak ajar sebenarnya... aku jer yang cuak lebih... skarang tengah carik katil 2 tingkat..

 
balik puchong potong kek lagi sekali... pon kek sponge ajer buat syarat..

hadiah pon dah dapat legaaaa dah takde tuntutan yang dibuat dek along... kalo tidakkkkkk, hurmmm cair taik telinga..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 19 Januari 2015

citer random dihari isnin

As-salam (^-^)

lega dah seminggu start sekolah... kira hero2 except si along dah pandai sesuaikan diri... cam angah hari ke-2,ke-3 ada buat hal gak menangis... ada budak buli katenya... senang jer dier, pi cari si abang kat kelas menangis depan pintu pastu terus ler bersidai kat situ sampai balik... hhahaahaa gud sangat... adik niq ari ke-2 dah pandai sesuaikan diri... lepas antar pagi then nak tinggalkan tu payah gak but alhamdulillah dalam 15minit jer dier buat onar nak salam nak cium ntah bape kali dok ulang yang sama jer pastu dah oke..

sehari sebelum bukak sekolah dah umpan dik niq ngan kasut baru... huhuhuuu...nak kata umpan pon tak jugak ler, kasut dier yang boleh kira baru beli gak lagi dah tak muat... tak tau la kaki cepat besar ke memang size kasut tu kecik... masa test nak beli dulu budak ni cakap oke... skarang biler nak pakai terkial-kial plak aku tengok..

alang2 tu terus rembat sorang sepasang tuk raya terus... skarang ni tengah sale tuk raya CNY... beli skarang pon jimat gaks duit gst... heheheee... yang si along punya jer blom dapat... tuk dier takleh dah amik saiz kanak2... kaki cepat besar..

 
ada ke patut ayahnya nak amik kasut sports tuk raya... hurmmmm tak patut tapikan cun gak kaler kuning itam... nasib tak muat ngan kaki so selamat poket..
 
      
yang lebih teruja budak sorang ni padahal yang kat kaki tu bayar pon blom lagi... pantang betol, ape jer yang abang dapat/buat sumer dier nak..

 
biasanya bila kuar mesti ada yang mengadu lapar... nak abaikan pon tak boleh, kesian dok merengek... paling pebret ni la kalo makan kat mall... aritu tak tahu la aku lapar or memang sizzling ni sedap sebabnya rasa cam tak cukup makan.... slurpppp sedapnyaaaa..

 
sabtu, 2ari lepas jenjalan nengok motor... ingat nak amek motor plak senang angkut budak pegi balik sekolah tapi takde la motor besar gini... pat orang nak panjat mau gedebuk cam nangka busuk kang... pada aku kalo ada honda cup pon oke janji motor... budak2 lagi suka kalo naik motor sebenarnya :)... jakun pon yer sebab takde motor... laki jer la tak makan jem pasni... aku mana reti bawak motor... terpaksa la hadap gak jem depan pagar skolah..

 
setelah 10tahun dok menyewa finally umah tempat berteduh dah jadi hak milik sendiri... ikutkan kehendak hati memang nak yang landed tapi rezeki blom sampai situ... ni pon tak disengajakan... dah alang2 tuan rumah nak jual terus ler beli... kalo tak sebab nak jual, tak tahu la sampai biler aku dok menyewa... hurmmm kalo calculate balik 10taon dok bayar sewa sesajer memang rugi banyak... sobs sobs sobssss... takpe la yang lepas usah dikenang... skarang tengah on mood nak mendeco... yeayyy

 
semalam selera tekak si bujang nak makan lamb... beli yang dah siap marinated... senang keje balik umah just masuk dalam oven..

 
arini punyer citer lepas amek dorang balik sekolah agama terus ke tempat dik niq plak... ada masa sempat lagi wefie... nampak jer senyum tu padahal hati tengah mendidih ngan laki... hahhaaahaaa, patutnya dier yang amek bebudaks ni tapi boleh plak gi bantai tido tak ingat dunia... since 10.30am aku kol sampai pukol 11.00am tak berangkat... terus ler aku kuar opis... nak harap dier bangun ntah berapa lama plak bebudaks kena menunggu kat sekolah... haihhhh sakit puuuulakk ati kitew wak... slalu pon aku ler yang jadik alarm... nasib ibumu ni tak bizi arini and tak lupa nak pantau..

 
akibatnya lunch tadi kena ler makan roti jew... tak sempat dah nak beli makanan... takpe, sesekali diet pon oke :(((



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 12 Januari 2015

FirstDay Skool | Gelagat Dik Niq ngan Pak Ngah Ayyan

As-salam (^-^)

entri khas tuk dik niq kiranya ni tapi selit gak citer angah... arini dik niq pesday masuk skool... hehehehee... ikutkan kiraan umur baru 4taon 3bulan jer tapi ikut tahun dah sampai masa ler 5taon... ikutkan hati ibunya jugak nak jer antar dari taon lepas senang skit nak handle skali ngan angah tapi tu ler kecik sangat lagi..

kali ni aku tukar angin plak, try antar masuk PASTI... jauh skit berpusing pepagi tapi takpe la kena bagi tugas ngan laki... satu ke sana satu ke sini... ni pon aku handle dik niq... ayah handle si angah kat SRA... kan darjah satu dok risau gak kot nya dibuat hal..

malam sebelum tu kol 9.00pm dah paksa masuk bilik tido... hahahhaaa... kejam!! sesekali takpe arrr... dah lama sangat berehat... sronok dok tido kol doblas, kol satu pagi kekadang tu... dah start sekolah memang big NO yer nak tido lewat unless weekend..


       
hari kejadian tak payah dikejut pon bangun ngan sendiri melainkan along... dier dah biasa skool memang sajer buat liat... mandi bersih2, pakai baju terus solat subuh berjemaah..

     
 sumer bersemangat lain macam... ye la dah sumer pon dapat baru kan mesti eksaited... sama jer cam aku masa zaman sekolah dulu... tido malam pon tak lena kadang tu tak sabar nak pakai pakaian baru... hahahaa..

awal sangat bersiap so banyak ler masa menunggu, jom bergambar dulu... aku kalo tengok dorang semangat gini memang risau... mesti ada ni yang tak kena jap lagi..

dik niq tak menyabo nak gi skool..

sempat layan citer jap..

memula masuk kelas okay boleh duduk kat kerusi sendiri sambil main2 huruf... aku tunggu kat luar kelas jer sekalinya tak sampai 5 minit muncul kat depan pintu nak nangis dah takot aku tinggal... terpaksa la masuk balik tunggu jap sementara tunggu cikgu ambil... cikgu pon pening nak handle budak... ramai benor yang nangis... cam dik niq ni pon terpengaruh la ni... tengok member nangis dier pon nak ikut..


budak laki ni paling win menangis... sian plak tengok..

elok cikgu pegang jer terus aku cabut... akibatnya? bhahahahaaa tak macho langsung..

memula tunggu gak dalam 15minit tengok eh ehhh makin lama makin lebat plak ujan siap tendang sliding door... kang banjir susah gak terus ler aku angkat tangan bye bye, masuk keter cabut... untuk aku la kan, aku rasa elok tinggal... lagi dier nampak muka mak ayah lagi menjadi-jadi... time ni hati kena kental :(

dalam kol 10.30gitu aku gi smula tengok kot2 la ada dok tepi tu menangis lagi... hehehee... alhamdulillah takde, diganti budak lain plak tempat tuh... time balik tengok eh elok plak gelak dah tak nangis... siap bagitau ibu "masa mula2 jer dik niq nangis banyak-banyak pastu dik niq dah tak nangis" wah wah wahh hebat sangat ni anak ibu... pastu aku drop jap kedai makan sebab ayah ngan abang2 tengah dok makan, terus dier cakap "dik niq tak nak makan, dah kenyang tadi makan mee goreng... banyakkkk dik niq makan" ibu, "sedap sangat ke" dik niq, "a'ahhh sedap"... hahahaaa... harapnya esok lusa dah takde drama..

     
angah pon dah jadi gud boy siap peace yooo lagi... sekolah agama ni dapat dok kelas no.1... hahahaaa, siap la lepas ni kena polish giler2 kalo takmo turun kelas... mungkin jugak sronok sebab bleh pegang duit blanjer sendiri kot :)

hopefully skolah kebangsaan pon behave cam sekolah agama jugak... sumer 3 anak dah sekolah rasa cam cepat sangat dorang besar... yang pasti ibu ngan ayah dah makin tua... kejap jer masa skarang nih... tup tup masuk sekolah menengah, pastu zaman kolej/zaman u... pastu keje... pastu kawin... pastu??? 



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Sabtu, 10 Januari 2015

Keadaan Selepas Banjir dan Tahun Baru

As-salam (^-^)

entry pertama di tahun baru... memang malas sebenarnya nak apdet blog... mood dah ilang dibawa arus banjir... huhuhuuuu tapi tu la yang dah terjadi kita takleh nak pusing balik... life must go on katanya... moga semua mangsa-mangsa banjir diberi ketabahan yang berlipat kali ganda, ditenangkan hati dan dipermudahkan segala urusan... insya'allah aminnnn..

tahun baru aritu kitorang gerak balik kampung... tak tenang dok sini pikirkan famili dalam kesusahan... before tuh dah beli segala barang keperluan siap2... banyak umah nak diagihkan jadi banyak la barang kena carik... mana yang rasa perlu kita sauk jer... tu pon terpaksa tinggal gak sebab tak muat... balik konvoi 2keter jer ngan BiL... isi keter bagi padat sepadat padatnya... lauk basah pon kitorang bawak balik kampung okey... dengar kata ayam sekor pon dijual ngan rege 35hengget... ya allah, orang dah dalam kesusahan lagi nak tambah keperitan  dorang buat ape?

gerak awal pagi dalam kol 4... konon takmo sangkut ngan jem sekalinya sangkut gak sesikit..

tinggal skit jer ruang nak tengok cermin belakang... alhamdulillah, kat kampung pon famili dapat bantuan tak putus2... ada jer yang datang memberi... time ni la senang nak kutip pahala kan... cam aku pon ada gak member2 kasi makanan ngan pakaian terpakai... syukur sangat biler tengok yang menerima tersenyum girang..

benti kat felda kechau isi minyak... memang ramai takyah cakap ler rata2 dengan satu misi jer iaitu misi kemanusian banjir... dapat tengok bendera setiap negeri turun hulur bantuan... cam yang ni kedah tak silap aku jauh dorang berpusing... naik KL dulu tu... jalan terdekat takleh lalu sebab dah runtuh..

sepanjang perjalanan rasa macam tak percaya jer terjadi bencana seteruk ni kat negara sendiri, kampung halaman sendiri pulak tu... memang dah sama cam tragedi tsunami yang dok tengok dalam tv tapi kena percaya pada yang satu... hebat camaner pon kita, kita takleh nak menolak/melawan takdir allah..

dah masuk area kuala krai... kalo tak salah ni dah masuk manek urai... dorang dok menunggu tepi jalan mengharapkan keter2 yang lalu hulur sedikit bekalan makanan... aku pon hulur jugak mana yang berbungkus dalam plastik... yang dah wrapping elok takleh la susah nak kuarkan... nak stop keter bukak bonet memang tak berani takot dorang serbu... tu pon dok hulur dorang berebut-rebut sampai bertolak amik... haihh la, cuba bertolak ansur skit... ada tu ngan orang tua pon boleh datang sambar gitu jer... rakus sangat..

and 2,3 ari lepas tu dapat berita yang mana dok menunggu kat tepi jalan ni bukan mangsa banjir sebenarnya... kata sumber la dorang ni warga siam yang datang amik kesempatan... betul ke tidak tu aku tak pasti jugak... wallahualam... kalo betol tergamaknya korang kan buat camni..


badan ngan tapak rumah dah terpisah..

dugaan lagi biler bekalan air terputus hampir 2minggu jugak ke lebih aku lupa... mana rumah yang elok tu jenuh jugak la nak angkut air tuk basuh dan ni la fasa yang paling menduga pada aku... camaner nak basuh umah penuh lumpur tu?

kebanyakan jalan rosak teruk..

menitik air mata tengok orang2 tua ngan anak kecil tido kat kaki lima camni... bayangkan kalo ini keluarga kita, camaner perasaan korang?

first kitorang stop kat umah mak sedara aku kat bandar guchil kuala krai... memang takde ape pon yang dapat diselamatkan... masa banjir aritu kawasan ni dah jadi cam pulau... sumer rumah tenggelam tak nampak ape... pikirkan anak2 nak sekolah memang sedih..

tak tau la camaner skarang dah bersih ke tidak..

padahal kawasan umah dah tinggi tapi air lepas bumbung jugak... memang dasyat sungguh banjir tahun ni... harap ni la bencana terburuk dan terakhir..

ni pulak keadaan umah nenek aku (yang betulnya nenek sedara) tempat aku membesar sampai abis spm... umah kayu tambah plak dah uzur... dari memula tahu pasal banjir lagi aku tak sedap ati, risau tak tentu pasal... rupernya betol jadi camni..

yang bertahan hanya ruangan dapur ke bilik air... saat aku gi tengok kawasan aritu pak sepupu baru dok bersih skit kat bahagian yang berbatu bata tu... dapatla dio buat tempat tido sementara... selut/lumpur takyah cakap arr tebal giler... 

ruang bilik... apepon kitorang tetap syukur..

umah kakak aku kat tanah merah pon sama jugak naik air tapi tak terok mana cam dua umah kat atas ni... pegi pon dah malam jadi takde nak snap2 lagi dah... umah berselerak... umah MiL plak bahagian dapur terok gak naik air tapi alhamdulillah tak sampai ke ruang atas... ruang dapur ni rendah skit... air naik sampai lutut jugak ler..

nak dapat sebersih macam ni melecet ketiak memasing... hahahaa tu sebab musabab jugak kitorang balik kampung nak gotong royong cuci rumah... harapkan MiL ngan FiL dorang memang dah tak larat sangat... kalo larat peti ais ngan mesin basuh tak ler tenggelam ngan air banjir, dorang dah angkat naik ke ruang tamu la masa banjir aritu... tak tau la tu boleh berfungsi lagi ke tidak... cuba tips banjir dulu..

tu jer yang dapat aku share... cam aku tulis sebelum ni... kalo kita rasa kita susah, kita kena ingat ada yang lagi susah... ramai lagi yang memerlukan bantuan... mari la kita bantu seikhlas yang mungkin... jangan mengharapkan ape2 balasan..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))