Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 26 Februari 2015

Port Dickson | Muzium Tentera Darat

As-salam (^-^)

short vacay cny aritu tak tau nak gi mana... sebelum sebelum tu dah pikir tapi biasa la pikiran asyik berubah... kejap nak gi sana, kejap sini, kejap ehhh tak jadi la dok umah jer senang dapat tido... hahahaaa... pastu plan nak shopping raya sesikit kat sogo... mesti clear sebab ramai yang cuti balik kampung... huhuhuu... pi mai pi mai end up seminggu before cuti baru booking... tu pon pikirkan hero2 tu kesian plak dorang kalo tak bawak berjalan... cuti panjang dok terperuk dalam umah mesti bising mulut memasing.... dapat keluar dari puchong semalaman pon okey dah... wat ubat orang tua tua kata... so jom jenjalan ke Port Dickson... tu jer yang paling dekat..

ikut hati aku cadangnya nak stay kat grand lexis... dapat ler kitorang berkubang dalam pool tanpa gangguan... heheheee tapinya dah last minit gitu telan ailio jer la memang takde bilik kosong... pastu terbaca review pasal langit langi hotel... not bad gak walaupon murah kan ada bilik yang ada jacuzzi... ohh tak dapat private swimming pool, dapat private jacuzzi pon boleh... ni jer bilik paling besar... nasib masa click nak book masih ada kosong... bilik pon tak banyak ada dua ketoi jer... kira rezeki hero2 jugak..

 
aku booking thru booking.com dapat rege rm185 tuk 2hari 1malam... kalu direct hotel dalam rm190 plus tak silap... but please dont expect too much... hotel biasa2 jer ni takde bintang... ada ler kekurangan dari segi lain..

oke, sebelum check in hotel tu kitorang jenjalan dulu... sampai awal jugak dalam kol 11lebih gitu... ala PD ngan puchong bukannya jauh mana pon... dalam sejam dua dah sampai... siap kitorang benti tido jap lepas tol sebab laki dah ngantuk sangat... heheheee... walaupon dah banyak kali ke PD tapi tak pernah lagi kitorang masuk Muzium Tentera Darat... skarang anak dah besar senang skit dorang bleh jalan sendiri... walaupon ketiak basah kan tengah panas ceng tapi gagah jugak ler alang alang dah sampai... kalo tak masuk sekarang biler lagi..

jom hero2ku kita teroka alam kerjaya tok ayah dulu... sambil sambil tu mulut si ayah dok cerita kat hero2 dulu tok ayah dok sini, haaa ni la yang tok ayah guna... yang along mulut banyak " ooooo patutla mok tok suruh amir jadi askar, best kan ayah?"... FiL dulu askar zaman jepun... banyak berhijrah sana sini..

mok tok memang nak sangat anak cucu jadik askar tapi takat ni takde lagi yang mewarisi kerjaya tok ayah... cuma BiL yang bongsu jer jadik tentera tapi tentera laut..

 
 budak yang tak reti dok diam... penat ibu dok kejar korang tau..

 
abaikan ketiak yang dah basah... bergambar tetap kena ye sebagai kenangan... nak datang lagi tuk kali ke-2 tu tak tau biler..

 luas gak kawasan muzium nih... kitorang tak teroka abis pon dah tak larat aku nak jalan... bilik pameran pon banyak... kitorang sempat ler masuk 2,3 bilik..

      
 nama pon anak ayah jadi semuanya nak ayah buat... bagus gak ibu boleh jalan melenggang kangkung..

 
tengah panas terik perwira negara dok kawad... hooo terbakar kulit aku yang dok tengok... lama tau dorang ni kawad..

 
khusyuk menengok nak join kawad sama ke aper?

 
legaaaa dapat aircond.. 

 
 antara peninggalan askar jepon, alat potong tangan yang ngeri..

 
 radio jepon..

 
batu misteri tentera jepon..

 
skarang jom kita masuk terowong bawah tanah plak..

 
dorang yang excited terlebih... takde  ape sangat pon dalam ni tapi best sebab ber'air-cond'

 
kalo suruh aku masuk sensorang memang tak ler nak masuk... terkejut gak tengok askar dok tido walaupon sekadar patung..

 
laki kata kita keluar ni terus jumpa nilai 3 dah boleh shopping... hahahhaaa memula percaya pastu ehhh nak kencing pon agak2 ler bang..

 
 tak reti takut hero2 ni nak menerai plak jambatan gantung... untuk pak ngah elok la wat latihan pertahanan diri... harapnya pasni kuat dari dibuli..

 
ketua rombongan is adik niq... bravo tak gayat ehh korang..

 
posing skit..

 
pak ngah dah start buat hal... tak cukup seround nak naik lagi sekali tapi si ayah lak dah malas... huhuuuhuuu terpaksa ibu naik kali ni... dapat green light terus sengih sampai telinga... kalo ngan dier tak guna bertekak lelama sebab memang kiter takkan menang..

 
tengok tu kemain lagi laju berjalan... ibu gak terkedek-kedek cam itik..

 
part yang mencabar skit ada satu kayu tu licin..asal berjalan jer gelungsur ke belakang... nak kena kerah tenaga lebih skit baru dapat kedepan tapi sonok plak naik ni..

 
 sumer dah bau kepam jom kita gerak tempat lain plak... sebelum tu wefie dulu... heheheee

overall okay la kalo nak tunjuk kat anak2 tempat gini... dorang suka dapat tengok memacam jenis kenderaan pastu free enterance... pusing ler sampai penat takde sape kisah..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 24 Februari 2015

Angpow dan Kes Buli

As-salam (^-^)

lemaunya arini masok opis cam takde mood... lama sangat cuti walhal tak balik kampong pon... semalam melepek jer sorang diri kat umah... anak2 sumer dah start sekolah... uihhh boring... petang terus ajak dikniq kuar gi jenjalan makan angin... cam gini gaya memang tak boleh nak berangan jadik suri rumah sepenuh masa... tepu otak aku dok umah... tapi tu ler biler datang keje lemau pulokssss..

selasa lepas kan aku halfday... selalu halfday pon kol 3lebih gitu baru dapat balik tapi kali ni kitorang dapat cabut dalam kol 1.15pm gitu... aaaaa suka ler aku..

dapat paket merah dua keping... alhamdulillah rezeki... memang tetiap taon pon boss tak pernah lupakan staff... dua keping angpow means dua company yang kasik... jadik la, dapat 4keping notes 50..

zassss laju jer menghala ke cyberjaya... bank in ke tabung haji hero3 terus... setiap orang dapat sekeping jerk termasuk ibu... ayah kalo nak jugak sila saving sendirik... hahahahaaa..

 dalam kol 3.00pm gak baru sampai umah... before tu gi kwsp jap... konon takde gangguan ni nak la membuta sekalinya laki kol suh pi sekolah pick-up si pak ngah... cikgu kelas kol suh amek, katanya pak ngah nangis.. *skema skit budak ni suka butang baju sampai atas*

cuak gak dengar... dalam masa dua bulan ni memacam citer aku dengar... aritu kena buli ngan budak darjah 3 merangkap ketua kelas si abang... sebelum2 tu ada lagi tapi aku wat donno jer... biasa ler bebudak... mungkin nak bergurau... gituwww baik sangat pikiran aku :) lagipon si abang ada... dah pesan ape2 tolong jaga adik... rehat sesama, balik sekolah pon keluar sesama..

yang buatkan aku paksa si ayah gi jumpa cikgu gak akhirnya sebab aritu balik sekolah dier ngadu lapar tak sempat nak makan... katanya dah beli makan sekali si budak darjah 3 tadi gi sergah kucing kat depan muka dier terus terkezuuutttt abis makanan tumpah kat lantai... aihh menyirap ler aku dengar... ada si abang back-up si adik pon kena still tak jalan... ngan abang sekali kena buli... nasib jugak aku ada bekalkan skit biskut in case dorang tak sempat nak beli makanan... so hadap biskut jer la aritu, tu yang balik ngadu lapar... 

sadisnya hari yang sama gak ada budak pi silang kaki masa dier berjalan... pakej skali jatuh tersembam lak terus dapat luka kat siku, tu yang esoknya aku soh laki pegi sekolah... camaner pon kena bagitau cikgu takut kes jadik lagi besar... biasa ler bebudak dah sronok buat orang kalo takde yang menegur memang takkan berenti... alhamdulillah, balik petang tu dah takde yang buli katanya... budak tu pon dah bayar balik rege makanan yang jatuh tu 1.20... heheheee... kalo tak bayar pon aku tak kesah tapi cikgu ler tu suruh... bagus gak jadik pengajaran buat dorang..

yang selasa lepas cikgu kol suh amek tu sebab jatuh ditolak dek budak darjah 3 jugak... lagi sekali budak kelas si abang tapi bukan budak yang sama... kisahnya waktu rehat si abang ngan adik nak gi makan... camaner ntah budak tu kejar... yang abang lari nyorok dalam tandas tinggal adik kat luar... sekalinya budak tu sembur air.. lencun ler baju abang... yang adik plak kena tolak terus jatuh atas batu... luka skit kat tangan ngan lutut... tu yang nangis kot sebab sakit... kesian plak biler dua2 tak sempat makan... pak ngah oke lagi sebab dapat balik... yang abang tunggu la lepas kol 6.10pm baru boleh carik makan..

cikgu soh bawak gi klinik takut bengkak ke hape... hurmmm bebudak ni nak dimarah beria pon tak boleh... kang kita marah datang mak bapak plak serang kita balik walhal anak dier yang salah..

 
hopefully lepas ni tak dengar lagi kes buli camni... risau plak aku kot dier dah takmo gi sekolah lagi parah... buat masa sekarang dier oke jer... bangun pagi macam biasa jer tak sempat aku kejut dier dah bangun dulu..

 
kat umah dier la champion no.1 tapi kat sekolah??? takpe ngah, anak lelaki mesti kuat semangat... cekal... tabah dan sabar... jangan bagi orang pijak kepala kita..
 


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 17 Februari 2015

Mood cuti CNY dah bermula

As-salam (^-^)

syoknya arini... skarang duk tengah counting masa nak balik... haahahahaa kejam sangat ni padahal masuk opis tak sampai pon sejam... arini kitorang halfday jerk tapi half tu sampai kol brape blom tau lagi, yang pasti balik awal ler... jap lagi ada makan2 ngan staff... idok ler keluar pon, just dalam opis jer... kemas2 ape yang patut kat atas meja ni senang hati skit nak bercuti..

selasa depan baru masuk opis balik... lama tu cuti tapi takde plan pon lagik... yang aku dah confirm nak bawak hero3 gi PD jerrr semalaman... kesian dorang asyik la ajak berjalan... nak mandi kolam... nak tengok wayang... huhuuu yang wayang tu seram skit aku dengar... malas dah aku nak bawak dorang gi wayang..

ok la, full stop kat sini... skarang ni memang malas nak menaip..

 
korang dah sarapan ke blom?

 
si along yang kuat makan pastu nafsu makan lak kemain lagi besar kalahkan ibu ayah tau... seketul rib dier sorang jer bedal sampai licin... gambar tulang jer la sempat ibu snap :(

 
zzzzzzzzzzzz kenyang dah perot, jom tidooo... minggu depan kita jumpa lagi... byeeee

selamat bercuti pada sumer yer... yang balik travel, sila berhati-hati di jalan raya... pandu cermat jiwa selamat... takyah la nak berlumba... lambat laun sampai gak kat tempat yang dituju..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 12 Februari 2015

10tahun sudah berlalu.....alhamdulillah

As-salam (^-^)

tik tok tik tok tik tok 10 feb lepas dah genap 10taon aku jadik isteri orang... cepat jer masa berlalu... anak pon dah 3 orang... besar panjang dah sumer... dah masuk sekolah cuma tak sunat jer lagi... hahahahaa... asal aku sebut sunat jer sumer kecut cakap takmo... haihh nak tak nak satu hari nanti tetap korang akan disunatkan hokehhhh..

hari kejadian aku tak apply cuti pon... laki pon cbuk delivery barang sampai ke johor... anak2 lak sekolah kan jadi takpe la... semalam baru berkesempatan tu pon kuar gi makan... memula ingat nak terjah wadihana kat bangi tapi pikirkan esoknya bebudak ni nak gi sekolah hurmmm takpe la... carik yang dekat jer... dorang ni semangat masa nak pegi jer... dah masuk kete kang tido... pastu ada la yang buat hal letih la, ngantuk la... yang pasti pak ngah memang akan problem... ye la skang dia sekolah dua sesi tu gamaknya tak leh hadam elok lagi 'life' sebagai student... kehkehkeh..

pikir punya pikir jom ler ke cyberjaya... cadang nak masuk mall baru yang depan restoran saba tu... ape ke namanya den udah luper... situ ada jaya grocer jugak tu yang nak terjah tapi belum masuk parking dah ligat balik otak aku pikirkan dorang mesti buat hal nya jap lagi... so teruskan hajat yang sebenar nak makan..

banyak jer kedai kat area situ... restoran makanan arab jer sampai 3,4 buah tapi yang ramai orang dah tentu saba... tak kurang gak restoran chinese muslim pon 3,4 buah termasuk haji shahrin low... dinner sempena anibesari tapi ikut selera tekak si anak jadiknya kitorang pilih My Iman Noodles House, restoran cina muslim... lebih kurang cam mee tarik warisan asli jugak ni... mee adalah home made..

 
kecibung ni dah start buat hal sesikit sebab ngantuk but still under control... hehehee... ohh aku belom up lagi entri dier jadik mangsa buli senior kat sekolah kan? nanti la kalo rajin..

 
kedai ni sebaris ngan bank islam... tiap kali aku gi bank mesti si along request nak makan sini...dier kan penggila mee, akhirnya semalam baru hajat terlaksana... suka lettew..

"hai mama zakieee :)... ibu bukan cbuk deco tapi ibu malas la nak apdet"

 
dikniq sejak dah sekolah ni semakin banyak akal dan licik... kalo ada keje sekolah, suruh la pat ploh kali pon dier takkan buat... jawapan paling senang dier kasi 'malassssssssss'... hahahaaa kang dirotan aku lak masuk penjara..

 
gelojoh, straw tak amik lagi dah nak minum... kat sini yang bestnya drink for free... korang nak minum bape banyak pon minum la... air plak air macam2 jenis... kitorang amek ice lemon tea, strawberi ngan oren... bukan cikai2nye air yer walaupon free... terbaekkkk la owner... yang penting surau pon disediakan... luas dan selesa... so kalo pegi time maghrib takyah nak rushing2... terus jer solat kat situ, pintu suraunya belakang waiter tuuu..

 
mutton curry gravy noodle laki punyer..

 
braised tofu beef noodle i punya..

 
mutton soup noodle along punya..

 
beef soup noodle pak ngah punya share ngan dik niq..

nampak jer gini tapi portion dier agak banyak... laki ambo yang slalunya boleh makan sampai licin pon surender kekenyangan lepas abiskan dier punya plate... tapi sadisnya tekak kitorang ni tekak melayu asli... masakan cina ni kurang nak masok skit... untuk sesapa yang suka masakan cina suka la kot sebabnya full house okey kat sini... ada jer orang masuk... aku tengok dorang makan kemain selera... kitorang jer terkulat-kulat kat situ... hahahhh... it's okey... sama jugak kat restoran abdullah chan... dah 3kali kitorang pegi makan still tak dapat nak terima kesedapan camaner yang orang dok kata... tuk kitorang sedap lagi nasik ngan buduuuuuu..

 
order jugak 'satay' ni 6cucuk... tamak ni order kemain banyak... 5ayam 1mutton... yang mutton tu serius sedap nyum nyum... ayam pon sedap gak cuma rasa rempah kuat sangat pastu pedasss... bebudak memang tak makan ler jawabnya... secucuk 2hengget tapi puas makan isinya banyak langsung takde lemak..

 
hamboiiii ye ye jer makan..

 
ni lagi sorang nampak cam makan banyak padahal suku mangkuk pon tak abis walaupon share ngan dik niq..

 
total sumer skali rm44hengget... murah la kan dengan portion yang banyak pastu air lak free and paling best nooo service tax... staff pon friendly... sesapa penggemar masakan chinese muslim boleh la gi cuba try test..

 
masuk keter tak sampai 5minit yang tengah ni kecundang dulu... kemain lagi tu cop landing atas riba ibu... dik niq bawak diri gi dok belakang ngan along... hahahaaa..

 
terus lena diulit mimpi ngan sluar jeans pon tak bertukar... tu ler puncanya skarang ni kitorang jarang kluar malam... kesian hari sekolah dorang ni penat... cam angah badan kecik tapi beg sekolah sampai 5kilo kena galas... dier kalo malas main tinggal jer la beg tu so nak tak nak along kena la kutip... aku try angkat pon terasa berat sesangat beg cam bawak batu tapi ape boleh buat :(

 
last sekali tenkiu my luv for the present walauponnn tak surprise... hahahahaa... dier bagitau nak kasik adiah ape pastu hulur duit soh aku pi beli sendiri... ye la, jari kecik sangat susah nak carik size kot... kat kedai memang payah nak jumpa size9 melainkan dah confirm nak dorang akan kecik kan... pepon i dah hepi okey..

takde ape pon yang aku harapkan... doakan kami bahagia dunia akhirat... bersatu disyurga nan indah dan abadi... sentiasa bersama walau susah dan senang... dan dikurniakan cahaya mata perempuan... hehehee... aminnn... tenkiu Allah..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 5 Februari 2015

sindrom mendeco tetiba datang | HOMEDEC

Assalaaaamualaikummmm (^-^)

hampir lupa lak aku ada blog... hahahahaa... tak tau la nape dua tiga menjak ni kemain malas nak bukak blog... yang pasti skarang aku kena sampuk ngan hantu deco kat FB... terjebak masuk group deco2 jadik ketagih lak... tetiap hari tetiap masa tetiap minit nak ngadap fb nasib tak membawak sampai ke umah perangai gitu... berhantu betul!! nyesal pulak join :(

yang tak membawak ke umah perangai bukak fb jer ye... bab tingin, membeli belah barang nak mendeco memang dah masuk dalam badan pon... aku rasa dalam dua minggu ni tetiap ari aku gi buat site visit kat Mr.DIY... bukan semata site visit tapi melabor sekali paling koman pon terbang note 50 (salah sendiri jangan salahkan orang lain)... so darab la ngan dua minggu bape dah nilai pelaburan aku... biler ntah dapat collect balik... tu baru DIY... tesco ngan aeon big tak kira lagi... hahahahaa... tapi kalo nak kira pon deco2 bajet jer takat ni yang aku buat... yer la, nak renovate umah tak mampu... takat deco2 tu boleh lagi tapi pon masih under control... takleh nak amek yang mewah sangat... mana yang murah,cantik aku grab terus tu yang sanggup tebalkan muka ngadap cashier DIY ari2... agaknya dorang pon pelik ngan aku..

sampai laki pon takleh nak komplain... asal dier bagi cadangan jer aku sentap... surender terus member tapi takpe arrr bukan aku korek poket dier pon... takyah nak risau sangat yer... meh tengok skit hasil rembatan... takde la sumer pic aku nak up... tak kesio ambo nak snap gambar bebanyak..

 
sapa soh mr.DIY ni bukak kat tesco? dekat sangat ngan umah and tempat keje... memang aku takleh elak nak menapak kesitu ari2... asal lunch hour jer muncul la aku... kehkehkeh... kalo jauh kan senang..

 
usha gak wallpaper tapi design tak lawa la kat DIY ni...kalo nak carik kena gi kaison nampaknya... sobsss jauhhhhhh tu..

 
beli tau tapi celah mana nak letak pon tak tau... ni la gara2 terjebak..

 
gedik... lapik atas meja makan camgini pon aku rembat..

 
yang ni rembat kat tesco, shaggy mat rm16.88... rembat dua, satu lagi warna coklat..

 
nak tepek kat dining wall kononnya... murah kot kat tesco 28.72jer sekeping... memula amek satu pastu balik ukur cam kecik plak... esoknya gi rembat lagi dua... try test kat dinding ehhh hover sangat ni sampai tiga keping nak letak... menung jap last2 gi return balik 2keping... tak jadik nak letak kat dining... lekat kat bilik hero3 jer belen sekeping tuh... tuk dining tunggu weekend nanti kita gi terjah ikea... yeayyyy

 
yesss nippon paint momento in da house... ni kat bilik ayorrrr... belen jerk nih yang sebenarnya guna tuk bilik hero3... ada belen pi calit sini... jenuh mengayat laki nak suh mengecat... yer la raya taon lepas baru jer cat, ni dah nak kena cat balik smula... aku rimas tengok dinding bilik bebudak benornya... itam2 ada bekas gam double sided tape... burokkk, sakit mata aku memandang tu yang terus ber'momento'... memula tampal wallpaper tapi dinding tak sekata lak... tapi nape tak nampak sangat corak momento ni??

takat ni tu jer yang mampu aku share... janji blog berapdet... takde la menarik mana pon aku mendeco... idea ciput, tangan lak keras pastu otak tak bape nak kreatip... hahahahaaa... main belasah jer takde plan bebetul nak tema camaner, design camaner... jadik, cantik deco aku nanti alhamdulillah... tak jadik kang pi nangis tepi bucu katil... huwaaaaaaa


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))