Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 27 April 2015

temujanji sabtu we'olls, Boat Noodle Cyberjaya

As-salam (^-^)

pekabor???
tak sabar nak tunggu weekend.. cuti panjang sampai 4 ari kot..
tapi ada yang kata hari wesak tu salah date..
bukan ahad nih.. ye ke? ada pengesahan ke idok ni?
hope bebetul la dapat bercuti..
stress dah lama tak cuti panjang..
cam aku ni lagi la sabtu pon kena keje..jarang sangat dapat cuti weekend 2 ari..

last sabtu pon keje, bosan giler..
memula plan pas keje nak balik masak..ehh tak jadi..
kol laki soh siapkan bebudak.. aku balik nanti, amek dorang terus leh cari kuar lunch..
penat skit takpe janji bebudak suka dapat keluar..
pagi tuh dik niq dah bunyik..
katanya esok (ahad) ibu kena cuti jugak..
dier bosan nak gi jenjalan.. 
tu yang aku tak sampai ati.. sian anak ibu..
esoknya dorang nak pi main badmiton plak dah sah2 tak dapat nak jenjalan sesama :(

 
skarang aku suka pegi mall baru yang kat cyberjaya nun..
best jugak ler sebab banyak choice nak jalan-jalan carik makan..
kebetulan aritu ada pameran  kucing..
suke ler bebudak..
dik niq eksaited tapi biler soh pi dekat menjerit.. hahahaa
pak ngah lagi teruk.. terpekik cam nampak hantu padahal bukan pestime tengok kucing..
besepah umah mak (pengasuh) dier..

 
geram plak tengok bulu gebu gebas..
along sorang yang dok mengusap.. lagi dua pandang dari kejauhan..

 
kemain debab lagi yang ni..
berat 7kilo plus plus akak yang jaga bagitau..
patutla nampak cam malas jer..
berat nak angkat badan rupernya..

dah ler jom kiter pi carik makan, perot dah nanyi lagu keroncong..
dik niq penakot tapi bila ajak blah takmo..
nak tengok kucing lagi katanya..
tengok ler kat umah mak (pengasuh) korang kan ada..
bukan sekor dua tapi berekor-rekor dorang dok kutip yang terbuang, bela bagi makan..
siap ada umah sendiri, corner lot okeh!!
kalah umah aku.. hahaaa
sebelah umah pengasuh  tu umah kosong, takde orang duduk..
seronok la dok membela sambil exercise basuh taik kucing.. hehehee (takpe, besar pahala dier)..

 
jom makan sini.. akhirnya ada gak boat noodle yang berdekatan..
paling penting halalan toyyiban.. sahh ada sijil halal dari jakim so takde ragu dah..
sape berdekatan yang nak try gi ler serbu cyberjaya..
tengs fiza sebab bagi info..
siap order pon aku ikut sebijik sejibon cam dier order.. hahaha dasar sangat..
yer la kate pestime try.. harus la blur skit..
next visit baru kita tukar menu okiess..

 
amek 12mangkuk campor-campor..

 

 
memula tengok sos ni cam tempoyak pon ado..
teragak agak nak cicah sekali try cicah ngan tempura kat atas tu wallah memang sedap..

 
eksyen nak pakai chopstick.. pak ngah layan semangkuk jer..
selebihnyaaaaa

 
dier kenyang dok pulun kuih ni bermangkuk mangkuk..
cinonet jer kalo semangkok tak rasa pape..

 
yang ni pon sama naik gak nak guna chopstik..
aku soh dier pakai sudu jer senang nak cedok..
dah merajuk plak... satu hal nak memujuk..
skarang kalo merajuk bukan sekejap-sekejap dah masa dier amek..
bebetul layan perasaan kuciwa la tu konon.. cehhh
merajuk la lelama, rugi tau.. habes kang tak dapat makan dah..

 
lantak la labu janji kenyang perot..

 
burppppp alhamdulillah..
aku balun 2 mangkuk jer, dik niq ngan pak ngah semangkuk sorang..
selebihnya si along ngan ayah makan.. kemain dua branak..
patutla perot makin lama makin ke depan..
mak jugak yang maintain slim melim.. kihkihkihh, betul ni bukan perasaan..
sempat gak bebudak paw main game sebelum balik..
so far so good.. bleh repeat lagi..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 22 April 2015

BURGER KING

As-salam (^-^)

pengakuan jujur ni aku tak pernah try pon burger king..
umur dah 30taon baru dapat merasa..hahahaaa tak lawak..
kekawan bagitau dulu burger king besar gedabak.. ye ke?
aku kenal burger mc'd ajer..
tapi lama dah kot tak melantak mc'd..
sejak2 boikot dulu sampai skarang..kalo nyinggah pon sebab bebudak nak eskrim sundae..

semenjak dua menjak ni kan aku rajin sangat pi mr.diy..
kat dalam tesco tu ler, asyikla dok menengok burger king..
tekak ni mengada plak nak cuba try test..
mana boleh amek bau jer..
lagi membuak tengok roti burger kaler itam..
aishhhh jakun jap.. memula cam ngeri nak telan..
pastu baca review ramai yang cakap best... roti lembut katenya..
lets try.. tak cuba tak tau..

 
pinjam gambar dorang jer lah..
not bad memang rotinya lembut.. 
so far aku try teriyaki sos dah dua kali..
lelain belom lagi.. sedap tapi jenuh aku nak kuis buang bawang tuh..
skarang tak tau ler ada lagi ke tak ninja burger nih sebab dah ada menu baru..

 
 tapikan, yang ni lagi sedap kot..
pekena sejuk2 memang tangkap leleh..

 
sebabkan aku tapaw, cuaca lak boleh tahan panas so terus layan dah kete jer..
kang tunggu sampai umah mau lembik hershey pie aku..

 
memang sedap tapi manis sangat la plak..
aku kureng skit benda manis2.. boleh jer abiskan tapi kena makan berulang takleh sekali harung..
time amek gambar ni suapan dah stop..
belen masuk lam kotak balik.. huhuu

 
harga tengok kata atas tu..
kalo ikut harga dah inclusive gst..
tapi masa aku beli rasanya dorang ada charge lagi 6% tak silap..

 
skarang menu mushroom galore..
peminat cendawan butang leh try burger nih..


daaaa..
wassalam..

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 20 April 2015

Roti Bakaq Teloq Meleleh

As-salam (^-^)

menu baru dipasaran..
baru tak baru sangat pon, aku jer yang baru nak cuba..
dah lama nampak gerai ni..
dekat jer ngan umah.. jalan aku dok lalu lalang tetiap hari cuma 'feel' nak cuba tu belum datang..
tup tup last week tingin plak terus mintak laki belikan..
wallah sedap la pulok.. 
esoknya terus repeat lagi sekali..

cam senang jer nak buatnya pon tapi biasa la kalo dah malas ape pon tak menjadi..
lagipon 'feel' makan yang beli siap ni sedap lain macam..
nape kalo buat rasa cam tak sama jer.. padahalllll, alasan sumer tu..

 
ni haaa, roti bakaq teloq meleleh..
ala, teloq mata kebau yang digoreng separuh masak la senang citer.. hahaaahaa..
ekceli perniagaan ni ala2 'franchise' gak tak silap aku..
so marketing dier senang..
aritu ada terbaca amir raja lawak berniaga ni kat sg.buloh..

menu pon pelbagai bukan sejenis jer..
lebih kurang cam burger jugak..
tengok pada portion, kalo perot aku ni sebungkus tak cukup.. kuikui
berbaloi lagi beli burger..
harga lebih kurang tapi yang buatkan sedap berganda sebab dorang tak kedekut sos..

    

singgah beli lepas amek budak berdua ni balik sekolah..
dik niq takde masih dok umah baby sitter..
kalo tiga3 sekali angkut lagi haru..
tengok ler pak ngah tu tak reti dok diam..
merajin jer pi susun orang punya kusi..
last2 sangkut tak leh bukak..

 
yang ni roti bakaq teloq leleh + cheese..
mantop kan..
opkos sedap rasa dier..
cuma yang beza kalo buat sendiri mungkin roti..
aku tak tau roti jenis ape dier pakai..
bukan roti putih yang biasa..
rege rm 3.00

ni plak roti bakaq teloq meleleh + ciken ham..
sama jer rasa sumer lebih kurang..
yang beza ada extra daging ayam..
rege sama rm3.00

 
closed up skit kasik gambar post-mortem..
kan brown tu kaler roti dier..
sape yang tau ni roti ape sila bagitau..
sos yang atas tu mayo ngan cili..
yang kaler itam secoet aku tak sure lak sos ape..
urmmm balik ni tapaw lagi baru bleh kaji ngan lebih mendalam..

ok la, bye..
modal arini citer pasal makanan jer..
kemain skarang ni takde modal nak update blog..

ok tak aku tukar format tulis gini lak?
tak yah beria nak mengarang pepanjang..
korang bukan nak baca sangat pon..

selamat berpuasa pada sesapa yang berpuasa hari ni..
and selamat berbuka jugak..
pe menu korang nanti?



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 15 April 2015

WW # Pokok Ciliku dah Bertunas

As-salam (^-^)

kak zakie la ni soh up pokok cili... hahahaaa... mementang ler blog tak berhapet kan, terus soh amik gambar pokok cili... ok la arini rabu so takyah nak menaip pepanjang... nasib baik pokok dah keluar tunas... petang semalam tengok kecik lagi... pagi tadi intai ehh dah panjang skit dari semalam... kalo tak menjadi malu jugak muka aku :(

 
pic petang semalam... kecik comey lagi..

 
pagi tadi dah makin tinggi..

pasu besar yang kat sebelah tu aku semaikan pokok ili yang besar... excited plak... harap dapat tuai hasil nanti... selalunya tangan aku ni panas... tanam la apepon tak pernah menjadi..

 
ni haa cilinya... susah tau nak jumpa cili ijaw ni... slalu kat kelate or terengganu memang senang dapat... dapat buat solok lado lawan ngan nasik kerabu perghhhh memang layan abis..

cili dah mula kecut tu maknanya beli dah lama (dah 2 minggu) tapi sampai sekarang tak abis makan... sayang la sayur mayur aku selalu gini...membazirrrr jer..




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 7 April 2015

try bercucuk tanam plak la kot..

As-salam (^-^)

cukup seminggu penangan gst so camaner korang? ada yang rasa ada yang tak rasa la kan... kalo pi soping, amount yang kluar dari poket tu besar maka besor la bebanan yang dirasa... kalo amount kecik mungkin tak rasa pape kot... tapi aku besar kecik pon terasa... ye lah aku orang biasa2 jer... sebolehnya nak yang jimat ye dok?

dah dua minggu bebudak ni dok buat aktiviti sihat (badminton, basikal jer korang)... aku jugak ler terkontang kanting kat umah... nak berpanas, ibu korang ni malas... sesekali kena kuar umah jugak la kembangkan otak yang tepu tapi kalo bawak dorang jenjalan memang hangin jer la aku... it's okay nak buat camaner lagipon nak kena kuar gak pi carik rumput kat daiso... tak cukup ler aritu amek 10keping jerk... kena topup lagi 3keping... pastu nak carik tanah nak carik tanah.. hehehee

 
boleh fefiling main tipu2 jer takdenya korang dapat main betolni... next time hokeyyy... tunggu kot kot dapat bonus setengah taon ke baru ibu kasi can... hahahahaa... sunyi sepi takde orang... menda ni pon aku rasa kena tax gak kot..

 
as usual pakngah pot pet pot pet bising laparrr... dier memang sajer jer nak pekena ibu ayah... biarpon kat umah dah kenyang balun bekpes ada dier kesah? asal keluar perot yang kenyang jadik lapar, dapat eskrim pon jadik wat ubat tutup mulut..

 
ice kimo dailyfresh, sejuk sampai ke tulang... suapan yang pertama dan terakhir dik niq... hahahahaaa demand sangat nak yang kaler ijaw ni pastu terkulat tak sedap..

 
tamak korang nak sorang satu takmo kongsi... last last becinta nak abiskan.. 

      
try popcorn perisa seaweed tu... errrrr tak sedap langsung..

 
balik singgah nurseri sat nak beli tanah... mood aku tengah on nak becucuk tanam plak...heheheee, langkah berjimat kononnya... selalu beli serai ke kunyit ke even cili padi pon mesti kering garing dalam esbok... membazir jer... tak beli kang nak guna takde stok leceh gak... menda gini aku suka stanby stok... hope jadik la 'kebun' aku pasni... syiok nyerrr nak masak main petik jer..

 
amik dua beg dulu cukup... jangan nak semangat sangat la kang tanah kemana pasu kemana... satu jenis pokok pon tak tumbuh... hahahaaaa..

 
last port kena mendobi toto plak... dik niq arr terkencing atas katil malam tadi... nasib baik ler tak kena tilam sebab aku dah lapik ngan toto sesiap... kalo tak mau semerbak harum bau tilam korang..

 
port yang secoat ni la bakal jadik 'kebun' mini aku... bekas plastik pon boleyy... kita try test dulu tengok berjaya ke idak pokok cili aku bertunas... dah pro baru carik bekas elok..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 1 April 2015

april sudah... bersedia atau tidak? tetap kena hadapi jugak..

As-salam (^-^)

selamat datang bulan baru... ramai yang keluh kesah kan arini tapi tu la nak tak nak kena hadap jugak... kehidupan diteruskan cam biasa jugak cuma bezanya kena lebih pandai berjimat skarang nih... aku pon sempat gak borong skit2 dari last month lagi... mana barang yang boleh tahan lama tu simpan stok lebih skit... okey la takmo bebel pasal benda2 yang stress... tarik napas hembussss slow2 yer..

tetiba blur taktau nak apdet ape... kang tak apdet bersawang sayang lak... sembang kosong aci la yer... walaupon tak hot citer aku tapi kesian plak yang masuk sini dok baca citer mall cyberjaya yang dah basi... ehhh semalam sempat lagi pi waktu lunch... kuar awal skit dari biasa... saje nak tengok sesak ke idok tapi seyesss tak sesak... syokkk jer jenjalan... hahahaaa... saiko padahal opis nak ke cyber nun bleh tahan jauhnya..

budak nih dah nak fire aku gi jenjalan tak bawak dier... "heheeehee sori yer anak3 ku, korang kan sekolah... kasi chance ibu nak jenjalan cuci mata tanpa gangguan jap"... 

sempat merembat rumput tiruan kat Daiso... kehkeh... bahaya aku punya cuci mata ngan poket2 sekali terrrcuci..

 kenapa nampak perkataan bra lak kat ctu?? heheheeee tu brazil benornya..


so far, kasual baju raya hero3 aku dah setellll... lega sangat okey... tinggal nak carik baju melayu dorang jer... aku punya pon complete dah... beli yang siap senang takyah pening nak carik tailor bagai... heheheee tapi tu la selagi tak raya ada jer yang nak ditopup... at least beli awal2 ni jimat skit kot lagipon pesen aku memang suka beli awal... leceh kalo buat kejer last minit... kang aku yang stress lebih..

asal ari minggu jer dorang request nak main basikal... nasib ayah rajin nak melayan... ni minggu lepas punyer aktiviti aku malas nak ikut... sabtu main badminton, ahad main beskal plak kemain sihat korang punyer aktiviti... takpe2 korang gi main, ibu kuar beli barang dapor.. hahahaaaa

cukup dulu apdet sampai sini... nak sambung keje lak... aihh pening nih sumer barang nak kena masuk code tuk gst... ai is stressss... bye byeee..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))