Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 20 Mei 2015

WW # Rezeki Dari-NYA

As-Salam (^-^)

salam rabu.. salam 2 syaaban..
sure ramai yang dok ganti puasa kan?
sama ler kiter pon.. heheee

balik keje badan dah letih, otak dah penat, mata pon ngantuk..
nak bertukang kat dapor memang tak kuasa lagi dah..
kesian plak anak2 balik sekolah lapar..
sampai umah kol 7malam, kalo masak tak tau la kol berapaboleh makan..
kalo aku goreng telo mata kerbau ngan kicap cili cukup dah..
masok perot kenyang, sedap pon sedap.. 
tapi anak-anak?
so nak jalan pantas beli jerk yang dah siap..

 
kembung masak pedas, tomyam campur, kailan ikan masin, sambal belacan, ayam goreng kunyit, telor dadar..
bertambah-tambah budak berdua tuh dok makan..
dik niq jer tak brape ade selera makan sekarang nih.. 
badan dah sekeping..
aku kalo membeli tak reti nak beli sikit..

 
dessert pon beli..
pulut mangga, bubur jagung ngan ketupat..
alhamdulillah..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 18 Mei 2015

Celebrate Mother's Day @ Seoul Garden

As-salam (^-^)

mother's day last week en laki nak belanjer lunch kat seoul garden..
harus la hepi padahal lunch tu aku dah tapau lauk kat kedai (malas masak sangat nih)..
sayang plak nak membazir..
dorang balik dari main bekbiten aku suh makan jer dulu ape yang aku dah beli..
petang baru kitorang keluar, kiranya dinner terus..

pestime nak try seoul garden..
even steamboat seoul garden pon kitorang tak pernah lagi try..
haishhh cam banyak pulak pestime dalam idup aku nih..
sadissss..
kadang tu bukan taknak cuba tapi cam takot takot skit..
entah ler.. nak pulak kalo bukan masakan melayu..

ok, sebabkan bawak anak2 yang bukan pemakan tegar except si along, so kitorang decide takmo makan buffet steamboat..
membazir kot bayar tuk budak berdua lagi tuh kalo dorang tak makan..
aku sendiri pon bukan boleh balun beria sangat.. perut kecik!!
jadiknya meh kiter masuk kedai sebelah, makan HotPot..

 
 budak demam biler diajak berjalan laju jer, pantang sebut..

 
aritu memang family kitorang jer konker.. takde orang!!
kedai steamboat kat sebelah ramai..
sronok sungguh bebudak ni memanjat but takleh lelebih jugak aku bising..

 
standard la self service..
dah lama teringin nak try bibimbap ni.. ape la rasanya erkk?
tiap kali layan citer korea mesti telan ailio tengok dorang makan.. 

 
iced lemon tea ngan apple tea.. 
sedap yang apple tuh tapi pelik nape campak timun dalam air? 

 
Miso Seafood Udon..
adoiii langsung tak kena ngan tekak kitorang yang kekampungan nih..
semulut dua boleh ler telan, selebihnya tinggal..
kuat sangat rasa cendawan enoki ngan shitake tuh.. 
dorang bukan pakai shitake kering yer tapi yang fresh..

 
bebudak korek makan seafood jerk..
pak ngah makan udang..

 
adik dok kutip lala..

 
nasi kena ada so amek Marinated Beef Bap..
ada tauge kepala besar, kimchi, bayam and etc2 cam lam gambar..
nama marinated tapi lamb tu tawar takde rasa :(
tak menepati piawaian tekak aku ngan laki gak nih.. huhuuu
telur mentah wokeh atas tu, aku masih boleh terima sebab takde rasa pape plak telur tuh..
maksudnya tak hanyir.. cumaaaa
kurang rasa jer la.. harapkan rasa masin kimchi semata..

 
Korean Glass Noodle..
selambak sayur dorang taruk but nice cukup rasa..
shitake tu tetap kitorang tak makan..

 
Chicken Drummet ni sedap..
letak pulak sos yang manis manis masam pedas tu memang perghhh terbaek..
kulit ayam tuh garing giler..

 
kesimpulannya tak tau la akan repeat lagi ke tidak outlet HotPot nih..
nak try yang steamboat kot pasni tapi kena dating berdua jer ngan laki baru tak rasa rugi..
bebudak tinggal boleh??

dalam dok mengomen ni pon kenyang gak perut kitorang.. hihiii
outlet HotPot nih selain kat cyber ada jugak kat Main Place, USJ..
total cost campur service charges ngan gst RM 76.15..
sape yang posa arini i'm sorryyyy.. jangan terliur naaaaaa..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 14 Mei 2015

Movie | Avengers | JJCM | Telo Ikan Mayong

As-salam (^-^)

tercapai gak hajat dik niq.. heheheee
ekceli kali ni bapak dier yang lebih beria nak tengok movie..
ikutkan aku malas tapi tak baik kot derhaka ngan laki..
pegi jer la teman.. sempena hari ibu katernya..
ni ape kena mengena avengers ngan hari ibu bang oiiii..
kitorang tengok kat GSC Alamanda..
urmmm tak berapa nak best arr panggung kat situ..

kalo tanya aku best ke tidak citer ni memang aku tak leh jawab..
langsung aku takleh nak tangkap..
2jam dok dalam tu rasa alahaii lambatnya nak abis..
hampir2 mata ni terkatup.. arghhh tak suka..
bingit telinga aku dok dalam panggung.. aku lagi prefer tengok movie kat umah..
huhuuu kolot pon takpe..
kecik2 dulu tak pernah merasa masuk panggung tu yang jadi gini :(
tetapi hero hero sukerrrr.. terkekek-kekek gelak macam paham omputih sangat gayanya..

 
dik niq demam panas sebenarnya tu.. sampai arini pon still demam tak kebah tapi beria jugak nak gi sekolah..
aku pontengkan jugak dier.. pedulik ape..
semalam dier dah tak tahan sangat, sebelum abang2 mandi dier yang masuk bilik air mandi dulu..
keluar jer terus sauk uniform sekolah nak gi skool..
surrender la ibu ngan ayah takleh buat pape lagi.. rindu kengkawan agaknya.. 
bosan duk umah sengsorang pon yer..
hope "kerajinan" ni bertahan sampai universiti yer dik..


malam sebelum tu aku umpan dier suh makan ubat baru boleh tengok avengers esok..
boleh plak menjawab "ibu kate tu citer inggeris, nanti dik niq tak paham"
maksudnya takmo makan ubat ler.. pandai jer bagi alasan..
sudahnya? dier yang semangat lebih..
hepi yer keinginan tercapai..

 
amek tayangan paling awal kol 11.45am..
nak tengok malam kesian plak kang bebudak ni ngantuk..

 
keluar panggung sumer kelaparan..
lepak makan auntie anne's jap sebab nak jjcm sat lagi..
kira skip our lunch tuk aritu..
solat terus kat situ baru cabut..
teringin nak makan kat foodcourt @ nilai..
time laki cuti ni la nak pulun berjalan pon.. bukan selalu..

 
singgah jap kat cruise tasik putrajaya tengok orang main nih..
ape ke namanya ni? 
cuaca boleh tahan panas..
malas plak nak menapak ke bawah..

 hero merangkap bodyguard aku..

 
karnival belia putrajaya dari 22-24 mei ni..
jangan lupa turun ramai ramai..
kitorang tengok kat tv dah la..


 
tadaaa sebab utama skip our lunch..
nak terjah awal tak boleh kot sebab dorang start bukak petang dalam kol 3-4gitu..
kitorang sampai dalam kol 5lebih..
sebelum tu singgah masjid solat asar dulu..
dari putrajaya nak ke nilai tak jauh mana pon..

 
telur ikan mayong.. pestime ni aku nak cuba..
asyik tengok korang makan jer kecur gak air liur..
ramai yang kata sedap..
blogger2 ramai dah terjah kedai ni.. tak perlu aku mention lagi :)

 
untuk dik niq ngan pakngah, bihun sup urat keting..
serius banyak urat keting dalam ni.. puas kitorang makan..
sup boleh tahan sedap.. 
aku teringin jer nak amek gear box tapi laki ngeri..
satu ngeri tang harga, satu lagi tang kolesterol.. huhuu
air kitorang amek coconut shake..

 
mee udang tuk si along.. share makan gak ngan pak ngah..
sekejapan jerk aku tengok dah licin..
sedap ler tu..

 
telo ikan mayong tadi aku request masak asam pedas..
complete set nasik putih, telur dadar, salad and sambal belacan..
urmmm ape rasa erkk?
tekak aku ni, kalo makanan tu tak biasa/pernah makan, memang susah nak terima..
sama la ngan telo ikan mayong nih.. korang rasa sedap tapi aku tak..
nak kata tak sedap pon tak jugak..
entah, takleh nak describe camaner..

 
laki pilih kari kepala ikan merah makan ngan nasi putih..
biasa2 jugak..

 
dah balun semangkuk mee boleh lagi sambung makan nasi..
tolong aku perabihkan suku nasi yang tak terabis.. siap bertambah lak tu..
perghhh memang kembong perot kitorang..
ye la perot kosong pastu makan terus banyak gitu memang sengkak..
kuar umah tadi kol 10pagi, maghrib baru muncul balik depan pintu rumah..
alhamdulillah.. penat, letih, kenyang, hepi sumer complete..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 12 Mei 2015

Colmar Tropicale Bukit Tinggi

As-salam (^-^)

okeh meh sambung balik citer tertunggak..
ikutkan nak jer apdet semalam tapi tak larat sangat..
3 ari kena gastrik.. tak pernah2 teruk camni..
kol 3pm gitu bagitau boss nak balik sebab tak tahan..
sebelum tu pegi klinik doc ada bagi mc cumanya bertahan lagi kat opis takmo balik..
pekerja contoh sangat nih :)

sampai bukit tinggi memang tak sah kalo tak jejak colmar tropicale..
sekali tengok wowww cantiknya.. hahaha jakun, tu tak jejak kaki obersea lagi kan..
layan gambar jom.. tak tau nak tulis ape daa..

 
pemandangan dari tempat kitorang parking..
bleh tahan jauh gak ler kena menapak..
sian budak demam :(

 
ambik udara atas bumbung jap..
pak ngah dah baik skit.. peluh jantan dah kluar..

 

 
yang ni plak tak okey..
korang bergambar la, dier nak duduk layan perasaan..
asal aku toleh jer tengok dier dah terbaring..
 
 
ada show ape ntah..

 
baring kat sini pon boleh..
jangan masuk berendam dalam tu sudah..

 
" kuda ku lari gagah beraniiii.."
memula janji ngan dik niq nak bawak pi tengok kuda idup..
akhirnya ibu mungkir janji..
abang u dah tak larat memang tak la nak menyinggah lagi..
meh balik cepat cepat..

 
ada swan besar bapak..
dari atas kemain dik niq request nak pegang menatang nih..
biler sampai bawah hampeh.. nyorok blakang ayah buat ape?

 
swan itam pon ado..
asal kaler gelap jerk nampak cam jahat..
ganas kot dua ekor nih.. yang putih tadi nampak baekkk..

 

boleh tahan ramai jugak orang aritu..
suasana waktu malam sure lagi havoc ni..

 
kacau dua bradik kat belakang tuh..
pantang nampak lif mesti nak menekan button..

 complete lima branak..
 




cukup cukup sudah..
banyak sangat gambar nak tepek kang termuntah plak korang tengok..
 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 5 Mei 2015

Paya Indah Wetlands, Dengkil

As-salam (^-^)

cargas skit dah cuti empat hari kan..
takmo lemau2 takmo..
kitorang tak balik kampung pon malas nak stuck dalam jem..
cukup cukup la musim raya kena kaw kaw..
cadang nak balik gak ujung minggu ni tengok FiL tak chat..
sokey jer janji tak tempuh jem..

aku ada ler plan sendiri cuti2 aritu, konon tak nak bagi bebudak bosan..
ari jumaat kuar gi mall jerk..
bagi dorang enjoy main game yang token tuh..
ari sabtu ajak laki kuar lepak ala2 'picnic' kat dengkil..
kitorang tak pernah sampai lagi paya indah wetlands..
hope bebudak teruja dapat tengok hippo secara live..

 
hurmmm kitorang carik port memancing sampai ke sudah tak jumpa..
sian laki aku kempunan nak memancing..

 
besar giler hippo.. 
cukup makan gamaknya..
sepanjang kitorang dok ctu, asyik mentekedarah jerk menatang dua ekor nih..
pheww kuat makan..

 
melepasi garisan dah korang hoi..
kena tengok2 jugak bebudak nih..
takot telan dek hippo kang baru menjerit aku..

cilok gambar gugel..
kang ke besar mulut tu kalo dier nganga..
kepala orang tua pon boleh masok..
seramssss..

 
time nih perot dah lapar giler..
bebudak ni biaser ler soh makan dulu takmo nak jenjalan..
kena bagi dorang puas hati dulu baru bleh bukak tikar..
 
 
tolong bagi penjelasan skit kat dikniq..

 
ingatkan kolam buaya ni kolam kecik2 macam kat dalam zoo tuh..
sekali tasik terus dorang kasik..
memang takleh la nak tengok dekat2..

 
dah lapar jom carik port teduh skit..
'picnic' makan nasik bungkus jer..
penat campo letih baru seronok makan..

 
sebungkus kongsi tiga bradik dah konpem licin okeh..
sesekali makan berebut-rebut best gak..
janji tak bergaduh..

 
perot sendiri dah kenyang so kita bagi ikan pon kenyang skali..
naseb ada saki baki roti yang dah expired kat umah..
air keruh sangat kepala ikan pon tak nampak..
tapi bebudak ni seronok jer walaupon takat boleh dengar bunyi ikan berebut makan..

 
aku suruh dorang angkut sekali raket ngan bola..
bola tak sempat main..
tengah dok syok main pakngah lak nak melabur..
bukan boleh dorang nih, asal kenyang terus nak membuang..

 
sementara nunggu pakngah moh kita snap dulu..

 
eksyen jer lebih dik..

agak2 matahari dah terik baru blah..
sini free enterance..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))