Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 19 Jun 2015

Ramadhan 2015M | Pengalaman Pertama buat PakNgah

As-salam (^-^)
Salam 2 Ramadhan..

wahh meriah blog semalam.. rata2 duk citer pasal hari pertama ramadhan..
tarawih pertama, menu sahur pertama..
syok jugak baca..

aku pon nak citer jugak ler tapi without gambar makanan..
sama jer rutin cam taon lepas..
ari rabu malam tu aku tak masak pon sebab lunch dah tapau sup tulang sesiap..
balik panaskan jer pastu goreng telur dadar.. done dinner tiga branak..
dik niq takmo makan katenya.. kenyang kot..
masa tunggu abang abang balik skool dah sebat tiga biji roti sosej.. hahaaa
first sahur aku tido pon tak lena.. tiap setengah jam sekali terjaga..
excited sangat haa nak sahur.. last sekali tengok jam kol 4.00am terus bangun..
masak nasik, goreng ikan talapia sekor pastu sotong bakar sambal..
aku, along ngan pak ngah jer hadap nasik..
laki cakap sebulan ni dier takmo sentuh nasik..
so dier minum nestum cicah ngan roti wholemeal.. kahkahhh *gelak jahat dulu*

semalam en.laki cuti seronok skit bukak puasa, arini dah keje buka berempat jer la..
yang kompem sahur baru skali ngan laki.. sobsss
kelam kabut jugak aku.. balik keje kol 5.30pm berdezup nak pick-up dua hero kat skool..
mujur sesi dorang tuk taon ni sama... next year punya aku dah pening sebab dah tak sama sesi..
dorang pon kuar skool kol 5.30pm jugak so kena ler tunggu kejap dalam 15minit..
aku dok pesan jangan sesekali keluar dari pagar sekolah..
ada orang tak kenal ajak naik keter jangan ikut..
takot gak tau dunia skarang ni macam macam boleh jadi.. doa banyak banyak moga takde perkara yang tak diingini terjadi..

tuk berbuka plak aku tak sure nak masak ke nak beli..
stakat aku pat branak ni makan tak banyak sangat.. along jer kalo beria ngap time berbuka..
cam semalam aku beli gulai ayam dua ketol ngan kerabu perot..
alhamdulillah kat simpang umah ada satu stall akak kelate dok jual lauk pauk..
kueh pon ada jugak..
senang aku beli siap jer.. dah biasa ngan akak tu pon..masakan dier boleh tahan sedap..
param pon ada jer kat situ tapi kumalas nak bersesak..
keinginan nak jejak param takde lagi..
kalo akak kelate tu tutup gerai alamatnya aku kena la masak..
risau nak bagi anak makan makanan yang kat param tuh..
dibuatnya sakit perut melarat ke cirit birit tak ke naya..
dah la penat sekolah pagi petang..

berjaya jugak pak ngah puasa penuh semalam..
first time ni harus la ibu bangga.. *clap clap clap*
tu yang jadik tajuk 'karangan' kali ni.. heheheeee
muka penat abis.. asyik dok cakap dier tak larat..
aku ke dapor pon dier ikut.. soh tido tak mau..
akhirnya dah nak dekat kol 7pm tertido gak kat sofa..
seminit nak azan aku kejut, mamai mamai pon laju jer makan..
seronok jugak nampak dier makan banyak sampai sakit perot.. hahaa
along dah masok taon ke-4 so takde merungut dah.. 

 sahur tadi aku goreng nasik..
dik niq tu haa makan sambil tido pon boleh..
orang kejut abang abang dier yang bangun dulu..
tak hagak bedal nasik lak tu.. stakat kol 7.30pagi tadi dik niq masih puasa yer..
yang abang abang makan cococrunch ngan susu jer sahur tadi..
ayah cam semalam ler menu diet dier roti cicah nestum..
urmmm nampak gayanya lagi la aku malas nak masak sahur kalo aku sorang jer yang bedal nasik..
tapi masalah jugak kalo sahur takde nasik..
perot aku ni tak tahan makan menu diet..
karang belom kol 10pagi dah parkinson..
dah ler gastrik aku makin menjadi jadi.. last kena aritu doc bagitau 'tipikal gastrik'..
memang kalo kena 3hari pon tak ilang sakit selagi tak dicucuk jarum..

okey la, nak sambung buat keje dah..
aku mengarang kalo tak lebih sejam tak sah padahal ayat takde la cam ayat novel..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 17 Jun 2015

Puasa ooo Puasa

As-salam (^-^)

nama nama kueh buat mereka yang puasa yang yok.. bangun pagi bukak periuk.. hahaa

 

wordless..
 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 16 Jun 2015

Citer cuti sekolah di hari Ahad

As-salam (^-^)

lusa dah masuk bulan ramadhan..

pepon nak ucap dulu 'Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak' korang..
moga amalan kita semua diterima-Nya.. aminn

sekarang memang malas giler nak apdet blog..
bizi pon ye.. bulan ni berganda skit sebab next month nak kena submit first GST sudah..
hopefully takde sangkut masa buat submission nanti..
nyeksa betul buat account skarang nih..
nak carik keje lain cam hurmmmm takyah kot.. 
selesa kat sini, boss pon tak cerewet sangat.. aku tak boleh kang aku pass jer kasi boss setel.. kahkah

semalam baru start sekolah tetiba pagi tadi dik niq boleh tanya plak arini cuti ke tak?
amboiii asyik nak cuti jer biler masa nak belajar dik?
cuti sekolah aritu MiL ngan FiL naik KL..
dorang nak tunaikan umrah ramadhan ni so datang awal jumpa anak cucu dulu sebelom berangkat..
at least lega skit.. takde la bebudak ni bising tak kampung, tak bawak pi berjalan..
ari minggu bawak gak dorang kluar..

 
dok pakat nak buat BBQ reramai la kononnya sekali tak sumer boleh join..
port paling dekat ngan umah kat taman tasik cyberjaya.. ari ahad dua minggu lepas kot ni..
pagi tu ujan kemain lebat lagi..
nasib ada wakaf so rancangan masih boleh diteruskan..
best gak ujan pon rasa sejuk, nyaman jer..
takyah nak risau ketiak melecet..

 
FiL tak berapa nak sihat sangat tu yang kena angkut kerusi sekali..
at least dier selesa skit dapat bersandar..
ikutkan memula tak nak ikut gak tu..

 
dik niq kalo jumpa sepupu sepapat gini la dier..
phone yang dicariknya dulu..
makan minum sumer tolak tepi..
ramai lagi yang belom sampai time ni..

 
menu BBQ aritu ayam, sotong ngan sosej..
rugi plak perap sekor jer ayam.. siyes tak cukup..
sumer pon dapat makan tapi tak puas aku rasa..
aku tak berapa pandai sangat nak bajet.. next time reti dah la..
yang penting 'moment' bersama..

 
ahad lepas plak bawak bebudak meround sat..
nak carik slipar jer sampai ke seri kembangan peginya..
last2 balik drop kat tesco puchong gak baru jumpa yang berkenan..
ohhhh skarang double lega sebab sumer kelengkapan dorang dah setel..
baju melayu pon dah selamat dibeli..
tema taon ni memang tema yang tak masuk dalam list langsung..
bertabah la korang yerk..

 
 
cuti sekolah kali ni boring skit arr bagi dorang..
sian anak2 ibu.. lain kali kita pegi bercuti okay..

 ni cerita malam tadi..
MiL, FiL ngan BiL dah selamat berangkat tuk menunaikan ibadah umrah..
lepas 2 minggu insya'allah bertemu lagi..
doakan moga semuanya sihat dan dapat menunaikan ibadah dengan sempurna..

      
ni tak tau la anak anak sapa semalam jumpa kat klia..
sian tak leh berjalan, nak kena tolak ngan wheelchair..
siap kutip duit raya lagi.. penuh duit dalam mangkuk tu kayooo..

jadi mainan dorang plak wheelchair ni..
kehulu kehilir dok menolak.. sumer mata yang lalu lalang dok pandang..
dari mana la agaknya bebudak ni kan, jakun bebenor..

 
tak cukup dua wheelchair tambah satu lagi troli..
pon boleh la korang..
janji hepi..
yang tragisnya budak kat tengah tu sempat cirit dalam sluar.. hahahahaaa


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 3 Jun 2015

Bebelan kosong di hari Rabu

As-salam (^-^)

wahhh seminggu lebih tak apdet blog..
selalo seminggu tu ada gak satu entri aku up.. 
skarang memang ke laut terus..
takde citer ler nak share.. nak citer detail pasal kehidupan hari2 cam tak proper la pulak..
orang lain pon ada kehidupan sendiri..

korang cuti sekolah ni pi bercuti ke mana?
kitorang tak gi memana pon.. jimat bajet skit, tak lama dah nak raya oiiii..
zaman kos idup mencanak naik ni kena belajar berjimat..
dah la bonus taon ni tak berapa nak masyuk banding ngan taon2 lepas..
silap jalan sendiri yang sengsara jawabnya.. sobssss :(
lagipon cuti taon dah tak berapa banyak.. ada 9ari jerk lagi..
simpan tuk raya puasa ngan raya haji plak..
dah 3-4 taon kot tak balik kampong time raya haji..
taon ni cam takmo dah raya puchong.. rugi lorrr takleh merasa daging korban fresh..

pastu pikir gak akhir taon nanti kang dah tentu nak amek cuti lagi..
aktiviti family day on cam biasa kalo takde aral.. insya'allah..
blom campur lagi tetiba kang ada emergency anak demam or wat so ever..
so sekarang cuti aku, aku sendiri yang bekukan.. kahkah
planning itu penting.. nanges arr kalo cuti tak bergaji..

persiapan puasa pon dah ada sesikit..
pasal berbuka aku tak kisah sangat.. perot lapar telan ape pon lalu cumanya tang sahur jer problem..
ye la, tak kena ngan selera tak lalu plak nak telan pepagi buta..
kena la carik makanan yang agak kena ngan tekak..
aku dah stanby stok serunding daging dari kelate, pekasam, kurma (wajib).. 
lelain akan menyusul kemudian (aku pon tak tau sebenarnya nak ape lagi)..

taon ni nak push si pak ngah soh puasa..
at least setengah hari pon takpe.. pelan2 kayuh
ngan dier aku pening skit..
along senang jer kitoang ajar tapi yang tengah sorang ni, aku ngan laki kena banyak bersabar..
blom lagi aku bukak cerita pasal pembelajaran dier kat sekolah.. hadoiii pengsan..
last result exam last 2 week tau dapat no berapa?
39/40 hokey.. hahahhaaa speechless..
kalo rajin aku citer lagi details pasal pak ngah.. 
doakan aku lakibini berjaya didik dier nanti yer..

raya punya persiapan dah 85% siap..
tinggal lagi nak carik baju melayu hero's..
kukis pon beli jer kot taon ni..
selain dari tu takde lagi penambahan terbaru dalam list aku..
last week dah berpusing carik baju melayu dorang tapi takde yang berkenan dihati..
sambung plak this week.. hopefully jumpa..
sebolehnya aku nak completekan sebelum puasa..
cuma ralat skit sebab umah nenek aku yang musnah akibat banjir last year belom berganti..
masih lagi hidup dibawah khemah.. 
janji tinggal janji, entah biler nak dapat umah baru pon tak tau..

penutup bebelan arini, aku tepek gambar dua dari tiga anugerah allah dalam idup kitorang laki bini..
dari benih yang sama, rahim yang sama dok kandungkan dorang 9bulan 10hari (tak sampai pon rasanya sebab aku selalu bersalin awal dari due date) tapi karekter yang sangat berbeza..
both of them, kasih sayang kitorang sama jer takde yang kurang takde yang lebih..
cuma dengan si along mungkin aku tegas skit sebab dier sulung..
adik yang carik pasal bergaduh dier yang kena marah dulu..
adik amek dier punya barang kesayangan dier pon aku suh dier mengalah.. 




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))