Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 30 Julai 2015

Meraikan Syawal ke-4 dan yang terakhir di kampung

As-salam (^-^)

sambung lagi citer raya ke-4.. rasanya takat ni jer la citer raya pon..
balik KL dah takde raya raya dah..
ada jemputan open house pon takleh pegi..

raya ke-4 tu after brekpes gerak pi umah tokDo ngan ma..
alhamdulillah tokDo balik kelate jugak tengok umah baru..
sihat sihat camtu la orang tua kan..
dah 90 umurnya.. tapi aritu tak dapat gak merasa nak tido umah baru..
rumah blom siap sepenuhnya..
ada sesikit lagi nak kena buat..
insya'allah, panjang umur dapat ler merasa lenkali..

 
rumah baru after tragedi banjir tahon lepas.. syukur dengan rezekiNYa..

 
gambar kenangan.. entah bertemu ke tidak kita diramadhan dan syawal akan datang..

ni kat umah lama.. boleh ler duduk kat area dapor yang tak runtuh.. 
dapor ni simen separuh sekali ngan bilik air tu yang teguh lagi..
yang kayu terus lesap sama sekali bersama air banjir.. 
bersepah sana sini almaklum la lelaki yang duduk.. hehehee
tokDo skarang dah menetap kat muadzam shah.. duk ngan anak pompuan sulungnya..
duk kampung pon takde sape yang boleh tengokkan..
banyak terbaring dah but alhamdulillah tak nyanyuk, ke hape..
mata pon elok lagi..

after ziarah tokDo terus gerak gi umah myMa..
jalan smooth jugak beza ngan sebelum ni teruk makan jem..
sebelum tu singgah pasar jap pekena megi perut ngan sup perut..
perghhh mangkuk hayun kena 'katok' harga ngan peniaga..
time ni la dorang pulun kutip duit..

 
ralat aritu takleh bagi ketupat kat myMa.. nampak ada orang jual kat atas pasar terus beli..
sedap gak cukup lemak pastu lembut jer.. 
ni baru betul berniaga bukannya bagi ketupat yang dah 2-3 ari buat..

 
etok salai sape makan?
aku tak reti makan menda alah ni tapi belikan jugak tuk hero bujang aku si alaong yang suka ngan makanan bercengkerang..
memang dier la tukang perabih..


   sampai jer tengok abang ipar duk menilik menda ni..
ni sarang lebah tualang namanya yoo..
ada dua ketoi dier bela..
ntah lupa lak nak siasat mana dier dapat..
 elok sangat untuk orang yang ada sakit lelah..

 
hero hero pon sama eksaited maklum la pestime tengok dekat2..
slalu dengar lebah jer takot..
lebah tualang ni ok dier tak sengat orang..
dok kerumun sarang dier jer.. tak de hal la nak seluk tangan masuk dalam tu :)
berani cer buat..

 
hampas madu tualang.. rasa dier masam manis..
ni lagi mujarab berbanding madu..

 
try buat sikit jer dapat la cicah ngan ketupat yang aku beli tadi tu..
kena sangat sebab beli ketupat tawar..

sementara ada masa, layan bebudak ni selpieyah jap..
memacam ragam..




 
redho la tokma kena melayan the cucu's.. 

 
raya ke-5 kitorang beraya atas jalan jer.. heheheee
raya ke-6 dah selamat sumer duit raya dorang masuk akaun TH.. alhamdulillah
dapat balik pulangan modal yang dilaburkan..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 29 Julai 2015

Sanah Helwah Muhammad Adib Raiyan

As-salam (^-^)

Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan Adib Raiyan (PakNgah),
Allah selamatkan kamu..

hepi besday pakngah.. genap dah arini tujuh taon hidup kat dunia..
budak yang paling banyak ragam dier la..
manja, nakal, sensitip, rajin, mudah sentap sumer dier konker..
so far rajin gi sekolah, takde masalah nak bangun pagi..
dari hari ke hari dok tanya biler besday dier..
hadiah takyah cakap arr, dari awal taon sampai minggu lepas memacam dier mintak..
pendirian tak tetap.. kekejap ubah nak tu, kekejap nak ni..
sebab dari awal taon dok mintak, kadang kesian aku beli jer..
siap janji ni takmo mintak lagi dah..
hurmmm hampeh janjinya..
lepas seminggu, mainan pon dah basi mesti mintak lagi hadiah lain..
amboi tetiap bulan plak jadiknya dapat hadiah besday..
panjang akal sungguh korang..
sama jer sumer tiga bradik..

semalam kat sekolah cikgu dah sambut besday dier..
sekolah dorang memang tetiap bulan pon mesti sambut besday anak murid..
ntah hadiah ape dier dapat aku lupa lak nak tengok..

pepagi tadi dah siap sedia nak gi skool, saje jer kuarkan kek ngan lilin..
alah kek pon beli yang 10hengget jer, kek coklat..
last minit beli semalam kat bakeri area umah, takde choice sangat..
asal boleh jer buat syarat..

hadiah no more.. ikutkan dier request nak mainan B-Daman..
kalo beli kompem tetiga kena beli sumer..
dah malas nak layan permintaan korang beli mainan..
main sekejap jer.. yang buat aku pening walaupon tetiga dapat still lagi nak gaduh rebut mainan..
senang citer takyah beli ler..
last week belikan dorang carrom suh main sama2..
pon dok bertekak jugak.. pfftttt pitam..
aku nak jentik dulu, kau jentik dulu kenapa?
ehh nape buah aku sikit kau dapat banyak?
aku nak kaler pink tuuuu...
haaahaaa tak ke haru dibuatnya..

takpe weekend nih kita kuar makan and tengok movie..
part movie ni pon dok request nak tengok dari bulan puasa lagi..
bebudak skarang sumer pandai demand..
ibu dulu zaman sekolah tak pernah jejak kaki ke panggung wayang..
ye la kelantan time tu panggung wayang kat kota bharu jer ada..
skarang pon tak silap aku takde lagi panggung wayang kat tanah merah ngan machang..
kena pikir tambang bas lagi.. nak gi kota bharu kena naik dua buah bas baru sampai..
zaman tu pulak susah.. nak kumpul duit seringgit pon amek masa seminggu :(


kejadian pagi tadi..
memula elok jer bersiap..
nampak kek ngan lilin atas meja terus nangis..


oloh oloh budak manja ni..
nangis sedih campur terharu namanya tu..

hati tisu ngalahkan pompuan..

pepon ibu ngan ayah doakan moga angah menjadi anak yang soleh.. sentiasa diberi kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur..

ingat belajar rajin2 biar jadi orang yang berguna..

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 28 Julai 2015

Meraikan Syawal ke-2 & ke-3

As-salam (^-^)

raya ke-2 turn ziarah belah famili aku plak..
kitorang turun lepas brekpes..
memula kena start ngan yang paling jauh dulu..
umah nenek kat kuala krai..
turun awal pagi kurang skit jem tapi masa balik kena redah jem jugak..
takleh nak buat ape..

photo umah nenek tak amek..
tengahari gerak gi umah abah plak kat machang..
pon sama photo tak amek..
hahhaha pelupa or memang tak tau nak amek gambar ape..
abah aku biasa la takde beria sangat rayanya..

abis umah abah baru gerak gi umah myMa kat tanah merah..
lama gak stuck dalam jem..huhuuhuu
tengok2 dah kol 4pm..
terus singgah solat zohor kat masjid tepi jalan..

 
sementara tunggu en.laki ngan along solat sempat lagi aku selfie..
ewahhhh kite dapat angpow la dari sang suami..
sebenarnya dapat semalam lagi aku lupa..
dok menunggu ni belek belek beg simpan duit raya anak baru perasan sendiri punya pon ado..
tengs suamiku..

   
budak bertuah dua orang ni membuta..
penat sangat gayanya cam kena bawak kete..
tu baru jelajah dua bijik umah..
malam tu tido kat tanah merah..

Raya ke-3 kena u-turn balik beraya umah mertua..
ajak myMa sekali beraya umah besan..
nenek aku yang dok kat perak tu pon ada so senang aku dah takyah hantar myMa balik..

 
ape apepon famili photo jangan lupa :)
si pak ngah gatal gatal pulak.. tu yang putih melepak jer kat leher..
cuaca panas kot mudah sangat dier menggaru..
asal berpeluh skit mesti gatal badan.. 
kena selalu monitor.. aku sapu calamine lotion..
kejap jer tu tahan kang nanti menggaru jugak..
satu badan berkerutu..
nak nak kat kaki.. semalam dah start sekolah kena pakai stokin ngan kasut..
berkuap dalam tu kemain galak lagi naik bijik2 air tuh kat kaki..
dah gaya ciken pop aku tengok..
kalo tak hilang jugak kena bawak pi klinik check darah.. 
kot ler ada kaitan ngan darah kotor ke hape..

 
tengahari ada jemputan kenduri..
sementara nunggu masa berjalan bebudak ni selfie manjang..

 
mak budak pon sama la gedik..
cam sebaya jer ngan anak buah aku ni *-*

 
port kat dapur pon jadik.. hahahaa
kat atas umah penuh ngan tetamu benarnya time ni..
nape korang ada angpow, cik zee takde ni?

 
on the way nak gi kenduri..
perghhhh lane sebelah punya jem kemain panjang..
nasib baik la lane kitorang clean n clear..
kalo idak makan kaki jer tengahari takde makna nak makan kenduri.. 

     
istimewa ke ape ni dpat makan kat meja pengantin..
time kitorang sampai pengantin baru abis makan tu yang mak pengantin soh sambung dok situ..
dalam umah sejuk sikit ada kipas..
kat luar umah panas wey.. menitik peluh..

tapi yang tak syoknya makanan tak sebanyak makanan tuk tetamu kat luar umah ler..
kitorang merasa ape yang ada atas meja jer..
kat bawah siap ada nasi dagang, laksa kelate, tapai, kuih muih, ehhh banyak la..
dah kenyang perot baru menyesal.. hahahaa

 
dah kenyang jom balik tido.. 
dapat ke tido?


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 27 Julai 2015

Meraikan Syawal 2015 #17 Julai

As-Salam (^-^)

as usual raya pertama mesti umah mertua dulu..
aku okey jer tak kesah sangat pon..
bebudak suka so ikutkan jer la.. kat sini ramai sepupu sepapat dorang..
kalo belah famili aku takde der meriah.. berapa ketol sangat dalam tu..
tapi kadang kadang serba salah jugak aku ngan myMa..
anak dah ler tak ramai..
perasaan orang tua ni sensitip.. takut kang dier terguris perasaan, kecik hati..
balik kali ni semalam jer sempat tido kat umah myMa..
patutnya selang seli raya ke-2 ngan raya ke-4 belah aku..
tapi yang raya ke-4 tu takleh nak stay tido situ..
mak mertua tak sihat, demam..
takde sesapa kat umah so kena ler patah balik tido umah mertua..
harapnya ma aku paham situasi.. huhuuuhuu
pagi raya ke-5 kitorang dah gerak balik kl..

raya kali ni memang tak banyak keje kena buat..
paling hepi takyah nak sinsing lengan baju basuh pinggan..
beli pinggan polistren, abis makan terus masuk tong sampah.. 


menu utama pagi raya nasi dagang, pakat adik beradik tempah jer senang..
mak mertua aku dah tak larat nak buat berat..
kitorang just rebus sepeket ketupat nasi yang mini tu ngan buat rendang daging..
tu pon bahan tuk rendang mertua tolong siapkan.. kitorang campak2 kacau jer..
pastu banyak ler makanan yang kakak kakak ipar bawak mai..
lontong ada, satay ada, soto ayam ada, laksa pon ada..
jenuh dok mengunyah jerk kejenya..
gambar makanan takde..
yang aku order ketupat sampai 200biji tu dapat ler makan beberapa ketul..
by malam tu nak makan dah tak elok..
esoknya basiiiii.. huhuuuu so sad..
next year memang takkan ku order lagi..
aku agak dier dah buat awal ketupat tu tau..
terkilan tak dapat kasik kat nenek, abah ngan myMa aku merasa sekali..

wahhh gitu intro panjang kemain.. jom ler tengok gambar kiter plak *-*

 
kaler tema kitorang taon ni adalah PINK!!
hahahaaa dorang protes pon takde ku kesah..
ekceli plan asal adalah hitam..
tapi susah plak nak carik baju melayu kaler itam..
terjumpa kat kamdar baju melayu kaler dark PINK terus aku berkenan kebetulan aku pon dah beli jubah dress kaler pink..
ayat2 skit kat laki.. biler dier on jer terus ler jadik kaler tema.. 
lucky gak tak jadik kaler itam.. perghhh cuaca kemain panas lagi skarang nih..
sekejap jer ketiak berlendir.. kahkah
next year punya kaler tema dah ada :)

 
ready tuk gi solat raya.. 
taon ni aku takleh nak menjoin sekali..
awal awal lagi aku dah raya..

 
balik semayang raya baru beratur ramai ramai tuk sesi bersalaman..
alhamdulillah taon ni dapat lagi kitorang berkumpul..
harapnya diberi kesihatan yang baik, taon depan dapat kita berkumpul lagi.. insya'allah..

 
orang pertama yang collect duit raya aritu.. hahahaa

 
tahniah along sebab puasa penoh taon ni..
dier punya duit raya ibu ngan ayah bagi lebih skit..
tak leh dah bagi sama rata, kot next year ada plak yang takmo puasa..

 
angah pon tahniah jugak sebab berjaya puasa..
sekejap jer dah besar anak anak ibu ayah..

 
budak ni sekejap jer bersongkok pastu takmo pakai..
panas ler tu.. 


 


 
biasanya raya pertama kitorang akan ziarah kubur dulu..
tapi taon ni raya jatuh hari jumaat jadiknya masa tu singkat..
kang kalo keluar kalut plak nak balik semayang jumaat..
lebih elok dok umah jer tunggu tetamu datang bertandang..

 
gaya budak mintak angpow..
ehhh dik, tak puasa mana ada duit raya.. hahhahaa
siap bagitau lagi dier nak duit raya 20hengget..


 
haaa ni sorang lagi mengampu nak duit raya..
amboii korang asal raya jer ingat duit..
takyah duit raya boleh?
beg raya tu yang aku tak tahan..
ape la taste korang ni.. beg pinggang apek jual sayur pon korang teringin..
bebudak dah ada taste sendiri.. takleh dah aku nak pilihkan macam dorang kecik dulu..
ape ape jer la janji korang hepi..
nasib baik dorang nak sarung baju pink..

 
yeayyy dapat pon duit raya..

 
sumer pon geng ngan ayah..
pastu ibu ni sape nak geng?

 
ehhh along mana?

port yang sama.. tetiap kali raya pon sini la port kitorang bergambar..
aku dok berangan nak buat outdoor photoshoot kat memana weekend nih..
tu nak kena mengayat en.laki dulu..
dier tu kalo bukan aku yang rancang memang takkan jadinya..
kat kampung takleh nak photoshoot sangat.. takde tempat yang sesuai..

      
pepon, sekali lagi 'SELAMAT HARI RAYA' dari kitorang..
takpe raya kan sebulan so tetiap hari kita ucap yer..
banyak ke dapat jemputan open house?


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))