Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 23 November 2015

cuti sekolah ni memang takde plan apepon

Assalamualaikum (^-^)

cuti sekolah datang lagi.. yang bercuti syioknya korang..
hepi holiday yooo..
aku jelez..
baru pesday cuti sekolah start dah sibuk wat preparation tuk persekolahan taon depan..
gitu la, masa cepat jer berlalu..

cuti sekolah ni pak ngah kena join kelas tambahan..
arini baru start.. alah 2 jam jer pon..
6 minggu sebelum cuti sekolah aritu dah start tapi sejam jer lah..
in between lepas sekolah agama sebelum masuk sekolah kebangsaan..
sian dier penat..
bayar 10hengget setiap kali pegi..
nampak ada improvement..
tulisan/perkataan kat TV dah boleh baca tu yang decide cuti sekolah ni teruskan.. 
biar dier bebetul lancar..
tuk 5minggu cikgunya charge 150hengget.. ok la dari dok bergaduh ngan adik kat rumah..

 
kalo baik cenggini setiap saat kan ke bagus..
tenang skit kepala ibu ni haa.. ini tak, asyik nak menjerit.. 
ni makanan peberet dier skarang..
tiap kali makan kedai tak kira siang ke malam mesti order nasi putih ngan ikan keli goreng..
nasi plain jer takde kuah..
tetiga bradik penggemar ikan keli tapi jarang aku beli masak sendiri..
sebabnya belendir.. rasa cam tak bersih jer ikan tu walaupon dah 10x cuci :(

 
mamat ni plak selera makin menjadi jadi..
payah nak jumpa makanan yang dier tak suka kecuali sayur.. 
yang tu sampai kena marah pon tak jugak suker..
makan roti canai, yang lain sumer kuah biasa tapi dier siap request kambing sekali..
sekeping tak cukup.. topup lagi separuh dik niq punyer..
pon ibunya ni tak pernah masak daging kambing :(

semalam ada majlis konvo tadika pasti dik niq..
ikut aku malas nak pegi sebabnya dier 5taon takde amik sijil pon..
nasib buat kat dewan area taman perumahan jugak..
so jom la pi kejap tanda sokongan..
kecewa gak ler sebabnya majlis hura hara giler..

 
selfie duluuuuu..
gambar memang tak banyak..

 
nombor makin naik dikk tapi takpe seiring jer.. 
sama naik ngan markah matapelajaran.. bahasa melayu turun skit..
ok la, dapat gak naik stage amik hadiah tuk matapelajaran terbaik..

 
akedemik along ngan dik niq aku dah lega skit..
along tak dapat pon anugerah pelajar cemerlang.. sipi jer lagi..
takpe la janji tak dapat nombor corot..
aku dah warning awal awal si along.. aku nak dier dapat nombor 10kebawah..
kena set target skit baru dier bersungguh..
kat umah takdenya nak pegang buku secara sukarela..
esok pereksa arini baru ulangkaji.. tu pon lepas aku jadik tarzan..
gigih membaca sampai tertidor pon boleh..
alhamdulillah.. sekolah agama no.4, sekolah kebangsaan no.9..

pak ngah jer skarang yang slowwwww sesangat..
no.20 keatas.. huaaaa huaaa huaaaa..
kena berusaha lagi ngah..
nak soh ulangkaji pon kena berperang..
tapi dier kebal.. takdenya dier nak mengalah..
dah dier takmo memang takkan la dier ikut arahan..
dah tu canner lagi aku nak buat?

 
majlis tak abis lagi kitorang dah cabut..
balik umah sat tukar baju dik niq pastu jom coconut shake..
A+ memang sedap, terbaek, kebabom..
takyah nak poyo sangat aku ngidam coconut shake klebang..
yang ni memang sesedap rasa..
korang nak?

 
sila cari kat sini, kat bandar bukit puchong..
sape tahu restoran ayam kampung tuan faridah kompem jumpa tempat ni..
sebaris jer.. bangunan paling hujung..
sure puas hati.. eskrim banyak cumanya pada tekak aku yang kurang manis ni terasa manis skit..
tapi manis yang berlemak..

 
singgah tesco jap pusing pusing terembat terus kasut sekolah..
kasut sekolah ngan stationery's dah setel..
tinggal lagi nak cari uniform ngan beg sekolah..
tunggu next month la tu..
kat tesco ada jer uniform brand canggih tapi tak berkenan plak aku ngan material kain dier..
tak best.. 
aku dah ada peberet shop tuk uniform sekolah anak..
kasut pon tawakal jer ni brand pallas..
harap bertahan ler sampai akhir taon..

balik umah proses balut segala mala buku plak..
hoiii penat membalut pon.. kemain banyak buku dorang nih..
nampak jer senang tapi renyah.. 
still tak siap gak lagi..
next week sambung balik..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 12 November 2015

Genap 40 Hari

Assalamualaikum...

perangai malas semakin menjadi jadi pulak skarang ni..
takde cerita pon nak diceritakan..
asyik ulang citer yang sama naik bosan pulak kang..
syioknya lahai yang dapat pi bercuti akhir taon..
aku sobs sobs sobs, sedihhhh.. cuti dah abis..
lagipon memang takleh nak gi memana taon ni..

arini genap 40hari mok tok tinggalkan kitorang..
al-fatihah tuk arwah..
kadang dok sengsorang rasa cam tak percaya jer mok tok dah takde..
macam macam memori dok 'flashback' balik..
terkenang waktu sihat, waktu sakit arwah..
memang rindu..
selalunya akhir taon camni MiL and FiL akan turun KL..
tahon ni takde lagi.. 

patutnya laki balik kampung pagi ni ngan bas..
balik sorang jer memang aku ngan anak2 tak ikut..
tup tup semalam berlaku kejadian tanah runtuh plak kat bentong-karak..
alahai, burn ajer lah tiket bas tu.. takde rezeki :(

 

rasa sendiri kesian tapi kesian lagi kat orang ramai yang terperangkap..
yang bawak anak kecil tu camaner gamaknya..
kalo yang dari kelantan nak berpatah balik perghhhh jauhhhhnya..
bertabah jer lah.. nasib takde yang terkorban..
sekarang ni musim hujan.. banyak kemungkinan boleh berlaku..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))