Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 31 Disember 2015

last post untuk 2015 | hepi new year 2016

Assalamualaikum (^-^)

lagi beberapa jam jer nak melangkah ke tahun 2016..
aku macam taon taon sebelum ni jugak..
takde berazam sangat.. just ikut 'flow'..

sebenarnya aku ni tak tau nak mengarang ape tapi gatal gak nak apedet..
dah pepetang ni otak tak berapa cargas..
tepek gambar buah hati pengarang jantung jer lah gamaknya..
pestime masuk One City kat USJ Subang Jaya.. 
memang bebetul makan angin.. 
sebenarnya nak try jalan kat sky walk (alah yang lantai cermin transparent tu) sekali panas berdenting.. 
tak thrill pulok sebab tak nampak ape pon kat bawah..
elok pegi waktu malam baru best tapi tak sesuai bawak anak kot sebab kelilingnya bar..





 
pak ngah terlebih hyper.. sebelum tu dier dah tersemban kat pasaraya lain..
pecah gak bibirnya, gusi luka.. dapat pi meronda serta merta sakit hilang ..
esok baru mulut bengkak.. gigi yang depan (atas bawah) memang dah lopong..
bercakap pon kepit kepit.. sikit jer dier buka mulut..hehee
nak start sekolah camaner nak cakap ngan cikgu, kawan? 
soh pinjam gigi palsu arwah mok tok taknak plak..


 
deco deco dalam ni boleh tahan lawa tapi tu ler takde yang menarik perhatian aku tuk stay lama kat sini..
cam boring jer.. orang tak ramai, kedai pon tak banyak..
tak macam shopping mall lelain..
restoran pon banyak yang tak halal..

wokeh, Selamat Tahun Baru 2016..
moga tahun depan lebih baik dari tahun ini walauponnnnnnn.....



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 29 Disember 2015

minggu akhir cuti sekolah | farm in the city

Assalamualaikum (^-^)

penangan cuti 4ari buntu tak tau nak kemana..
4 branak terperuk kat umah agak bosan yer.. ayahnya biase ler keje..
nak jalan jejauh tak boleh, kesuntukan masa..
last last terpegi jugak farm in the city yang kat seri kembangan tuh..
sebelah jer kan seri kembangan ngan puchong? 
dulu masa memula bukak eksyen, takmo pegi kononnya.. hahaahaa

sebab dik niq pon yer jugak ni.. asyik duk sebut burung merak burung merak..
nak sangat tengok burung merak..
one two soomm ngan abang abang pon burung merak yang dibuatnya siap keluar bunyi ngan kepak..
setahu aku batu, kayu, burung, air gitu jer.. takde plak burung merak..

tak besar mana petting zoo ni tapi boleh lah bagi bebudak hepi..
nak nak lagi baya hero hero aku tu memang seronok dorang..
eksited terlebih dapat tengok binatang walaupon hanya ayam.. heheee
ye lah, kat sini mana nak jumpa ayam hidup? lain la kat kampung..

gambar tersangatlah banyak, tak kuasa pulak nak bersambung entri..
layankan jer okeh!!
sebelum pegi dah google ape yang menarik kat situ..
malangnya tak puas layan gambar.. korang letak gambar skit sangat..
ni aku letak bebanyak boleh tengok sampai puas hati..
selected jugak ler, mengah nak letak watermark..

 
kitorang sampai kol 10.30pagi.. awal lagi tapi orang boleh tahan ramai..
nasib cuaca elok, tak ujan..

 
dapat eskrim free yeayyy.. tak abis pon dorang ni makan ayahnya pi buang..
serius dah masuk situ udara tak berapa nak bersih..
ada sesetengah tempat bau busuk boleh tahan jugak tu yang tak selera nak ngap eskrim..

 
kekura ni dah jadik tredmak sini kot..masuk jer memang jumpa dier dulu..
meriah tau, ramai yang kerumun dier..  
sibuk jer nak bagi makan.. agaknya setiap saat kekura ni kekenyangan..

 
member dier.. yang ni kaler lain sikit..
laju jer dier jalan tak macam yang kat atas tu, slow motion..

 
nak bagi makan kekura pon kena nyanyi dulu ke long? 
gaya dah sama cam bawang merah panggil ibunya si ikan kaloi.. ke bawang putih?

 
kat sini memang bersepah ngan kekura..
memana tempat ada jer kaum kerabat dier.. 
yang besar yang kecik.. yang spesis cam buaya pon ado.. 
jangan ada yang terpijak sudah..

 
sini area reptilia kot.. haiwan sumer dok dalam cermin tuh..
si pak ngah tu penakut.. nampak jer ular atas kepala panik terus..
biawak, ular sawa, buaya pon ado..

buaya kecik jelah.. yang besar takdo..
harimau bintang pon anak jer yang ada.. mak ayahnya takde..

 
burung ape? aku tak kenal..

 
pon sama tak kenal..
cute jer burung ni..asyik jengket kaki sebelah..
memula kitorang ingat memang ada satu kaki jer rupernya tertipu.. 


 
akhirnya dik niq jumpa ape yang dier cari..
ekornya tak kembang pulok.. kena menunggu jap..
staffnya dok memaksa member dier yang 2 ekor tu 'kacau' si merak..
maksudnya merak ni kalo dier marah baru ekor mengembang ke camaner?

 
penantian dik niq berbaloi akhirnya.. 

 
binatang kat sini kebanyakkannya jinak..  

dua ketol ni jer yang berani ngan binatang..
pak ngah jangan harap dier nak sentuh.. melainkan ikan.. hahahaa

 
" ehhh berani la buuu.. sape kata takut??

 
bawah tu kebun.. malas aihh nak turun..
kang nak naik kena memanjat lak..

 
ni namanya jakun.. tengok orang orang pon eksaited..

 
eeeiiii area ni busuk giler bau kambing!! 
taik bersepah.. selera lagi tu laki aku nak pegang..

 
jumpa lagi kura-kura.. 

 belakang umah kat kampung cenggini ler.. tempat ayam, itik, serati berkubang..




 
mancing kat longkang.. dapat ikan sekor sorang dah cukup bagus..

 
tengok tu pak ngah siap beriba lagi takot ngan arnab.. 
ape ni brader, tak macho langsung..

 
"tengok i.. rilek jer takde pape pon nak takot".. 
jaga tangan dik.. nanti kang kena gigit baru tau..

 
kalo bersih nak jugak aku pelok cium.. 

 
tak tau ape ke namanya binatang ni? kaler dier woww.. 
try bagi makan sakit weiii kena patuk.. tajam dier punya paruh..

 
kancil yang pemalas..
tu ler sebabnya kura kura menang!!

 
landak!!

 
nak try bagi makan ayam.. sekali kena patuk terus meloncat member.. hahahaa rasakan!!

 
apekah namanya ini? aku memang tak amek tau langsung nama binatang.. heheheee 

 
tapak tangan dier lembutttt giler.. 

 
 
ada parrot show tapi tak tengok pon.. orang ramai sangat..
dah abis baru pass by.. dik niq siap cium lagi ekor parrot.. wangi ke dik?

 
geram nak bawak balik.. cerdik parrot nih.. 
nak kuaci penjaga tuh soh bagi salam dulu baru dapat upah kuaci.. 

 
yang sekor tu.. "peng pengg" kena tembak terus wat gaya mati.. hhahaahaa 

 
pony ride tak sempat naik.. panjang sangat beratur tak kuasa la nak.. 
lenkali ada rezeki boleh naik..

 
tawaf lagi sekali tak puas hati sebab tak jumpa kolam ikan..
berpelok jugak ler ketiak walaupon tak luas mana..

 
baru puas hati dorang dapat bagi ikan makan.. geram tengok ikan ikan kat sini..
tu talapia tu.. goreng pon sodap cicah sambal cili kicap.. perghhh meleleh 

 
"dah penat buu".. siap mintak dokong..
ehh awak besar, berat plak tuh.. kang tercirit ibu sape susah?
jom jom kiter balik.. perot pon dah nyanyi lagu keroncong..

nak balik kena lalui kedai ni so selamatlah dorang menge'pow' patung sorang satu..

kasi habuan kat perot jugak..

nak kata puas hati terlampau tu takde la.. just nice..
tapi compare ngan zoo melaka, zoo melaka lagi best.. luas, binatang pon banyak..
harga tiket pon murah.. ye dak?
zoo kl dah lama tak pegi.. rasanya harga lebih kurang kot..

next week start sekolah dah.. rutin kembali balik ke asal.. mihmihmih


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))