Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 18 November 2016

Nape lama tak apdet blog?

Assalamualaikum (^-^)

sebulan lebih sunyi blog ni hahh.. tahap kemalasan takleh nak dibendung lagi dah..
ikutkan tak bizi pon kat opis ni..banyak masa pree sampai ngantuk.. heheee
alasan kukuhnya aku tak pedulik blog sebab dah terjebak sekali lagi ngan page deco deco kat fb..
taon lepas dah terjebak sekejap..berhabis banyak jugak tapi 'minor' deco jek..
kali ni memang rombakan besar besaranlah aku buat.. huuuhuuu.. 
tetiap hari aku dok pikir ape nak buat, camaner nak deco.. maklumlah otak tak berapa kreatip..
napsu dah tergedik gedik sangat hadaplah sengsorang..
ermmm berhantu sungguh masok page tu tau..

semua perabot lama kat rumah tu aku jual secondhand..
nak diy sendiri cam tak kuasa.. rumah luas secoet jer tang mana nak bertukang..
so cara paling senang aku jual murah murah yang lama, beli baru..
alhamdulillah laju jualan aku.. memang rege tak masok akal aku letak..
ramai yang nak membeli tapi tu lah, rezeki sape cepat dia dapat..
syukur jugak takde satu pon complain tak puas hati ngan barang aku.. alhamdulillah lagi sekali..

nasib jugak laki jenis kaki melayan.. ape jer yang aku cakap nak buat dia akan buatkan..
dia tak banyak complain..sesikit yang dia rasa tak kena dia cadang jugak ler idea..
tq tq tq.. jangan serik kalo ada pertukaran lagi yer.. heheee..
so far, masih tak complete lagi.. kena touch up pelan pelan.. 

 
bulan lepas 3,4 kali jugak lah terjah ikea.. ada jer yang nak dibeli.. 
tuk bulan ni baru terjah sekali..harapnya tak terjah lagi dalam masa terdekat ni..
masok parking ikea jer bebudak dah merungut.. bosan gamaknya :)

 
paling last aritu hangkut katil ikea.. kitorang tak reti bajet katil besar mana pegi dua kete..
kalo setakat anak 2-3 orang, satu kete mpv pon boleh muat.. 
kalo sedan tak boleh rasanya..

 
gigih time rehat pi carik lampu sengsorang.. 
rasanya ramai yang dah tau kot kedai lampu termurah dan tersohor di puchong..
sila google, kompem dapat info..
memang rambang mata dok dalam tu tau.. dah ler lelawa lampunya.. murah plak tu.. 

mana hasilnya??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
tunjuk sikit jer sebab tak complete lagi..
.
.

 
bolehla, asal sedap mata aku memandang.. tapi tak sedap gak lagi..
memula letak sini, laluan ke dapur..
pastu rasa cam sempit plak..

 
togel gini luas skit..

 
meja ngan kusi meh tenggek kat sini..
asalnya ada sofa 3 seater kat sini, skarang takde dah letgo..
takmau dah letak sofa, nakkan ruang yang lebih luas..  
bebudak tengok tv memang terlentang atas karpet jugak..

ok lah, nak sambung keje balik.. rajin kang apdet lagi..
nak delete blog nih cam sayang plak..
bab loading nak masok blog lambat pon aku tak tau camaner nak buat..
lantok lah, bukan blog hot pon kan.. heheee

tataaa..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 5 Oktober 2016

Aniq Mikail turn's 6

Assalamualaikum (^-^)

bujang bongsu dah besar dah.. officially ahad lepas dah 6taon..
next year masok darjah satu..camaner la gayanya tu..
skarang pon manja boleh tahan.. paling geram nak menepek ajer..
tabiat dier suka mencium tu masih ada..
masih tido bawah ketiak.. masa bebaru beli katil dulu tido jugak ngan abang abang sekejap pastu taknak dah..
aritu dia cakap tunggu ibu beranak baby baru dulu baru dia pindah..
aku leterkan, pastu dia janji nanti masok darjah 1 dia tido katil sendiri..
urmmm takpe ibu tunggu.. moga janji ditepatilah yer kenit..

dua bulan sebelum besday dia pesan dah, nak kek ultraman, nak sambut besday ngan kengkawan tak taska..
ktorang tak pernah lagi bawak kek besday anak sambut kat tadika or taska so pikir balik ni yang bongsu ikutkan ajerlah.. bukan pilih kasih yer..
kesian member lain boleh kenapa dia tak boleh pulak..

 
kali ke-3 tempah kek dengan orang yang sama.. pandai akak ni buat ikut ape yang aku nak..
sedap dan murah plak tu.. sebiji 60hengget jerk tuk sekilo setengah punya kek..
deco tu aku main google pastu mintak dier polooo..
satu untuk sambut kat taska yang satu lagi kat umah.. 

sambut lima branak ajerpon nak kena hehias jugak..
bagi bebudak hepi skit..

 
tido depan kek tu kenapa dik? pakngah yang nampak excited lebih..
tunggu tengok jap lagi excited ke tidok..

 
masih excited dan hepi, ibaratnya besday kau besday aku jugak.. hahahhaa

 
2minggu sebelum aku dah siapkan goodie tuk kengkawan dia kat taska..

 
simple simple jer sebab ibu ni tak cukup kreatif nak.. asal boleh sudah.. 
jangan nak banyak complain sangat..

 
rainbow kek yang sedap.. memang berbaloi sangat tempah ngan akak tu..

tengah sedap makan kek tetiba ada budak bersuara dengan nada yang sentap..
"dik niq kek besar sampai dua.. masa besday dib aiyan kek kecik jer"
woahhh mengimbau balik nampak.. hahaahaa..
bebudak ni ingatan kuat betol..
tak pepasal terus berdrama air mata..

sambil makan sambil airmata menitik..

 
alahaiiii, sedih sangat sangat yer pakngah?.. camaner ni?

moh flashback jap ada ke tidok kek besday tuk dia..

 
masa besday dier bukannya ktorang tak sambut.. sambut gak ngan domino's tu yang kek pon terus order domino's punya coklat lava.. 
cam dik niq tuh memang kek semata..
nampaknya taon depan dier punya besday kena besttt lagi lah..

 
hadiah besday pon dier punya yang paling best, dapat ukulele..
tapi cam biaser, sorang dapat yang dua lagi pon mendapat sama..

selalunya ibu yang beli hadiah.. tang dik niq ni mintak ayah plak tolong belikan..
sekali ayah belikan tuk besday boy sorang jer.. yang lagi dua tak dapat..
apelagi? berdrama airmata tuk kedua kalinya laaa.. hahahaaa.. parah oiii camni.. 

 
abis makan kek kuar jenjalan romantika jap.. no movie, no bowling or yang sewaktu dengannya..

to Adik Niq, happay besday once again sayang.. moga membesar dengan sihat dan menjadi anak yang soleh.. amin..

ok.. byeee..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 28 September 2016

singgah bermalam Cameron | elak jem ke tambah jem?

Assalamualaikum (^-^)

hellooo hellooo.. kisah cameron pulak kita sambung..
tapi tak best pon lah sebab banyak tempat takleh pergi..
nama pon singgah nak luruskan urat badan, nak rehatkan mata, nak amek angin kan..
cukuplah kematu dalam kete 19jam masa balik kelate takkan naik KL nak makan jem lagi..

tapi tu ler kita merancang tapi yang menentukan? DIA..
dalam perjalanan banyak stop jugak ktorang.. singgah beli durian la, beli petai la, nampak gerai ada manggis singgah plak lagi beli manggis..
blom lagi singgah petrol pump nak guna toilet.. tup tup sampai cameron kol petang dalam kol 5lebih jugak..
hampa dah sebab banyak tempat dah tutup..
bagitau laki takpe kita singgah pasar malam brinchang jer beli our dinner.. gituwww hehee..
tapiiii tapiiii tapiiiiii *huhuhuuu, ape pon tak boleh*
kol 6ptg tuh start dari kampung raja dah jem.. lagi slow gerak weyh dari aritu..
stop 3-5minit baru gerak sikit.. bayangkan dari situ ke brinchang ada la kot lebih kurang 10km gitu amek masa 3jam... hahahahadoiiiii.. menduga betol..
tau jem sebab ape? sebab pasar malam brincahng tu lah..
terus tak jadi nak menyinggah pasar malam..
dah tu nak dapat parking pon satu hal plak lagi.. musnah harapan lagi sekali..

nasib baik jugak aku book hotel kat tanah rata.. tenang skit tak bersesak ngan ramai orang..
lepas check in, angkut barang sumer baru kluar balik carik makan..
walaupon tak semeriah brinchang tapi tenang.. tak payah nak stress carik parking..
memang lain kali kalo gi cameron aku book tanah rata jer..
takmo lah brinchang tuh..

 
stay kat century pines ni.. best jugak bilik luas dan selesa..
katil pon besar muat tuk ktorang 5branak, takyah bentang toto dah.. 
paling suka bebudak ni la sebab ada bathtub.. kemain lama berendam..

 
pagi tuh brekpes terus kat hotel.. malas nak carik brekpes kat luar sebab kejar masa..
ni pon try mintak extand check out dapat setengah jam jer.. ok lah dari tak dapat :(

ingatkan dah cukup pagi tuh jalan clean and clearlah.. sekali hurmmm kena lagi..
ktorang nak ke bee farm ngan lavendar garden lah kononnya..
dah 2kali naik cameron tak sampai lagi situ tapi still aritu tak berjaya our mission.. 
lepas skit dari tapak pasar malam brinchang dah jem nak ke atas tuh..
memang cameron nih kalo nak datang takleh datang time cuti camni..
buang tenaga dan masa jer tau.. 

 
sampai kat tempat ni sudah la.. ini pon sebab bebudak dah bising..
masa sangkut jem nampak transformer ni tu yang dok merayu nak jugak datang..
lupalah ni kat mana atas skit jer dari kea farm..

 
pusing pusing sekejap moh ler patah balik.. lagipon siang tak meriah sini, banyak kedai tutup..
kalo malam best.. 

 
tak dapat ke bee farm ,singgah kea farm pon boleh la.. inipon main parking jer tepi jalan..
nampak ada kete parking kita follow..
nyaris nyaris nak kena saman.. hahahaaa..
masa nampak polis tuh kuar saman kat kete lain cecepat lari.. sempatlah beli sikit barang..

 
balik tu singgah S Corner beli ape yang tak dapat lagi..

 
kol 12.30pm check out dah.. ikutkan memang tak puas pusing lagi..

nak balik pon dugaan gak lagi.. phewwww
ada lori eksiden.. jalan tueun ke tapah tu kan sempit, bengkang bengkok plak lagi.. kalo eksiden memang makan dedua jalan..
yang ni bebetul aku lupa berapa jam lak sangkutnya..
kebulur memasing tak dapat lunch..
bedal stoberi jer lah wat alas perot.. hahaa.. dari nak elak jem lagi bertambah jem..
nasib badan..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Sabtu, 24 September 2016

saki baki kisah raya haji aritu :)

Assalamualaikum (^_^)

helloooo heloooo.. tak best sebenarnya kena kerja ari sabtu nih :(
mood nak keje memang takdo.. ilang bersama bantal busuk kat umah dah tadi..
tapi nak tak nak kena gak punch in.. huhhaaa.. tunggu nak punch out jer ni..
tengok phone ehhh ada banyak gambar masa raya ritu..
sementara layan mata ngantuk ni moh ler nak bercerita skit..

raya pertama kali ni tukar plak raya umah tokma dulu..
selalu kalo raya pertama umah mertua tapi dah ada majlis hari ke-2 tuh kira pusing ler..
sama jer memana pon..

alhamdulillah dapat kumpul sumer family.. alah, adik bradik aku 3ketol jer..
kakak memang dok situ.. adik plak last minit baru decide nak balik..
sampai pagi raya kat kampung..
sibuk sangat tak sempat nak bergambar pon..

 
tetiba sangat anak bertambah lagi sorang..
nak gi beraya umah tok abah kalo tak silap..
 
raya ke-2, macam yang aku apdet sebelom nih la.. pagi kat tempat sembelihan lembu korban..
malam plak buat majlis tahlil untuk arwah moktok..

 
sporting tak nenen tu? kemain posing siap pisau kat tangan tuh.. hahaaa
baru lepas potong batang keladi..
kisahnya nenek nih tuan rumah yang ktorang beli lembu korban..
sajer lah nak bergambar.. umur nenek ni dah 90+ tapi maintain sihat walafiat lagi..
kudrat masih kuat, mata pon elok lagi haaa.. sporting plak.. perghhh ape rahsia nek? 

 
kuat tak kuat boleh berkebung lagi.. tengok hasil tanaman dier sumer segar bugar..
tu dok cangkul batang keladi.. kat ipar mintak nak beli mulanya tapi dier sedekah ajer..
rezeki dapat 2 pokok keladi johor.. 

 
cantik kan laman umah dier? bersih jer.. depan tuh tali air.. memang osem view..
pastu aku perasaan sumer tanaman dier pokok renek renek jer..
tengok kelapa tuh, pulas ngan tangan jer nak amek buah..
tak perlu la nak panjat..
agaknya ikut tuan kot.. nenek tadi pon rendang jer..  

 
belakang tu haa tali air.. syioknya dok kampung kan? udara pon segar..

 
kat kampung tengah musim buah sekarang nih.. nak makan rambutan main petik jer.. 

raya ke-3,dah nak bye bye tapi pagi tuh ngemas dulu lah ape yang patut..
cuti jer seminggu tapi raya ke-3 dah kena naik kl..
rasa cam tak puas jer balik kampung..
sebab dah tau jalan kompem sesak, aku decide tido cameron semalam.. at least dapat rehat separuh jalan tapi tetappppp yer kena jem (yg tu kalo rajin nanti citer)..
aihhh lari situ ke lari sini ke memang sama jer..

 
along dapat pengalaman baru, tangkap ayam siap pakej cabut bulu ayam sekali..
tukang sembelihnya tok ayah la.. konon nak bagi ktorang bawak balik sekor tapi laki taknak..
nasib jugak ler tak amik.. tidak kang membusuk dalam kete lah jawabnya.. 
bertolak kol 11pagi kot sampai cameron kol 8mlm..phewwww lemah betol..

 
hasil balik kampung.. rambutan petik pokok.. durian tuh beli tepi jalan..
taon ni giler beli durian..
tu beli banyak banyak sebab nak frozen kan dengan buat tempoyak sekali..
murah kat sana.. sekilo 4-5 hengget jerk..

sanggup bertahan ngan bau durian dalam kete..sudahnya sampai sekarang kereta melekat bau durian lagi..
2hari dalam kete bayang lah bau camaner..

dah tu jer lah kisahnya.. menulis ayat pon tunggang langgang dah ni..
nampak bantal ngan tilam kat rumah..
cepatlah kol 12.30 oiiii.. nak balikkkk!!!!



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 20 September 2016

12 Sept 2016 @ 10Zulhijjah | Aidiladha di kampung

Assalamualaikum (^-^)

selamat bekerja kembali.. yeahhh..
semalam masok keje lemau sikit, yelah seminggu cuti syiokkk abes..
balik kampung sape yang tak seronok kan..
walaupon ktorang aritu lemas atas jalan raya sampai 19jam tapi takpe..
yang penting dapat jumpa mak ayah ngan kaum family.. hihiii

ktorang gerak ari sabtu dalam kol 3pm sampai kampung esoknya ahad 10am..
start sangkut jem kat wangsa maju kot.. sepanjang jalan merayap..

taon ni raya pakat pakat ngan adik beradik anak buah korban sekor lembu terus..
pagi korban, malam buat majlis tahlil untuk arwah moktok..
dah nak hampir setaon arwah tinggalkan dunia nih..
cepatnya masa berlalu.. al-fatihah..

korbannya ari ke-2 raya, first raya memang dah tau tak sempatnya nak buat..
ni pon pakat rewang anak beranak jer takde minta sedara or jejiran datang tolong..
masak juadah ringkas ringkas takde gulai lemak atau masakan bersantan..
muak kalo gulai gulai nih..
hari first raya dah banyak makan gulai lembu ngan kambing..

 
lembu untuk ibadah korban ktorang.. nampak kurus tak dapat dekat 80kg jugak ler sekor nih..

 
taon ni dapat tengok sembelihan korban depan mata.. selalunya aku takot nak tengok.. 
laki soh ikut sebab nak suruh bawak balik tok ayah terus lepas setel sembelih..
ni pon aku pejam pejam gak mata skit.. 

 
aktiviti melapah nih ktorang yang pompuan ngan bebudak tak tunggu ler..
abis sembelih terus balik prepare bahan nak masak kat rumah..
yang lelaki buat keje melapah yer, bawak balik yang dah siap jer.. 

 
antara juadah yang terhasil dari sekor lembu.. ni peberet sangat nih..
perot air asam.. perghhh sapa tak terai rugi kot..
perot muda yang cam usus tu lagi la sedap.. yang tu cepat abis, takdan 10minit lesap.. 
semua nganga macam josss..

 
daging goreng kunyit.. hidangan untuk para tetamu..

 
combinekan dengan daging singgang nih.. perghhh terangkat..
ni pon juadah paling laku keras gak malam tu..

 
sup gear box.. time camni la kena pulun makan abis abisan..
kalo setakat nak tengok jer rugi!!

 
simple menu jer untuk majlis tahlil malam tu.. kalo dah singgang wajib ada budu ngan sambal belacan..
ulam ulam skit, ikan masin pastu tembikai..
cukup simple dan sedap..

 
antara sebab balik kampung jugak nak tengok 'orang baru' .. 
tiga hero aku tu tak berenggang ngan baby.. asyik nak mencium jer kejenya..

 
sebelum majlis kita snappy dulu.. ni jer lah gambar raya yang ada pon..
t-shirt pagoda jadik la yer bang..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 1 September 2016

Cuti Hari Merdeka | Jumpa Ultraman Ginga

Assalamualaikum (^-^)

rajin plak kisah semalam apdet dipetang harini..
semalam hari merdeka korang ke mana? rasanya banyak tempat jem kan?
kitorang (ehhh aku jer, lakiku keje) bawak bebudaks gi mall kat cyberjaya jerk..
tu pon aku cam malas malas jer nak keluar.. laki takde ni mencabar skit bawak dorang berjalan..
tapi dok umah pon tak aman jugak.. asyik bergaduh ajer kejenya..
so tengahari kol 12.30pm paksakan diri keluar jugak..
nak carik lunch sekali..

paling dekat dan paling best skit kalo dkt area umah kitorang nih D'Pulze..
tesco ngan aeon big pon dekat tapi tak menarik..
setakat nak beli barang dapor boleh la..kalo nak bawak anak anak berjalan tak best langsung..

kebetulan pulak elok jer kitorang sampai, ada session meet & great Ultraman Ginga..
apelagi, melompat lah hero hero aku yang tiga ketol tuh.. terutama dik niq..
bising jer mulut nak salam pastu nak bergambar ngan ultraman..
mintak si along pi beratur tapi dier taknak.. panjang katanya padahal dier segan..
maklum la dah bujang..
aku pon malas gak nak beratur.. 

 
tengok jer lah dik.. along malas ibu pon malas..

pastu nampaklah masa dorang nak turun stage lepas bergambar tuh ada sorang staff kasi stiker..
terus la buat ayat skit ngan along..
"kalo bergambar dapat stiker la.. ruginya takmau"
apelagi, cergas la gi beratur sama..
nampak jer Q panjang tapi sekejapan dah sampai turn..

 
terpaksaaaalah ibu menyelit sama.. 
seronok bebudak dapat 'give me five' pastu 'shake hand' ngan ultraman ginga..

 
dan dapat stikerrrrrrrr..

 
kot korang nak bawak anak anak yang minat ultraman jugak boleh lah ke D'Pulze shopping mall kat cyberjaya.. 
sabtu ahad ni ada lagi session meet & greet.. make sure tak terlepas waktu lah..
dalam sejam jugak kemunculan nya..

malam plak ayahnya ajak pekena megi ketam power..
lama dah pemes megi ketam nih, baru semalam dapat merasa.. huwaa huwaa ketinggalan jauh..

 
3 mangkuk untuk 3 hero.. dik niq share share ajer.. 
kuah pekat dan pedas.. dah gaya kuah mee bandung..
meh nak zoom skit..

 
signature dish, megi ketam.. nama kedai pon megi ketam power opkos ler wajib amek menu ni.. 
yang ni si along punya..
selain ketam bunga ada gak ketam nipah..

 
pak ngah punya megi udang galah.. 
makan tak sampai suku mangkuk pon tapi 2 gelas air kosong dier abiskan.. pedas punya pasal..
pastu kenyang air ler.. 
kesudahnya si along abiskan megi.. yang tu dah memang hantu megi..
bagai pucuk dicita ulam mendatang lah.. 

lagi satu ayahnya punya tu megi tulang.. yang tu sedap..
daging pada tulang lembut giler..
meja sebelah kitorang order megi tulang gearbox.. perghhh merecik..
ibu makan ape?

 
aku tau perot aku macamana so order nasik putih ngan sotong paprik..
makanan yang diatas tuh tak kena ngan selera tekak den..
lagipon perot tengah lapar..
memang tak salah pilihan aku.. by 2pagi, tengah sedap membuta perot berkerongcong.. hahahaa padahal dah balon nasi sepinggan..
pisat pisat bijik mata bangun makan roti lipat ngan eskrim.. baru dapat sambung membuta balik..
dah gaya ibu mengandung :( 

ok lah, nak balik dah ni.. hujan lebat kat luar..




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))