Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 23 Februari 2016

jimbaan di Putera Valley

Assalamualaikum (^-^)

habiskan kisah cuti raya cina aritu.. memang last part dah ni..
cina pon dah abis raya semalam :(


pantang betol!! ape jer yang viral kat FB mesti nak try..
lagipon kat kelate memang jarang nak jumpa tempat camni so apelagi terus la terjah..
dah plan nak bawak bebudak ngan anak buah bersuka sukaan kat sini..
dorang kan tak dapat main air masa kat bukit merah aritu..
dah janji balik kampung kiter mandi kolam.. kiranya ni tebus janji dorang..
lepas brekpes baru gerak.. tak jauh pon dari bandar tanah merah..

 
brekpas made by myMa.. pulut kuning lawan ngan daging sambal..
kenapa sedap sangat nih??
dok kampung memang takleh elak makan makan dan makannnn..
 
 
eksaited nampak.. yang best cuaca kat kampung redup memanjang..
nak buat aktiviti luar memang selesa sangat..
malam plak sejuk.. takyah nak bukak kipas dah angin semulajadi dah cukup..
 
 
ikutkan makanan luar takleh bawak masok tapi aku tengok ramai jer bawak makanan..
dah macam pi berkelah siap bawak periuk nasi..
okay lah janji kebersihan terjaga.. kira pihak pengurusan pon tak strict sangat..
cuma harga ticket boleh tahan pricey..


kat situ gak ada pelaminan tuk perkahwinan tau..
kot nak tema perkahwinan tepi kolam memang sesuai sangat..
aritu pon ada jer orang kawin tapi kat dewan la bukan tepi kolam.. tu yang lepas orang awam nak berenang..

tak sabar dah bebudak ni terus salin baju kat sini jugak..

 
manusia belom ramai.. 
yang bestnya aritu kitorang masok free.. hehee
bukan sengaja punnn.. memula masok dah tanya staff situ tapi katenya mandi jer dulu nanti dier datang collect duit sebab time tuh dorang tengah busy..
tunggu punya tunggu tak jugak datang..
rezeki bebudak ni kot.. jimat 42hengget..

 
sesapa yang bercadang nak cuti cuti kelantan boleh sewa chalet kat sini..
search FB Putera Valley tuk details..
tempat memang strategik.. dekat bandar..
skarang pon tengah bina hotel kat situ dan jugak mydin mall..

 happy face..

 
main air, lapar naik makan pastu turun balik berendam dalam air.. naik lagi makan lagi.. 
bawak air ngan jagung cup ajer pon..
tak bawak pon takpe sebab ada gerai jualan situ..

 
makin lama makin ramai.. kitorang dok 2 jam jer situ..
kol 12pm ujan dah rintik rintik terus cabut balik.. 
shoot ke rumah nenek terus masak masak tuk lunch..

lunch yang super duper nikmat..
maunya tak sedap perot lapar lepas main air dapat makan apepon lazat..

 



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 22 Februari 2016

siapa jer yang tak suka balik kampung

Assalamualaikum (^-^)

kol 12.30pm selamat check out dari bukit merah terus gerak balik kelate..
harap sangat kali ni jalan tak jem..
tengahari bawak kete pepaham jer lah.. mata macam kena gam..
datang ngantuk nak celik mata pon tak boleh..

kononnya nak singgah kuala sepetang jap terai mee udang mak jah tapi tak kesampaian..
malas plak nak berpusing pusing.. keluar highway terus menghala ke grik..



perot boleh tahan lapar, sepanjang jalan tak jumpa kedai makan..
at last nampak mamak.. pon boleh la dah takde choice..

 
layan maggi goreng mamak ngan teh o ais.. 

 
teringin nak bercuti kat royal belum tasik banding.. 
dok tetengah hutan gini best ke ehh? 
kena menabung dulu kot.. boleh tahan rege pakej kat sinin.. 
3D2N dalam 2k plus.. semalam tengok groupon ada promo, 800++ sahaja..

 
lebih kurang kol 6pm kitorang sampai.. legaaa
jalan tak jem mana pon tapi keter boleh tahan banyak..
husband aku sound dah jangan bawak lelaju.. lambat takpe janji selamat..
singgah 'syurga' shopping bukit bunga jap..

 
meriah okey kat sini.. aku anak jati kelate pon baru pestime singgah membeli.. hehehee..
memang sini sentiasa penuh ngan orang ramai..
nak lagi musim cuti.. nasib baik kalu senang ler dapat parking..
dari KL takde membeli apepon jadik kena jugak cari buah tangan skit tuk family..
takkan balik tangan kosong plak.. tak manis..

 
budak budak ni apelagi, rambang mata ler.. 
aku pon sama naik gak merambang.. sumer murah murah oiiii..
ikut hati sumer nak..

 
along sibuk memilih jersey.. tak sempat sempat nak tunggu jersey terbaru.. 
pakngah ngan dikniq nak menan..

beli kacang gajus ni wat kudap kudap dalam keter..
sedappp.. lemak lemak jer.. 10hengget setiub..

 
sampai umah myMa dihidangkan pulok ngan makanan ni..
ikan bakar cicah budu, ulam, ikan merah goreng, kari ikan merah ngan labu sira...
oh nom nom nomm.. sedap sesangat..
makanan kelate paling win dihatiku..
nampak simple tapi makan bertambah tambah okeh..

 
elok aku siap basuh pinggan datang jiran sebelah kasi ikan patin asam pedas tumis kelate style..
huaaa perot dah kenyang camaner ni? ruginyaaaaa..
harum semerbak baunya.. 
en.laki ngan along jer dok menyebat.. untung laaa..
orang lain cannot telan dah..

alhamdulillah rezeki Allah..
pastu keje aku mendobi ler.. berlonggok baju kotor menanti.. 



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 18 Februari 2016

bukit merah -->bukit larut --> bukit merah

Assalamualaikum (^-^)

setakat percutian pendek dua hari kiter buat 2part udah ler..
tak.. sebenarnya dah jadik 3part kalo campor ngan JJCM kat kuala gula semalam..

pepagi ahad tu kitorang siap siap nak keluar brekpes..
ikutkan dah include voucher brekpes tuk dua orang tapikan anak anak burung ambo kan ramai..
takkan nak tinggal..
nak angkut sumer cam tak berbaloi plak.. 21hengget per sorang budak baik cari makan luar..
sesambil tuh boleh jenjalan..

kitorang menuju ke kaki bukit larut.. en.laki teringin nak try roti jantan..
hamboii dier pon dah pandai cek gugel sekarang.. slalunya bab ni keje aku..

dari bukit merah ke bukit larut boleh tahan jugak jauhnya..
perjalanan amik masa 30minit ikut jalan kampung..
takde hal lah guna GPS sure tak sesat..
kesian kan, orang guna waze dah aku dok guna GPS lagi..

musim cuti ni kat mana mana pon ramai.. kitorang sampai keter dah banyak..
ramai yang jogging kat atas nun..
kitorang aim makanan jer bukan jogging..

 ada pool jugak kalo nak berenang..

kitorang sampai tak lewat sangat pon tapi makanan dah tak banyak..
sempat grab last 2 pinggan nasik lemak..

ni ler ruper roti jantan yang en.laki nak try sangat tuh..
nampak selera kan?
rasa biasa biasa jer.. tawar 
buat kat umah pon boleh.. tabur skit pepper kat atas telur tuh sure kebabom bomm..

lepas makan jejalan jap kat atas.. 
pose area ni dah cukup.. tak larat aihh nak mendaki.. 

nak tengok anak sungai pon tak dapat..atas lagi agaknya tempat orang mandi manda tu..
takper bukan datang nak mandi..
 
dalam 3 orang anak, si along paling selekeh..
bawak kasut tapi selipar jepun jugak yang dipakainya..
pakngah plak nak smart jer manjang..
dik niq ikut mood.. bab meniru orang nombor 1..

masuk hutan jap..


 
ada belia tengah melukis mural kat dinding toilet..
ni la yang bagus dari conteng pintu/dinding toilet tak tentu pasal..
ingat zaman sekolah dulu penuh pintu bilik air ngan nombor talipon siap pakej urutan..
melucah..menyumpah pon banyak.. 

 
posing jap kat tempat keje tok ayah dedulu wat kenangan..
tok ayah kan ex-askar, duduk merata rata.. taiping, melaka, PD..
pencen baru dok kelate..

hajat nak ke batu kurau carik durian..
nasib on the way tu berenti tepi jalan tanya orang..
katanya skarang bukan musim durian..kalo nak kena tunggu bulan 6-7 nanti..
so tak jadi ler.. jom balik pusing pusing bukit merah jer..
smalam tak sempat pusing kan..

 
posing sambil lalu kat luar boleh..nak masuk memang tak boleh..
kesuntukan masa nih.. jap lagi kol 12pm nak check out.. 

 
muncung itik takyah nak tarik sangat.. 
no means no!!!

 
nampak basikal nih.. ehh sempat kalo naik..
lets cekidout.. 

 
boleh tahan mahal.. setengah jam charge 45hengget tuk bsikal besar.. boleh muat 6 orang..
kecik skit muat empat orang jer..
yang sebiji sebiji kang kesian plak dik niq nak mengayuh..
blasah la labu kiter amik yang besar..


 
sibuk nak mengayuh sama.. dah tau awak tu pendek dok la dendiam..

my peberet hero's..

 
stop nak bergambar tak dilayan dorang..
berebut itu lebih penting..

 
rasakan!! kiter kasi dera skit..
mak pak boleh rileks telan angin..

 
lepas sorang, sorang kena dera..

 
penginapan kampung air..
nampak best jugak kat sini..
rate bilik paling murah pon 700++ semalam.. dua kali ganda rate bilik aku..
hurmmm tak kesio den..
aku yang tak mampu ni rasa membazir ler..

 
bebudak takmo layan kita feeling berdua jer lah.. 
genap 11taon usia perkahwinan kitorang tanggal 10feb lepas..
tenkiu Allah..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 17 Februari 2016

ke Restoran Terapung mencari ketam kulit lembut..

Assalamualaikum (^-^)

dua tiga hari jugak dok gugel ape yang menarik kat taiping..
list yang paling top tentu dah makanan.. banyak tempat nak try tapi tu ler setakat semalaman memang tak cukup..perot bukan besor nak sumbat sumer..

malam tu kitorang dinner kat kuala gula, restoran terapung JS Muara..
ramai yang up entri pasal restoran ni..
femes camni sure la sedap dok? moh ler kiter terai test camaner..

dari bukit merah ke kuala gula jauh jugak dalam 30km..
petang tu dah book sesiap thru wasap kater nak makan kol 8pm..
sekali kiotrang tersampai awal plak kol 7pm..
try tanya dulu boleh ke idok nak terus makan..
nasib kitorang baik sebab baru lepas ujan so orang tak ramai..

nak dijadikan cerita, akak yang amek order kitorang pon salah tulis order.. huhuu
takpe lah, yang penting makanan belom dimasak so tukar jer takde masalah..

 
scary jugak jalan nak menghala ke sana.. kiri kanan penuh ngan pokok sawit..
lampu jalan takdo yer.. gelap gulita waktu balik..
nasib jalan cantik takde lubang lubang..

 
muka orang kelaparan.. banyak lagi tempat kosong kat belakang nun.. 
kitorang agak makanan lambat ler sampai, sekali tak sampai 15minit dah siap..
wah pantas sangat nih..
katernya orang tak ramai so dapat cepat.. lagipon ramai yang walk in time tuh..

 
lantai basah sebab baru lepas hujan..
restoran ni kan terapung atas muara sungai, so biler bot lalu jer ngan kita kita bergoyang sekali.. 

 
paling femes kat sini ialah ketam kulit lembut jadik wajib ler kiter order..
2 ekor celop tepung.. 2 ekor masak masam manis.. 
sayangnya ada 4 jenis masakan jer.. selain kat atas tu ada masak pedas ngan goreng kunyit kot tak sila..
cam masak telur masin ngan butter memenag yilekkk takdo..
takpe lah, ni pon dah sedap..

katenya kat sini lah tempat asal ketam kulit lembut.. betul ke?

 
sotong celup tepung.. masa order thru wasap mintak 3 ekor sekali sampai sini takde dalam list..
akak tu suggest sekot jer.. banyak katenya..
hurmm rupa paras so so aje jadik rasa pon so so jer.. liat skit..
rasanya dier pakai sotong katak kot..
bebudak tak suker..

 
luper jugak udang masak aper.. biaser jer rasanya takde wow..
banyak camni baru 6hengget okey.. murah bebenor..
yang penting lauk fresh.. 

 
first order memang ini la.. rasa cam dah cukup banyak..
kelip kelip mata tengok pinggan ketam dah nak licin.. ehhh tak boleh jadi ni cam tak cukup makan jer.. 

en.laki kate order ikan plak.. memula nak ikan bakar tapi kena menunggu lama..
tukar ler mintak buat sweet sour cepat skit..
pilih ikan kerapu..

 
hambekkkk tak sampai 10minit siap..nampak kecik tapi serius besar giler..
kitorang mintak paling kecik sekilo katernya sekali sampai 1.2kilo.. 
aku pandang laki, laki pandang aku pastu gelak..

aku ingat dier tak mampu nak abiskan sebab aku memangtak mampu..
rupernya dier risau kot tak cukup duit.. hahahaahaaa
memang ngeri okey tengok ikan besar tu..
kat KL mau kena cekik sampai pengsan.. 

 
kiter makan dulu jangan pikir pasal harga.. kahkah 
laki cuit cuit skit nasik dik niq pastu ratah lauk ler apelagi..
dik niq kemain makan banyak, licin okey nasi sepinggan tu..
pastu melabur terus kat situ tanda bahawasanya kitorang dah sampai sini.. huhhuu

 
burppp alhamdulillah kenyang.. dapat tilam bantal best jugak..

overall bagi aku masakan dier biaser biaser jer.. 
sebabkan tempat ni jadi bualan ramai tu yang pengunjung tak putus putus..
yang jauh pon sanggup pegi semata mata nak makan..
plus terkenal ngan ketam kulit lembut plak tu.. lagipon sini perkampungan nelayan jadi lauk pauk memang fresh..

tang harga memang berbaloi baloi.. murah sangat dah bagi aku..
total makanan kitorang tuk 4ekor ketam + sepinggan sotong tepung + sepinggan udang + 4 pinggan nasi putih + 4 gelas teh o ais dan sekor ikan kerapu sweet sour 1.2kilo cumaaaaaa..
jeng jeng jenggggg



  
murah kan?

 
balik dengan hati yang gumbira.. yehaaaa




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))