Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 28 Mac 2016

Jualan IKEA

Assalamualaikum (^-^)

rasanya ramai peminat fanatik ikea kan? 
aku biaser jer.. takde la fanatik sangat tapi minat tu ader..
semalam tamat dah ikea sales.. pon aku tahu melalui FB..tengok orang dok hapdet tersangkut la jugok..

kebetulan rabu lepas terkena cirit birit terus amik MC..letih kot dari kol 2pagi dok ngulang masok tandas..stress wokey takleh tido tu yang kemalasan nak gi keje..
laki plak cuti so apelagi cargas la ngajak gi ikea..
lagipon time weekdays camni syiok berjalan tak sesak ngan orang..cer gi time weekend? hazabbb..nak plak baru lepas gaji..
sampai ikea terus elok perot ku..hehee.. opkos ubat dah telan ler.. 

berkenan ngan quilt ikea sebenornya.. pastu teringat kat ciken wings.. uishh sedapnya..
segala isi dalam perot dah takde memang teringat ape pon sedap..
along tak sekolah petang tuh.. patutnya ada KOKO tapi dibatalkan..
so pakngah ku pontengkan ajer..

pape pon kiter isi perut dulu.. time ni dah kol 3petang..
lewat makan tengahari sampai tahap nak termuntah dah dalam keter..
nasib la pegi dah lepas waktu lunch..selesa orang tak ramai..
parking pon senang dapat tadik..

bebetul syiok menjelajah ikea kali nih..
lagipon ikea kan dah ada branch baru.. opkos suasana dah berbeza dari dulu..
ikea cheras kitorang tak tersampai lagi.. urmmm jauh nak kesitu..
takpe, sama jer memana janji ikea..

kalo pegi dengan takde plan memang haru.. rasa sumer benda nak sebat..
cam aku dah ada target so senang 'allocate' bajet..
tidak kang mau nangis masa nak bayar..

tengok meja dua ketol ni pon berkenan..
berangan macam macam.. macamkan rumah tu besor sangat..
sekarang kalo berkumpul anak beranak pon takde celah nak letak vontot ada lagi hati nak menambah..

ruang ciput bila dideco jadi cantik..

 
urmm urmm urmm bestnya kalo dapat bukak cafe sendiri..
tapi nak menjual aper?

 
rehat jap dah penat.. 
bebudak ni hepi lak boleh berlari sana sini.. kuat berangan plak tu..
korang belajar rajin rajin..biar dapat keje best,gaji besar.. dah kaya belanja ibu ngan ayah banglo 10tingkat okey!! baru syiok kita berdeco..cakap jer nak yang camaner.. heheehee

 
lega dapat ape yang dicari.. tang karpet jer yang nak dah abis stok so rembat ler yang tu..
janji harga sama, masih mampu milik.. 
barang barang kat ikea ni harga naik dah.. last visit taon lepas harga lain..

 
berangan lagi..

 
last corner sebelum balik pekena eskrim ngan karipap ikea dulu..
pestime mencuba.. walla sedapppp..
 


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 25 Mac 2016

ZAWARA Shoes

Assalamualaikum (^-^)

semenjak ada akaun IG nih aku rasa sesak napas betol..
sebelum ni memang tak nak ada IG, ntah camaner plak boleh tergerak hati nak register aku pon tak tau..
padahnya sendiri yang susah, ada jer yang berkenan kat mata..
selalunya aku usha IG retis ngan online shop.. teheeee
and personal IG aku tak aktif yer.. kiranya aku ni stalker lah kot..
usha but i'm not follow anyone and no followers too..

kat opis ni keje bermusim..time banyak keje syiok..time takde keje memang bosan gegiler..
wifi plak laju apelagi online ler..

satu hari tu dok scroll ternampak kasut zawara..
uishhh lawa la plok.. aku bukan spesis yang suka pakai kasut..
tapi tau la kalu dah berkenan takkan nak tengok jer..
lama gak pendam perasaan..
last nampak dorang buat sale 2pasang shoes RM 100.. murah dah tu..
kalo normal price RM69 sepasang..
dok main nak ke tak nak, nak ke tak nak at last melepas..

 
cantikssssssss..

 
adoiiii tak tahan godaan kalo camni..
   
ari sabtu dua minggu lepas (awal cuti sekolah) ajak laki gi zawara bangi sentral..
nak gak kasut tuh walau sepasang..
bertabah ajer walau dah tau bangi sentral tuh sesak macam hape.. nak dapat parking memang susah..

dah sampai malangnya size takderrrr.. haishhh kempunan lagi..

nak jadik rezeki, malam tuh aku scroll lagi dorang punya IG..
mak aihhh ada online sales la.. 2pasang RM50 sahaja.. huwaaaa seronoknyaaa..
bayangkan kalo kat bangi tadi ada size, offline ngan rege RM67 tuh, sepasang jer yang aku dapat..

pagi ahad, kol 5 aku dah bangun semata mata nak beli barang online.. kahkah
ye lah, time tu pon internet laju..
tunggu siang kang bercinta la line cam siput..

 


seminggu gak baru dapat barang.. alhamdulillah..
dalam tempoh masa tu, ada gak yang komen kat IG dorang kater barang tak dapat, takde respon email tapi aku chill jer..

 
dah selamat dirasmikan.. selesa sesangat..
sebelum kasut nih gigit kaki aku, aku dah gigit dier dulu..
ikut petua orang tua tua kan takmo kena gigit ngan kasut kena ler gigit kasut tuh masa baru beli..

cakap ngan laki aku dier tak percaya..
ada ke patut soh tolong gigitkan kasut yang dah 100kali dier pakai.. huhhhh tak sanggup woi..

pasni kena rajin la pakai kasut baru betul berbaloi..
IG nih banyak kebaikan dan keburukannya.. terpulang pada kita camaner cara nak menafaatkannya..

 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 24 Mac 2016

Alhamdulillah rezeki bersama PALLAS

Assalamualaikum (^-^)

aku ni kan tak tau la nak kata terlampau insecure ke paranoid ke ape..
ke sebab pengaruh tv/media sosial banyak sangat..
memang cepat jer fikir benda yang bukan bukan..

pagi senin tuh belom kol 8pagi pon aku receive col dari kurier..
katenya nak antar barang dari penang..
aikkk.. penang? takde plak aku order barang dari penang?
kalo ada pon selalunya guna alamat ofis.. memang takkan guna alamat rumah sebab leceh..
selalu jer kena gi collect sendiri..
tapi bagi jugak direction umah..

pastu rasa tak puas hati..cek balik no tepon orang kurier tadi..
ehhh nape bukan no handphone yang naik..
tadi dier kata dah ada kat area umah dah.. takkan pakai public phone? ada ke public phone area sini?
haaa suspen.. dah berkurun aku tak guna public phone..

terus kol laki soh hati hati.. kot kot ada orang hantar bom.. hahahaa
yer lah.. mana kiter tau kan.. kot ler ada orang dengki/tak puas hati ngan kiter.. canner?

sebab tu jugak ler sampai sekarang aku tak yakin lagi ngan anak anak sendiri..
nak suruh dorang turun bawah buang sampah pon aku tak boleh..
even nak main bola depan pintu pagar po NOOO WAYYY..
padahal ada jer anak anak orang lain yang buat..
 
minggu cuti sekolah aritu ada sekali ayahnya suruh along pi kedai beli daun kari..
aku balik jer bangga along bercerita ayahnya soh pi kedai membeli..
ingat aku tepuk tangan ke?
memang kena marah ler sedas.. ngan ayahnya sekali kena.. huhuuu
aku tak boleh..

kadang terpikir gak nape aku camni haaa?

bebaru ni pon ada kes lagi kan kat putrajaya yang budak 4taon jatuh tingkat 14 tuh..
hurmmm sebab kecuaian camni la aku tak suka..
kita yang dewasa ke kena pikir dalam dalam..
memang dah ajal.. benda dah nak jadi.. and bla bla bla..
tapi jangan jadikan penyebab kematian anak anak tu sebab kita sendiri..
pikir sebelum bertindak..

ok dah melalut..bukan ape, aku ni geram!!!!

tunggu punya tunggu punya tunggu.. debaran pon makin bertambah..
tadaaaaaaaaaaaa..

menang first 200penyertaan pallas rupernya... kahkahhhkahhh..
aku ni jarang masuk contestanddd yang masuk pon tak pernah nak menang..
tu yang takleh nak berpikiran waras..

lagipon contest ni dah lama.. last year kot..
sesajer isi borang contest masa belikan bebudak kasut sekolah.. 
pastu dah luper.. nasib baek tak luper nak pos :)
rejekiiii..

dapat seketol jam brand PALLAS.. heheee..
bagi kat along.. adiknya dua ketol melopong jer dapat tengok..

tapi tu lah, ape yang aku tahu aku memang jenis cepat gelabah..
nasib baek bukan bommmmmmmmm.. teheeeee..

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Isnin, 21 Mac 2016

IOI City Mall | asal cuti jer panas vontot nak duk umah

Assalamualaikum (^-^)

baik pulak hati boss dah dua kali sabtu dapat cuti.. yehaaa..
orang yang dah biasa cuti sabtu ahad takde heran apebenda pon kan..
aku ni haa yang keje ari sabtu biler dapat off dier punya gembira takleh nak cakap..
memang tu laa yang ditunggu tunggu pon..

dah cuti takkan nak dok umah jer kot.. moh ler keluar amik angin..
dah keluar satu hal plak blur taktau nak terjah kemana..
terus mood happy tadik menjunam turun (merajuk sebenarnya sebab kejut orang tido tak bangun bangun)..
pastu laki cakap jom gi mall, sejuk skit dok dalam aircond.. 
bangi lah, ada CS Mall baru bukak..
jom jom.. jenjalan takde tujuan memang camni..
pastu laki bisik ajak tengok munafik.. ehhh memang tak la aku nak tengok..
(2hari sebelum tuh dorang dah pegi tengok boboiboy the movie tanpa ibu) 
plus hero bertiga tu plak jenis penakut yaa amat.. aishhh tak payah..
kalu tengok citer hantu bodo bodo pon, nak kencing kat tandas umah yang sekangkang kera ngan ruang tamu comel tu pon takut kemain inikan plak lepas tengok munafik yang bebetul seram..
mau seminggu tahan kencing agaknya.. hahaaa..

dah otw tu tetiba cam ermmm malas plak nak gi jejauh sampai ke bangi.. 
tukar plan ke IOI city mall putrajaya.. lama jugak dah tak ke situ.. last bulan doblas last year..
sesambil cuci mata sekali kot ada sales boleh merembat..


santap dulu kat foodcourt.. dah lapar sangat blom brekpes..
kira brekpes merangkap lunch terus..

teringin nak makan yong tau foo tapi laki belikan yang soup..
biler perot dah masok angin memang tak boleh nak telan dalam kuantiti banyak..
sudahnya separuh tak abis..

bebudak ni laki orderkan wantan mee sorang satu..
hurmmm dah agak dah pembaziran akan berlaku.. 
pak ngah ngan dik niq tu bukannya pemakan sangat..

tuk pestime menerai, foodcourt punya makanan takde lagi yang menepati selera tekak kitorang..
next boleh try food lain plak.. kot kot ada yang sedap..

pas makan pusing pusing jap.. tak tau dah 2 ke 3 kali sampai sini tapi tak pernah dapat pusing abis satu mall tuh.. asyik dok main area ice skating jerk..
lagipon asyik dok terkejar masa memang takkan sempat..
kali ni pon sama.. pusing skit ke area yang tak pernah teroka..
nampak Brands Outlet.. jom masok.. dari jauh dah nampak harga, boleh tahan murah gak..

 rambang mata tengok shirt lelaki dewasa ngan kanak kanak..
ada yang 2lai RM50, ada yang 3lai RM 50..
cantik cantik.. kain pon jenis yang okey..

blouse perempuan punya pon murah gak.. buy 1 free 1..
tapi aku tak minat.. kebanyakan kain jenis nipis dan jarang..huhuuu
takpe, jimat duit disitu..

aim nak cari baju ayah tapi bebudak ni memang tak sah kalo tak merembat sekali..
tambah lagi koleksi T-shirt raya dorang.. ni ibu yang berkenan tengok corak cecantiks.. 





dua orang dapat CAP, sorang lagi dapat SUNGLASS itam..

itu pon ibu dah warning.. nak boleh tapi bayar guna duit sendiri..
nanti ibu korek duit tabung korang tau..
cepat jek dorang setuju..
pastu kat umah kekejap kang tanya ibu dah amek duit dalam tabung ke belum? kahkahahaaaahaa



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 16 Mac 2016

Borak Petang Hari | dah start persiapan raya

Assalamualaikum (^-^)

tinggal lebih kurang 82hari jer lagi nak sambut Ramadhan.. dah buat persiapan ker?
puasa dah habis ganti ke belum?
baju raya dah tempah pi tailor?
cepat sangat masa berputar sekarang ni.. tik tok tik tok dah setaon.. bertemu balik hujung dengan pangkal..

memandangkan cuti sekolah ni takde kemana mana bolehla amek peluang buat persediaan sikit sikit..
dah terbiasa aku buat persediaan awal awal..
semalam amek cuti sehari setelkan ape yang patut..

pagi menuju ke syabas sepang dulu buat proses tukar nama.. 
rumah dah pindah milik sepenuhnya last year tapi skarang baru nak buat..
orang tak ramai cepat skit urusan..
balik terus singgah mall mencari baju raya bebudak ni..

memula hajat nak gi sogo tapi jauh la pulak dari sepang nak ke KL..
tak kuasa aihh dengan cuaca panas membahang.. 
nak ke IOI City Mall pon malas :(
decide terjah butik F.O.S kat Cyberjaya.. dekat, cepat dan mudah gitu..
sale tak berapa nak rancak sekarang ni tapi okay lah..
aku suka membeli awal ni sebab tak serabut ngan orang ramai..



kira setel dah pakaian kasual tuk tetiga hero tuh..
sorang dah dapat 5 lai baju, 2 lai jeans..
tinggal lagi nak cari baju melayu, songkok ngan kasut or sandal jer..
aku punya plak dah ada 2 lai, selai jubah selai dress..
sekarang nih minat pakai jubah ngan dress plak.. selesaaaaa
aku takde tetempah ni.. beli ready made jerk.. 
kalo ada baby gegirl nanti baru menempah kot..
lagipon upah tailor bukan murah.. upah lagi mahal dari kain kot.. 
kalo upah pon 200 baik aku beli siap jer kat butik.. jimat dah duit kain..

baju kurung so far takde dalam list.. ke sentap size baju makin membesar? tetttt
yer lah, baju kurung sumer dah tak muat.. kejadian minggu lepas, pepagi semangat menggosok baju nak gi keje.. siap mandi terus sarung kain kurung takleh nak zip ponnnn.. hahahhaa
cam tak caya pon ada.. selama ni nak berisi sikit jer pon kemain susah..
berat dok main tang 47-49kg..
skarang? macam kena pump la pulok..

faktor umur agaknya kot.. ke faktor pemakanan?
dagu dah 'double chin' ni.. baru aku tahu ape perasaan wanita yang gigih berdiet tuk kurus..
selama ni cam heran nape la kater diri tu gemok padahal mata aku tengok ok jer..
tak kena batang hidung sendiri boleh la poyo..
skarang dah kena setepek menggelabah tak tentu hala..
nak berdiet aku tak reti.. kang tak memasal kena gastrik..
tu yang minat beralih ke jubah/dress.. pakaian tu kan longgar so tak nampak gemss sangat..
so far ikut cutting gak.. jubah boleh lagi size S.. kalo dress nak kena M.. 

pernah aku beli dress online size S, sendat giler tang bontot..
pastu ada sehari tu dorang buat sale terpaksa ku beli size L, risau kot M tak berapa nak longgar..
hurmmm kentat jugok skit tang dada.. bertabah jer lah..

selalunya bajet aku mesti lebih dari ayah ngan anak anak..
biaser ler pompuan banyak aksesori 'wajib'.. sebab tu kena beli berdikit dikit..
ayahnya punya blom beli apepon.. takde yang dier bekenan lagi..

rasanya raya taon ni sendu skit.. pestime beraya tanpa mok tok disisi..
Al-fatihah buat mok tok..
biler teringat itu jer lah yang boleh dibuat.. bebudak pon gitu..
ada sehari tu pak ngah cakap dier nak sedekah doa ngan yassin banyak banyak banyakk kat mok tok..
rindu sangat agaknya tu..
kadang kalo berjalan kemana-mana tempat yang pernah kitorang bawak mok tok masa, otomatik dorang sendiri akan remind balik..
"ehh kiter pernah datang sini ngan moktok ngan tok ayah dulu kan"
speechless....

dah tukar ke topik asal balik..
balik dari Cyberjaya melencong ke teso bandar bukit puchong..
topup barang dapur ngan stok makanan bebudak..
cecuti dok rumah asyik lapar jer kejenya..
ibunya ni malas skit nak main masak masak so kena ler beli.. 

tik tok tik tok dekat kol 3 gak sampai rumah..
baru nak mandi/solat api lak takde..
cuaca panas ni nape ada gangguan plak? kenapa bukan waktu yang kitorang keluar tadi?
terpaksa keluar lagi sekali menumpang air-cond dekat mall.. huhuuu



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 11 Mac 2016

Tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima #Alhamdulillah

Assalamualaikum (^-^)

wehuuuu next week cuti sekolah seminggu..
walaupon takde plan nak kemana mana tapi ilang jugak ler lelah aku tuk seminggu..
kadang badan lemau jer rasa cam tak cukup rehat walaupon hakikat belum kol 10 aku dah lena diulit mimpi..
tapiiii ada jugak tapinya.. sebelum tido aku perambat bebudak tido dulu.. 
malam minggu jer bagi dorang bebas nak tido kol berapa tak kesah..

seminggu ni mood swing giler.. asyik la rasa nak marah..
pompuan kan sebulan sekali mesti ada mood yang tak tentu..

tengah melayan mood tak bagus datang bungkusan pos laju..
yeahhhh ada hadiah dari MD ler.. yeahhh..
terus senyum sampai pipi.. hehehee..
tengsss MD.. kiter dah dapat adiah..
hasil kemenangan entri teka harga kat sini..

terus lelaju haaa draft entri semalam.. jadik la dah berminggu takde entri kat sini..
arini baru publish..

kemahin kan kotak cantiksssssss berbunga bunga..



cantik la tulisan MD.. mesti 'pengkemas' orangnya kan?
teratur elok, lurus jer cam ukur pembaris.. hehee
patut la biler dikarang entri kat blog kemain details dier bercerita..
AtoZ langsung takde miss 'point'..



sedapppp baunya..
tapikan MD, kiter takleh nak bukak la penutup itam tu..
camaner erk?? cer ajorkan skit.. hehee

sejujurnya jarang sangat nak join giveaway or pape contest..
dah tahu takde luck..
pepun tenkiu..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))