Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 20 Jun 2016

Cerita ramadhan 2016

Assalamualaikum (^-^)

Alhamdulillah, arini dah 15 ramadhan pon.. sekejapan jer kan?
tak sabar dah ni nak bercuti.. aihhh
bebudak tak sabar nak raya, yang mak pak budak plak tak sabar nak rehat walaupon hakikatnya hurmmm (pepaham la raya nak rehat camaner sangat)
lain macam penat keje bulan puasa ni..
mata asyik nak terkatup ajer..

taon ni suasana lain skit lah kot sebab mok tok dah takde..
Al-fatihah..

taon ni memang aku kemalasan betul.. serba serbi malas lah, nasib baik makan tak malas.. hahaa
blog dok bukak katup bukak katup..
biskut raya yang jenis senang nak buat pon tak terbuat..
masak tuk berbuka takat ni ok jer buat yang simple simple.. paling malas pon beli sejenis dua lauk yang berkuah pastu balik goreng ler ayam ke telur ke..
sahur bebudak ngan pak budak tak makan nasi.. aku sorang jer lah sahur nasi.. takde hal, lauk saki baki berbuka jer aku bedal..
pak ngah sahur nestum.. along minum fresh milk.. kadang makan gak ler roti, sosej, biskut..
urmmm tu jer lah menu dorang.. kadang minum jer takmo makan..
alhamdulillah tahan jer perot dorang..

taon ni jugak cuba nak berbuka kat masjid..
teringin taon lepas lagi sebenarnya tengok lieya dok berbuka kat masjid besi tu..
nak jugak cuba kelainan.. kitorang berbuka kat Masjid Raja Haji Fi-Sabilillah, Cyberjaya..
padahal ada jer masjid kat area umah.. heheee sajer makan angin..
takat ni baru dua kali pegi..

 
first pegi hari kedua puasa.. boleh tahan ramai jugak orang maybe awal puasa kan.. 
siap ada tempat main untuk bebudak..

 
lagipon budak ni dok umah asyik cakap tak larat jer..
jom ler keluar hilang skit rasa lapar dahaga..

 
yang tak puasa tu hyper betul dier.. 

kat masjid ni memang takde kerusi meja.. sumer makan bersila yer..
boleh bawak tikar sendiri kalo nak.. ramai jugak yang bawak bakul makanan sendiri dah ala ala picnic gitu..
seronok!! berkumpul plak reramai ngan family..

 
menu berbuka aritu.. sebabkan pestime kitorang melenggang kangkung jer lah tak bawak pape bekalan.. 
memula cuak gak tengok pas sorang, sorang yang datang bawak makanan sendiri.. apekah?
bawak sendiri? takde nasi ke?
aku risau bebudak jer sebenarnya takot kelaparan.. rupanya lepas solat maghrib baru dijamu nasi..

 
ni plak datang tuk kali kedua.. pandai dah ler..
beli kuih muih sikit kat param..  

 
pak ngah tak monyok dah.. terlebih aktif ada la berlari sana sini tak macam puasa..

   
sebab terlebih 'galak' sangat ayahnya soh ntah saper saper datang amek budak ni..
tau pon takot.. dapat la duk diam dalam 15minit..

aritu berbuka kuih puteri ayu ngan cucur badak rasanya..
dapat jugak sebungkus bihun goreng ngan nasi putih lauk telur rebus kari.. 
bihun ngan nasik ada yang sedekah..
kitorang tak amik sorang satu pon takot orang belakang tak dapat..

menu lepas maghrib nasi tomato ngan ayam masak merah..
haaa yang ni baru amik sorang satu..

kat sini terawih buat 20 tapi kitorang buat 8 jer.. kesian plak kat bebudak, penat..
jadinya moreh kiter cari sendiri..

 
singgah warung cikgu kat bandar bukit puchong sat cari 'colek'..
menu moreh polular tiap kali ramadhan..

 
ni lah 'colek' ore kelate panggil.. makan ngan sos cili.. 
ikutkan buat sendiri lagi sedap :)

 
ehh tadi kata malas?
hasil kerah tenaga anak, semalam settle jugak biskut raya.. cukupla buat sejenis dari takde langsung..
cornflakes coklat ni dah cam trademark dah.. every year mesti buat sebab senang yakmat..
ini yang paling cepat habis, makan anak beranak sendiri tak hidang kat orang lain..
kat umah dah abis sebalang bebudak ni makan sahur tadi :(

tengok lah dik niq tu, selamber jer bedal masok mulut.. dah ler abang abang puasa..
nasiblah iman kuat didada.. hahahahhaaa
okey lah, panjang dah menaip ni.. korang biler start cuti?



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 8 Jun 2016

Fame BB Cushion dari Fame Cosmetics

Assalamualaikum (^-^)

sememangnya aku ni bukanlah kaki mekap..
ape nak buat, nak mekap pon tak reti :(..
cukup la calit krim sikit pastu tepek bedak.. lipstik pon pakai lipstik colagen d'herbs jerk.. 
dah tu jer yang sesuai ngan bibir.. masuk lipstik lain kompem jadik kering then merekah..

ntah camaner boleh tersuka plak ngan BB Cushion fame cosmetics..
alang alang beli terus amek peluang jadik agent..
yang berminat meh roger roger kitew :)
muroh jer, seketol RM 55.. 
ada dua coler code, FAIR and NATURAL

kebaikan BB Cushion ? ni aku copy terus dari blog owner dier..

- Pemutihan

-Perlindungan UV yang kuat dan formula anti peluh

-mengandungi SPF

-kalis air

-memberi kesan pelembapan pada kulit

-tona kulit sekata dan terus menyerap ke liang sebum

-mengurangkan minyak pada kulit wajah

-membolehkan solekan bertahan sehingga 12 jam tanpa perlu sentuhan semula (touch up) walaupun dalam cuaca panas

-menutup cela dan parut pada kulit wajah

-mudah dibersihkan dan wudhu friendly
 
tengok!! packaging pon dah cantik..
 
 
wowwweee.. yang penting ringan dan mudah dibawa..

ape sebenarnya BB Cushion ni?
sama jer cam foundation yang biasa korang pakai tapi lagi baik ler dari tu..
SPF berapa? 20
 
macam muka aku sendiri memang berjeragat..
tension tau ngan jeragat nih.. degil bebenor nak ilang..
 
 
pic pagi tadi, sebelum dan selepas tepek BB Cushion..
sebelom, nampak kan jeragat kat pipi tuh? yang ketara itam sebijik tuh taik lalat yoo.. 
selepas, dah ilang dah jeragat.. taik lalat jer still menonjolkan diri..
(mata kena tutup sebab ada pendarahan skit.. asalnya masok habuk pastu tidor.. bangun tengok berdarah)

maaf ler rumah aku ni pakai lampu kaler oren so gambar merah merah gitu..
gambar ni langsung tak edit wokeh..
tak baik menipu, nak plak bulan puasa :)

 
jarang jarang up gambar selfie dalam rumah..
nasib tak nampak mata berdarah :(
maknanya ape? aku puas hati ngan product dari fame cosmetics..

berminat ke? meh order ngan kitew..
wasap only 012.6709297 #agentbbcushionfame
sempena nak raya ni ada hadiah tau untuk pembeli yang bertuah.. 

hashtag : #nak cari duit raya, nak cari raya.. heheee
 
 

Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 3 Jun 2016

Nak jugak try Bawal Exclusive

Assalamualaikum (^-^)

pernah kecoh kat FB pasal bawal exclusive ni..
perghhh memacam komen orang boleh baca kat situ.. yer la, sehelai bawal regenya ribu ribuan.. 
tu yang ramai mengomen, lebih kepada negatif..
bermula dari situ jugak ler aku kenal bawal exclusive (kadang viral ni bagus jugak, dari tak tahu jadi tahu)..
sebelom ni kenal bawal pasar malam ngan aidijuma jer..
and seyes sekarang aku tak minat nak berbawal sangat.. tengah syiok lilit shawl..

pastu aku baca blog KakD pasal menda ni.. and yup aku setuju ngan pendapat dier..
orang yang tak mampu, tak minat memang boleh cakap macam macam..
kadang melampau sangat komen dorang..
cer kalo orang nak bagi free, berpuluh ribu yang dok share/komen kat FB..
usahkan yang mahal, yang murah pon pakat nak..

ada jugak orang yang tak mampu tapi minat..
boleh jer beli tapi ikut kesesuaian poket sendiri ler.. ada jer yang murah..
takkan tak mampu nak jugak yang rege ribu ribu tu..
kita amik yang rege puluh pon okey dah..

last month kepoh jugak pasal kek sebiji rege lima belas ribu sembilan ratus..
tokey bawal exclusive beli untuk grand opening wisma dorang.. 

dah ada wisma wokeh kat bandar bukit puchong..
dekat sangat ngan tempat aku, harus la aku tergedik gedik nak masuk butik..
tak tahan weh tengok kot luar jer..

  
aku tak masok sorang butik mewah camni.. segan..
ajak member teman waktu lunch..

hanya kitorang berdua jer customer.. syiok skit nak memilih.. 
pastu kita posing ler sekeping dua..

biler masok, wahhh lawanya koleksi tudung dorang..
no wonder la mahal..
yang atas ni rege dalam 3k plus..
dorang sememangnya ada pembeli tegar, yang mampu dan berduit..
seram jugak aku nak masok.. 

aku beli jugak ler yang paling murah.. huhu, bawal tabur 60..
nak try dulu, kot berkenan boleh beli lagi..
crystal kalo tertanggal dorang boleh ganti balik.. F.O.C
harapnya aku tak terjebak ngan design yang mahal la lepas ni..

sambil dok usha usha dah terbekenan ngan satu design nih..
design baru katanya..
rege dalam 200plus.. haishhhh jangan aku bawak ke mimpi sudah..
parah oiiii..

taon ni bajet raya aku paling tinggi berbanding sebelum sebelum nih..
alhamdulillah rezeki murah skit walaupon company tak kasi bonus :(
sumer baju raya aku, aku beli from butik.. hangus dah 1k (sikit bagi orang lain tapi banyak bagi aku)
phewwww nasib laki tak tau.. dier tau jer aku membeli tapi rege dier tak tau..
nasib baik jugak ada duit kutu.. hehehee
nak salahkan IG boleh? sebab aku terpengaruh ngan IG..
mengundang betul!!
sebelum ni takde IG.. budget tak banyak camni :(


 
penat dok telan ailio tengok tudung cecantiks, boleh relax jap sambil telan fresh oren.. 

 
yuk pulang!!

 
cantik baju ni tapi dorang tak jual baju lah..
rasanya display crystal swarovski sahaja.. elegen and soooo pricey..

korang kalu minat boleh datang sini..
landmark tesco bandar bukit puchong..
berhadapan ngan sales gallery..
opsss, ni bukan paid review okey.. just sharing :)



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 1 Jun 2016

Pantai Tanjung Biru PD (Blue Lagoon)

Assalamualaikum (^-^)

amboi, cukup dua minggu dok tayang makanan.. 
sian sungguh penyakit malas aku ni.. 
arini moh ler tepek gambar lain plak.. tak helok orang tengok..
next week dah nak puasa pon..
jadik sebelum luper nak ucap sesiap kat korang semua..
"SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK"
semoga ramadhan tahun ni membawa seribu keberkatan dan seribu makna buat kita semua.. AMIN 

memandangkan arini ari rabu makanya kite ber'worldess wednesday' lah yer..
malas nak menaip pepanjang.. modal nak bercerita tak berapa masyuk..

aktiviti last 3 weeks tak silap, percutian 2hari semalam ke PD..
mini family day gitu sebab tok ayah ada kat KL sekarang ni..

kitorang gerak awal sebab nak bermandi manda kat pantai..
lebih kurang kol 10am dah sampai.. 
nak carik tempat best skit, tempat yang tak ramai orang baru syiok..
bebudak pon dah lama tak mandi kolam..
cari punya cari akhirnya decide ke pantai tanjung biru..
nak ke teluk kemang cam tak sanggup bersesak ngan orang ramai..
meriah memang meriah tapi tak best.. 
cuaca pon boleh tahan dak bahang..

yang best kat sini sebab jarak tempat duduk ngan air/pantai sekangkang kera jer jadi tak perlu nak ulang alik tengok anak main air..
dorang pon tak stress.. tidak kang asyik kena panggil naik..
anddd tak payah la aku nak terjerit jerit kat dorang.. heheee
tambah best dikelilingi plak ngan pokok pokok jadi teduh secara semulajadi gitu..

kalo tempat lain jauh kot 'port' duduk dari pantai..
takde yer orang bertenggek bentang tikar dalam jarak 10mtr dari gigi air..
maunya rentung cam dayang senandung kalo gitu..


 


 air seyes jernih membiru.. kat tengah tu laki cakap jernih sampai nampak batu karang..


lunch terus kat sini sementara tunggu nak check in..
pot luck bawak sorang skit banyak juga jadinya..
tengok dik niq tu, makan pon berendam lagi dalam air..

 
seawal sampai hingga nak balik berendam.. hasilnya tangan mengecut..
lantak lah korang janji bahagia.. 

 
petang sambung mandi kolam plak.. 


 
sesekali dari bercuti dari kerja rasa besttt giler..
rasa macam taknak dah sambung balik rutin harian..  
tapi kena jugak berpijak di bumi yang nyata :)



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))