Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 28 Julai 2016

sekali sekala apdet.. kisah open house raya plak..

Assalamualaikum (^-^)

rancak sungguh citer open house sana sini yer.. 
dah tinggal beberapa hari jer lagi syawal nak berlabuh tirai.. sure ujung minggu ni makin banyak open house..
maklumlah orang gomen dah gaji kot.. untung laaaa..
i is jeles tengok orang open house kat ofis.. tak pernah merasa wey beraya kat ofis.. sian sungguh!!

last sabtu dapat gak merasa 'open ofis' tapi en laki punya ofis ler..
jadi la kan dari takde langsung :(
aritu plak aku keje halfday, balik keje baru pecut ke batu tiga sana..

tengok balik gambar makanan rasa menyesal.. apesal banyak yang aku tak makan nih?
ishh ishhh rugi betol.. kalo ke open house minggu ni aku nak pulun abis abisan..
balas dendam.. kehkehh
ada dah jemputan.. tak tau lagi boleh pegi ke tidok..

antara food yang ada aritu..

 
roti jala makan 2 ketol.. rojak kat sebelah tak menarik jadi takmo makan.. hahaaahaa

 
tak makan..

 
tak makan.. nasi impit tuh aku rebus so makan 2 ketul ngan kuah kacang..

 
tak makan..

 
laksa makan gak semangkuk..

 
memana open house kalo ada 'mbekkkk', kompem yang ni paling cepat licin..

 
opkos la aku pon tuju yang tu dulu.. family member yang datang awal sempatlah merasa a.k.a balun.. heheeehee..

 
sempat merasa dua ketol jer.. sodeh :(

paling aku stress ngan pak ngah and dik niq lah.. dari dalam keter dah warning sesiap..
sampai kang terus makan kekenyang jangan main dulu..
sumer jawab ok bu ok, janji kitorang makan dulu..
rasanya dorang dengar tak?
memang tak lah.. sesampai jer terus tuju mainan.. 
pastu ulang alik naik tangga ofis tak tahulah berapa kali turun naik.. aku yang tengok ni pon penat..
dahaga kang minum air..
so kenyang perut ngan air..

 
tangan batu ni arini follow up lagi kat hospital putrajaya.. harapnya dah elok, boleh bukak simen tuh..

 
tengah fokus deco kad raya..

 
tuan tanah yang bizi..

 
memang takde rasa lapar ke?

 
alahai cucu buah ni.. geram plak aku tengok.. tak lama lagi nak jadi kakak dah..

dalam kol 3camtu dah gerak balik.. tunggu balik ngan laki kang jawabnya malam baru sampai rumah..
elok masok kete takdan 2minit budak berdua tuh bising lapar.. hahahaa
ehh nak gelak ke nak marah ni? memang aku bising jugak ler..
darah tinggi tau ibu dibuat korang..
hadoiiii parah korang nih..
nasib masa nak balik aku soh ayahnya amekkan kek coklat kekecik tuh 5 ketol.. tak sampai seminit dorang setel kasi licin..

ayahnya bagi tulang kambing golek tuh suh balik buat sup..
dah satu keje plak balik kena masak lagi.. huhuuu
orang balik open house perot kenyang, yang korang plak kelaparan..

 
mujur tau sebelom raya ibu beli pressure cooker.. 
campak campak tekan jurrr siap sedia sup tulang tuk korang wahai anak anakku..
punya pemalas aku, tulang seketol gitu jer masok..

malam tuh aku balun gak seketol batang tengkuk penuh ngan isi..
putar terus kepala.. berdenyut denyut.. agaknya darah naik kot banyak sangat makan 'mbekk'..

esoknya open house umah member zaman sekolah dulu kat dengkil..
alang alang lajak terus ke banting..

 
selfie skit ngan bebudak nakal nih..

 
bestnya dapat baby girl, kembar plak lagi hoiii..
tengok maknya, kecik comey jer..

 
wah pelammm.. cicah kicap cili sedap gak.. 

esok ada jamuan raya kat tadika dik niq.. selalunya memang aku goreng nugget jerk..
kali ni siap ada list menu wokeh ape yang kena bawak..
hahaaadooiii.. ape nak buat ekkk? kena bawak makanan berat lak tu..
korang nak nasi hujan panas ke nasi minyak? hahhaaahaa
 


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 21 Julai 2016

Pembekal Peralatan Tadika Murah dan Berkualiti

Assalamualaikum (^-^)

congrats husband berjaya maju setapak lagi.. suka ler kitorang sebab dah boleh berjimba di malam hari.. 
outing weekend pon dah tak yah kejar timing nak balik cepat.. 
tahniah jugak untuk partner-partner yang lain..
moga berjaya dan dipermudahkan segala urusan perniagaan korang.. AMIN

anda mencari barangan/peralatan untuk tadika, taska, pra sekolah dan lain-lain? haa meh sini nak kabor ada tempat best. harga confirm mampu milik dan berbaloi-baloi.

syarikat milik bumiputra sepenuhnya. insya'allah servis diberi adalah yang terbaik dan tiptop.

 
boleh ke alamat diatas tuk tinjau-tinjau ape barang yang korang cari. dibuka setiap hari kecuali ahad. nak senang contact no tel yang kat atas tuh.

boleh search kat fb jugak, kot la nak riki riki tengok gambar dulu (FB : azamperkasa)

 
jumpa signboard ni jer betullah tu korang tak sesat.. alah ape susah, sekarang ni waze ajer.
yang aku tau kalo ikut LDP, trafic light depan kilang F&N tuh amek kanan.. 

ekceli tak semestinya untuk tadika/taska jer. orang perseorangan pon dialu alukan untuk datang yer..  
takde hal..
sekolah rendah/menengah, hospital, badan badan kerajaan dan lelain sumer pon boleh..
manalah tahu nak cari gelongsor untuk anak anak.. 
nak cantikkan laman rumah or ape ape jer lah..
datang jer, sure korang puas hati dapat tengok sendiri.. kot jauh boleh order then dorang akan hantar depan pintu rumah korang..

jom intai skit bilik pameran.. barang tak banyak lagi sebabnya baru 2bulan lebih beroperasi..
tak salah bulan 6 kot.. tapi dun worry, owner-owner sumer memang dah ada pengalaman dalam bidang ni..
tanya jer ape yang korang nak tanya..

 
bebudaks paling suka kalo bapaknya bawak pegi ofis.. dapat melenjan saper yang tak nak oii..

 
uniform untuk sekolah menengah pon hado ni haaaa..

 


 
animal costume.. selalunya biler end year ramai yang mencari ni..



 
kerusi dan meja yang pelbagai patern.. kufi kat dinding tu aku tak tau la sekadar hiasan or untuk jualan..




nak explain lelebih aku pon tak tau sangat.. senang citer terus direct ngan dorang lah yer.
no tel, FB account, alamat sumer dah bagi kat atas tuh..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Jumaat, 15 Julai 2016

Kenangan Aidilfitri 2016 (Part 2)

Assalamualaikum (^-^)

nak sambung lagi kisah raya we'olls sementara ingatan masih elok..
aku bukan boleh, sekejapan jer lupa..
sekarang memang cepat beno lupa.. ingatan tak berapa kuat dah..
2ari lepas panaskan nasi jer pon sampai sejam lebih baru aku teringat.. 
dah hangit nasik atas dapor..hahaaa.. bahaya betul..

syawal ke-2 cam biasa la, turn beraya ngan family aku plak..
pepagi lepas brekpes gerak ke kuala krai dulu.. lambat kang letih plok kena hadap jem..
abis kuala krai turun ke machang pastu tanah merah..
beraya kat kelate gitu lah.. tak abis abis jalan jem.. sob sob sob..

 
ibu enterprem dulu yer anak anak.. gambar sebelum kuar beraya jer ada.. 
pas pada tuh takdo amek gambo dah.. malas!! 

 
bebudaks ni pon sama, pose sebelum gi beraya.. nasib dorang melayan..

      
baru aku perasan sumer gambo merah ler..
rasanya camera setting nih yang tak betul bukan sebab pencahayaan..

malam tuh kitorang buat acara BBQ kat umah myMa.. 
main bakar bakar ayam, sosej best jugak tapi sayangnya takde langsung gambar kenangan :(

syawal ke-3.. 
pagi tuh aku paksa dorang pose beramai-ramai..
bukan boleh dorang nih.. tak paksa memang tak jalan.. 

 
sementara menunggu orang lain bersiap moh ler kita posing dulu sekeping dulu.. 

 
berangan jer lebih aku nih.. gambo takde satu pon yang helok..
harapkan camera timer cam gini ler jadinya.. hahaa 
taon depan nak book photoshoot kat studio lah.. tambah anak sedara 2 orang lagi nanti.. yuhuuuu

 
caca merba abis.. ni bukan family potrait dah oiiii.. 
abis bergambo terus balik umah belah laki lak..

syawal ke-4..
ada jemputan kenduri kawin kat mana ntah aku luper..

 
rasanya kitorang antara yang terawal sampai.. ikutkan atas kad majlis start kol 11pagi..
sampei jer makanan takdo lagi.. huhhhh kena menunggu la jawabnya.. 
sejam gak ahh baru dapat makan.. 

 
bebudaks suka la dapat balun eskrem bebanyakkk.. pas dier, dier yang pi amik..
maunya tak balun, cuaca panas berdenting kot..
dah la dok bawah khemah takdo kipas..
merecik abis peluh.. 

kisahnya semalam dah pi bukak simen tangan dik niq tuh.. 
betullah ape yang aku risaukan tu terjadi.. tangan dik niq masih crack gak lagi..
makanya pasang balik simen yang baru.. tunggu lagi 2weeks.. hadoiiiii

      
anak sape ni? boleh pulak main pasing pasing gitu kat orang.. heheee
bebudaks ni memang suka sangat ngan baby.. 
tak kiralah baby sape pon sumer pakat dok kerumun nak tiumm.. 
ni kalu dapat adik senang keje aku.. hahahaaaa

 
balik kenduri pusing pi jumpa myMa jap sebab esoknya dah nak bertolak balik puchong..
sempat menyinggah cari jersi bebudaks.. si along la ni.. pantang balik kampung mesti mintak jersi..
kelate dihatiku katernya.. 

syawal ke-5 atas jalan jer balik puchong.. bertolak 9pagi sampai rumah 9malam.. 

syawal ke-6 pi mendobi baju bajan.. time raya lah mesin basuh rosak..
mesin pon pandai jer timing mintak nyawa baru..

 
balik mendobi terus kira hasil kutipan cukai raya bebudaks..
jumlah cukai boleh la dalam 700plus untuk tiga bradik tuh.. 
hari tu jugak masuk ke akaun tabung haji dorang..
simpan lelama takleh takot terpakai kang naya..
hasil cukai kat KL tunggu abis raya baru kira.. 

 
peneman setia ibu aritu si budak tangan batu ni..
yang abang berdua tuh dah kena paksa gi sekolah.. cukup cukup la beraya yer..
pi situ sini kol 3lebih baru dapat lunch.. huhuuu capek.. 

syawal ke-7 dah masuk keje.. bermula balik rutin harian cam biaser :(



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Rabu, 13 Julai 2016

Kenangan Aidifitri 2016 | 1 Syawal 1437H

Assalamualaikum (^-^)

Hollaaaaa, mood sudah mari jadi mari kita menaip yer..
tak tau lah panjang berapa harakat nih.. rasa rasa penat kang aku benti tanpa nokhtah.. heheee

taon ni kedatangan syawal bersama ngan dugaan jugak buat kitorang sefamily..
seminggu sebelum raya aku kena demam teruk.. memula pi klinik doc kata virus fever..
dapat mc sari, esoknya masok keje halfday jer terus balik rehat kat umah..
lusa datang keje badan 'flat' giler.. halfday lagi, balik terus pi klinik lagi sekali..
cek temperature 39degree.. woahhh patut la kepala ting tong.. dapat 2hari plak mc..
masok keje  boss suh pi hospital cek darah takot denggi.. 
dier dah kena denggi taon lepas jadi dier tau la cemaner siksa biler sakit tuh..

pi klinik gomen kat batu 14 puchong, check darah border line maksudnya blom tentu denggi tapiiii kena repeat amek darah kat kampung.. huhuuu
first check up 'plalet' drop gegiler.. risau dah kena tahan ward sebab nurse tu dok meng'acah' aku..
doa bebanyak moga dapat lepas, alhamdulillah tak kena pon warded tapi still kena repeat amik darah esoknya..
balik terus laki cari ketam nipah kat pasar..rezeki kot dapat gak sekor last piece..
esoknya repeat amek darah 'plalet' dah naik skit.. huwargghhh lega.. takde la aku beraya kat sepital..

tu baru kisah aku, blom lagi dik niq.. dalam aku ting tong demam lengan dier plak bengkak.. 
seminggu sebelum tuh dier dah mengadu sakit tangan sebab jatuh masa main ngan abang abang tapi kitorang buat derkkk jer.. ingatkan sesaje dier manja.. huuhuu so so bad.. cian anak aku..
biler bengkak baru rasa tak sedap ati.. bawak pi klinik x-ray..
sekali doc tunjuk tulang dah 'crack' a.k.a retak dekat ngan siku.. 
doc pon heran sebab ini budak nampak ceria jer.. memang tak nangis sakit langsung..
terus refer pi hospital putrajaya..
so beraya ngan tangan bersimenlah budak tuh..

family member yang lain pon sama jer ada dugaan memasing.. 
my biras warded terus sebelum dan selepas raya.. kesian :(

 
sebab risau dik niq takleh pakai baju melayu raya nanti, terrrpaksa carik baju raya lain kat kampung..
kuar ahh pegi KB Mall.. TQ dik.. at least sampai gak ibu ke KB Mall walaupon dorang ni hura hara sampai terjatuh dari troli.. hahaha.. 
risau gak nih kot crack makin besar..
dah tu sakit tak ruper orang sakit budak ni.. buas kemain..
esok baru pi bukak balik simen tuh kat sepital putrajaya.. hopefully dah sembuh sepenuhnya :)

pak ngah kat kampung boleh puasa setengah hari jer.. 
memang panas giler cuaca kat kelate skarang nih..
nak paksa pon kesian sangat nengoknya..
panas sepanasnya lah.. rasa nak berendam dalam kolah sepanjang masa..
blom tengahari ketiak dah melecet.. kekejap kang mandi..
nak tunggu sampai petang? memang bau belacan lah..

dipagi hari raya.. temanya hitam.. elok sangatlah tu ngan cuaca panas pakai itam..
aku dah bantah tapi tak berjaya.. kuasa veto ditangan laki taon ni.. ikutkan jer lah.. 

alhamdulillah, di hari raya allah permudahkan urusan.. aku baik demam dan dik niq pon elok plak boleh pakai baju melayu.. maka ape lagi? bergambar sedondon lah yooo..
*pencahayaan tak bagus sangat.. sumer gambar kemerah merahan..*

lagi satu kalo ada yang perasan, inilah port bergambar kitorang setiap taon.. hahahaa sadissss 
nampak sangat takdo port nak bergambor..
and tetiap taon pon raya pertama mesti belah laki dulu.. aku ok jer tak kisah sangat..

 


  

macam biaser lah pas semayang raya, salam salam cium skit pastu collect duit raya.. 
ada yang blom sempat hulur dah sambar angpow kat poket..

 
ketibaan tok ayah ni yang cucu cucu dok tunggu.. hahahaa
moga murah selalu rezeki tok ayah.. taon ni cecucu's dapat 50hengget sorang.. 

 
suram skit lah tanpa gelak tawa mok tok..selalunya mok tok yang paling bising..
suka gelak, bercakap , mengilai.. sumer tu cuma tinggal kenangan.. 
bila diingat balik, syawal ke-4 taon lepas moktok start demam terus melarat hingga ke akhir hayatnya..

 
dapat jer angpow kat situ jugak dorang koyak amek duit..
pastu sibuk nak mengira macamkan pandai sangat.. 

 
antara juadah feberet dipagi raya.. lontong ni aku yang buat..
laki nak sebab katernya ni peberet arwah mok tok..

 
lemang beli masa gi hospital, rendang daging SiL yang buat and ketupat pulut itam tuh orang kasi..
sumer nyumssss sedappp!!

 
tapai pulut.. ngap yang sejuk baru keluar peti memang heaven..
tapi takleh makan banyak kang tak pepasal sakit perot..

 
banyak benooo posingnya pon .. ni sebab tak puas hati sebab gambar merah..
tak tahan nengok gelagat dua bradik tuh.. yang kecik tak padan ngan tangan batu..

 
kahkahkahhh.. ape ape jer la anak oiii.. 

memang raya pertama tak gi memana.. dok umah jer layan tetamu yang datang..
penat hoiii.. penat makan yang lebihnya.. kekejap masok dapor ngap..
lagipon cuaca tak membantu nak keluar beraya..

malam kita membakar duit plak..
pon port yang sama gak bergambar..
dah 11taon aku kawin, rasanya 11 kali raya jugak la motor honda tu 'enterprem' skali..
bagus tok ayah ni.. setia pada yang satu.. tempat lepak motor pon tang tu jer, tak berganjak ganjak..

ok lah, abis tengok dorang main masok makan jap pastu terus kroh kroh membuta..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))