Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 30 Ogos 2016

Jenjalan makan angin naik train LRT.. lebamm!!

Assalamualaikum (^-^)

sejuk sangat pagi ni.. puchong hujan sejak dari subuh tadi lagi..
kejap lebat kejap renyai pastu sambung lebat balik.. skarang ni cam menderu balik lebat..
malas plak rasa nak keluar lunch jap lagi tapi kang petang lapo camaner?

weekend lepas hajat asal nak gi ikea carik cover sofa tapi mikirkan ikea dok ada sales aihh takmo lah..
stress nak carik parking satu hal pastu beratur nak bayar plak satu hal..
kensel terus.. keluar carik makan pastu bawak budak makan angin sudah..

tengah dok makan terlintas plak yang bebudak ni dah lama ajak naik LRT..
tiap kali nampak LRT tiap kali tu dok mintak tapi kitorang booo layan..
sian sorang sorang jakun bebenor (oghe klate royak darak do'oh)..
dah takde plan nak kemana tu jom la anak anak.. kata nak makan angin kan..
korang telan lah angin bebanyak nanti..

kitorang naik kat stesen LRT puchong prima..
ehh bukan kata bebudak jer jakun.. mak pak budak pon jakun jugak.. hahaaa..
dah berbelas taon tak naik kenderaan awam.. masa bercinta dulu ada la sekali dua naik LRT..

jakun punya pasal pi kat kaunter nak beli tiket return pegi balik.. kahkah..
orang tu cakap takde tiket return.. tiket sehala jer tapi beli kat mesin yer..
ooo ok la ok la.. 

 
pikirkan nak bagi bebudak try jer so beli token untuk ke putra heights..
dedekat sudah.. budak umur 7taon kebawah free so dik niq punya takyah beli..
kitorang 4 kepala kena RM6.80 jer... ehhh murah la..
pastu pikir balik cam tak puaslah ke putra heights jer.. dekat sangat.. 

 
wiwiiwiii exciteddddnyaa.. kejadian camni selalu terjadi dimana ibu ditinggal tinggalkan kat belakang..
takpo lah, ku paham.. 

 
risau jer aku ni tengok dorang.. bukan ape, takot kang terlebih excited pi berlari nak naik train tak ke naya..
kekejap kang aku pesan jangan lepas garisan kuning..
asal tengok dorang berlari aku dah menyinga..
yang ni train kat seberang sana ok la takmo pegang tangan pon..
tapi mata tetap monitor.. tak tenang aku dibuatnya..

 
bila dapat naik train ni? belah sana dah 3,4 bijik train lepas kita dok nunggu lagi.. 
nampak train datang jer cecepat pi pegang tangan dorang..  

 
finally , yeahhh.. sebabkan pengalaman pertama harus la amek gambo banyak sikit.. teheee
nampak kosong kan? gerabak dah ujung ujung ni..
 lagipon stesen putra height tu dah last pit stop.. 
nak exchange train lain boleh, kalo takmo exchange pon boleh..
kot la sesajer nak berpusing makan angin cam kitorang.. train benti kejap jer sini dalam 5minit pastu gerak balik..

 
dari putra heights boleh exchange train ke tempat diatas..

 cam kitorang ni yang sememangnya jakun ,turun lah train tuh konon nak beli token baru sebab nak balik semula ke stesen puchong prima.. 
pastu niat jahat tu ada la nak pusing 2,3 stesen dulu pastu baru u-turn balik ke puchong prima.. hahahaa 
tapi laki aku ni baek skit.. nak jugak pi tanya staff kat stesen tuh.. 
walaupon aku cakap tak payah, tak kopiden dier nak buat gitu..
sekali staff tu bagitau takyah beli token baru.. token yang aku beli tadi boleh guna untuk 3 jam okey..
janji jangan keluar dari palang yang kena masok token tuh..
kalo keluar for sure la kena beli token baru.. 
ooo begitu yer pak? baru ku tahu..
jadi niat jahat tadi terkubur okey sebab halal buat gitu..

kalo setakat nak naik train semata memang berbaloi sangattt..
apelagi, melebam lah dalam train selama 3 jam.. hahahahaaa..
bagi puas hati bebudak ni..

 
haahhhh seronok ke tidok makan angin? 

pakngah ni spoil betol, baru berapa stesen dah sibuk nak terkucil..
sejuk sangat kena aircond tu yang tak menahan..
sampai stress aku tengok muka dier..
akhirnya kitorang turun kat stesen bukit jalil.. budak tengah dah terkemut semacam..

dari putra height ke bukit jalil  dalam 11 stesen.. wahh banyaknya..
camaner la agaknya orang yang pegi keje pepagi erkkk?
pukul berapa korang naik train?

nak teruskan sampai ke KL risau kot terlebih plak 3 jam so dari bukit jalil amek train patah balik puchong prima lah..

 
muka lega dah dapat kencing!! 

 
alhamdulillah selamat sampai.. aku rasa berbaloilah bayar rm6.80 setakat nak bawak anak anak naik train semata..
tapi kalo nak shopping kat sogo ke memana kenalah beli token 2 kali.. heheee
bila nak naik lagi? 
jawapannya tak tau..
bulan depan bapak korang keje nonstop takde cuti so kita mereput jer kat umah..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Khamis, 25 Ogos 2016

Saleeee di Brands Outlet IOI Puchong

Assalamualaikum (^_^)

brands outlet ada sale la.. yuhuuu
tapi rasanya sekarang ni banyak sale..sana sini dok buat sale..
cuma kali ni nak kabo skit kat korang yang brands outlet branch IOI Mall Puchong ada sale..
puchong jer tempat lain aku tak sure..
dapat info ni kat grup FB lelaju semalam lepas maghrib terjah IOI.. hahahaa tergugat napsu weh..

dah survey dulu ler sebelom pegi.. aku takleh nak serbu tempat yang crowded gegiler..
kalini sale BO tak sama macam padini sale aritu walaupon jiran jer sebelah sebelah..
kalo yang padini aritu, nauzubillah.. nak masok pon kena Q panjang.. ada yang sampai 2-3 jam beratur baru boleh masok..hahaaa.. aku tak sanggup!
semalam aku pi orang ramai jugak tapi takdelah jalan laga laga bahu.. 
nak membelek selai selai takde masalah..
cuma bau ketiak ngan bau kentut tetap hadooooo.. eeeeiiii..

sale sampai bila tak tau.. ikutkan sales person kat situ dorang kata sampai stok abis..
semalam stok banyak giler hokey.. yang dok dalam kotak pon banyak lagi so jangan risau..
tapi baju seluarnyaa aku rasa dari stok lama, taon lepas punyer but cun cunsss meletop okey..
pengsan tengok orang soping sampai 6-7bag penuh di tangan.. aihhh kayo weh rakyat malaysia ni..
bising bising kos hidup tinggi pon soping totap soping.. pantang nampak sale..
tu kalo dah 6-7bag penuh mau cecah 5rat keatas tuh.. 

 
pic from grup FB..

barangan dewasa rege rm20 sajok.. memang berbaloi sangat lah kalo nak rembat kemeja ngan seluar jeans..
office wear tuk ladies banyak chioce kot..nasiblah aku tak pakai kemeje..
fuhh jimat duit.. teheee
kalo t-shirt dapat rege rm10 selai..
material kain brands outlet aku suka..  

 
pic from grup FB..

dok aim hoodie sweater tuh.. sampai sana dah licin.. huhuuu kempunan..
malas lah nak tanya.. kena datang balik lain kali.. mana tau ada rezeki dorang topupkan stok..

masok sini memang rambang bijik mata.. 
hajat nak borong baju budak sekali tapi takde choice lah pulak tuk boboi..
budak gegirl punya boleh tahan lagi.. 
bebarang budakss tak banyak cam dewasa..
dapat grab seluar jeans jerk kat dorang..

 
Q nak membayo.. boleh tahan panjang tapi cepat sebab kaunter buka banyak..
lawatan semalam dapat sambar seluar jeans 6 lai, beg galas seketol ngan sweater selai..

korang yang nak turut terjebak sama, sila terjah brands outlet IOI Mall Puchong yer..
kang gi tempat lain tengok takde sale hampa plak..

 
muka bosan sementara menunggu ayah Q nak membayo cukai hasil pungutan.. 

 
ehh tersempat terjah sale benang hijau skali..




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

Selasa, 2 Ogos 2016

Cendawan Tumbuh Selepas Hujan "Pau Cendawan"

Assalamualaikum (^-^)

tak tahu lah peribahasa aku kat tajuk tu betol ke tidok..
dah lama tinggal alam sekolah, sumernya aku lupa.. heheee

ni nak citer jugak pasal pau cendawan walaupon korang dah jemu baca (ramai dah yang apdet)..
ada ke yang teringin or mengidam sekarang nih?
puasa aritu kang kecoh (viral) pasal pau cendawan..
aku pon tergoda jugak ler.. pastu hint laki soh belikan..
ada ler sekali dier pegi bazar ramadhan putrajaya tu tapi ya ampun, panjangnyaaa barisan..
takdenya dier sanggup beratur sekali hokey.. maka hampalah si isteri menunggu pau tak muncul di meja :(
gigih korang yer pepanas dok beratur panjang.. puasa pulak tu..

pastu ada orang share banner pau cendawan tuh.. tengok alamat pengusahanya kat puchong..
ehh dekat lah, boleh jer takyah bersesak time puasa.. hari hari biasa sure ada punyalah..
takkan meniaga time puasa jer.. dah viral nih rezeki masyukkkk..

tunggu punya tunggu punya tunggu semalam dapat.. yeayyy.. 
sabar itu indah.. ehhhh hahahahaa
mementang viral kan, ramai plak yang jadi ejen..
ejen pon ejen lah.. yang penting, air tangan dari tuan tanah yang viral itu..
kat puchong nih dah banyak orang yang menjualnya..
yang siap masak ada, yang frozen pon ada.. 
kot pasni ada pengusaha lain wallahualam yer..

so, korang yang jauh jauh tu sabar..
insya'allah lepas ni merebaklah pau ni kat tempat tempat korang plak..

kalo korang berminat nak jadi ejen PAU ROHANI tu pon boleh..
pepandai la search carik no phone ownernya.. banner tu aku dah delete..
aku? sorry aku bukan ejen.. just nak share jek ngan korang..
mana tau ada yang tengah intai peluang nak tambah pendapatan :) 
skarang nih kos hidup makin tinggi.. 

 
kredit gambar ke FB tuannya.. jumpa kat group warga puchong..

 
semalam laki beli yang frozen jer 2 paket (sebab situ takde jual yang dah masak)
harga maintan, sebiji RM3.50/ sepaket ada 3biji RM 10.00..
tuk perot aku, makan sebiji memang kenyang dah..

bebudak tak suka la pulak.. ngeri gamaknya dorang tengok seketol cendawan gergasi..hhahaa..
dorang tak suka makan sayur, cendawan kan kategori sayur.. tengok jer dah kecut perot..
cubit sikit pon tak nak.. huhhh..

 
dah siap kukus, kasi post-mortem skit.. 
isinya seperti yang digembar gemburkan lah..

kesimpulannya, sedap tapi takde lah wowww sangat sampai siang terbayang malam merindu..
 


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))