Salam (^-^)
Alhamdulillah dah 16 Ramadhan hari ni... pagi tadi pestime dengar lagu raya kat hot.fm... aku kuatkan volume, karaoke... ahaha over okey, mengalahkan budak kecik... pastu yang si kecik dah terloncat-loncat menyanyi sekali... ececeh cam paham sangat la tu...
dah pertengahan ni kan, mesti ramai buat persiapan raya kan?... dari nak menyoping baju bajan, biskut, kerepek, langsir, perabot... ehhh banyak la list barang yang nak beli... selai paper pon tak cukup kalo ikut perasaan kan... nak nak kalo dapat bonus... oh terus keluar mentol kat kepala nak itulah inilah... pendek kata selagi tak raya selagi tu ada benda nak dibeli😆
okey, harini nak share biskut raya kedua yang aku buat... takat nak kunyah di pagi raya ni better buat sendiri... kalo beli kang tak sedap la, tawar la, keras la... sumer tak kena, tak puas hati...
biskut ni simple sangat tapi sedap... aku cilok dari blog KakYatie Memories... kiranya ni tahun ke-2 aku buat... tahun lepas baru belajar buat dan anak2 pon suka... crunchy gitew... jom intai2 resipi..
Biskut Cornflakes Raggup
Step 1
pukul 250gram Mentega dan 3/4 cawan gula aising hingga sebati yer (aku guna gula halus jer)..
dah sebati masukkan 1biji kuning telur dan pukul lagi..
lepas tu, masukkan 1sudu kecil Esen Vanilla... pukul lagi sampai jadi macam gambar kat atas..
Step 2
masukkan 2 cawan tepung naik sendiri dan 250gram cornflakes... cornflakes tu hendaklah diramas sikit yer... kang besar2 kot tercekik pulak... hehe
Part ni dah tak payah pakai mixer... gaul jer guna spatula yang ado..
gaul sampai sekata, rupa doh korang mesti macam ni... ala2 sama pon okey dah tu..
okey, dah boleh mulakan step yang seterusnya... sediakan paper cup yang secukupnya terlebih dahulu... sebelum tu jangan lupa jugak untuk panaskan oven..
Step 3
sudukan doh yang siap tadi kedalam paper cup dan hiaslah dengan ceri merah/hijau..
aku guna buah pala sebabnya tertukar ngan ceri... konon nak senang malas nak lengas2 tangan potong ceri kan, terus grab yang dah siap potong... alih2 buah pala rupanya tapi taste okey... not bad..
bakar pada suhu 170deg dalam masa 15 minit..
tadaaaa... dah siap... biar sejuk sikit baru simpan dalam balang kedap udara...
jommmm balik kampungggg... biskut dah siap... kahkahkah... kembang kuncup kembang kuncup jer aku rasa.. ;p
15 ulasan:
nampak macam sedap nie...nak try tapi takut xde masa nak buat,,,
rara nk buat cornflakes madu.hehehe
ok set minggu ni sue buat..kalo jadi sue up ok
nampak mudah je nak buat tapi kerajinan tu ngak ada huhu,,,
tudiaaaaa...senang jugak nih.. boleh try nanti.. mekasih zee..:)
zee nak tanya 1 lagi.. kot2 Zee tau.. ade biskut raya yang kita tekap2 jer pakai acuan yang mcm2 bentuk.. Zee tau tak camner adunan dia.. semangat nak wat biskut.. tapi tak reti.. nak search kat tenet pon x tau name biskut tuh biskut ape.. hahahahaha.
Kalau yg rangup-rangup selalu jadi sasaran pertama tetamu dan anak-anak yg beraya Zee..
Salam k.zee...
Cma suke mkn biskut ni.. dap......
Tenkiu for sharing resepi ye....
Resepi ringkas.. bola la try pasni, yang penting sedap! Hehe
sedap senang dan mudah..
nnpk mcm senang jer...
boleh la try jugak ni...mesti sedap tu kann...
rajinnye zee buat bisktu sendiri ....lieya pun konon2 plan nak buat sendiri...tapi sudahnye hanya tinggal mimpi jek laaa...tgk2 order jugak hah ekeekekekeke.....
biskut cornflakes mmg sedap kan..rangup2 die....budak2 pun suke...
biskut cornflakes biskut wajib tetiap thn...suke sbb rangup..hehe
wah... rajin nyer buat sendiri . nik biskut tunjuk2 sudah la...haha
kita baru siap 4 jenis kuih je ..alang2 buat order org tu selit2 sikit kuih tuk umah sendiri hehehe
resepi pun mudahkan... berbaloi² buat sendiri...
Catat Ulasan