Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 27 Disember 2013

Ana Ikan Bakar Petai, Tanjung Lumpur

As-Salam (^-^)

Sambungan dari entri lepas... dah heroes2 dok memekak jer nak mandi kolam so nak tak nak kena gak layan... dah nama pon bercuti kan, harus la bagi dorang enjoy... elok dalam kol 5 camtu ajak laki turun... tengok2 gazebo dah full book... heheeheehee..

 
cantik gak pool kat sini... decorate ala2 beach gitu... ngan pasir putih tu kan... bebudak suka la main pasir..

 
sebelah tu pool tuk dewasa tapi takde la dalam mana pon... kat sebelah lagi ada jacuzi pool..

 
we'olls dok statik jer la kat sini... malas nak tukar2 port plus mak bapak pon tak mandi..


 
budak ni kejap2 kang melekat... sejuk mengigil-gigil..

 
along baru belajar2 nak menyelam berenang segala..

 
budak ni tak tahan sudah... dah camaner kita nak gi main water park esok ni dik?? baru berendam skit dah biru..

Dapat la bagi dorang berendam sejam... cuaca pon dah mula nak ujan masa tu... habis sini dorang sambung plak main game... elok jer game dok depan pool, mau tak memaksa memasing... 

 
sejuk2 pon ada hati nak makan eskrim... elok jugak aku pakai balik baju lama... memang ingat naik atas jerk baru tukar... elok nak berjalan ke bilik, dik niq boleh tencing dalam suar... ahahhaaa, sib baik orang tak perasan tau... tu la, dah mengigil sejuk ayahnya gatai nak beli eskrim..

Malam tu aku dah decide nak gi jenjalan cari makan kat tanjung lumpur... ramai dok cerita situ best kan?? tengok plak kat JJCM dah wat aku kecur liur... ada la lebih kurang 20km++ dari gambang ke situ... memang akan melalui bandar kuantan dulu... memula aku pon conpius jugak kot sesat barat... kang tak pepasal kempunan plak anak tekak... at last, jumpa... yeahaaa..

 
yang aku tahu Ana Ikan Bakar Petai ni pemes... kat bangi pon ada cawangan dier... tidak pernah ku terai sebab tak sanggup nak bersesak... muahahahaa... memula tu, aku ingat nak makan seafood yang masuk JJCM tu tapi ada ke aku ni lupa nama kedai tu... halamakkkkk dah camaner nak makan?? takpe la, ada second choice... seafood pon ada gak kat sini cuma takde la banyak choice..

 
sementara menunggu tu pekena dulu sata... memang sedap nyam nyam... pestime jumpa yang sedap cam gini memang berketol-ketol aku ngap... selalu aku takde feel pon nak makan... seketol pon kadang payah nak abis..

 
along pon kemain eksyen tak nak makan... sekali ngap terus suka... tak cukup ngan ni tapau lagi wat balik... elok pagi esoknya before turun bekpes aku ratah lagi sekali... tak kecukupan kot sebab si angah pon terjebak gak..

 
tu la, orang dok sedap makan dier pi membuta ngan dik niq... masuk kete bape minit jer terus flat... penat gamaknya main air... memang sampai ke pagi tak makan..

 
tensi giler ngan pepahat ni... saiz besar cam gitu dah sah2 la liat... ni laki yang pilih, kalo aku yang pilih memang tak kot aku nak ambik... tanya staff kat situ dier rekomen masak style cam gini, entah apa nama masakan tu aku lupa lagi... aku pon tak tau nak explain camaner rasa tu... memang tak shedappppp langsung... ngan masinnya pastu ada rasa cam hapak2 skit... gggrrrramm..

 
sotong celop tepung... just okay jer la... sotong tu tak garing sangat dier goreng..

 
ni pengubat segala kuciwa aku malam tu... rasa memang terbaik... aku yang tak suka petai pon suka jerk makan ikan pari bakar petai ni... takde la kuat benar rasa petai tu... uitttt kecur liur sat... cam nak kena gi repeat jerk yang kat bangi nun..

 
amik jugak la tomyam seafood sebab takde kuah...takut ada pulak yang tercekik kang..

 
dah tak payah nak mengomen sangat... sedap ke tak sedap ke dah lapar telan jer la... masuk perot rasa kenyang jugak... huhuhuuu... pepahat tu along yang bedal... aku amik 3,4 ekor jer kot... tang sotong tu kami laki bini makan... tu pon tak abis... tapau balik, esoknya ngap..

 
ikan tetap licin..

Around kol 11 camtu tengok pengunjung dah kureng... takde ramai cam waktu memula sampai tadi... mungkin gak sebab hari keje kot... kat sini memang berlambak kedai makan... pilih jer nak yang mana satu..

 
kedai boleh tahan besar jugak... ada 2 tingkat... yang kelakarnya aku la, nak masuk tandas pi masuk yang lelaki... sib baik la time masuk takde yang dok tencing... hahahah bangang sungguh aihhhh... signboard pon tak baca... elok nak kuar baru nampak sorang mamat tu cam blur... dier ingat dier salah tandas padahal aku yang salah... huhuuuhuuuu malu taw..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

14 ulasan:

syawalsimpsons berkata...

sue penah makan ana ikan bakar petai kat bangi tu..tp mungkin tak kena ngan tekak kot...

ummuaidan berkata...

Hehehe..salah tandas tuh lawak heheh...sib baik takder laki kat situ kang...
budak2 kecik mmg cepat sejuk zee kalu mandi kolam..kalu besar sikit lagi tuh mesti dikniq tuh jd hatu air doh tuh...hehe

dalila berkata...

nyum..nyumm..
sedapnyeee..xpenah lagi makan kat ctu..
penah gi 3 kali kot mkn kt cawangan ana ikan bakar petai kat bangi..
memang terbaekkk..
tambah2 sotong goreng tepung tu..
pergghhh..

Lieya Von Jay berkata...

ok saya dah telan ayaq liuq tengok makanan kat atas ni... memang agak unik la sebab dia bakaq dengan petai macam tu kan.. ^_^

Daddy Ziyyad berkata...

Memang selalu saya baca pasal ikan bakar Tg Lumpur ni...kira femes la jugak kan....saya tak pernah try lagi...Kuantan/Gambang tu pun dah lama sangat tak pergi..:)

Harga makanan nya ok tak?

Nafira usof berkata...

ish.. pi bercuti ke mana nih?? tak baca lg n3 sebelom.
sedapnye menu2 yang di oderrrr.
teliur nengok haih~

Roha berkata...

hai zee,awat sampai masuk salah tandas tu..kompom nak terkucil banget ni kan! tu yang tak toleh kiri kanan main redah je haha :D
ikan bakar petai sungguh menyelerakan zee prghh!!..

aTieYusof Family berkata...

hahaha.. boleh plak tersilap tandas...kihkih..
erm dah penat mandi manda kat pool, dapat plak makan sedap2 zee... mmg seronok lah...hehe

aTieYusof Family berkata...

salam singgah sabtu zee?? :)

izan mama mia berkata...

seronoknya depa dok main air..
wah luas mak dia nganga menyuap tuu
hihi..btol tu jgn dok komen makanan byk sgt kan...makan je..kang rugi lak membayaornya hihi..

aTieYusof Family berkata...

singgah pepagi Isnin:)

hainom OKje berkata...

Tak pernah dengar ikan bakai petai ni...ada yeh kat bangi Zee... kat belah mana tu?
Ohhh gi Gambang ke? OKje sekali je pernah sampai sini

samson yatie berkata...

Saya orang kuantan pun dah lame x makan kt Ana nie...ikan bakar die mmg thorbaekkkk!
Jemput lah yer...

Teachers Garden Homestay berkata...

Sotong celup tepung sedap