Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Khamis, 26 Februari 2015

Port Dickson | Muzium Tentera Darat

As-salam (^-^)

short vacay cny aritu tak tau nak gi mana... sebelum sebelum tu dah pikir tapi biasa la pikiran asyik berubah... kejap nak gi sana, kejap sini, kejap ehhh tak jadi la dok umah jer senang dapat tido... hahahaaa... pastu plan nak shopping raya sesikit kat sogo... mesti clear sebab ramai yang cuti balik kampung... huhuhuu... pi mai pi mai end up seminggu before cuti baru booking... tu pon pikirkan hero2 tu kesian plak dorang kalo tak bawak berjalan... cuti panjang dok terperuk dalam umah mesti bising mulut memasing.... dapat keluar dari puchong semalaman pon okey dah... wat ubat orang tua tua kata... so jom jenjalan ke Port Dickson... tu jer yang paling dekat..

ikut hati aku cadangnya nak stay kat grand lexis... dapat ler kitorang berkubang dalam pool tanpa gangguan... heheheee tapinya dah last minit gitu telan ailio jer la memang takde bilik kosong... pastu terbaca review pasal langit langi hotel... not bad gak walaupon murah kan ada bilik yang ada jacuzzi... ohh tak dapat private swimming pool, dapat private jacuzzi pon boleh... ni jer bilik paling besar... nasib masa click nak book masih ada kosong... bilik pon tak banyak ada dua ketoi jer... kira rezeki hero2 jugak..

 
aku booking thru booking.com dapat rege rm185 tuk 2hari 1malam... kalu direct hotel dalam rm190 plus tak silap... but please dont expect too much... hotel biasa2 jer ni takde bintang... ada ler kekurangan dari segi lain..

oke, sebelum check in hotel tu kitorang jenjalan dulu... sampai awal jugak dalam kol 11lebih gitu... ala PD ngan puchong bukannya jauh mana pon... dalam sejam dua dah sampai... siap kitorang benti tido jap lepas tol sebab laki dah ngantuk sangat... heheheee... walaupon dah banyak kali ke PD tapi tak pernah lagi kitorang masuk Muzium Tentera Darat... skarang anak dah besar senang skit dorang bleh jalan sendiri... walaupon ketiak basah kan tengah panas ceng tapi gagah jugak ler alang alang dah sampai... kalo tak masuk sekarang biler lagi..

jom hero2ku kita teroka alam kerjaya tok ayah dulu... sambil sambil tu mulut si ayah dok cerita kat hero2 dulu tok ayah dok sini, haaa ni la yang tok ayah guna... yang along mulut banyak " ooooo patutla mok tok suruh amir jadi askar, best kan ayah?"... FiL dulu askar zaman jepun... banyak berhijrah sana sini..

mok tok memang nak sangat anak cucu jadik askar tapi takat ni takde lagi yang mewarisi kerjaya tok ayah... cuma BiL yang bongsu jer jadik tentera tapi tentera laut..

 
 budak yang tak reti dok diam... penat ibu dok kejar korang tau..

 
abaikan ketiak yang dah basah... bergambar tetap kena ye sebagai kenangan... nak datang lagi tuk kali ke-2 tu tak tau biler..

 luas gak kawasan muzium nih... kitorang tak teroka abis pon dah tak larat aku nak jalan... bilik pameran pon banyak... kitorang sempat ler masuk 2,3 bilik..

      
 nama pon anak ayah jadi semuanya nak ayah buat... bagus gak ibu boleh jalan melenggang kangkung..

 
tengah panas terik perwira negara dok kawad... hooo terbakar kulit aku yang dok tengok... lama tau dorang ni kawad..

 
khusyuk menengok nak join kawad sama ke aper?

 
legaaaa dapat aircond.. 

 
 antara peninggalan askar jepon, alat potong tangan yang ngeri..

 
 radio jepon..

 
batu misteri tentera jepon..

 
skarang jom kita masuk terowong bawah tanah plak..

 
dorang yang excited terlebih... takde  ape sangat pon dalam ni tapi best sebab ber'air-cond'

 
kalo suruh aku masuk sensorang memang tak ler nak masuk... terkejut gak tengok askar dok tido walaupon sekadar patung..

 
laki kata kita keluar ni terus jumpa nilai 3 dah boleh shopping... hahahhaaa memula percaya pastu ehhh nak kencing pon agak2 ler bang..

 
 tak reti takut hero2 ni nak menerai plak jambatan gantung... untuk pak ngah elok la wat latihan pertahanan diri... harapnya pasni kuat dari dibuli..

 
ketua rombongan is adik niq... bravo tak gayat ehh korang..

 
posing skit..

 
pak ngah dah start buat hal... tak cukup seround nak naik lagi sekali tapi si ayah lak dah malas... huhuuuhuuu terpaksa ibu naik kali ni... dapat green light terus sengih sampai telinga... kalo ngan dier tak guna bertekak lelama sebab memang kiter takkan menang..

 
tengok tu kemain lagi laju berjalan... ibu gak terkedek-kedek cam itik..

 
part yang mencabar skit ada satu kayu tu licin..asal berjalan jer gelungsur ke belakang... nak kena kerah tenaga lebih skit baru dapat kedepan tapi sonok plak naik ni..

 
 sumer dah bau kepam jom kita gerak tempat lain plak... sebelum tu wefie dulu... heheheee

overall okay la kalo nak tunjuk kat anak2 tempat gini... dorang suka dapat tengok memacam jenis kenderaan pastu free enterance... pusing ler sampai penat takde sape kisah..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

16 ulasan:

lieyalatif berkata...

tu laa zee kalo cuti panjang ni mmg hotel penoh semate...kene book awal atau pun try luck.... mujur gak ade kosong tu..dpt budak2 ni berendam kat jakuzi heheheeheh...mak paknye berendam tak berdua ekekekeekekek....

muzium tentera darat tu kalo bawak abah lieya mesti suke sebab die askar dulu...mmg fanatik laa bab2 nie heheheeheeh....budak2 pun leh belajar something kan zee...takde laa dok gi mall ajek kalo cuti panjang....

hainom OKje berkata...

Ohhh duk Langit Langi yeh....yelah ok gak kan Zee, bolehlah nak murah katanya hihi... Tak pernah test yg bilik besar ada jaquzi....
Okje ni banyak kali gi PD tak pernah masuk muzium tu haha.... maleh weyh boring! Budak lelaki sukalah kot...
2-3 hari lepas try masuk blog awak Zee...tp tak boleh, mungkin tgh duk adjust kulit blog yeh...dah cantik dah rumah ni hihi

MG schmidt berkata...

bawa heroes mai sini mmg kena la
suka la depa tgk kereta kebal sume tu :)

AnneRaini berkata...

tak pernah pergi ni. boleh masuk list tmpt ni.

zazanizam berkata...

itu la kak..best kan cuti2 bwak anak2 jalan.. zaza pun balik kg hihihi.
mesti seronok diaorg masuk muzium tu.

Falsya berkata...

bile tgk org berjalan kan mcm byk n best je aktiviti..tp kalau sendri berjalan, mati kutu, haiyooo nak gie mana nak wat ape..ahaha..

LydSunshine berkata...

Kira okay la juga ada ganti. Wah, en Suami Zee dari puchong ke PD pun ngantuk siap berenti kat tol utk tido. Heheh.. Mmg legend.

Dulu sebelum ada anak, pernah pegi sini. Pastu masuk terowong bawah tanah tu, then nak dijadikan cerita, kami duduk dalam tu belek satu persatu maklumat yg ada sekali tak sedar org dah kunci pintu grill terowong tu. Kami tak tahu pukul berapa waktu tutup. Terkunci kat dalam.

Bunda a.k.a KN berkata...

Asslam...
seronoknyer nampak budak2 tu menyelusuri terowong dan jambatan gantung...hero lah katakan....berani nak cuba semua..

LYAfrina berkata...

seronoknya bercuti..
baru tahu kewujudan muzium ni..
best jgk nmpk,,siap nik jambatan gantung tu y syok..nmpk bercabang-cabang

Jueliza Jamani berkata...

wahh kak.. ada yer masuk gua2 gitu asal jue g ritu tak tahu... hahahah

Puan Kutu berkata...

ohh kenapa bulan 3 taun lepas sy pergi takda pun terowong ni semua..rasanya macam dah jelajah semua milik..entah mungkin tak perasan sgt kot.hehe..FIL sy pun askar jugak dulu.sbb sy pun keja dengan kementerian pertahanan aiman pun minat nak jadi askar.dtg muzium ni sukalah dia,betul la sekali smp nti dua Kali nak smp lagi entah bila kan

lia berkata...

wahhhh best nyer jakuzi tu...

* blog lia da private, kalau sudi nak baca lagi, bole la drop emel address di emel marlia171@gmail.com

Kakzakie berkata...

Menarik jugalah Zee. Kakak tak pernah sampai sini
Pada kakak tempat macam ini memang baik kalau bawa anak-anak
Selain menimba ilmu buat anak-anak, ibu-bapa dpt riadah sebab jalan sampai berpeluh-peluh kan:)

Masya berkata...

kali terakhir pg tahun 2010 kot .. amir kecik lg masa tu.. panas terik gini jgk pftt panas sgt ...

nik ros berkata...

nanti blh ajak en hubby ke PD.sebab dah ada list tempat mana nak pegi.hihi

MiZie SaRaH berkata...

Memang menarik tempat ni.. saya sekeluarga pun dah stay kat sini weekend yang lepas..pilih bilik yang kat atas sekali tu jugak.. amat berbaloi dan fully recommended..

Jemput baca pengalaman kami ber'jakuzi' kat sini.. :)

http://miaqaisarah.com/2015/05/10/langit-langi-butik-hotel-yang-best-di-port-dickson/