Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 9 September 2015

weekend yang singkat dikampung halaman

As-salam (^-^)

daripada mati kutu tak tau nak buat keje ape ni baek apdet belog jap..
sekarang memang malas tahap tak tau nak cakap ape dah..
padahal tak bizi mana pon kat opis ni..
mood nak menulis memang takde :(

weekend lepas kitorang balik kampung lawat MiL..
keadaan MiL makin teruk tapi takleh ler aku nak citer kat sini..
plan asal nak balik raya korban nanti tapi tu lerrr takleh tunggu..
nak gak balik tengok walau sekejap..
raya korban balik jugak nanti..
bezanya hadap jem ngan tak jer..

kitorang gerak jumaat malam dalam kol 11pm gitu sampai kol 5.30pagi..
ngam ngam azan subuh..
hurmmm balik kelate kalo tak jejak 7jam tak sah..
jangan nak racing buat 6jam ke hape..
membebel tak sudah mulut aku ni kang dalam keter..


sakan bebudak ni sampai jer kg takmo dah sambung balik membuta..
ada lak menatang mentadak mentadu ni sonok la dorang..
kat key elll takde der jumpa mentadak..
soh pegang menjerit memasing..


sambil tu meh layan rambutan kat depan umah..
makan ler sampai kembung..
dik niq pon boleh petik sendiri..
sonok aihhh walaupon pokok tu jiran yang punyer..hahahaa
ehhh kitorang dah dapat approval dari tuan tanah yer..
pokok sendiri tak berbuah tahon ni..


hahhh sebakul terus..
bawak balik bagi2 skit ngan jiran..

tokayah melayan cucu..
ade la tu ceritanya..
lagi dua bradik cam biasa dok menolak besi buruk *basikal*


petang lepas jumpa MyMa terus singgah pasar malam..
arggghhh lama kot tak jejak pasar malam kat kelate nih..



berpinau bijik mata aku nengok makanan/minuman..
sumer sedap sedap..
ikut hati sumer aku nak beli.. adoiii napsu napsu
tu baru pasar malam belom lagi bazaar ramadhan..

kat key ell/selangor ni walaupon ada makanan kelate tapi tak sama tau rasanya..
harga takyah cakap ler memang beza sangat sangat sangat..

 nyum nyum merasa gak eskrim baba..
sebekas ni baru 2hengget..
ada jagung, roti, pulut, nata de coco ngan sagu mata ikan kat dalam tu..
atas lak tabut ngan kacang panggang.. terbaikkkk

 jual atas basikal tua jer pon.. 


ni pon pestime tengok.. kuih manja namanya..
gigih akak tu buat.. tak menang tangan aku tengok..
siap jer terus bungkus pastu buat lagi.. 
tak sempat nak rehat kot..

 ni rupernya..
rasa okey sedap.. inti kaya just nice tak terlampau manis..
tepung tu aku rasa cam tosei pon ada cuma tak masam..
cam dorayaki pon ada, cam pancake pon ada... hhaaahaa tak reti aku nak cakap..
10ketoi baru sehengget hokeyyy..

sempat ngap laksa kuah lemak..
nasi kerabu, nasi berlauk pon dapat..
tu baru balik 2 hari..
kalo 2minggu mau gemok badan aku rasa..

ari ahad takde kemana pon..
kitorang decide bawak MiL gi sepital walaupon dier takmau..
sudahnya kena warded..
sampai arini pon blom boleh discharge..
air jer dah 11botol masuk campur ngan vitamin sebotol.. 


sebelum balik singgah sepital lawat MiL sat..
walaupon berat kaki nak melangkah tapi kena gagahkan jugak..
aku doakan MiL cepat sembuh seperti sediakala..

bebudak ni pon dok cakap rindu nak berborak ngan mok tok, nak cium mok tok, nak gurau gurau ngan mok tok..
suram rumah tanpa mok tok.. 
bosan dorang kali ni balik tak meriah cam biasa..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

16 ulasan:

NanyFadhly berkata...

Semoga cepat sembuh MIL. Rindu sgt makane kelate...huuuu

AnneRaini berkata...

orang tua ni kalo sakit eloklah dijenguk. semoga mil zee sembuh ye.

lieyalatif berkata...

Lahai.... moga mok tok budak2 ni cepat sihat kembali....sakit tue ke zee.... xpe..kite jgn putus doa...moga diberi kesihatan yg baik...

Terliyoooo lieya tgk sekerim tu zee...betul tu..mknn klate mmg sedap2 sbb tu lieya nak sgt jjcm klate....mcm2 list jjcm ade ni hehehehe....

Mentadak mentadu tuuu dulu pemes kecik2..siap ade lagu mentadak mentadu mcm mane adik tdo hehehe...tp tgk dr jauh je laaa xberani lieya tgk dekat2...daku ni leh tahan penakot...

Syok laa rambutan rendang gitu...leh petik n makan fresh2 gitu....

Naemah Umi berkata...

Semoga mil zee cepat sembuh dan dipermudahkan urusannya...insyaallah...aamiin


Pssttt blk klate tak tambah kilo bdn mmg tak sah la zee...sama gak ngan umi ni kalu balik mmg berkilo2 tambah hehehe

Kakzakie berkata...

Itulah dikatakan kasih ibu sepanjang hayat Zee. Hati tak senang selagi tak bersua muka. Apa pun bila dah jumpa biar dia tak sihat ada sedikit kelegaan. Doakan aje moga mok tok hero-hero sembuh segera.

Kan kakak dah kata kat sana mana ada yg tak sedap. Makan apa pun semua sedap. Apa lagi dpt petik sendiri. Jiran kat kampung pun tak sama jiran di bandar Zee. Kat kampung anak kita anak dia juga. Cucu kita cucu dia juga... kasihnya kuat..

Ibu Lala berkata...

Syoknya balik kampung. Buah rambutan tu menarik betul

tiga lalat berkata...

sedapnye rambutan tuu., ;p

dalila berkata...

sedapnyee sume makanan tu..kuih manja tu ingtkan apam balik..hiii
semoga mil kak zee cpt sihat ;)

hainom OKje berkata...

Adoiiii....meleleh air liur dengar makanan murah murah kat Kelate....Terasa nak terbang KB sekarang jugak weyh...Tak menangis ke bila mengenangkan makanan Kelate yg super duper sedap dan murah kat KL ni

hainom OKje berkata...

Mil kenapa Zee? Demam ke?
Moga mil cepat sembuh ye

Puan Kutu berkata...

Seronoknya balik kampung dapat petik rambutan jiran.haha..kelantan memang kaya dengan makanan sedap2 n murah2 kan..kuih manja tu 10 bijik singgit..gila punya murah.aiskrim pun murah.hehe

Semoga MIL cepat sembuh

hainom OKje berkata...

Senyap sunyi jer

shark berkata...

perghh semua makanan jek..hehe
buah mottan tu feveret i tuh..pantang nampak hehe :)

Kakzakie berkata...

Sejak GST imposed kakak perhati Zee busy betul sampai blog pun tak sempat nak update
Abang Long, angah dan adik tolong umi update cepat hihi...

Tunjuk aje abg long dgn adik pergi sekolah pun tak apa auntie dah rindu ni:)

Lynn Damya berkata...

Salam, amboi banyaknye rambutan..(n_n)
haa dulu mase g kelantan, ade jugak beli aiskrim pulut tu, ntah2 beli dgn org yg sama tu...hahah
kuih yg mcm kuih doremon tu, kalau kat sini panggil kuih tokyo...kalau kat bakery shop panggil gyoza...tp mmg sedap..ade yg inti coklat..hehe, tp sini mahal...rm2 dpd 5 jee..wuwu

LYAfrina berkata...

kuih manja...
1st time tahu ni