Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 9 Oktober 2015

Salam Jumaat, Penghulu Segala Hari

As-salam (^-^)

* entry raya haji yang dah diperam lama.. arini baru masuk keje jadik boleh la publish*

Kisah raya korban kitorang tak berkisah sangat..
taon ni memang mood raya ke laut..
ngan keadaan MiL yang lemah longlai memang terkesan kat sumer..
sedih tengok keadaannya camtu..
tapi FiL amek jugak 1 bahagian ibadah korban..
upah orang tolong uruskan..
kitorang pi amek daging yang dah siap jer..

malam raya tu balik ingatkan jalan clear skit sekalinya bersusun keter..
hazab gak sangkut 11 jam.. huhuu
kitorang gerak kol 9mlm sampai pagi raya kol 7.30 pagi..
nasib baik biras dah siap sedia juadah pagi raya..
aku tinggal hidangkan ngan kemas kemas ape yang patut..
memang aku tak mandi pagi raya..
tunggu kaum kerabat balik semayang raya dulu baru boleh mandi..
aku sorang tinggal umah teman MiL..
MiL memang terbaring tido jer la takleh nak bangun sendiri dah..
langsung gambar family di pagi raya takde..
 
 lepas tu ayahnya bawak bebudak ni pi tempat sembelih lembu korban FiL..
sronok la dorang dapat tengok..
aku ni kalo dorang offer pon takmo ehh tengok..
tak sampai hati..
kang tak merasa daging korban lak..
raya pertama dok kat dapor ajor lah..
makan makan makan dan makan..
badan pon dah makin kembang..
arghhh sedapnya ingat balik dapat hirup sup gearbox ngan ratah perut lembu air asam..
nak keluar pon tak boleh, ramai tetamu datang nak nengok MiL..
memang tak putus putus orang datang bawak sampai ke malam..

pagi raya kedua keluar jap pi menyoping..
tu pampers tuk MiL..
marah tau dikniq biler aku cakap beli pampers tu tuk dier..
along ngan angah dapat dok kampung memang takmo ikut kitorang berjalan..
akibatnya pakngah dapat musibah aritu.. lalalaaaa hero kan..

 
penuh troli.. ngan mineral water pon kitorang beli..
kat umah tak cukup air masak..
rebus air biasernya tak sempat nak sejuk dah licin okey usahkan nak buat stok..
tekak haus cuaca panas takkan nak hidang air panas kat tetamu lak..
tak kena la kan..
so beli la senang..

balik menyoping pi beraya umah abah aku jap..
selamat hari lahir yang ke-2 firas..
adik bongsu aku ni haaa..
dah 3 series pon ada adik kecik lagik..
biasernya kat umah abah aku tak stay overnight..
sebelum jumaat gerak balik umah MiL..

petang skit kuar lagi pi beraya umah nenek..
ada buat solat hajat ngan kenduri kesyukuran skit naik umah baru..
tapi masalah lagi umah banyak retak..
syukur tetap syukur..
ibuku yang bizi di dapur..
superwoman ni tau.. sumer keje dier buat..
takde benti rehat langsung..


bebudak yang terlebih seronok biler bertemu geng..
ada jer akal dorang nak main..
walaupon jarang jumpa tapi senang jerk dorang ngam..

runsing moyang haa korang dok melompat atas katil..
berkerut kerut dahi takot katil runtuh.. hahaaa
tapi time ni la seronok..

 pagi raya ketiga balik semula umah MiL..
dorang pi makan kenduri sakan aku dok umah jaga MiL..
pastu cam biaser, keje aku dok kat dapor..
ada jer tetamu yang datang..

pagi raya keempat gerak balik KL dahh..
ikutkan memang tak puas balik kampung sekejapan gitu tapi nak buat camaner..
keje makan gaji gini la..

   
pekena eskrim kat masjid gua musang..

 auwwww sedapnya eskrim roti..

kitorang takmo sangkut jem lalu kot jalan jauh skit..
tanah merah-dabong-gua musang-sg.koyan-raub-bukit fraser-kuala kubu bharu-rawang-puchong..
konon sangat takmo sangkut tapi kena gak 11jam perjalanan..
jauh takpe janji jalan smooth.. kat raub jer stuck cam siput sedut kereta gerak..
rasanya kalo kitorang ikut jalan kuala krai-gua musang mau 15jam baru sampai..
jem teruk giler ari ahad lepas..

nasib jugak ari isnin tu sekolah kat selangor cuti sebab jerebu..
sronok budak budak..
sumer badan lemau aihhh sehari dok atas jalan raya..
dorang jer seronok aku tak sebab kena keje :(
huishhhhh..


04-10-2015

Al-Fatihah buat arwah MiL..
Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman..





Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

10 ulasan:

Siti Rohaida Yusof berkata...

banyk cerita dalam entry ni..salam takziah akak ucpkan untuk zee sekeluarga atas pemergian MIL tu..rasanya lama gak zee menyepi yek..

Kakzakie berkata...

Innalilah... pergi juga dia Zee
Moga roh MIL ditempatkan bersama kalangan org yg beriman
Balik lagi lepas ini mesti ada rasa lain. Sunyi, sedih akan bercampur-baur
Teringat tempat pembaringan saat akhirnya sampai bila-bila.

Puan Kutu berkata...

Amboi siap melompat secara berjemaah atas katil.nmpk meriah betul

Al fatihah..takziah dr sy...rasa macam bwru je kan raya haji aruah dh pergi tinggalkan korang semua..

hainom OKje berkata...

Dapat pulak snap kepala lembu dah buang kulit tu ye Zee....biasalah musim perayaan mmg jem sokmo.

Alfatihah buat arwah mil, sekurang kurangnya sempat jugak awak menjaga mil semasa hayatnya. Arwah sakit apa yeh Zee

AnneRaini berkata...

Takziah buat zee sekeluarga. Al-Fatihah.

Sherwieyna Muzzawer berkata...

Tetap nampak meriah!

Alfatihah buat arwah.

lieyalatif berkata...

amboi ni betul2 throwback ni zee ekekekeekke..... tapi tu laa biar lambat asalkan di entry kan jugakkan zee...ade kenangan2 utk kite nanti...

same laa kite zee, tak de kekuatan naktgk lembu kene sembelih.....anak2 lieya tkg rileks jek ....siap leh citer darah memancut2 la bagai...woiii ngeri dengar.... lieya tgk pun bile dah siap nak di lapah jek...kang bak kate zee ade yg tak merase daging kang hahaahahaah....tapi tulaaa syok musim korban ni dok penoh dgn vitamin daging tulang bagai.... berhirup2 sup jek hah...

cisssss..sungguh sempurna ko zoom aiskrim roti tu...teliyooooooooooooooooo kotttttt......

dalila berkata...

al fatihah utk MIL kak zee..
tekezuttt kak tgk gmbr kepala lembu tuu..haha

LydSunshine berkata...

Mmg kalo balik kampung tak cukup seminggu. Byk aktiviti dan ramai org nak jumpa kan? Lebih2 lagi kalau kawen sekampung mcm saya ni. Time balik kampung tu kena bahagi 2 masa utk ziarah keluarga 2-2 belah pihak.

Salam takziah ye Zee. Semoga allahyarhamah MiL Zee ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

LYAfrina berkata...

al-fatihah buat arwah,,didoakan smoga roh arwah dicucuri rahmatNya..
amin