Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 23 November 2015

cuti sekolah ni memang takde plan apepon

Assalamualaikum (^-^)

cuti sekolah datang lagi.. yang bercuti syioknya korang..
hepi holiday yooo..
aku jelez..
baru pesday cuti sekolah start dah sibuk wat preparation tuk persekolahan taon depan..
gitu la, masa cepat jer berlalu..

cuti sekolah ni pak ngah kena join kelas tambahan..
arini baru start.. alah 2 jam jer pon..
6 minggu sebelum cuti sekolah aritu dah start tapi sejam jer lah..
in between lepas sekolah agama sebelum masuk sekolah kebangsaan..
sian dier penat..
bayar 10hengget setiap kali pegi..
nampak ada improvement..
tulisan/perkataan kat TV dah boleh baca tu yang decide cuti sekolah ni teruskan.. 
biar dier bebetul lancar..
tuk 5minggu cikgunya charge 150hengget.. ok la dari dok bergaduh ngan adik kat rumah..

 
kalo baik cenggini setiap saat kan ke bagus..
tenang skit kepala ibu ni haa.. ini tak, asyik nak menjerit.. 
ni makanan peberet dier skarang..
tiap kali makan kedai tak kira siang ke malam mesti order nasi putih ngan ikan keli goreng..
nasi plain jer takde kuah..
tetiga bradik penggemar ikan keli tapi jarang aku beli masak sendiri..
sebabnya belendir.. rasa cam tak bersih jer ikan tu walaupon dah 10x cuci :(

 
mamat ni plak selera makin menjadi jadi..
payah nak jumpa makanan yang dier tak suka kecuali sayur.. 
yang tu sampai kena marah pon tak jugak suker..
makan roti canai, yang lain sumer kuah biasa tapi dier siap request kambing sekali..
sekeping tak cukup.. topup lagi separuh dik niq punyer..
pon ibunya ni tak pernah masak daging kambing :(

semalam ada majlis konvo tadika pasti dik niq..
ikut aku malas nak pegi sebabnya dier 5taon takde amik sijil pon..
nasib buat kat dewan area taman perumahan jugak..
so jom la pi kejap tanda sokongan..
kecewa gak ler sebabnya majlis hura hara giler..

 
selfie duluuuuu..
gambar memang tak banyak..

 
nombor makin naik dikk tapi takpe seiring jer.. 
sama naik ngan markah matapelajaran.. bahasa melayu turun skit..
ok la, dapat gak naik stage amik hadiah tuk matapelajaran terbaik..

 
akedemik along ngan dik niq aku dah lega skit..
along tak dapat pon anugerah pelajar cemerlang.. sipi jer lagi..
takpe la janji tak dapat nombor corot..
aku dah warning awal awal si along.. aku nak dier dapat nombor 10kebawah..
kena set target skit baru dier bersungguh..
kat umah takdenya nak pegang buku secara sukarela..
esok pereksa arini baru ulangkaji.. tu pon lepas aku jadik tarzan..
gigih membaca sampai tertidor pon boleh..
alhamdulillah.. sekolah agama no.4, sekolah kebangsaan no.9..

pak ngah jer skarang yang slowwwww sesangat..
no.20 keatas.. huaaaa huaaa huaaaa..
kena berusaha lagi ngah..
nak soh ulangkaji pon kena berperang..
tapi dier kebal.. takdenya dier nak mengalah..
dah dier takmo memang takkan la dier ikut arahan..
dah tu canner lagi aku nak buat?

 
majlis tak abis lagi kitorang dah cabut..
balik umah sat tukar baju dik niq pastu jom coconut shake..
A+ memang sedap, terbaek, kebabom..
takyah nak poyo sangat aku ngidam coconut shake klebang..
yang ni memang sesedap rasa..
korang nak?

 
sila cari kat sini, kat bandar bukit puchong..
sape tahu restoran ayam kampung tuan faridah kompem jumpa tempat ni..
sebaris jer.. bangunan paling hujung..
sure puas hati.. eskrim banyak cumanya pada tekak aku yang kurang manis ni terasa manis skit..
tapi manis yang berlemak..

 
singgah tesco jap pusing pusing terembat terus kasut sekolah..
kasut sekolah ngan stationery's dah setel..
tinggal lagi nak cari uniform ngan beg sekolah..
tunggu next month la tu..
kat tesco ada jer uniform brand canggih tapi tak berkenan plak aku ngan material kain dier..
tak best.. 
aku dah ada peberet shop tuk uniform sekolah anak..
kasut pon tawakal jer ni brand pallas..
harap bertahan ler sampai akhir taon..

balik umah proses balut segala mala buku plak..
hoiii penat membalut pon.. kemain banyak buku dorang nih..
nampak jer senang tapi renyah.. 
still tak siap gak lagi..
next week sambung balik..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

14 ulasan:

Jueliza Jamani berkata...

dah tak nak tgk mall lepas ni.. hahaha sebab dah settle lega ya amat...

Nafira usof berkata...

Tahniah Dik Niq.. banyak tuh dapat 100.
happy lah mak dia tengok anak stage kan~

Zura blom beli lagi ape2 barang sekolah untuk anak2. Delisha tahun depan dah masuk tadika dah.
part balut buku mmg malas nau. hahahaha

Sanisah eeiyss berkata...

(^___^)

AnneRaini berkata...

kalo boleh siapkan awal lg baguskan.. nnti hujung2 takut xde saiz.. sy pulak, xde mula apa lg. hehehe.

zazanizam berkata...

seronok ye kak cuti sekolah hehe..

Kakzakie berkata...

Sebenarnya nombor tu kita tak boleh ambil kira Zee
Tapi sebagai ibu-bapa biasalah kalau boleh nak anak naik pentas ambil anugerah
Sebenarnya kalau peratus baik dan cemerlang dah kira ok

Baguslah penuhi masa cuti dgn pengisian terbaik.

aryan azra berkata...

seronoklah anak2 cuti sekolah dah mula...

takpe perlahan-lahan ye pak ngah, inshaAllah..tak lama lagi seiring sejalan la dengan Along dan Dik NIq tu pencapaian pak ngah tu

NanyFadhly berkata...

Congrats Dik Niq , Along and Pak Ngah...takper, yang slowwww tu nanti ade keistimewaan die tuh..InshaALLAH... :) Wpun pernah dok kat Puchong, tapi lom smpai lagi kat kedai coconut shake tu ha...

Kakzakie Purvit berkata...

Anak-anak tak tahu apa Zee
Kita kena rancang apa yg perlu dan tak perlu
Kalau tak kita juga yg susah. Jadi baguskan buat pengisian cuti sekolah - tak apalah bayar sikit

Kakak dah tak perlu balut buku anak-anak lagi dah Zee.
Semua dah besar dah boleh buat sendiri.

dalila berkata...

amboi manjanya main suap2..
no makin naik tp markah makin byk kak..ok dh tu..hihi

acu yuhan berkata...

bestnya.. btw done folo sis, folo me back http://acuyuhan.blogspot.my/

Bunda_nora berkata...

Ramai juga yang dah mula beli barang sekolah anak2 sedikit2...

hainom OKje berkata...

Senang kalau dah beli barang sekolah awal awal kan Zee.... kalau lambat takut tak de size jee....
Biasalah anak anak semakin membesar. Budak lelaki ni kekadang lambat sikit nak panas engine, sekolah menengah sok baru panasnya hihi....La ni depa tgh seronok main...

Nor Azlina berkata...

Baiknya 2 beradik bersuap... Sedap mata memandang