Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 1 Disember 2015

Jalan Jalan Cari Steamboat !!

Assalamualaikum (^-^)

dah lama sangat sangat tak makan steamboat..
tetiap kali nengok korang apdet makan steamboat memang terliur tapi apakan daya..
rasa cam rugi jer kalu bawak hero's pegi..
dorang bukan pemakan sangat pon.. nak nak lagi si pak ngah ngan dik niq..
tu yang pendam keinginan begitu ajek..
tak bawak kang nak campak kat mana plak dorang? babysitter?
lagipon tak sampai hati jenjalan tak bawak anak.. harapan ler dapat dating berdua..

aritu teringan nak try yang kat shaftbury tuh.. shabu shabu kan?
dari minggu ke minggu asyik bertangguh.. ade jer hal yang menghalang..
just nice pegi situ sebab bayar ikut set yang kita nak..
sayangnya kalo tak cukup takleh tambah.. huhuuu

last week ramai blogger's apdet 'port' steamboat kat cyber jugak..
buffet lagik.. best ni boleh makan sampai muntah..
harga plak teramatlah berbaloi.. tambah berbaloi lagi anak2 aku boleh makan preee.. hehee
9taon ke bawah takyah bayar..
wahhh ini sangat bagus..
terus pagi semalam ajak lagi lunch steamboat..
walaupon dier macam keberatan tapi dier takkan tolak permintaan bini :)
ade ke patut dikatanya makan steamboat ni 'kenyang bodo'?
hoihhh kenyang tersandar hokeyyy takde bodo bodo lagi dah..

 
kat sini haa tempatnya.. mall ni agak baru jugak ler..
takde pebenda yang menarik sangat dalam ni..
kedai makan ada ler mamak alef maju.. pastu ada kluang station.. 
sebelum sampai D'Pulze memang aku jumpa mall ni dulu..

 
amek port belakang senang nak handle anak anak..
pak ngah soh beli meja ngan dapor camni..
senang dier cakap boleh main masak masak atas meja.. hahahaa

 
kitorang first customer yang masok semalam so boleh snap snap tanpa malu..
standard la steamboat banyak seafood and balls.. tak kuasa lak nak snap bebanyak..
cukup sekeping ni buat syarat..

 
mak pak makan set tomyam.. anak anak amek sup ayam..
dua pinggan ni jer dah buat aku kenyang..

 
pilihan mee tak banyak.. ada yee mee ngan so'un jer tak silap..
kitorang bantai yee mee ajo lah..

 
suka la si along dah memang peberet dier mee mee nih..
ada 3,4 kali ayahnya dok ngulang amek mee tuh untuk dier jer..

 
yang ni plak awal awal ayahnya dah bagi eskrim..
makan ler sepiring mee tu pastu sibuk nak main..

 
kat belakang along tuh tempat mainan..
nak makan ngan tenang perambat bebudak masuk situ.. hahahaaa..
kalo anak aku tak yah perambat.. dorang ngan relahati pegi..
tu pon aku dah warning awal kena makan kenyang kenyang dulu baru boleh main..
tidak kang jom balik!!

 
dorang jer yang konker.. customer lain takde yang bawak anak kecik..



 
nengok bola kekecik tuh seriau pulak..
kalo la ada anak anak yang melasak pi baling bola kluar kot lubang tuh camaner agaknya?
mau masok dalam periuk steamboat orang.. 

 
side dish.. nasi goreng, sotong tepung ngan ayam masak ape ntah tu.. luper
kongsi dua orang makan.. memang ni jer portionnya.. 
dah kenyang sesangat takleh repeat lagi..
tengok gambar ni rasa alaaaahai ruginya tak tambah..
ye lah, sekarang perut tengah lapar.. 

 
sumer kuih ni sedap!!
4 ketol ni aku makan sorang..
paling best ubi kayu tuh.. ada kelapa manis kat atas.. arghhh sedappp..
pak ngah suka kuih lapis.. dik niq suka yang pulut tuh..  
lepas penat main dorang makan kuih.. 

 
percubaan makan sushi.. abis la 3ketol ni aku telan walaupon terkulat kulat skit..
muka kena steady sebab nak berlagak ngan laki.. hahahaa..
dier langsung takmo sentuh..
hurmmm not bad tapi takkan ku repeat lagi..

 
dim sum pon sama, dapat test satu ni jer..
perut dah sendat giler.. 

 
alhamdulillah.. kenyang!!
meja tak comot sangat, banyak longgokan yang dorang dah kutip..

 
last kopek makan lagi eskrim.. 
dik niq tu merajuk nak makan sendiri tapi kitorang tak kasi..
kang tak abis membazir dik.. tak elok tu..

 
tetiba tom yam mengelegak tak perasan..

 
lepas gian bertaon tak makan steamboat.. 
yes baru ingat!! last makan 2 taon lepas kat alam megah..
jumlah yang perlu dibayar tuk 2 orang cam diatas.. 
murah ler rate kat bandar cyber camni..
so good so good so good *penangan gegar vaganza*

tapikan ada jugak yang tak best.. 
dok tengah sedap makan tetiba magik.. lalat join makan sekali..
sepoil skit ler..bukan sekor dua tau..
kenapa dalam mall boleh ada lalat ni?

 
menariks gak deco resto nih..

 
muka orang kekenyangan..
lets balik membuta.. 

* tunggu zawara coffe kat cyber nih siap lak nak gi serbu.. teringin soft shell crab burger.. nyumsss*


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

21 ulasan:

Siti Rohaida Yusof berkata...

huih...banyak makan tu..murah la zee kat situ ea..nasib baik jauh...

syawalsimpsons berkata...

wah seronoknya makan2...ni kalo en asbeen tgk ni, dia suke

Nugrul Sakura berkata...

banyak x pilihan dimsum kt restoren ni? tgh ngidam nk mkn dimsum ni hehehe

Kakzakie Purvit berkata...

Pak Ngah nak meja dan dapur macam itu ye; itulah Zee kalau dah kata budak imaginasi dia tegak aje. Tapi kalau betul memang best kan kalau rumah kita ada macam itu:)

Kakak kalau sushi memang entahlah Zee tak pernah ada keinginan tapi kalau dim sum ok pulak.
Makan steamboat ni kalau macam adik tu memanglah rugi sebab makan sikit aje. Macam along bagus berbaloi membayar.

dalila berkata...

wahhhh..kene try ni..ade gak tgk blogger update kt ig n fb tp kt blog xprasan lg..cyber..dekat je la..
ila pun xsuke sushi kak zee..xleh nk masuk..

Fiza Rahman berkata...

Sedap lah pulak. Tak pernah gi GEM in mall ni even dekat ngan office. Selalu gi D'Pulze jer.

Falsya berkata...

ehhh murah sgt la sebenarnye..tp jauhnye kat cyber nun..

lieyalatif berkata...

ehh menarik laa beb.... murah pun murah pastu tempat cozy giler...siap ade tempat permainan lagi hah...tempat baru kan nampak lawa jek...aku suke konsep gini sebab pot sorang satu mcm kat shabu2 tu leee.... kat shabu2 tu sambal2 die sedapp kooo tapi tu laa jenis set2..bukan buffet2.... so tang harga agak rugi disitu le kan....

nanti aku nak try tempat ko makan nie...nak try sos2 die..leh lawan shabu2 tak..... steamboat ni yg penting sos die kene sedap.....sebab sup2 die same jek ..sup ayam atau tomyam......

Zee Suhaini berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Zee Suhaini berkata...

sambal dier ada 2 jenis jer lieya..original and spicy..
rasa biasa biasa jer tak woww sangat..cam sambal belachan..

Zee Suhaini berkata...

kita amek sebekas tu jer..tak usha plak yang lain2..
tak tau la banyak jenis ke tak..

AnneRaini berkata...

nk try jugak..

Daddy Ziyyad berkata...

Kira murah la tu utk rate Cyberjaya.
Yg best, budak2 9 yo ke bawah free...ada kids playground lagi....rasanya saya nakgi try la..sementara anak anak ni masih bawah 9 tahun...hahaha

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Tu kira murah lah zee..
Kat tempat akak dewasa dah RM35.
Anak2 dah RM20..
Dorang mkn sikit jer kan..
Anak zee tu elok bertambah mee..
Tu yg fikir 2 kali ;)

hainom OKje berkata...

Kalau mak sekeluarga harus seratus jugak tu kan Zee....tu pun sorang lagi tak de tu. Maklumlah semuanya dah dewasa, mmg tak merasalah nak Rm50 han cenggitu...

Tak pernah sampai mall kat Cyberjaya....

NanyFadhly berkata...

Anak-anak saya pun suka kan makanan yang berkuah sup macam ni. Nampak sedap sangat dan harga die berpatutan la..thank you for sharing :)

Nafira usof berkata...

nampak macam bestttt jer. jauh jer nak terjah sana.
memang berbaloi lah kalo anak2 kecik dorang x caj kan~ anak2 nih makan byk mana sgt.
main jer yang lebih. teringin nye nak pergi.

wahida berkata...

arghhhhh...stress tengok...nak kena carik jugak steamboat ni...lama dah tak makan...huhu..

Mummydearie berkata...

Oh, tak perasan pulak ada satu lagi mall kat Cyberjaya. Yang selalu perasan tu D'Pulze aje. Eh, bestlah macam ni! Kalau macam saya kena bayar bertiga ajelah. Si kecil percuma lagipun si kecil tu selalu aje 'kenyang bodo' makanya rugi kalau bayar mahal. Lokasi dah biasa terjah. Restoran pun nampak cantik aje, siap ada tempat permainan. Senang nak dating romantik-romantik makan bersuap dengan suami lepas halau anak-anak pi main! Keh3x!

Masya berkata...

WAHHH MURAHNYA .. BERBALOI².. ALAMAK ADE LALT KE SPOIL PULAK.. TERSESAT BARANGKALI .... KAMI DAH CUBA ZAWARA COFFEE ... TERBAIK KAT BKT JELUTONG, NNT JGN LUPE UP KALAU G ZAWARA CYBERJAYA HIHIHIHI

Cho Zila berkata...

ehm murah juga yer... tempatpun nampak menarik..
tapi tuler camner der lalat yer..