Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 16 Julai 2014

Biskut Raya 2014 | Resepi Butter Cookies Mudah

As-Salam (^-^)

Last week dok mengomel pasal buttercup tak tau nak buat ape kan?? heheheee nak tak nak terpaksa dikerjakan jugak... membazir wooo kalo tak guna... kalo barang tu kering takpe la nak simpan lelama pon... yang ni ngak boleh yer... kang cair berkulat plak..

Alhamdulillah semalam dapat gak cuti Nuzul Quran... tahun lepas aku ingat lagi terrrpaksa keje pastu balik dapat tapau pizza tuk berbuka... hahahaa rezeki jugak tu... antara pizza ngan cuti of couse aku pilih cuti ler walaupon tak dapat rest skit pon kat umah... huhuhuhuuu..

Menjadi la kukis raya semalam... sejenis jer pon dan yang pasti simple dan senang tuk dibuat... resepi amik kat blog Chef Hanilieza... siyes senang and paling penting all hero's suka... heheheee... yang kenit siap ucap timo kasih lagi..

Jom intai resepi Butter Cookies super senang dan sedap..

Putar 60gm Gula Kastor (aku guna gula pasir halus) dan 135gm Butter hingga sebati..
Masukkan 150gm Tepung Gandum dan 30gm Tepung Jagung yang telah diayak sedikit demi sedikit..
Ok siap..

Dah tu jer resepinya... tuk hiasan pepandai sendiri la nak wat camaner... aku lupa plak nak beli ceri... pakai jer la ape yang ada kat umah tu..

Pamkan ke dalam paper cup... aku guna acuan semperit/dahlia... jenuh nak mencari acuan pon... pegi kedai bakeri nan hado acuannya... last2 tringat kat kedai hardware cam pernah aku nampak... alhamdulillah dapat seketol..

Stok Coklat Rice jer yang ada so meh kita main tabur2... dah rupa biskut sarang semut pon yer jugak..

Bakar pada suhu 170deg dalam masa 18minit... ni bergantung pada oven memasing yer... aku pon tengok2 jugak masa memula bakar tu kot hangus kang nangis woo... dah la malas giler nak buat..

Tadaaaaa... siap jugak sejenis kukis... ada banyak lagi belen buttercup tuh... ada masa kang nak buat yang coklat plak... resepi sama jer cuma kurangkan 10gm tepung gandum then gantikan ngan serbuk koko..

Selamat Mencuba U'olls..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

22 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Jadi juga Zee membuat biskut.. akak konon nak buat juga semalam.. tetapi angin M tu banyak sangat langsung tak jadi :)

Anizz Annisa berkata...

wah senangnye..:)

Falsya berkata...

senang jugak kan nak wat..bahan pun xde la renyah nak prepare..hehe..

syawalsimpsons berkata...

sue tahun ni tak buat pon kuih..mak tak kasi sebab asik tak abis ja..hahahhaha

mizz miaizzati berkata...

uihh nampak senang je..tapi alahaii oven takde lagikk

lieyalatif berkata...

zee mmg kreatif.... pandai je nak olah resepi....resepi same tapi leh tukar2 perisa coklat kan....bagus idea tu...

lieya ni stress bile org tunjuk pic kuih raye...sbb lieya dah beli barang buat biskut suji tapi tak start2 lagi...dah le tgl 2mgu jek...weekend ni nak balik melaka.....ermmm nak buat ari kejer mmg tak sempat jek.... adoiii mauu simpan tuk raya haji plak haahahahahaah

NURUL AQIDAH AZAHAR berkata...

kalau sukatan dlm cwan cmner ye?

Sue-Rya Qistina berkata...

hmm..skang x rajin nak membuat cookies..ada anak tecik, x menang tangan nak buat..huhu

Nafira usof berkata...

Wahhhh... bestnyeee!
zura semalam sempat buat popia nestum jer.
lepas buat popia ingat nak wat semperit.. skali suami ajak pergi klinik plak.
takpe lah.. suami lagi utama.. kuih buat semula kalo sempat.. kalo x sempat.. beli ajer.

Zee.. ingat x zee buat n3 kuih raya murah tuh.
semalam pergi aeon big.. ade jugak kat sana!
beli gak 2 bekas semalam. hehehehe

nurbijen berkata...

mudah sgt resepinya... mcm semua dah ada kat dapur... macam nak cuba jer... ala, cupcake belum ada... agak2 kalau tak guna cupcake boleh tak?

Zee Suhaini berkata...

boleh jer kak kalo pandai set oven..zee tak konpiden..selalu kalo tak taruk paper paper cup tuh mesti bawah hangus dulu..huhuu

Zee Suhaini berkata...

harga sama tak?? aritu zee pi mydin murah lagi seploh sen..hehe

Zee Suhaini berkata...

alamak..tak pandai nak jawab..

UmmuAidan-Arissa berkata...

ingat mulo kalucuti nuzul quran sokmo gie jlnTAR meronda..heheh..tp cuti nuzul quran thn nie dok fiji pulok..dok ghajin buat butter cookies nie tp tgk zee buat napok mudoh jah..

Zee Suhaini berkata...

takpe lieya..barang tak rosak ok la simpan..ni zee kalo tak buat sayang plak buttercup tuh..masa membeli kemain lagi..

kakyon berkata...

senang je resepinya. tapi kalau dah ada penyakit M tak jadi juga..akak lah tu..huhu

iam Nurul berkata...

Betul-betul menyelerakan hehe

dalila berkata...

rajinnye kak zee..sy ni xtertunai lg hajat nk wat at least 1 cookies utk raya..bile la vitamin R nk masuk dlm badan ni..hikhik..

acik idah berkata...

macam best jerr... mudah pun yerr... tapi idah kureng sikit kalau kukis pakai mangkuk kertas camtu... bukan aper... nanti budak2 nie makan kukis pastu kertas tu bersepah2 satu rumah...

Cho Zila berkata...

ooooooo satu kuih raya dah adakan... syiokkknyer...
akak ingat nak buat mingguni...

LYAfrina berkata...

sedapnyer...
lya x larat nk buat sdri.. x sihat btul lg..

Ibu Lala berkata...

Jelesnya tgk orang buat kukis raya ni. Nak but byk dah beli. Anak anak sebuk nak makan kukis raya. Lepas buka makan x byk mana pun. Simpan la utk raya pulak.