Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Sabtu, 24 September 2016

saki baki kisah raya haji aritu :)

Assalamualaikum (^_^)

helloooo heloooo.. tak best sebenarnya kena kerja ari sabtu nih :(
mood nak keje memang takdo.. ilang bersama bantal busuk kat umah dah tadi..
tapi nak tak nak kena gak punch in.. huhhaaa.. tunggu nak punch out jer ni..
tengok phone ehhh ada banyak gambar masa raya ritu..
sementara layan mata ngantuk ni moh ler nak bercerita skit..

raya pertama kali ni tukar plak raya umah tokma dulu..
selalu kalo raya pertama umah mertua tapi dah ada majlis hari ke-2 tuh kira pusing ler..
sama jer memana pon..

alhamdulillah dapat kumpul sumer family.. alah, adik bradik aku 3ketol jer..
kakak memang dok situ.. adik plak last minit baru decide nak balik..
sampai pagi raya kat kampung..
sibuk sangat tak sempat nak bergambar pon..

 
tetiba sangat anak bertambah lagi sorang..
nak gi beraya umah tok abah kalo tak silap..
 
raya ke-2, macam yang aku apdet sebelom nih la.. pagi kat tempat sembelihan lembu korban..
malam plak buat majlis tahlil untuk arwah moktok..

 
sporting tak nenen tu? kemain posing siap pisau kat tangan tuh.. hahaaa
baru lepas potong batang keladi..
kisahnya nenek nih tuan rumah yang ktorang beli lembu korban..
sajer lah nak bergambar.. umur nenek ni dah 90+ tapi maintain sihat walafiat lagi..
kudrat masih kuat, mata pon elok lagi haaa.. sporting plak.. perghhh ape rahsia nek? 

 
kuat tak kuat boleh berkebung lagi.. tengok hasil tanaman dier sumer segar bugar..
tu dok cangkul batang keladi.. kat ipar mintak nak beli mulanya tapi dier sedekah ajer..
rezeki dapat 2 pokok keladi johor.. 

 
cantik kan laman umah dier? bersih jer.. depan tuh tali air.. memang osem view..
pastu aku perasaan sumer tanaman dier pokok renek renek jer..
tengok kelapa tuh, pulas ngan tangan jer nak amek buah..
tak perlu la nak panjat..
agaknya ikut tuan kot.. nenek tadi pon rendang jer..  

 
belakang tu haa tali air.. syioknya dok kampung kan? udara pon segar..

 
kat kampung tengah musim buah sekarang nih.. nak makan rambutan main petik jer.. 

raya ke-3,dah nak bye bye tapi pagi tuh ngemas dulu lah ape yang patut..
cuti jer seminggu tapi raya ke-3 dah kena naik kl..
rasa cam tak puas jer balik kampung..
sebab dah tau jalan kompem sesak, aku decide tido cameron semalam.. at least dapat rehat separuh jalan tapi tetappppp yer kena jem (yg tu kalo rajin nanti citer)..
aihhh lari situ ke lari sini ke memang sama jer..

 
along dapat pengalaman baru, tangkap ayam siap pakej cabut bulu ayam sekali..
tukang sembelihnya tok ayah la.. konon nak bagi ktorang bawak balik sekor tapi laki taknak..
nasib jugak ler tak amik.. tidak kang membusuk dalam kete lah jawabnya.. 
bertolak kol 11pagi kot sampai cameron kol 8mlm..phewwww lemah betol..

 
hasil balik kampung.. rambutan petik pokok.. durian tuh beli tepi jalan..
taon ni giler beli durian..
tu beli banyak banyak sebab nak frozen kan dengan buat tempoyak sekali..
murah kat sana.. sekilo 4-5 hengget jerk..

sanggup bertahan ngan bau durian dalam kete..sudahnya sampai sekarang kereta melekat bau durian lagi..
2hari dalam kete bayang lah bau camaner..

dah tu jer lah kisahnya.. menulis ayat pon tunggang langgang dah ni..
nampak bantal ngan tilam kat rumah..
cepatlah kol 12.30 oiiii.. nak balikkkk!!!!



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

5 ulasan:

Puan Kutu berkata...

Kena kerja saturday ye..sy dh biasa keja sabtu.haha..

Meriah jugak raya korban korang..suka tgok view rumah nenek tu.bersih nyaman..memang best dok kmpg..

Byk tu hasil dpt bawak balik KL..untunglah kereta tak payah pakai pewangi.hahaha

Kakzakie Purvit berkata...

Itulah untungnya kita ada kampung kan Zee
Ayam ambik kat reban, rambutan petik dari pokok
Suasana kampung memang tak sama.

Amanda Suria berkata...

Lama akak x singgah sini..wah meriah betul raya haji zee suhaini

LYAfrina berkata...

bestnyer...ada jugak pic raya n bkumpul...
sakrang musim buah.. mmg meriahlah kalo balik kg...mkn y fresh mmg sedap

Mummydearie berkata...

Dah lama takda pengalaman kerja hari Sabtu. Camna yerk rasanya ^_^

Wah, meriahnya dapat balik kampung kalau berbaloi-baloi macam ni! Takpalah tempuh jem sikit punya lama. Saya kalau bab durian, tertinggal bau seminggu dalam kereta pun takpa janji hajat dah sampai nak melantak durian. Eh, murahnya 4,5 ringgit aje kat sana?