Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 12 Januari 2015

FirstDay Skool | Gelagat Dik Niq ngan Pak Ngah Ayyan

As-salam (^-^)

entri khas tuk dik niq kiranya ni tapi selit gak citer angah... arini dik niq pesday masuk skool... hehehehee... ikutkan kiraan umur baru 4taon 3bulan jer tapi ikut tahun dah sampai masa ler 5taon... ikutkan hati ibunya jugak nak jer antar dari taon lepas senang skit nak handle skali ngan angah tapi tu ler kecik sangat lagi..

kali ni aku tukar angin plak, try antar masuk PASTI... jauh skit berpusing pepagi tapi takpe la kena bagi tugas ngan laki... satu ke sana satu ke sini... ni pon aku handle dik niq... ayah handle si angah kat SRA... kan darjah satu dok risau gak kot nya dibuat hal..

malam sebelum tu kol 9.00pm dah paksa masuk bilik tido... hahahhaaa... kejam!! sesekali takpe arrr... dah lama sangat berehat... sronok dok tido kol doblas, kol satu pagi kekadang tu... dah start sekolah memang big NO yer nak tido lewat unless weekend..


       
hari kejadian tak payah dikejut pon bangun ngan sendiri melainkan along... dier dah biasa skool memang sajer buat liat... mandi bersih2, pakai baju terus solat subuh berjemaah..

     
 sumer bersemangat lain macam... ye la dah sumer pon dapat baru kan mesti eksaited... sama jer cam aku masa zaman sekolah dulu... tido malam pon tak lena kadang tu tak sabar nak pakai pakaian baru... hahahaa..

awal sangat bersiap so banyak ler masa menunggu, jom bergambar dulu... aku kalo tengok dorang semangat gini memang risau... mesti ada ni yang tak kena jap lagi..

dik niq tak menyabo nak gi skool..

sempat layan citer jap..

memula masuk kelas okay boleh duduk kat kerusi sendiri sambil main2 huruf... aku tunggu kat luar kelas jer sekalinya tak sampai 5 minit muncul kat depan pintu nak nangis dah takot aku tinggal... terpaksa la masuk balik tunggu jap sementara tunggu cikgu ambil... cikgu pon pening nak handle budak... ramai benor yang nangis... cam dik niq ni pon terpengaruh la ni... tengok member nangis dier pon nak ikut..


budak laki ni paling win menangis... sian plak tengok..

elok cikgu pegang jer terus aku cabut... akibatnya? bhahahahaaa tak macho langsung..

memula tunggu gak dalam 15minit tengok eh ehhh makin lama makin lebat plak ujan siap tendang sliding door... kang banjir susah gak terus ler aku angkat tangan bye bye, masuk keter cabut... untuk aku la kan, aku rasa elok tinggal... lagi dier nampak muka mak ayah lagi menjadi-jadi... time ni hati kena kental :(

dalam kol 10.30gitu aku gi smula tengok kot2 la ada dok tepi tu menangis lagi... hehehee... alhamdulillah takde, diganti budak lain plak tempat tuh... time balik tengok eh elok plak gelak dah tak nangis... siap bagitau ibu "masa mula2 jer dik niq nangis banyak-banyak pastu dik niq dah tak nangis" wah wah wahh hebat sangat ni anak ibu... pastu aku drop jap kedai makan sebab ayah ngan abang2 tengah dok makan, terus dier cakap "dik niq tak nak makan, dah kenyang tadi makan mee goreng... banyakkkk dik niq makan" ibu, "sedap sangat ke" dik niq, "a'ahhh sedap"... hahahaaa... harapnya esok lusa dah takde drama..

     
angah pon dah jadi gud boy siap peace yooo lagi... sekolah agama ni dapat dok kelas no.1... hahahaaa, siap la lepas ni kena polish giler2 kalo takmo turun kelas... mungkin jugak sronok sebab bleh pegang duit blanjer sendiri kot :)

hopefully skolah kebangsaan pon behave cam sekolah agama jugak... sumer 3 anak dah sekolah rasa cam cepat sangat dorang besar... yang pasti ibu ngan ayah dah makin tua... kejap jer masa skarang nih... tup tup masuk sekolah menengah, pastu zaman kolej/zaman u... pastu keje... pastu kawin... pastu??? 



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

18 ulasan:

Mar Mansor berkata...

alolo nangis...selamat bersekolah ye

Falsya berkata...

alahaiiiiii..meruntun betul jiwa kalau gitu kan..adehh..mcm mana la nnt bile qisya masuk sekolah..silap2 mau maknye yg banjir..ahahaha..

Najib Ariyan berkata...

haaa bila anak dah masuk skool tu start lah mak bapak ligat bersilat pepagi kan... takyah senam dah... bergantang2 kalori surut... hahaha... gud luck... esok lusa dah okay dah tu... kembali normal dah memasing

CikAnie berkata...

ingat lagi anak saya pelup kaki tak mau saya balik,, menangis sakan kat kafa tu,, pastu masuk darjah satu dah tak nangis dah,, sweet je budak pakai unifom sekolah kan,,,

UmmuAidan-Arissa berkata...

salam zee,
seronok anak2 semua dah masuk skool kan..hehehe...tapi kaknor mmg setuju lah ngan zee, antar jer terus blah jgn tunggu lelamer takut ujan jd lebat..
ari nie pun antar siaidan msk tadika..dia ok jer masuk sekolah join kengkawan lain dok dlm bilik tgk program kat tv...:)

Lieya Von Jay berkata...

Heheeeee. Lucu la dik niq ni kan.. Tp ok la sbb mcm dh sonok kat sekolah tu. :)

Puan Kutu berkata...

alahai dik niq nangis..berjangkit virus kawan2 la tu..mmg mula2 camtu la.aiman dulu first day tak nangis..tp sekali sekala masa 4 taun dia buat perngai juga.pastu keluar ayat macam dik niq..aiman nangis kejap je..huhu

Nur Inani berkata...

alololo.takmau nages nages :D

AnneRaini berkata...

seronok tgk gelagat budak2 masuk sekolah.. Kasyah pulak smlm jadi budak pertama sampai kat sekolah walaupon sekolah tak buka lg...hahaha semangat tu.

Kakzakie berkata...

Budak lelaki agaknyalah Zee. Mana malu nak menangis bagai itu yg tak kira. Apa lagi adik manja - kesian pulak kakak tengok tak sampai hati.. Tapi kakak percaya paling lama pun seminggu bila dah berkawan dah lupa dah...

Aishah Amin berkata...

salam..alaa comelnya..semua sekolah lain lain ekk

salam kenal
Aishah :)

Nafira usof berkata...

hehehehe.. comey Dik Niq.
tapi betol lah Zee, anak2 ni juara bab2 buat muka kesian dan berdrama.
lagi nampak muka kita lagi kuat dia berdrama.
baik tinggalkan jer kat cikgu. biar cikgu handle.
hehehe

nik ros berkata...

ni nangis sebab terikut2 kawan kot. comel jea nangis depan sliding door tu.mmg hati kena kental btol la.haha

QasehnyaRania berkata...

alahai diq niq..
alhamdulillah
sronok tgk anak anak dpt jadi makmum kan

Daddy Ziyyad berkata...

Saya pun bercadang nak hantar anak kedua saya nanti, ke PASTI...nak cuba di sana pula, sebab abangny sebelum ni di Genius Aulad...khabarnya di PASTI bagus, banyak aktiviti dan banyak menghafaz...:)

Cho Zila berkata...

alahai sedih bebeno yerk.. memang kena tinggalkanjer.. senang guru nak handle...
selamat belajar semuanyer...

Mummydearie berkata...

Pastu kita makpak ni tinggal berdua baliklah, pastu tak tahulah apa kisahnya *sedihterharu*

Anak saya si Adik Cute tu pun tak hantar playschool this year walaupun dah masuk 4 tahun. Kalau ikut tahun muda lagi... Biarlah tahun depan dia pergi tadika. Ikut style Abangnya. Budak-budak ni first day memang excited sebab semua benda baru pada badan :)

Tengok Dik Niq menangis hiba, alahai... kalau sayalah memang tak kental hati ni. Memang tak boleh pi kerja. Mahu duduk jaga pagar sekolah, dok ngendap anak sesaja!

LYAfrina berkata...

waaa..sejuk hati tgk anak2 berjemaah tu.. bgusnya...

biasalah mula2 je tu.. lps tu dh OK.. keadaan biasa bg budak y 1st time nk skolah..