Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 3 Jun 2015

Bebelan kosong di hari Rabu

As-salam (^-^)

wahhh seminggu lebih tak apdet blog..
selalo seminggu tu ada gak satu entri aku up.. 
skarang memang ke laut terus..
takde citer ler nak share.. nak citer detail pasal kehidupan hari2 cam tak proper la pulak..
orang lain pon ada kehidupan sendiri..

korang cuti sekolah ni pi bercuti ke mana?
kitorang tak gi memana pon.. jimat bajet skit, tak lama dah nak raya oiiii..
zaman kos idup mencanak naik ni kena belajar berjimat..
dah la bonus taon ni tak berapa nak masyuk banding ngan taon2 lepas..
silap jalan sendiri yang sengsara jawabnya.. sobssss :(
lagipon cuti taon dah tak berapa banyak.. ada 9ari jerk lagi..
simpan tuk raya puasa ngan raya haji plak..
dah 3-4 taon kot tak balik kampong time raya haji..
taon ni cam takmo dah raya puchong.. rugi lorrr takleh merasa daging korban fresh..

pastu pikir gak akhir taon nanti kang dah tentu nak amek cuti lagi..
aktiviti family day on cam biasa kalo takde aral.. insya'allah..
blom campur lagi tetiba kang ada emergency anak demam or wat so ever..
so sekarang cuti aku, aku sendiri yang bekukan.. kahkah
planning itu penting.. nanges arr kalo cuti tak bergaji..

persiapan puasa pon dah ada sesikit..
pasal berbuka aku tak kisah sangat.. perot lapar telan ape pon lalu cumanya tang sahur jer problem..
ye la, tak kena ngan selera tak lalu plak nak telan pepagi buta..
kena la carik makanan yang agak kena ngan tekak..
aku dah stanby stok serunding daging dari kelate, pekasam, kurma (wajib).. 
lelain akan menyusul kemudian (aku pon tak tau sebenarnya nak ape lagi)..

taon ni nak push si pak ngah soh puasa..
at least setengah hari pon takpe.. pelan2 kayuh
ngan dier aku pening skit..
along senang jer kitoang ajar tapi yang tengah sorang ni, aku ngan laki kena banyak bersabar..
blom lagi aku bukak cerita pasal pembelajaran dier kat sekolah.. hadoiii pengsan..
last result exam last 2 week tau dapat no berapa?
39/40 hokey.. hahahhaaa speechless..
kalo rajin aku citer lagi details pasal pak ngah.. 
doakan aku lakibini berjaya didik dier nanti yer..

raya punya persiapan dah 85% siap..
tinggal lagi nak carik baju melayu hero's..
kukis pon beli jer kot taon ni..
selain dari tu takde lagi penambahan terbaru dalam list aku..
last week dah berpusing carik baju melayu dorang tapi takde yang berkenan dihati..
sambung plak this week.. hopefully jumpa..
sebolehnya aku nak completekan sebelum puasa..
cuma ralat skit sebab umah nenek aku yang musnah akibat banjir last year belom berganti..
masih lagi hidup dibawah khemah.. 
janji tinggal janji, entah biler nak dapat umah baru pon tak tau..

penutup bebelan arini, aku tepek gambar dua dari tiga anugerah allah dalam idup kitorang laki bini..
dari benih yang sama, rahim yang sama dok kandungkan dorang 9bulan 10hari (tak sampai pon rasanya sebab aku selalu bersalin awal dari due date) tapi karekter yang sangat berbeza..
both of them, kasih sayang kitorang sama jer takde yang kurang takde yang lebih..
cuma dengan si along mungkin aku tegas skit sebab dier sulung..
adik yang carik pasal bergaduh dier yang kena marah dulu..
adik amek dier punya barang kesayangan dier pon aku suh dier mengalah.. 




Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

16 ulasan:

Siti Rohaida Yusof berkata...

kena berjimat cermat sekarang ni zee...kalau tiap2 minggu nak keluar,isk...budget lari jugak...alhamdulillah..mereka adalah penghias dalam rumahtangga kan..

aryan azra berkata...

Assalam zee... itu la sekarang ni hidup kena lah berjimat cermat sikit, wah persiapan raya dah nak siap..bagus tu, akak ni baju akak dgn tuan puteri je yang dah siap awal2 sebab tempahkan, raja dgn tuan2 putera belum lagi...hahaha

Alahai siannya nenek masih tinggal dibawah khemah,macammana la nak hadapi bulan ramadhan nanti kan..harap2 semuanya akan ok nanti...

yang tengah ni memang perangainya lain sikit kot,sama la dgn akak yg no.2 tu...akak doakan moga zee berjaya mendidik pak ngah nanti...ala pak ngah tu ok tu saja nak menguji kesabaran ibu dia agaknya tu.

biasalah yang sulung apa2 mesti dia kena dulu kan,walapon dia tak bersalah, haii kesian pulak...sama je la dgn akak ni hehehe...sebab abangkan dah besar sikit

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Awat termenung jer abang tu :)

safurara berkata...

kalau keluar je, duit pon keluar, so duk rumah diam2, jimat sikit.hehehe

zazanizam berkata...

betul tu kak..semua nk pkai duit.. zaza xcuti, keje..sek je cuti hihihi..

AnneRaini berkata...

banyak jugak persiapan ry dah settle tu. kami ni baju tempah je yg dah kompem. baju kasual langsung tak beli lg, kirenya taun ni mungkin bulan poselah baru settle.

Farah Waheda Wahid berkata...

kadang-kadang memang boleh jadi writer's block... heee.... ash dah dapat baju melayu dah...heee....

Kakzakie berkata...

Tinggal 9 hari aje Zee balance cuti? Mana cukup ni...
Soal Angah jgn susah hati budak lelaki lambat matang. Zee kena cari pendekatan. Setiap anak tak sama cara penerimaan. Yg penting jgn beza-bezakan nanti kecil hati dia tak baik... Insya-Allah kena lebih beri perhatian padanya. Kakak percaya kalau abang long boleh angah pun boleh - kena cari jalan.

Bukan senang nak jadi ibu zaman serba canggih ni Zee. Kena main tarik-tolak tak boleh drastik. Mereka cepat peka..

Falsya berkata...

xkemana pun..kalau ajak somi lg la die xnk gie memana..jem katenye sbb cuti sekolah..hurmmm..

preparation raya kite sefamily lg la..zero percent..lg sedihhhhhh..insyaAllah boleh tuh si ngah pose..dh try konsep saiko dh?..hehehe..

lieyalatif berkata...

bagus zee persiapan dan siap sikit2....tak le terase sgt kan duit mengalir....lieya pun dah settle baju raya, baju raya kasual ngan kasut raya budak2....so pas ni leh le beli kuih raya sikit2..ngan jubah, kemeja mak abah plak....

cuti sekolah ni lieya amik awal sehari gi cameron heheehehe...kalo gi time cuti sekolah mau jem kedaung kat atas tu....syok gile kat sane...ye laa dah lebih 5 tahun kot tak kesana....kalo leh duduk seminggu kat cameron alangkah bestnyer...sejuk nyaman jekkk......

Nory Zoulkefle berkata...

waaaa dah siap persiapan raya...
nory tak buat persiapan lagi pon..
kompom last minit baru buat...heheh

Fiza Rahman berkata...

Persiapan raya apa² pon belum lagi. Cuti ni pon tak gi memana.

Biasalah anak sulung. Kena banyak mengalah even yang buat salah tu si adik ☺

Puan Kutu berkata...

sikitnya balance cutiu..kita byk lg.hehe..biasalah kanb setiap anak tak sama..kembar pun perangai lain2 juga..bagus buat persiapa raya awal2..takde la kalut macam nak baik bot bila raya dah dekat.hehe

aTieYusof Family berkata...

Persiapan puasa & raya dah ada ye Zee.. alamak kami ni takdok apapun lagi..hihi
dahlah kali ni kena puasa sorang2 sebab en kuling jauh...uwaaa...sob..sob
sy ni tak merasa lagi pelbagai ragam anak, sebab baru sorang tu... huhu..
apapun depa lah yg menceriakan kita kan...

LYAfrina berkata...

dengan ekonomi skarang mmg kena berjimat cermat sgt,,
lya pon sederhana aje psiapan raya.. dh settle.. cuma nk cari bju kasual utk papa asya aje la..

Kakzakie berkata...

Rinduuu.... moga semuanya sihat dan berjalan lancar Zee..
Tinggal 3 hari lagi aje puasa.