Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 19 Jun 2015

Ramadhan 2015M | Pengalaman Pertama buat PakNgah

As-salam (^-^)
Salam 2 Ramadhan..

wahh meriah blog semalam.. rata2 duk citer pasal hari pertama ramadhan..
tarawih pertama, menu sahur pertama..
syok jugak baca..

aku pon nak citer jugak ler tapi without gambar makanan..
sama jer rutin cam taon lepas..
ari rabu malam tu aku tak masak pon sebab lunch dah tapau sup tulang sesiap..
balik panaskan jer pastu goreng telur dadar.. done dinner tiga branak..
dik niq takmo makan katenya.. kenyang kot..
masa tunggu abang abang balik skool dah sebat tiga biji roti sosej.. hahaaa
first sahur aku tido pon tak lena.. tiap setengah jam sekali terjaga..
excited sangat haa nak sahur.. last sekali tengok jam kol 4.00am terus bangun..
masak nasik, goreng ikan talapia sekor pastu sotong bakar sambal..
aku, along ngan pak ngah jer hadap nasik..
laki cakap sebulan ni dier takmo sentuh nasik..
so dier minum nestum cicah ngan roti wholemeal.. kahkahhh *gelak jahat dulu*

semalam en.laki cuti seronok skit bukak puasa, arini dah keje buka berempat jer la..
yang kompem sahur baru skali ngan laki.. sobsss
kelam kabut jugak aku.. balik keje kol 5.30pm berdezup nak pick-up dua hero kat skool..
mujur sesi dorang tuk taon ni sama... next year punya aku dah pening sebab dah tak sama sesi..
dorang pon kuar skool kol 5.30pm jugak so kena ler tunggu kejap dalam 15minit..
aku dok pesan jangan sesekali keluar dari pagar sekolah..
ada orang tak kenal ajak naik keter jangan ikut..
takot gak tau dunia skarang ni macam macam boleh jadi.. doa banyak banyak moga takde perkara yang tak diingini terjadi..

tuk berbuka plak aku tak sure nak masak ke nak beli..
stakat aku pat branak ni makan tak banyak sangat.. along jer kalo beria ngap time berbuka..
cam semalam aku beli gulai ayam dua ketol ngan kerabu perot..
alhamdulillah kat simpang umah ada satu stall akak kelate dok jual lauk pauk..
kueh pon ada jugak..
senang aku beli siap jer.. dah biasa ngan akak tu pon..masakan dier boleh tahan sedap..
param pon ada jer kat situ tapi kumalas nak bersesak..
keinginan nak jejak param takde lagi..
kalo akak kelate tu tutup gerai alamatnya aku kena la masak..
risau nak bagi anak makan makanan yang kat param tuh..
dibuatnya sakit perut melarat ke cirit birit tak ke naya..
dah la penat sekolah pagi petang..

berjaya jugak pak ngah puasa penuh semalam..
first time ni harus la ibu bangga.. *clap clap clap*
tu yang jadik tajuk 'karangan' kali ni.. heheheeee
muka penat abis.. asyik dok cakap dier tak larat..
aku ke dapor pon dier ikut.. soh tido tak mau..
akhirnya dah nak dekat kol 7pm tertido gak kat sofa..
seminit nak azan aku kejut, mamai mamai pon laju jer makan..
seronok jugak nampak dier makan banyak sampai sakit perot.. hahaa
along dah masok taon ke-4 so takde merungut dah.. 

 sahur tadi aku goreng nasik..
dik niq tu haa makan sambil tido pon boleh..
orang kejut abang abang dier yang bangun dulu..
tak hagak bedal nasik lak tu.. stakat kol 7.30pagi tadi dik niq masih puasa yer..
yang abang abang makan cococrunch ngan susu jer sahur tadi..
ayah cam semalam ler menu diet dier roti cicah nestum..
urmmm nampak gayanya lagi la aku malas nak masak sahur kalo aku sorang jer yang bedal nasik..
tapi masalah jugak kalo sahur takde nasik..
perot aku ni tak tahan makan menu diet..
karang belom kol 10pagi dah parkinson..
dah ler gastrik aku makin menjadi jadi.. last kena aritu doc bagitau 'tipikal gastrik'..
memang kalo kena 3hari pon tak ilang sakit selagi tak dicucuk jarum..

okey la, nak sambung buat keje dah..
aku mengarang kalo tak lebih sejam tak sah padahal ayat takde la cam ayat novel..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

15 ulasan:

aryan azra berkata...

tahan juga pak ngah berpuasa ye, mog adapat puasa penuh tahun ni ye pak ngah...

akak semalam cuti, tapi masak biasa2 je,kata suami akak dasar penjimatan...bazar pun tak payah pegi,nak makan apa bikin sendiri...hehehe

Farah Waheda Wahid berkata...

he he he, comelnya jer gayanya...yerlah kalau dah berkejar-kejaran... masak mana yang dan jer...kalau dah tak sempat sangat... haruslah tapau yer tak?

AnneRaini berkata...

kite pun gastrik jugak..berangin je perut smlm..huhu

Kakzakie berkata...

Tahniah dulu buat Abang Ngah.. suka auntie dengar - umi laaagi bangga tau:)
Zee cuba petua kakak ni. Sahur ajar anak-anak (especially abang ngah yg baru belajar berpuasa) makan kurma 7 biji jadi makanan yg last. Lepas tu kumur air masak. Nak makan yg lain-lain sebelum tu tak apa tapi yg last tu makan kurma. Cubalah... kakak ajar anak kakak dulu boleh tahan tau.

aTieYusof Family berkata...

wah...bagusnya Pak Ngah berjaya ya Zee... dok pujuk2 abang pae tu ha...tak mau plak dia puasa..huhu sabor jelah... nak kena cuba petua kak Zakie ni....:)

hainom OKje berkata...

Tahniah Pak Ngah..... teruskan semangat yang kental tu yek....
Ohhhh boypren nak diet ek...mesti nak kecikkan perut...sama jer semangatnya dengan pak Jilap hihi...
OKje pun sama weyh....nak gak diet kononnya sampai sudah.......menelan nasik hihi

Puan Kutu berkata...

tahniah buat pakngah..pengalaman org baru nak blaja berpuasa nti dah lama2 oklah..zee dah slim takpelah tak diet..kite diet gak ni..turun 2kg dah.hahaha

Cho Zila berkata...

tahniah.. tahniah.. anak akak der yang dah berbuka tu.. geram jer... bukan tak tahan lapar sangat tapi tengok kawan makan diapun nak makan isyh...
akakpun tak ke param malas nak bersesak.. tapi untung duk area rumah akak banyak jer tempat orang berniaga.. dan yang penting kita memang kenal diaorang sbb selalu meniaga pagi2... lagi senang sebab tak payahler risau rasa masakannyer kita dah tau sangat..

aTieYusof Family berkata...

salam #7 Ramadhan Zee.. :)

Mummydearie berkata...

Puasa kali ni memang kalau boleh tak nak ke PARAM. Sebab balik kerja pukul 4.30 dan sampai rumah pukul 5 petang, memang wajib memasaklah. Setakat ni alhamdulillah, takdalah membeli lagi. Menu pun biasa-biasa aje, sama aje macam makan malam hari-hari biasa. Kalau pun berbeza setakat kehadiran kurma dan jug air sampai 1,2 jenislah!

Budak-budak kalau baru berpuasa memang kesian menengoknya. Anak sulung saya dah 9 tahun. Harapkan badan aje bambam tapi tetap melepek kehausan katanya...

Nafira usof berkata...

hahahahahaha.. mcm2 gaya yer. anak zura, Anis jer bangun sahur. delisha x de bangun lagi setakat nih.

lieyalatif berkata...

alhamdulillah...anak2 ko bagus zee.... in sha Allah boleh tu masing2 puase penoh heheheehe....tgk dik niq sahur tu tegelak tu...paling rare tu..siap sambil baring hah hahahahaah.... ala ko kalo die yang yong puase pun takpe laaa...kecit lagi tu eheheheheheeheh.....

ermm nampaknye azam laki kite same....tak mo nasi lah....nak menu diet laaaa....ergmm layankan ajek...kite tgk sejauh mane perut nak turun tu hahaahahahaha....

Norma NML berkata...

alahai kesiannya..nampak sangat kepenatan..

LYAfrina berkata...

waa,,tahniah,,eksited sgtkan bila ank 1st time puasa penuh..asya pon bru thn ni puasa penuh

lieyalatif berkata...

Assalamualaikum…

Selamat hari raya aidilfitri dari lieyalatif buat zee sekeluarga….moga syawal dirai dengan penuh meriah dan dlm keberkatan Allah taala….

Terlebih bias tutur bicara,
Disimpan jangan ampun dipinta,
Syawal dinanti akan kunjung tiba,
Ikhlas dari hamba yang cantik jelita.

Hati-hati dlm perjalanan moga raya tahun ini dirai gembira….