Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 27 Julai 2015

Meraikan Syawal 2015 #17 Julai

As-Salam (^-^)

as usual raya pertama mesti umah mertua dulu..
aku okey jer tak kesah sangat pon..
bebudak suka so ikutkan jer la.. kat sini ramai sepupu sepapat dorang..
kalo belah famili aku takde der meriah.. berapa ketol sangat dalam tu..
tapi kadang kadang serba salah jugak aku ngan myMa..
anak dah ler tak ramai..
perasaan orang tua ni sensitip.. takut kang dier terguris perasaan, kecik hati..
balik kali ni semalam jer sempat tido kat umah myMa..
patutnya selang seli raya ke-2 ngan raya ke-4 belah aku..
tapi yang raya ke-4 tu takleh nak stay tido situ..
mak mertua tak sihat, demam..
takde sesapa kat umah so kena ler patah balik tido umah mertua..
harapnya ma aku paham situasi.. huhuuuhuu
pagi raya ke-5 kitorang dah gerak balik kl..

raya kali ni memang tak banyak keje kena buat..
paling hepi takyah nak sinsing lengan baju basuh pinggan..
beli pinggan polistren, abis makan terus masuk tong sampah.. 


menu utama pagi raya nasi dagang, pakat adik beradik tempah jer senang..
mak mertua aku dah tak larat nak buat berat..
kitorang just rebus sepeket ketupat nasi yang mini tu ngan buat rendang daging..
tu pon bahan tuk rendang mertua tolong siapkan.. kitorang campak2 kacau jer..
pastu banyak ler makanan yang kakak kakak ipar bawak mai..
lontong ada, satay ada, soto ayam ada, laksa pon ada..
jenuh dok mengunyah jerk kejenya..
gambar makanan takde..
yang aku order ketupat sampai 200biji tu dapat ler makan beberapa ketul..
by malam tu nak makan dah tak elok..
esoknya basiiiii.. huhuuuu so sad..
next year memang takkan ku order lagi..
aku agak dier dah buat awal ketupat tu tau..
terkilan tak dapat kasik kat nenek, abah ngan myMa aku merasa sekali..

wahhh gitu intro panjang kemain.. jom ler tengok gambar kiter plak *-*

 
kaler tema kitorang taon ni adalah PINK!!
hahahaaa dorang protes pon takde ku kesah..
ekceli plan asal adalah hitam..
tapi susah plak nak carik baju melayu kaler itam..
terjumpa kat kamdar baju melayu kaler dark PINK terus aku berkenan kebetulan aku pon dah beli jubah dress kaler pink..
ayat2 skit kat laki.. biler dier on jer terus ler jadik kaler tema.. 
lucky gak tak jadik kaler itam.. perghhh cuaca kemain panas lagi skarang nih..
sekejap jer ketiak berlendir.. kahkah
next year punya kaler tema dah ada :)

 
ready tuk gi solat raya.. 
taon ni aku takleh nak menjoin sekali..
awal awal lagi aku dah raya..

 
balik semayang raya baru beratur ramai ramai tuk sesi bersalaman..
alhamdulillah taon ni dapat lagi kitorang berkumpul..
harapnya diberi kesihatan yang baik, taon depan dapat kita berkumpul lagi.. insya'allah..

 
orang pertama yang collect duit raya aritu.. hahahaa

 
tahniah along sebab puasa penoh taon ni..
dier punya duit raya ibu ngan ayah bagi lebih skit..
tak leh dah bagi sama rata, kot next year ada plak yang takmo puasa..

 
angah pon tahniah jugak sebab berjaya puasa..
sekejap jer dah besar anak anak ibu ayah..

 
budak ni sekejap jer bersongkok pastu takmo pakai..
panas ler tu.. 


 


 
biasanya raya pertama kitorang akan ziarah kubur dulu..
tapi taon ni raya jatuh hari jumaat jadiknya masa tu singkat..
kang kalo keluar kalut plak nak balik semayang jumaat..
lebih elok dok umah jer tunggu tetamu datang bertandang..

 
gaya budak mintak angpow..
ehhh dik, tak puasa mana ada duit raya.. hahhahaa
siap bagitau lagi dier nak duit raya 20hengget..


 
haaa ni sorang lagi mengampu nak duit raya..
amboii korang asal raya jer ingat duit..
takyah duit raya boleh?
beg raya tu yang aku tak tahan..
ape la taste korang ni.. beg pinggang apek jual sayur pon korang teringin..
bebudak dah ada taste sendiri.. takleh dah aku nak pilihkan macam dorang kecik dulu..
ape ape jer la janji korang hepi..
nasib baik dorang nak sarung baju pink..

 
yeayyy dapat pon duit raya..

 
sumer pon geng ngan ayah..
pastu ibu ni sape nak geng?

 
ehhh along mana?

port yang sama.. tetiap kali raya pon sini la port kitorang bergambar..
aku dok berangan nak buat outdoor photoshoot kat memana weekend nih..
tu nak kena mengayat en.laki dulu..
dier tu kalo bukan aku yang rancang memang takkan jadinya..
kat kampung takleh nak photoshoot sangat.. takde tempat yang sesuai..

      
pepon, sekali lagi 'SELAMAT HARI RAYA' dari kitorang..
takpe raya kan sebulan so tetiap hari kita ucap yer..
banyak ke dapat jemputan open house?


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

9 ulasan:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Selamat hari raya zee..
Cantik baju raya zee sekeluarga ;)

aryan azra berkata...

selamat hari raya zee...sama tema kita tahun ni..pink..hehehe akak tu warna pilihan suami tu,dia ajak pakai pink akak pun laju la setuju ...

AnneRaini berkata...

amboi shocking pink tu. tp cantik jugak warna tu. kami pon xpernah lg pakai shocking pink. pink cair adelah.

Puan Kutu berkata...

tema pink caolur?ibu takde geng pun semua tak protes nak pakai baju melayu pink..oklah tu.hehe..

bykmya order ketupat..tak kukus balik ke ketupatnya?benda order mesti org tu dh buat awal..klu kukuskan balik tahan lama sikit kot..

selamat hari raya maaf zahir batin juga buat zee sekeluarga

dalila berkata...

dapnyeee nasi dagang..peberet iila tu..hihi
cantik kaler tema akak..klu hsbnd ila mmg xnk pink2 ni..puas nk pujuk pakai pink..xmau jgk..

LYAfrina berkata...

alhamdulillah..cantik sekeluarga sedondon...
potret 1 syawal mmg wajib..kenangan utk generasi kita..

Aniey Yusoff berkata...

cantik lah warna pink ni!
Nasi dagang mmg feberet kami sekeluarga dgn kari ikan tongkol..

Cikna berkata...

Selamat hari raya, Cikna pun raya awal sdhnye kena goreng ayam... Mndi raya pkl10 kot

Mummydearie berkata...

Duh, baru habis baca kisah raya! Ke ada lagi entri raya sebelum ni? Nak catch up satu hari pun tak habis baca. Hahaha!

Wah, kaler pink gitu temanya! Kalau saya yang merengek nak pakai kaler pink, memang jangan haraplah berjaya. Pangkah besar mereka bertiga. Tapi, tapi, tapi....nanti-nantilah cerita dalam blog sendiri. Habis semua tempat nak dikonkernya mengomen. Hihihi....