Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Jumaat, 24 Julai 2015

bestnya dapat balik kampung

As-Salam (^-^)

Salam lebaran buat semuaaaaa..
masih dalam mood raya ni nak keje pon lemau semacam..
ada yang masih bercuti lagi ke? okey memang jeles sangattt !!
aku masuk keje semalam :(

apdet cecepat citer sementara 'mood' ada lagi..
kang dah takde nak buat ape pon tak boleh..
kitorang gerak balik kampung pagi rabu dalam kol 2.30am cam gitu..
tengah sedap membuta tetiba laki kejut..
jem tu takyah citer arr wat sakit ati jer tapi tak seteruk taon lepas..

simple bekal tuk sahur aritu..
drop kat masjid bentong santap ler dalam keter..
bebudak nak lepas hajat skali..

sampai ke destinasi pertama dalam kol 12.30tengahari rabu..
tak terus balik umah, menyinggah pasar tanah merah sat..
laki nak mencari sluar levi's celop..
pak ngah tu dah tak tahan sangat nak berbuka, dalam kol 3pm gitu selamat la dier berbuka..

sementara tu aku pi trade-in cincin jap..
topup skit dapat la sebentuk cincin raya baruuuuu..


rinduuuuu bau pasar !!
standard pasar basah kat mesia ni mesti lecak..
tak banyak, sikit tu wajib ada..
kitorang tak memborong lauk pauk pon dah petang2 ni dah tak segar..
balik umah myMa dulu mandi, rehat sat sebelum keluar balik pi tempat keje myMa..
dah plan nak berbuka puasa sesama aritu..

kat atas pasar tadi sempat beli perot ayam percik ni haaa..
hanya di kelate kot ada menda alah ni.. aku pon pestime cuba..
tak pernah-pernah aku makan tetiba terliur sebabnya tengok FB ler..
perot ayam pon boleh makan?
yerrr bolehhhhhh.. kuah percik dier sedap kot..
susah nak dapat kuah percik sedap kat kl..


kitorang keluar umah awal kononnya nak booking tempat makan..
sekali myMa cakap takyah book.. jem sana sini malas gak aku nak ulang alik..
myMa 'break' kol 7pm.. sejam gak kena menunggu so kitorang lepak sambil cuci mata dulu..
takde maknanya kalo tak cuci poket sekali..
sebabkan tak book makan, merasa la makanan lambat sampai..
berbuka ngan air jek..
kol 8pm baru dapat makan.. phewww nasib dah beli makanan kat atas nun..
boleh gak wat alas perot..

abis makan antar myMa masuk keje balik.. kol 11pm baru abis kejenya..
kitorang tak tunggu ler..
terus zassss gerak balik kampung en.laki..
nasib kampung dekat, senang nak ulang alik..
bebudak pon dah tak sabar nak main bunga api..

 
ekceli pak ngah ngan dik niq dah membuta pon..
dengar bunyi mercun terus celik bijik mata si dik niq tuh..

yang pakngah plak sengaja aku kejutkan dier..
kang tak dikejut, esoknya kompem mengamuk tak dapat main..
dier kalo bab menuntut memang akan dituntut abis abisan.. 
masak arrr telinga nak dengar ngomelan dier..


 
memula jer moody..
lelama dah dapat rentak memang tak hengat bantal..
ajak naik makan moreh kejap pon takmo..

 
malam raya memang bebudak la yang paling hepi..
ramai jer dok bakar mercun, meletop letop haaa sana sini..
kitorang pon tak ketinggalan gak dok lawan bakar skali..
sampai berbunyi alarm keter jiran sebelah pon takde sape kesah.. hahaahaa
ye la raya setaon sekali, masa ni la pon nak seronok seronok..
zaman kita kekecik dulu pon gini kan?



main, main jugak tapi jangan sampai mencederakan diri sendiri..
syoknya balik kampung.. 
kan ke best kalo hari hari hari raya..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

11 ulasan:

Farah Waheda Wahid berkata...

bestnya balik kampung... selamat hari raya dear dan maaf zahir batin...

zazanizam berkata...

meriah nya kak.. seronok tgok diaorg main bunga api..
selamat hari raya!

aryan azra berkata...

memang seronoklah balik kampung kan...betul tu malam raya paling best anak-anak la dapat main bunga api segala.

akak pun balik pagi rabu tapi dalam pukul 8pagi..alhamdulillah jalan tak jem,cuma selepas genting sempah tu slow sikit sampai bukit tinggi

AnneRaini berkata...

betullah zee. syok sgt balik kg. penat pon tak kesah. yg penting dpt jumpa keluarga dan saudara mara. kena masak hari2 pon ku rela.. hehe

Nastyna berkata...

Haaaa tumpang beraya yer... rindunyaaaa kat kome, tapi rindu lagi kat kampung la. hahahaha
eh betul betul.. kat kelantan jer ada perut ayam sate ni, dulu pernah cakap kat member yang kita makan perut ayam tu kan, boleh dia tak percaya...sakit jer hati. nak tunjuk proove pun payah time dulu2 mana nak ada tenet di hujung jari macam la ni.
eh selamat hari raya la, bebel panjang lak I sini hehehehe.

Bunda a.k.a KN berkata...

Salam lebaran dari Bunda...

Puan Kutu berkata...

memang seronok balik kampung rasai kemeriahan raya dikampung yg sebenar..kami raya tak kampung sangat la tu pun kemain meriah.hehe..

selamat hari raya maaf zahir batin zee

dalila berkata...

seronok raya kt kampung..blh main bunga api..belawan2 ngan jiran sebelah..
hhihi..
meriah raya akak..ramai budak2..iye la..dorg la yg seronok bile raya ni..

MyLife Ria berkata...

Memang best sangat sangat balik kampung. Balik sokmo pun tak puas-puas :)

LYAfrina berkata...

suasana kampung mmg best,..
waa..cincin baru gittew

Mummydearie berkata...

Hai, syoknya baca cerita raya orang lain! Kita punya raya tahun ni sendu gila. Malas nak buat part by part gitu. Kalau jalan tak jem bila raya, jadi pelik pulak. Kalau jem teruk tu itu tandanya orang balik kampung nak berayalah *_*

Saya ni dua hari raya dah balik KL. Lepas tu duduk rumah senyap-senyap basuh baju sampai merengek mesin basuh tu dikerjakan. Nak beraya, semua orang balik kampung. Tinggallah kita dok tercanguk depan TV kat rumah sendiri. Home sweet homelah sesangat!