Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 28 Julai 2015

Meraikan Syawal ke-2 & ke-3

As-salam (^-^)

raya ke-2 turn ziarah belah famili aku plak..
kitorang turun lepas brekpes..
memula kena start ngan yang paling jauh dulu..
umah nenek kat kuala krai..
turun awal pagi kurang skit jem tapi masa balik kena redah jem jugak..
takleh nak buat ape..

photo umah nenek tak amek..
tengahari gerak gi umah abah plak kat machang..
pon sama photo tak amek..
hahhaha pelupa or memang tak tau nak amek gambar ape..
abah aku biasa la takde beria sangat rayanya..

abis umah abah baru gerak gi umah myMa kat tanah merah..
lama gak stuck dalam jem..huhuuhuu
tengok2 dah kol 4pm..
terus singgah solat zohor kat masjid tepi jalan..

 
sementara tunggu en.laki ngan along solat sempat lagi aku selfie..
ewahhhh kite dapat angpow la dari sang suami..
sebenarnya dapat semalam lagi aku lupa..
dok menunggu ni belek belek beg simpan duit raya anak baru perasan sendiri punya pon ado..
tengs suamiku..

   
budak bertuah dua orang ni membuta..
penat sangat gayanya cam kena bawak kete..
tu baru jelajah dua bijik umah..
malam tu tido kat tanah merah..

Raya ke-3 kena u-turn balik beraya umah mertua..
ajak myMa sekali beraya umah besan..
nenek aku yang dok kat perak tu pon ada so senang aku dah takyah hantar myMa balik..

 
ape apepon famili photo jangan lupa :)
si pak ngah gatal gatal pulak.. tu yang putih melepak jer kat leher..
cuaca panas kot mudah sangat dier menggaru..
asal berpeluh skit mesti gatal badan.. 
kena selalu monitor.. aku sapu calamine lotion..
kejap jer tu tahan kang nanti menggaru jugak..
satu badan berkerutu..
nak nak kat kaki.. semalam dah start sekolah kena pakai stokin ngan kasut..
berkuap dalam tu kemain galak lagi naik bijik2 air tuh kat kaki..
dah gaya ciken pop aku tengok..
kalo tak hilang jugak kena bawak pi klinik check darah.. 
kot ler ada kaitan ngan darah kotor ke hape..

 
tengahari ada jemputan kenduri..
sementara nunggu masa berjalan bebudak ni selfie manjang..

 
mak budak pon sama la gedik..
cam sebaya jer ngan anak buah aku ni *-*

 
port kat dapur pon jadik.. hahahaa
kat atas umah penuh ngan tetamu benarnya time ni..
nape korang ada angpow, cik zee takde ni?

 
on the way nak gi kenduri..
perghhhh lane sebelah punya jem kemain panjang..
nasib baik la lane kitorang clean n clear..
kalo idak makan kaki jer tengahari takde makna nak makan kenduri.. 

     
istimewa ke ape ni dpat makan kat meja pengantin..
time kitorang sampai pengantin baru abis makan tu yang mak pengantin soh sambung dok situ..
dalam umah sejuk sikit ada kipas..
kat luar umah panas wey.. menitik peluh..

tapi yang tak syoknya makanan tak sebanyak makanan tuk tetamu kat luar umah ler..
kitorang merasa ape yang ada atas meja jer..
kat bawah siap ada nasi dagang, laksa kelate, tapai, kuih muih, ehhh banyak la..
dah kenyang perot baru menyesal.. hahahaa

 
dah kenyang jom balik tido.. 
dapat ke tido?


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

8 ulasan:

AnneRaini berkata...

raya raya pon ada kenduri ye.

aryan azra berkata...

seronoknya jalan2 raya, sian pak ngah kena gatal2..moga cepat sembuh ye pak ngah

dalila berkata...

selamat hari raya kak zee..
maaf zahir batin..0-0 yer..hihi

Fiza Rahman berkata...

Selamat hari raya zee & family. Meriahnya raya uolls ☺

zazanizam berkata...

wah meriahnya kak.. best kan bila beraya dgn org tersayang.. selamat hari raya kak~

Kakzakie berkata...

Syawal pun kian berundur dah ni Zee kita baru update. Inilah susahnya bila hujung bulan tambah lepas cuti panjang berlambak nak dibuat sampai blog pun tak jenguk:)

Kemeriahan raya sebenarnya terasa bila dpt berkunjung dan mengunjungi Zee. Apa lagi sanak-saudara terdekat mesti banyak cerita dan gambar kan. Anak-anak letih tu biasalah apa lagi masuk kereta sejuk lenalah yg paling syok:)

LYAfrina berkata...

meriahnya... lya cerita raya pon x start2 lagi.. hehe..
best dpt angpau raya...

Mummydearie berkata...

Muka mak saudara sama muda dengan anak saudara. Oh, jeles nih....

Oh, time raya ada kenduri kahwin ke? Senang sikit kerja, dua dalam satu. Sambil pergi majlis kenduri kahwin sambil beraya. Senang cerita!