Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Isnin, 20 Jun 2016

Cerita ramadhan 2016

Assalamualaikum (^-^)

Alhamdulillah, arini dah 15 ramadhan pon.. sekejapan jer kan?
tak sabar dah ni nak bercuti.. aihhh
bebudak tak sabar nak raya, yang mak pak budak plak tak sabar nak rehat walaupon hakikatnya hurmmm (pepaham la raya nak rehat camaner sangat)
lain macam penat keje bulan puasa ni..
mata asyik nak terkatup ajer..

taon ni suasana lain skit lah kot sebab mok tok dah takde..
Al-fatihah..

taon ni memang aku kemalasan betul.. serba serbi malas lah, nasib baik makan tak malas.. hahaa
blog dok bukak katup bukak katup..
biskut raya yang jenis senang nak buat pon tak terbuat..
masak tuk berbuka takat ni ok jer buat yang simple simple.. paling malas pon beli sejenis dua lauk yang berkuah pastu balik goreng ler ayam ke telur ke..
sahur bebudak ngan pak budak tak makan nasi.. aku sorang jer lah sahur nasi.. takde hal, lauk saki baki berbuka jer aku bedal..
pak ngah sahur nestum.. along minum fresh milk.. kadang makan gak ler roti, sosej, biskut..
urmmm tu jer lah menu dorang.. kadang minum jer takmo makan..
alhamdulillah tahan jer perot dorang..

taon ni jugak cuba nak berbuka kat masjid..
teringin taon lepas lagi sebenarnya tengok lieya dok berbuka kat masjid besi tu..
nak jugak cuba kelainan.. kitorang berbuka kat Masjid Raja Haji Fi-Sabilillah, Cyberjaya..
padahal ada jer masjid kat area umah.. heheee sajer makan angin..
takat ni baru dua kali pegi..

 
first pegi hari kedua puasa.. boleh tahan ramai jugak orang maybe awal puasa kan.. 
siap ada tempat main untuk bebudak..

 
lagipon budak ni dok umah asyik cakap tak larat jer..
jom ler keluar hilang skit rasa lapar dahaga..

 
yang tak puasa tu hyper betul dier.. 

kat masjid ni memang takde kerusi meja.. sumer makan bersila yer..
boleh bawak tikar sendiri kalo nak.. ramai jugak yang bawak bakul makanan sendiri dah ala ala picnic gitu..
seronok!! berkumpul plak reramai ngan family..

 
menu berbuka aritu.. sebabkan pestime kitorang melenggang kangkung jer lah tak bawak pape bekalan.. 
memula cuak gak tengok pas sorang, sorang yang datang bawak makanan sendiri.. apekah?
bawak sendiri? takde nasi ke?
aku risau bebudak jer sebenarnya takot kelaparan.. rupanya lepas solat maghrib baru dijamu nasi..

 
ni plak datang tuk kali kedua.. pandai dah ler..
beli kuih muih sikit kat param..  

 
pak ngah tak monyok dah.. terlebih aktif ada la berlari sana sini tak macam puasa..

   
sebab terlebih 'galak' sangat ayahnya soh ntah saper saper datang amek budak ni..
tau pon takot.. dapat la duk diam dalam 15minit..

aritu berbuka kuih puteri ayu ngan cucur badak rasanya..
dapat jugak sebungkus bihun goreng ngan nasi putih lauk telur rebus kari.. 
bihun ngan nasik ada yang sedekah..
kitorang tak amik sorang satu pon takot orang belakang tak dapat..

menu lepas maghrib nasi tomato ngan ayam masak merah..
haaa yang ni baru amik sorang satu..

kat sini terawih buat 20 tapi kitorang buat 8 jer.. kesian plak kat bebudak, penat..
jadinya moreh kiter cari sendiri..

 
singgah warung cikgu kat bandar bukit puchong sat cari 'colek'..
menu moreh polular tiap kali ramadhan..

 
ni lah 'colek' ore kelate panggil.. makan ngan sos cili.. 
ikutkan buat sendiri lagi sedap :)

 
ehh tadi kata malas?
hasil kerah tenaga anak, semalam settle jugak biskut raya.. cukupla buat sejenis dari takde langsung..
cornflakes coklat ni dah cam trademark dah.. every year mesti buat sebab senang yakmat..
ini yang paling cepat habis, makan anak beranak sendiri tak hidang kat orang lain..
kat umah dah abis sebalang bebudak ni makan sahur tadi :(

tengok lah dik niq tu, selamber jer bedal masok mulut.. dah ler abang abang puasa..
nasiblah iman kuat didada.. hahahahhaaa
okey lah, panjang dah menaip ni.. korang biler start cuti?



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

9 ulasan:

NanyFadhly berkata...

Ramadhan Kareem! malas-malas pun ada tuh hasilnya dah. Tahniah! hahaha..nampak best sangat buka pose kat masjid. Teringin juga nak buka pose kat masjid. Huhuhu

Kakzakie Purvit berkata...

Kakak tak pernah berbuka di luar rumah tau.

Baguslah hero-hero Zee ni. Gigih tolong umi mereka.
Kalau macam ini tak ada masalah nak buat berbalang-balang pun boleh:)

Atie Yusof berkata...

Tahun ni malas sgt buat persiapan...hihi..
Bestnya zee dapat juga berbuka kt Masjid...
atie susah skit sebab dgn Pae ja..tak berani klu en suami takdo..
dalam malas tu, siap gak biskut raya..hehe..

hainom OKje berkata...

Patutlah sunyi jer blog awak Zee. Rupanya berpuasa jugak ek hihi....

Mak is cuti sepanjang tahun Zee.....
Gitulah adanya cite Ramadhan awak ye Zee. Ohhh sahur awak kena makan nasi jugak eh? Tak pe le kalau gitu, kalau mak yg makan nasi, ikan masin pun jalan ye Zee...

So far mak tak pernah buka lagi kat masjid. Tahun ni pun kurang jugak gi Param.....alhamdulilah

Puan Kutu berkata...

Sy awal lg dah cuti..bersambung smp raya haji.kau ada?hahahaha

Afia pun haritu bawak balik sebalang cornflakes coklat ni buat kat rumah mak pengasuh dia.budak2 memang suka.nk buat pun senang yg amat

Seronok berbuka si masjid kan.entah bila dot rasai pengalaman camni.anak bujang sy aiman pun berbuka dimasjid tahun ni..dia sorg je la.hehe

aryan azra berkata...

seronok juga berbuka dimasjid macam tu, akak tak pernah lagi merasa risau nak bawa anak2.

ok tu dapat juga sejenis kuih raya, akak main tunjuk sajalah.

dikesempatan ni akak nak mohon ampun maaf andai ada tersalah kata semasa komen2 diblog zee ni ya..lepas ni rajin2 update blog ye

LYAfrina berkata...

Al-Fatihah utk mak tok zee...moga rohnya dicucuri rahmatNya..amin


hehe..samalah dgn lya..kemalasan y amat..blog buka tutup-buka tutup..xtau ape..hehe


oklah tu zee..ada jgk buat..lya x buat trs..main beli je sikit...

LYAfrina berkata...

lupa nk ucap..

selamat hari raya buat zee n fmily..
maaf zahir n batin

nini berkata...

Selamat hari raya akak