Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 13 Julai 2016

Kenangan Aidifitri 2016 | 1 Syawal 1437H

Assalamualaikum (^-^)

Hollaaaaa, mood sudah mari jadi mari kita menaip yer..
tak tau lah panjang berapa harakat nih.. rasa rasa penat kang aku benti tanpa nokhtah.. heheee

taon ni kedatangan syawal bersama ngan dugaan jugak buat kitorang sefamily..
seminggu sebelum raya aku kena demam teruk.. memula pi klinik doc kata virus fever..
dapat mc sari, esoknya masok keje halfday jer terus balik rehat kat umah..
lusa datang keje badan 'flat' giler.. halfday lagi, balik terus pi klinik lagi sekali..
cek temperature 39degree.. woahhh patut la kepala ting tong.. dapat 2hari plak mc..
masok keje  boss suh pi hospital cek darah takot denggi.. 
dier dah kena denggi taon lepas jadi dier tau la cemaner siksa biler sakit tuh..

pi klinik gomen kat batu 14 puchong, check darah border line maksudnya blom tentu denggi tapiiii kena repeat amek darah kat kampung.. huhuuu
first check up 'plalet' drop gegiler.. risau dah kena tahan ward sebab nurse tu dok meng'acah' aku..
doa bebanyak moga dapat lepas, alhamdulillah tak kena pon warded tapi still kena repeat amik darah esoknya..
balik terus laki cari ketam nipah kat pasar..rezeki kot dapat gak sekor last piece..
esoknya repeat amek darah 'plalet' dah naik skit.. huwargghhh lega.. takde la aku beraya kat sepital..

tu baru kisah aku, blom lagi dik niq.. dalam aku ting tong demam lengan dier plak bengkak.. 
seminggu sebelum tuh dier dah mengadu sakit tangan sebab jatuh masa main ngan abang abang tapi kitorang buat derkkk jer.. ingatkan sesaje dier manja.. huuhuu so so bad.. cian anak aku..
biler bengkak baru rasa tak sedap ati.. bawak pi klinik x-ray..
sekali doc tunjuk tulang dah 'crack' a.k.a retak dekat ngan siku.. 
doc pon heran sebab ini budak nampak ceria jer.. memang tak nangis sakit langsung..
terus refer pi hospital putrajaya..
so beraya ngan tangan bersimenlah budak tuh..

family member yang lain pon sama jer ada dugaan memasing.. 
my biras warded terus sebelum dan selepas raya.. kesian :(

 
sebab risau dik niq takleh pakai baju melayu raya nanti, terrrpaksa carik baju raya lain kat kampung..
kuar ahh pegi KB Mall.. TQ dik.. at least sampai gak ibu ke KB Mall walaupon dorang ni hura hara sampai terjatuh dari troli.. hahaha.. 
risau gak nih kot crack makin besar..
dah tu sakit tak ruper orang sakit budak ni.. buas kemain..
esok baru pi bukak balik simen tuh kat sepital putrajaya.. hopefully dah sembuh sepenuhnya :)

pak ngah kat kampung boleh puasa setengah hari jer.. 
memang panas giler cuaca kat kelate skarang nih..
nak paksa pon kesian sangat nengoknya..
panas sepanasnya lah.. rasa nak berendam dalam kolah sepanjang masa..
blom tengahari ketiak dah melecet.. kekejap kang mandi..
nak tunggu sampai petang? memang bau belacan lah..

dipagi hari raya.. temanya hitam.. elok sangatlah tu ngan cuaca panas pakai itam..
aku dah bantah tapi tak berjaya.. kuasa veto ditangan laki taon ni.. ikutkan jer lah.. 

alhamdulillah, di hari raya allah permudahkan urusan.. aku baik demam dan dik niq pon elok plak boleh pakai baju melayu.. maka ape lagi? bergambar sedondon lah yooo..
*pencahayaan tak bagus sangat.. sumer gambar kemerah merahan..*

lagi satu kalo ada yang perasan, inilah port bergambar kitorang setiap taon.. hahahaa sadissss 
nampak sangat takdo port nak bergambor..
and tetiap taon pon raya pertama mesti belah laki dulu.. aku ok jer tak kisah sangat..

 


  

macam biaser lah pas semayang raya, salam salam cium skit pastu collect duit raya.. 
ada yang blom sempat hulur dah sambar angpow kat poket..

 
ketibaan tok ayah ni yang cucu cucu dok tunggu.. hahahaa
moga murah selalu rezeki tok ayah.. taon ni cecucu's dapat 50hengget sorang.. 

 
suram skit lah tanpa gelak tawa mok tok..selalunya mok tok yang paling bising..
suka gelak, bercakap , mengilai.. sumer tu cuma tinggal kenangan.. 
bila diingat balik, syawal ke-4 taon lepas moktok start demam terus melarat hingga ke akhir hayatnya..

 
dapat jer angpow kat situ jugak dorang koyak amek duit..
pastu sibuk nak mengira macamkan pandai sangat.. 

 
antara juadah feberet dipagi raya.. lontong ni aku yang buat..
laki nak sebab katernya ni peberet arwah mok tok..

 
lemang beli masa gi hospital, rendang daging SiL yang buat and ketupat pulut itam tuh orang kasi..
sumer nyumssss sedappp!!

 
tapai pulut.. ngap yang sejuk baru keluar peti memang heaven..
tapi takleh makan banyak kang tak pepasal sakit perot..

 
banyak benooo posingnya pon .. ni sebab tak puas hati sebab gambar merah..
tak tahan nengok gelagat dua bradik tuh.. yang kecik tak padan ngan tangan batu..

 
kahkahkahhh.. ape ape jer la anak oiii.. 

memang raya pertama tak gi memana.. dok umah jer layan tetamu yang datang..
penat hoiii.. penat makan yang lebihnya.. kekejap masok dapor ngap..
lagipon cuaca tak membantu nak keluar beraya..

malam kita membakar duit plak..
pon port yang sama gak bergambar..
dah 11taon aku kawin, rasanya 11 kali raya jugak la motor honda tu 'enterprem' skali..
bagus tok ayah ni.. setia pada yang satu.. tempat lepak motor pon tang tu jer, tak berganjak ganjak..

ok lah, abis tengok dorang main masok makan jap pastu terus kroh kroh membuta..


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

6 ulasan:

syawalsimpsons berkata...

selamat hari raya zee....ala kesian hensem boy kena simen tangan...

Kakzakie Purvit berkata...

Tahun pertama beraya tanpa mak tok ye Zee
Sedih tetap sedih tapi anak-anak tetap ceria kalau dah kata raya.

Puan Kutu berkata...

Samalah macam Aiman.Balik kmpg terus tak puasa.sepupu2 tu takpelah kecik lg..yg dia tu bgun sahur pun tak nak makan..cuaca Alor Setar lg panas..dok bergusti lg dengan sepupu2..memang tak puasa la.bengkek je ibu tgok.hahaha..

Merah2 pun gambarnya tu ceria2 semua..yg penting sedondon.hitam itu menawan apa.hehe

AnneRaini berkata...

ramai betul tak sihat bulan puasa haritu ye.. tapi nasib baik sempat sembuh nak raya..

LYAfrina berkata...

salam aidilfitri zee sekeluarga

wow..50 hengget sorang.. untunglah cucu2 tok ayah ni..
cuaca kt trg pon panas ketik zee

aryan azra berkata...

oh jatuh masa main ye, alahai siannya mujur dia ok je kan aktif juga.

sedih tu memang akan terasakan bila teringat mereka yang tiada