Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 2 Ogos 2016

Cendawan Tumbuh Selepas Hujan "Pau Cendawan"

Assalamualaikum (^-^)

tak tahu lah peribahasa aku kat tajuk tu betol ke tidok..
dah lama tinggal alam sekolah, sumernya aku lupa.. heheee

ni nak citer jugak pasal pau cendawan walaupon korang dah jemu baca (ramai dah yang apdet)..
ada ke yang teringin or mengidam sekarang nih?
puasa aritu kang kecoh (viral) pasal pau cendawan..
aku pon tergoda jugak ler.. pastu hint laki soh belikan..
ada ler sekali dier pegi bazar ramadhan putrajaya tu tapi ya ampun, panjangnyaaa barisan..
takdenya dier sanggup beratur sekali hokey.. maka hampalah si isteri menunggu pau tak muncul di meja :(
gigih korang yer pepanas dok beratur panjang.. puasa pulak tu..

pastu ada orang share banner pau cendawan tuh.. tengok alamat pengusahanya kat puchong..
ehh dekat lah, boleh jer takyah bersesak time puasa.. hari hari biasa sure ada punyalah..
takkan meniaga time puasa jer.. dah viral nih rezeki masyukkkk..

tunggu punya tunggu punya tunggu semalam dapat.. yeayyy.. 
sabar itu indah.. ehhhh hahahahaa
mementang viral kan, ramai plak yang jadi ejen..
ejen pon ejen lah.. yang penting, air tangan dari tuan tanah yang viral itu..
kat puchong nih dah banyak orang yang menjualnya..
yang siap masak ada, yang frozen pon ada.. 
kot pasni ada pengusaha lain wallahualam yer..

so, korang yang jauh jauh tu sabar..
insya'allah lepas ni merebaklah pau ni kat tempat tempat korang plak..

kalo korang berminat nak jadi ejen PAU ROHANI tu pon boleh..
pepandai la search carik no phone ownernya.. banner tu aku dah delete..
aku? sorry aku bukan ejen.. just nak share jek ngan korang..
mana tau ada yang tengah intai peluang nak tambah pendapatan :) 
skarang nih kos hidup makin tinggi.. 

 
kredit gambar ke FB tuannya.. jumpa kat group warga puchong..

 
semalam laki beli yang frozen jer 2 paket (sebab situ takde jual yang dah masak)
harga maintan, sebiji RM3.50/ sepaket ada 3biji RM 10.00..
tuk perot aku, makan sebiji memang kenyang dah..

bebudak tak suka la pulak.. ngeri gamaknya dorang tengok seketol cendawan gergasi..hhahaa..
dorang tak suka makan sayur, cendawan kan kategori sayur.. tengok jer dah kecut perot..
cubit sikit pon tak nak.. huhhh..

 
dah siap kukus, kasi post-mortem skit.. 
isinya seperti yang digembar gemburkan lah..

kesimpulannya, sedap tapi takde lah wowww sangat sampai siang terbayang malam merindu..
 


Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

10 ulasan:

Kakzakie Purvit berkata...

Bila dah viral tu bukan sebab wow! Zee tapi sebab terasa ingin mencuba.
Macam juga Zee nak mencuba itu yg sampai kena Q
Kat JB tak nampak lagilah Zee.

lieyalatif berkata...

ye zee...lieya yg dok putrajaya ni pun tak lalu nak pi q panjang...org tu baru pasang periuk kukus, q dah panjang sampai ke parking hahaahahah...sudahnye mcm zee jugak, beli forzen sudah...dah 2 kali gak lieya repeat beli...kawan2 pun kirim sama....sedap mmg sedap kan...lagi satu skrang nidieorg buat popia inti mcm cendawan pau tu...sedap gile rangup2 pastu inti creamy2....

LadyBird berkata...

Kat Terengganu ni xsampai lg. Huhu..

AnneRaini berkata...

baru je mkn dua hari lepas.. husband beli yg frozen tu. sedaplah jugak tp mmg xteringat2 pun. mkn setakat rasa dah ler.. hehe

hainom OKje berkata...

Mu dah dapat rasa dulu Zee.... hish tak aci ni hihi....Gitulah gamaknya pau cendawan ek. Ok noted. Tak pe, belum sampai tahap mengidam tak rasa pun tak pe, tak de sapa yg akan meleleh air liur

Bunda_nora berkata...

owh ye ke... bunda first time dengar...

wahida berkata...

aku teringin nak rasa, tapi x dapat2 lagi...huhu...

Nafira usof berkata...

Zura pon teringin nak rasa.
tapi x jumpa lagi kat shah alam.
kot zura yang x tau kat mana pon yer jugak.
hahahahaha.

harap2 dpt lah merasa pau cendawan nih. zura nih hantu cendawan.
konfem jadik feberet pau nih. hehehehe

LYAfrina berkata...

nmpk sedap..nape lya bru tahu psl pau cendawan ni?? haha..ktinggalan ketepi sungguh

Unknown berkata...

Kat mana kilangnya ye, nak try jugal ni