Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Selasa, 30 Ogos 2016

Jenjalan makan angin naik train LRT.. lebamm!!

Assalamualaikum (^-^)

sejuk sangat pagi ni.. puchong hujan sejak dari subuh tadi lagi..
kejap lebat kejap renyai pastu sambung lebat balik.. skarang ni cam menderu balik lebat..
malas plak rasa nak keluar lunch jap lagi tapi kang petang lapo camaner?

weekend lepas hajat asal nak gi ikea carik cover sofa tapi mikirkan ikea dok ada sales aihh takmo lah..
stress nak carik parking satu hal pastu beratur nak bayar plak satu hal..
kensel terus.. keluar carik makan pastu bawak budak makan angin sudah..

tengah dok makan terlintas plak yang bebudak ni dah lama ajak naik LRT..
tiap kali nampak LRT tiap kali tu dok mintak tapi kitorang booo layan..
sian sorang sorang jakun bebenor (oghe klate royak darak do'oh)..
dah takde plan nak kemana tu jom la anak anak.. kata nak makan angin kan..
korang telan lah angin bebanyak nanti..

kitorang naik kat stesen LRT puchong prima..
ehh bukan kata bebudak jer jakun.. mak pak budak pon jakun jugak.. hahaaa..
dah berbelas taon tak naik kenderaan awam.. masa bercinta dulu ada la sekali dua naik LRT..

jakun punya pasal pi kat kaunter nak beli tiket return pegi balik.. kahkah..
orang tu cakap takde tiket return.. tiket sehala jer tapi beli kat mesin yer..
ooo ok la ok la.. 

 
pikirkan nak bagi bebudak try jer so beli token untuk ke putra heights..
dedekat sudah.. budak umur 7taon kebawah free so dik niq punya takyah beli..
kitorang 4 kepala kena RM6.80 jer... ehhh murah la..
pastu pikir balik cam tak puaslah ke putra heights jer.. dekat sangat.. 

 
wiwiiwiii exciteddddnyaa.. kejadian camni selalu terjadi dimana ibu ditinggal tinggalkan kat belakang..
takpo lah, ku paham.. 

 
risau jer aku ni tengok dorang.. bukan ape, takot kang terlebih excited pi berlari nak naik train tak ke naya..
kekejap kang aku pesan jangan lepas garisan kuning..
asal tengok dorang berlari aku dah menyinga..
yang ni train kat seberang sana ok la takmo pegang tangan pon..
tapi mata tetap monitor.. tak tenang aku dibuatnya..

 
bila dapat naik train ni? belah sana dah 3,4 bijik train lepas kita dok nunggu lagi.. 
nampak train datang jer cecepat pi pegang tangan dorang..  

 
finally , yeahhh.. sebabkan pengalaman pertama harus la amek gambo banyak sikit.. teheee
nampak kosong kan? gerabak dah ujung ujung ni..
 lagipon stesen putra height tu dah last pit stop.. 
nak exchange train lain boleh, kalo takmo exchange pon boleh..
kot la sesajer nak berpusing makan angin cam kitorang.. train benti kejap jer sini dalam 5minit pastu gerak balik..

 
dari putra heights boleh exchange train ke tempat diatas..

 cam kitorang ni yang sememangnya jakun ,turun lah train tuh konon nak beli token baru sebab nak balik semula ke stesen puchong prima.. 
pastu niat jahat tu ada la nak pusing 2,3 stesen dulu pastu baru u-turn balik ke puchong prima.. hahahaa 
tapi laki aku ni baek skit.. nak jugak pi tanya staff kat stesen tuh.. 
walaupon aku cakap tak payah, tak kopiden dier nak buat gitu..
sekali staff tu bagitau takyah beli token baru.. token yang aku beli tadi boleh guna untuk 3 jam okey..
janji jangan keluar dari palang yang kena masok token tuh..
kalo keluar for sure la kena beli token baru.. 
ooo begitu yer pak? baru ku tahu..
jadi niat jahat tadi terkubur okey sebab halal buat gitu..

kalo setakat nak naik train semata memang berbaloi sangattt..
apelagi, melebam lah dalam train selama 3 jam.. hahahahaaa..
bagi puas hati bebudak ni..

 
haahhhh seronok ke tidok makan angin? 

pakngah ni spoil betol, baru berapa stesen dah sibuk nak terkucil..
sejuk sangat kena aircond tu yang tak menahan..
sampai stress aku tengok muka dier..
akhirnya kitorang turun kat stesen bukit jalil.. budak tengah dah terkemut semacam..

dari putra height ke bukit jalil  dalam 11 stesen.. wahh banyaknya..
camaner la agaknya orang yang pegi keje pepagi erkkk?
pukul berapa korang naik train?

nak teruskan sampai ke KL risau kot terlebih plak 3 jam so dari bukit jalil amek train patah balik puchong prima lah..

 
muka lega dah dapat kencing!! 

 
alhamdulillah selamat sampai.. aku rasa berbaloilah bayar rm6.80 setakat nak bawak anak anak naik train semata..
tapi kalo nak shopping kat sogo ke memana kenalah beli token 2 kali.. heheee
bila nak naik lagi? 
jawapannya tak tau..
bulan depan bapak korang keje nonstop takde cuti so kita mereput jer kat umah..



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

6 ulasan:

Siti Rohaida Yusof berkata...

huh...mak pak pun boleh teruja weh naik train...akak pun dh lama tak naik lrt ni...last sekali masa belajar..tu pun dah makan 10 tahun jugak la...

Mummydearie berkata...

Ada juga plan nak bawa anak-anak naik LRT makan angin. Tapi tak tahulah bila kejadiannya. Last sekali kejadian rasanya setahun atau dua tahun lepas kot.

Saya pun ingat LRT ada return tiket rupa-rupanya takda ya. Kena beli one way setiap kalilah ya!

Kakzakie Purvit berkata...

Apa pun nak kata jakun kita pun jakun sama macam bebudak Zee kalau tak tak pernah naik. Tapi bagus juga bagi experience buat mereka kan.

AnneRaini berkata...

suka ler bebudak dpt naik tren.. Sy pun dah lama xnaik. Weekend ni bolehlah kot pergi jelajah sat. hehe

hainom OKje berkata...

Zee blog awak lama lah nak loading.... mungkin sebab ada hujan turun tu kot....
Jangankan bebudak, Mak pun teringin nak naik LRT ni weyh...Aircond dia sejukkan

LYAfrina berkata...

seronoklah tu kan..
lya pon klo ke KL mmg akn bwk fasya naik train ni.. eksited sungguh