Ikhlas Dari Hati...Permataku AmanahMu

Rabu, 16 Mac 2016

Borak Petang Hari | dah start persiapan raya

Assalamualaikum (^-^)

tinggal lebih kurang 82hari jer lagi nak sambut Ramadhan.. dah buat persiapan ker?
puasa dah habis ganti ke belum?
baju raya dah tempah pi tailor?
cepat sangat masa berputar sekarang ni.. tik tok tik tok dah setaon.. bertemu balik hujung dengan pangkal..

memandangkan cuti sekolah ni takde kemana mana bolehla amek peluang buat persediaan sikit sikit..
dah terbiasa aku buat persediaan awal awal..
semalam amek cuti sehari setelkan ape yang patut..

pagi menuju ke syabas sepang dulu buat proses tukar nama.. 
rumah dah pindah milik sepenuhnya last year tapi skarang baru nak buat..
orang tak ramai cepat skit urusan..
balik terus singgah mall mencari baju raya bebudak ni..

memula hajat nak gi sogo tapi jauh la pulak dari sepang nak ke KL..
tak kuasa aihh dengan cuaca panas membahang.. 
nak ke IOI City Mall pon malas :(
decide terjah butik F.O.S kat Cyberjaya.. dekat, cepat dan mudah gitu..
sale tak berapa nak rancak sekarang ni tapi okay lah..
aku suka membeli awal ni sebab tak serabut ngan orang ramai..



kira setel dah pakaian kasual tuk tetiga hero tuh..
sorang dah dapat 5 lai baju, 2 lai jeans..
tinggal lagi nak cari baju melayu, songkok ngan kasut or sandal jer..
aku punya plak dah ada 2 lai, selai jubah selai dress..
sekarang nih minat pakai jubah ngan dress plak.. selesaaaaa
aku takde tetempah ni.. beli ready made jerk.. 
kalo ada baby gegirl nanti baru menempah kot..
lagipon upah tailor bukan murah.. upah lagi mahal dari kain kot.. 
kalo upah pon 200 baik aku beli siap jer kat butik.. jimat dah duit kain..

baju kurung so far takde dalam list.. ke sentap size baju makin membesar? tetttt
yer lah, baju kurung sumer dah tak muat.. kejadian minggu lepas, pepagi semangat menggosok baju nak gi keje.. siap mandi terus sarung kain kurung takleh nak zip ponnnn.. hahahhaa
cam tak caya pon ada.. selama ni nak berisi sikit jer pon kemain susah..
berat dok main tang 47-49kg..
skarang? macam kena pump la pulok..

faktor umur agaknya kot.. ke faktor pemakanan?
dagu dah 'double chin' ni.. baru aku tahu ape perasaan wanita yang gigih berdiet tuk kurus..
selama ni cam heran nape la kater diri tu gemok padahal mata aku tengok ok jer..
tak kena batang hidung sendiri boleh la poyo..
skarang dah kena setepek menggelabah tak tentu hala..
nak berdiet aku tak reti.. kang tak memasal kena gastrik..
tu yang minat beralih ke jubah/dress.. pakaian tu kan longgar so tak nampak gemss sangat..
so far ikut cutting gak.. jubah boleh lagi size S.. kalo dress nak kena M.. 

pernah aku beli dress online size S, sendat giler tang bontot..
pastu ada sehari tu dorang buat sale terpaksa ku beli size L, risau kot M tak berapa nak longgar..
hurmmm kentat jugok skit tang dada.. bertabah jer lah..

selalunya bajet aku mesti lebih dari ayah ngan anak anak..
biaser ler pompuan banyak aksesori 'wajib'.. sebab tu kena beli berdikit dikit..
ayahnya punya blom beli apepon.. takde yang dier bekenan lagi..

rasanya raya taon ni sendu skit.. pestime beraya tanpa mok tok disisi..
Al-fatihah buat mok tok..
biler teringat itu jer lah yang boleh dibuat.. bebudak pon gitu..
ada sehari tu pak ngah cakap dier nak sedekah doa ngan yassin banyak banyak banyakk kat mok tok..
rindu sangat agaknya tu..
kadang kalo berjalan kemana-mana tempat yang pernah kitorang bawak mok tok masa, otomatik dorang sendiri akan remind balik..
"ehh kiter pernah datang sini ngan moktok ngan tok ayah dulu kan"
speechless....

dah tukar ke topik asal balik..
balik dari Cyberjaya melencong ke teso bandar bukit puchong..
topup barang dapur ngan stok makanan bebudak..
cecuti dok rumah asyik lapar jer kejenya..
ibunya ni malas skit nak main masak masak so kena ler beli.. 

tik tok tik tok dekat kol 3 gak sampai rumah..
baru nak mandi/solat api lak takde..
cuaca panas ni nape ada gangguan plak? kenapa bukan waktu yang kitorang keluar tadi?
terpaksa keluar lagi sekali menumpang air-cond dekat mall.. huhuuu



Takkan baca jer kot ?? Cer Komen Sikit :))

9 ulasan:

babYpose berkata...

Alhamdulillah dah settle membeli belah untuk raya, betul makin dekat makin ramai bersesak tak selesa. Suka dress dangan jubah ye ZS, nampak selesa dan sweet pun sweet. Tu la nak jadi certa api tak da musim sekarang ni memang dugaan kan..

Kakzakie Purvit berkata...

OKlah tu bila dah ready dah tak payah nak fikir lagi.
Cuma adik tu takut sampai raya tak muat sebab budak ni cepat besar Zee
Kakak pun dah mula jahit pelan-pelan.
Kalau boleh ramadhan tak nak pegang mesin jahit/jarum lagi

aryan azra berkata...

bagus beli awal2 kan takde lah berebut dihujung2 nanti.

akak pun sekarang banyak beli dress dan jubah online je, sebab beli kain dan tempah, regenya lebih mahal berbanding yang beli siap..so kita jimatkan apa yang patut hehehe

ohoi dah la panas, elektrik pula takde memang berapilah dibuatnya kan

Norhayati Mohd Isa berkata...

Bagus zee..
Buat persediaan awal2..
Tak ade terkejar2 nantikan..
Akak pun skrg suka sarung jubah dan dress..
Pastu cari kain lycra..
Tak yah gosok hahaha..
Disitu yg best wink wink *__*

Nafira usof berkata...

Awalnye beli baju rayaaaa!
tetiba rasa cuak pulak bila x buat pape lagi bab raya. hahahaha
terkekek2 zura baca bab baju tak muat. sbb Zura pon mengalami pengalaman sama.. konfiden jer gosok baju nk gi keje. skali sarung x boleh zip. rasa nak amuk jer pagi2 tuh. hahahahahaha.
tapi zura x selesa pakai jubah. huhuhuhu

Bunda_nora berkata...

Wah...tak sedar..sekejap jer lagi kita dah berpuasa pulak lepas tu raya....

Pantas betul masa berlalu...

AnneRaini berkata...

cepat jugak buat persedian ye.. sy ni tgu lepas pntg ler nnti.. skrg ni bersedia utk sambut baby je..

Puan Kutu berkata...

bagus betul zee buat persediaan awal2 senang nti tak kelam kabut..kami.memang biasa last minute punya..tp tahun ni tak beria sgt la dah kena raya dlm pantang.huhu

LYAfrina berkata...

wow..dh settle..senang settle awal2..
lya bab baju kasual fasya x beli pom lg..maybe bln 5 or awal puasa kot..
tp baju raya pertama dh htr tailor bln 1 lg.. kain beli akhir thn time YES.. murah n berbaloi.. tulah kan..cpt sgt msa bjln..rsa mcm bru j puasa lg.. skarang dh nk bertemu kembali Ramadhan.. tup2..beralih thn lg..kt pon makin berusia..

zpe zee..sarang byk pilihan, leh beli j y readymade..lg berbaloi..